7 dingen die je niet moet doen bij puistjes

 

Iedereen krijgt wel eens te maken met puistjes. De één heeft dat meer dan een ander en bij de één duurt het ook langer voordat ze weer weg zijn dan bij een ander. We willen er graag zo snel mogelijk vanaf en er van afblijven is daardoor niet altijd even makkelijk. Vaak zijn we geneigd om ze uit te knijpen, maar dit maakt het vaak alleen maar erger. Soms lees je ook tips over hoe je ze sneller weg kan laten gaan. Maar werken deze dan echt zo goed?

De beste manier om van een puistje af te komen is door er van af te blijven. In principe gaan puistjes binnen een paar dagen vanzelf weg. Maar ik kan me goed voorstellen dat je niet lang wilt rondlopen met een woekerende pukkel op je gezicht. Ondanks dat je het zelf vaak veel erger vindt en het meer ziet dan een ander. Misschien is het grijpen naar andere middelen aantrekkelijk, maar niet alle tips blijken echt zo goed te werken.

puist
bron

Citroensap gebruiken
Citroenen worden vaak gebruikt voor het reinigende effect. Niet gek dat ze dan ook gebruikt worden tegen puistjes. Maar het zuur in citroensap kan er eigenlijk juist voor zorgen dat de huid geirriteerd raakt. Dit kan een prikkelend en branderig gevoel geven. Dat lijkt me niet erg prettig! Daarnaast wordt citroensap ook gebruikt als een soort bleekmiddel. Er is dus ook kans op een lichtere plekjes op de huid na het aanbrengen van citroen(sap). Dat lijkt me ook niet de bedoeling.

Knoflook wrijven
Hoewel knoflook gezond kan zijn, wordt het toch afgeraden dit te gebruiken tegen puistjes. Er wordt weleens gezegd dat het wrijven met een teentje knoflook kan helpen tegen puistjes omdat het een anti-bacteriële werking heeft. In realiteit kan dit zelfs gevaarlijk zijn.  In knoflook zit namelijk een stofje genaamd diallyl disulfide en dat verhit snel bij wrijving. Door direct op de huid te wrijven met knoflook kan je dus de huid verbranden. Een beter alternatief is om knoflook te verwerken in het eten. Maar daarbij is het resultaat nog steeds afhankelijk van de oorzaak van puistjes. Bij mensen met een gevoelige huid kan knoflook puistjes juist verergeren.

Eiwit insmeren
Eieren zitten vol vitamines, dus het is misschien niet zo gek dat ze vaak ook gebruikt worden bij zelfgemaakte beautyproducten. Er zijn bijvoorbeeld gezichtsmaskers waarin eiwitten worden verwerkt. Maar dat betekent niet dat alleen eiwitten ook zo goed zijn voor jouw gezicht. Het kan er namelijk voor zorgen dat de poriën dicht komen te zitten doordat het volzit met eiwitten. Hierdoor is de kans op puistjes of mee-eters juist groter. Terwijl je dat juist wilt voorkomen... 

eiwit
bron

IJs erop leggen
IJs wordt vaak gebruikt bij blessures tegen zwelling en pijnverlichting, maar het blijkt dat sommigen dit ook gebruiken bij puistjes. Jammer genoeg zal dat niet tot het gewenste resultaat leiden omdat ijs eigenlijk alleen bestaat uit water. Er zit dus niets in wat de huid zal verzorgen of de puistjes zal laten verdwijnen. Het kan natuurlijk wel fijn zijn om eventuele pijn te verlichten of roodheid weg te krijgen, maar pas daar ook mee op! IJs direct op de huid aanbrengen kan namelijk de huid ook beschadigen. Ondanks dat het resultaat dan misschien minder is, is het dus wel handig het ijs eerst te wikkelen in bijvoorbeeld een dun handdoekje zodat er niet direct contact is met de huid.  

Parfum spuiten
Ik ben zelf dol op parfum en ben er ook erg zuinig op omdat het niet altijd even goedkoop is. Maar sommigen gebruiken dit bij puistjes en dat lijkt me best zonde. Vooral omdat het dus niet blijkt te helpen. In parfum zit vaak alcohol en dit kan een bacteriedodend effect hebben en kan de puistjes uitdrogen. Maar naast alcohol zitten er ook andere ingrediënten in een parfum wat ook kan zorgen voor een allergische reactie op de huid. Een beter alternatief is om hiervoor naar een apotheek te gaan zodat je het juiste product op de huid kan smeren om puistjes uit te drogen. 

Tandpasta insmeren
Tandpasta is één van de bekendere huidproducten tegen puistjes. Net als parfum zou het een puistje laten uitdrogen waardoor ze de volgende dag verdwenen zijn. Sommigen smeren het dan in voor het slapen en laten dit gerust een hele nacht zitten. Maar ook in tandpasta zitten er meerdere ingrediënten die een allergische reactie op de huid kan uitlokken. Vooral wanneer je het langer op de huid laat zitten. 

Zonnen
Sommigen zeggen dat de zon puistjes uitdrogen en het daardoor sneller verdwijnt. Dit is deels waar. De zon kan er inderdaad voor zorgen dat een puistje uitdroogt. Maar het zorgt ook dat de rest van de huid sneller uitdroogt. Hierdoor is jouw huid geneigd om zichzelf te helpen door extra talg aan te maken tegen de droogte. Dit kan de kans op puistjes juist weer vergroten en hierdoor krijg je ook sneller last van een vette huid. Voor even lijkt de zon dus te helpen, maar niets lijkt minder waar.

zon
bron

Niemand loopt graag met puistjes rond, maar jammer genoeg hoort dat er soms toch wel bij. Vaak gaat het juist sneller weg wanneer je er vanaf blijft. Zoals je hier leest kan het soms juist erger zijn om er van alles aan te doen. Mocht je toch erg last krijgen van puistjes of acne, dan kan je zelf ook enkele dingen doen om het zo goed mogelijk te voorkomen. Zoals het goed reinigen van het gezicht of jezelf zo nu en dan verwennen met een heerlijke gezichtsmasker. 

Heb jij vaak last van puistjes? Wat doe jij er tegen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Butterfly99 - Zondag 15 mei 2016 13:35
Ik gebruik clerasil, een geweldig product! Vroeger, toen ik er met last van had, kon ik amper de deur uit als ik niet dagelijks clerasil gebruikte. Gelukkig valt het nu wel mee, zodat ik er zonder producten geen last van heb.
Anne - Zondag 15 mei 2016 20:23
Mijn moeder adviseerde altijd om er een washandpunt met heet water ertegen aan te houden (en ja de eerste x doet dat echt pijn!!)
Iris - Maandag 16 mei 2016 11:26
Ik smeer er soms tandpasta op en heb nog nooit een allergische reactie gehad. Het scheelt denk ik dat ik amper puistjes heb.
Jade - Maandag 29 juli 2019 12:22
Krijg je dan ook minder rode huid??
Anne2 - Dinsdag 17 mei 2016 07:15
Ik heb nu een zalf van de apotheek ,die helpt echt en ik was ook mijn huid met clearasil.

Erik - Zondag 8 juli 2018 18:17
Mijn kale hoofd heeft nu ook puisten. Ik gebruik haarshampoo om ze verwijderen. Ik raad je aan om haarshampoo te gebruiken! Mijn hoofd is daardoor ook zacht geworden.
Jade - Maandag 29 juli 2019 12:21
Ik heb erg veel last van mijn huid vooral op mijn voorhoofd mijn haarlijn en mn wangen... ik weet zelf niet wat ik er tegen kan doen ik was mijn gezicht met een soort zeep en speer elke dag een soort creme maar dqt is nog niet genoeg!!!?
Wat kqn ik hier aan doen???
Anoniem - Maandag 20 januari 2020 23:39
Ik zal niet elke dag je huid wassen met zeep, is best slecht voor je huid. Je kan natuurlijk veel video's en tips vinden en misschien zit er iets goed voor jou tussen. En als je echt hele erge last van acne hebt kan je altijd langs de huisarts en die schrijft misschien een zalfje/recept voor je op.
En vergeet niet acne maakt je niet lelijker. De meeste mensen letten er echt niet op :)