Wat als een vriend(in) zelfmoord wil plegen

 

Wanneer je van iemand uit je omgeving te horen krijgt dat diegene niet meer wil leven is dit natuurlijk ontzettend moeilijk om te horen. Vaak komt dit ook onverwachts, omdat mensen die deze wens hebben er moeilijk over praten of niet willen dat anderen het weten. Ze willen niemand ermee belasten of schamen zich ervoor. Wanneer iemand denkt aan zelfdoding is de oplossing hiervoor niet makkelijk en het zullen de problemen die hieraan ten grondslag liggen ook niet snel op te lossen zijn. Er zijn wel een aantal dingen die je als omstander kunt doen. In deze blog geef ik je een aantal tips die belangrijk kunnen zijn wanneer iemand in jouw omgeving kampt met zelfmoordgedachtes.

"Ik durfde tegen niemand die dichtbij me stond te vertellen dat ik regelmatig dacht aan de dood. In mijn hoofd zou de dood alles oplossen, maar tegelijkertijd wist ik dondersgoed dat ik mijn familie hiermee eeuwig verdriet zou doen. Ik kon wel 20 keer 'Het spijt me' opschrijven in een afscheidsbrief, maar uiteindelijk zou dit de pijn niet verzachten. Ik wilde het ze niet aandoen, maar ik wilde er ook niet over praten, omdat ik ze zelfs daar geen pijn mee wilde doen. Ik praatte er hierdoor met bijna niemand over, heel af en toe een klein beetje met mijn psycholoog, maar ik wilde ook weer niet dat die het al te serieus nam.' - Sarah

zelfmoord voorkomen
bron

• Professionele hulp zoeken
Professionele hulp zoeken is erg belangrijk. Dit is namelijk niet iets wat je alleen kunt oplossen, maar je bent ook niet verantwoordelijk voor de persoon die suicidaal is (behalve natuurlijk als het gaat om jouw minderjarige kind). Wanneer iemand aan zelfdoding denkt is dit een ingewikkeld proces waar je als "normale" buitenstaander moeilijk iets aan kan doen. Het is belangrijk iemand er bij te betrekken die er verstand van heeft en ook weet wat de stappen zijn om iemand van deze gedachte af te brengen. Het is logisch als iemand het eng vindt om hulp te zoeken. Je kunt diegene hierbij helpen door aan te bieden samen te zoeken naar hulpverlening. Je kunt iemand altijd doorverwijzen naar 113online, deze hulp is laagdrempelig omdat je dit online en anoniem kan krijgen. Je kunt op deze site ook als buitenstaander terecht aangezien er veel informatie en advies staat.

• Leef mee
Neem iemand serieus en voel mee met de persoon om wie het gaat. Wanneer je er luchtig over doet of niet overtuigd bent dat diegene het ook echt zal doen, kan diegene denken dat hij of zij niet serieus wordt genomen. Dit kan er natuurlijk tot leiden dat diegene zich alleen maar rotter gaat voelen. Neem daardoor elke dreiging serieus en probeer het zo veel mogelijk te begrijpen. Ook al is het iets wat je zelf nooit zal doen of niet begrijpt, kan het voor de ander wel zo voelen. Je kunt natuurlijk wel je eigen emoties aangeven en uitleggen wat het met je doet. Ook iemand die niet écht dood wil, maar wel praat over zelfmoord, is ongelukkig en verdient steun en zorg.

‘Toen ik erg suicidaal was, vond ik het erg fijn als mensen in mijn omgeving simpelweg naar mij luisterden, zodat ik kon uitspreken wat er allemaal in mijn hoofd omging. Ook al snapten ze er soms helemaal niets van, ze hadden geen oordeel en ik kon mijn verhaal kwijt. Dit hielp mij erg om door moeilijke periodes heen te komen.' -Sandra

gevoelens vergbergen

• Waardering
Veel mensen met suicidale gedachten hebben een laag zelfbeeld. Ze hebben niet het idee dat ze wat waard zijn en ze er toe doen. Hierdoor is het heel belangrijk dat je als buitenstaander laat zien dat dit absoluut niet het geval is en dat ze het zeker waard zijn. Bespreek bijvoorbeeld wat de goede eigenschappen zijn van iemand en laat zien dat je de relatie waardeert.

‘Op de momenten dat ik het niet meer zag zitten, kon ik ook niet meer geloven dat ik er voor anderen toe deed. Ik dacht dat iedereen beter af zou zijn zonder mij. Als ik dan hoorde wat ik voor bijvoorbeeld een vriendin betekende, dan bracht me dit toch aan het twijfelen. Het nam niet alle gevoelens en gedachten weg en vaak kon ik het niet eens écht geloven, maar het zorgde er wel voor dat ik er nog even over nadacht en geen impulsieve dingen deed. Ook al was het misschien niet de goede motivatie: schuldgevoel naar eventuele nabestaanden, voor dat moment hielp het.' -Sandra

• Erken emoties
Wanneer iemand aan zelfdoding denkt kan dit natuurlijk door veel redenen komen. Angst, woede en schaamte zijn allemaal emoties die ermee te maken kunnen hebben. Probeer erachter te komen welke emoties er spelen en erken deze. Het zal een grote opluchting zijn wanneer iemand dit kwijt kan.

• Bespreek het
Probeer het vooral bespreekbaar te maken en laat diegene zijn of haar verhaal doen. Er is een idee dat mensen die over zelfdoding praten depressiever worden, maar het kan juist voor verlichting zorgen. Ook kan je inschatten hoe groot het risico is en wat diegene van plan is. Wanneer je hier goed over praat kan je diegene er misschien toe zetten om professionele hulp te zoeken in plaats van er alleen mee rond te lopen. Je kunt vragen stellen als: " wat is er aan de hand dat je zo ver wilt gaan?", "wat zou je er mee bereiken?", "wat zou jij graag anders zien?".

Realiseer je dat het voor mensen die aan zelfdoding denken heel moeilijk is om er over te praten. Probeer kalm te reageren wanneer iemand het vertelt en probeer niet te pushen. Dit kan er voor zorgen dat iemand dicht klapt.

bespreken

• Ga mee
Iemand die aan zelfdoding denkt heeft veel steun nodig. Laat zien dat je voor diegene klaar staat en biedt aan om mee te gaan naar de hulpverlening. Dring jezelf niet op, maar vraag waar diegene behoefte aan heeft.

‘Een huisgenootje van mij bood aan mee te gaan naar de crisisdienst toen ik daarheen moest voor een gesprek. Ik wilde dit niet omdat ik me erg schaamde, maar dat ze het aanbood vond ik al ontzettend fijn.' -Sandra

• Alternatieven
Als iemand aan zelfdoding denkt, betekent het niet dat diegene het ook daadwerkelijk doet. Soms wil iemand met suicidale gedachten niet eens echt een einde aan het leven maken, maar wil hij of zij vooral dat de pijn stopt of dat het leven zoals het nu is stopt. Hij of zij vindt het echter moeilijk om op dat moment andere mogelijkheden te zien. Hierbij kan je iemand helpen.

Bespreek goed wat diegene eigenlijk zou willen en kijk samen naar oplossingen. Hierbij kan je de hulp inschakelen van de huisarts, maar je kan zelf ook googlen naar instanties. Probeer diegene te overtuigen om de stap te zetten en erken het gevoel dat dit heel eng kan zijn. Geef aan dat je diegene in het proces wilt steunen en dat hij of zij er niet alleen voor staat.

• Verantwoordelijkheid
Je moet je realiseren dat de verantwoordelijkheid niet bij jou ligt. Je kan veel voor iemand doen, maar je kan niet de rol van een hulpverlener overnemen. Op een gegeven moment houdt het op. Het is natuurlijk altijd een goed idee om hulp te zoeken wanneer je zelf niet meer weet wat je moet doen. Wanneer het dan te ver gaat voor jou kan je iemand doorverwijzen naar de hulpverlening. Bespreek jouw grenzen, zo nodig, ook met degene die suicidaal is.

verantwoordelijkheid

• In de gaten houden
Probeer goed op de persoon te letten en contact te houden wanneer dat lukt. Let hierbij wel nog op jezelf en neem dus niet de rol van hulpverlener aan.

• Afleiding
Als iemand die kampt met suicidale gedachten naar jou toe komt en je hebt geen idee wat je op dat moment moet doen, dan kun je ook altijd voorstellen om samen iets leuks, gewoon iets eenvoudigs, te gaan doen. Bied aan om samen te eten of een filmpje te kijken, in ieder geval iets zodat de ander even zijn of haar gedachten kan verzetten

‘Ik heb weleens midden in de nacht huilend aan de deur van een vriendin gestaan. Zij wist zich toen geen raad met mij en stelde voor om Seks and the City te kijken. Een moment dacht ik: huh, wat heb ik daar nou aan? Toen we eenmaal keken merkte ik echter dat ik heel snel rustiger werd. Ik kon weer ademhalen en rustig nadenken, de heftigste emoties waren voor dat moment weg.' -Sandra

• Wat je niet moet doen
Wanneer je tegen iemand zegt die aan zelfdoding denkt dat het aanstellerij is, dat iemand alleen maar aandacht wilt of dat diegene het toch niet durft kan het iemand net over die drempel duwen. Zeg niet meteen dat het wel weer goed komt, dit kan er voor zorgen dat iemand denk dat hij of zij zich aanstelt.

Dit zijn natuurlijk alleen maar adviezen. Elk verhaal is anders, probeer zelf in te schatten wat handig is om te doen. Schakel vooral hulp in als je denkt dat iemand het serieus overweegt en verwijs diegene door naar 113online en/of crisisdienst.

Heb jij nog goede tips?

 

Gerelateerde blogposts

07
OKT
Het spijt me
28

Reacties

Me - Dinsdag 15 april 2014 13:14
Er staan echt veel goede tips in deze blog zeg. Kan er geen aan toevoegen. Heb wel een programmatip. Vanavond komt er een docu op tv over zelfdoding in de vorm van euthanasie. Om 20.50 uur meen ik. Volgens mij op NL 2.
Lidewij - Dinsdag 15 april 2014 16:50
Toen ik worstelde met suicidale gedachten (en al een poging had ondernomen) heb ik met vrienden afgesproken dat ik ze mocht bellen, en dat ze me dan gewoon iets stoms zouden vertellen bv. wat ze die dag gegeten hadden. Dat was heel fijn. Ik had dan even afleiding, het was geen zwaar gesprek waar ik tegenop zag (omdat ik al de zoveelste keer hetzelfde verhaal moest doen) en het hielp me echt om even te kalmeren en uit die cirkel van doemgedachten te stappen.
Simpel, maar voor mij heel effectief
Maiskolf - Dinsdag 15 april 2014 18:52
Jeetje best wel heftig... Ik heb me eigenlijk nooit echt gerealiseerd dat het voor anderen heel erg moet zijn als je te horen krijgt dat iemand niet wil leven. Toen ik zelf in die situatie zat heb ik het nooit echt aan mijn vrienden verteld. Maar als iemand die mij dierbaar is dit zou vertellen zou ik het echt heel erg vinden...
onlymy - Dinsdag 15 april 2014 20:24
op het juiste moment.. een vriendin van mij wil er een eind aan maken en heeft het erg moeilijk.. voor mij is dit erg lastig omdat ik er zelf ook een eind aan wil maken... lastig om ermee om te gaan maar probeer haar zo goed mogelijk te steunen
Anoniem - Woensdag 2 augustus 2017 23:37
Ik zie dingen op t nieuws maar weet niet of t echt is
Dus daarom geloof ik niks omdat ik weet dat t nep is
Althans dat maak ik me zelf wijs
En als je iets weet ......zwijg
Ik word gek van alle gedachten in mn kop
Ik ging slapen met een bankoe en nu is ie op
Dan ben ik weer fucked up tot het eind van de maand ....ja......tot het eind van de maand

Dat is hoe is ik leef van paycheck naar paycheck alleen krijg ik die niet meer
Al die klote ellende het gebeurt me elke keer
En als dat gezeik ik wil dat niet meer
Tot over mijn oren in de schulden en geen diploma het doet me zeer
Zeer dat ik mijn moeder niet trots maak
Nu doe ik niks en hang op straat
Zelfs dat heeft geen baat
Ik denk dat ik t laat
Alles wat ik over heb laat ik liggen waar t licht
Ik hoef t niet meer mee in mijn reis door t leven
Dingen komen en gaan
Ga werken zoek een vaste baan
Blijf niet zeggen dat je t niet kan
Je hebt degelijk verstand
Maar er is te veel aan de hand
Mn hoofd staat in brand
Maar van binnen
Dus hij valt niet te blussen
De stress valt niet te sussen
Ik word wakker van het zweet op mn kussen

Heb geen fut meer om te strijden als een leeuw de strijd die ik gevoerd heb
Voelt als de strijd van de eeuw
Lege magen en leden maten
Die door de overheid er 1 voor 1 worden afgezagen tot dat je niks meer hebt en je een ander pad volgt waar zij om klagen......
Ze kunnen me niks meer maken
 
Ik ben moe moe van alles
Moe van mensen die niet begrijpen wat ik bedoel
Moe van mensen die me niet willen begrijpen
Moe van mensen die je alleen maar naar beneden willen krijgen
Moe van mensen die alleen maar lullen en niet zwijgen
Moe van iedereen die profiteert
Moe van iedereen die gouwe bergen belooft en nog niet eens een grammetje goud geeft
Moe van t leven denk ik??!!.......Paula. - Dinsdag 15 april 2014 23:05
Heel lastig. Het is vreselijk om van iemand van wie je houdt dit te horen. Ik wilde álles doen, maar op een gegeven moment werd het mij ook veels te veel. Ik wilde iets doen, maar kón niks. Die machteloosheid is vreselijk. En daarbij zat ik ook met mezelf in de knoop. Bij mij hielp het om duidelijke grenzen te stellen: "ik wil je graag helpen, ik zal er voor je zijn, ik wil met jou en een therapeut praten, maar verder mij niet meer in de ergste paniek opbellen." Het doet pijn om dat te zeggen, maar anders zouden we er allebei aan onderdoor gaan. Ik voelde me erg verantwoordelijk dus het volgende stukje raakte mij erg:

"Je moet je realiseren dat de verantwoordelijkheid niet bij jou ligt. Je kan veel voor iemand doen, maar je kan niet de rol van een hulpverlener overnemen. Op een gegeven moment houdt het op."
Amarens - Woensdag 16 april 2014 00:25
Zeer goede blog, weinig tips meer mogelijk dan die al vermeld zijn.
Doch, uit eigen ervaring maar ook voor andere met suïcidale gedachte bij wie ik dit heb meegemaakt, is er voor iemand zijn; als in dag en nacht, het beste wat je kan doen.
En dat geld vooral voor die gene die géén familie zijn omdat die er normaal al 24/7 zijn.
Juist diegene die vriend/vriendin zijn maar zelden lang achtereen bij de persoon zijn die in zo'n situatie zit kan het enorm helpen als je er voor langere tijd aaneen bent voor die vriend/vriendin. Zeker in de nachtelijke uren.
Het is helaas vaak lastig i.v.m. werk, school of als je nog bij je ouders in woont, maar het is het 100% waard. Het kan het verschil maken;)
Jolanda - Maandag 9 juni 2014 21:11
Mijn dochter van 19 heeft vanmorgen haar derde poging gedaan en gelukkig voor ons weer niet gelukt. Wij kregen vandaag van de hulpverlening te horen dat we er op voorbereid moeten zijn dat het haar gaat lukken. We willen haar zo graag helpen maar we staan met onze rug tegen de muur. Die machteloosheid is erg, voor mij als ouder,voor haar jongere zus en voor haar vrienden
Annoniem sorry ;s - Woensdag 25 juni 2014 13:04
Ik ben een emo en ja ik heb het erg zeer moeilijk ik heb alleen een zmp gedaan ;ss en ik kan het niet vertellen aan mn ouders dat ik snijd kan iemand mij helpen :( :) ?
tarik - Dinsdag 28 oktober 2014 10:53
soms heb je gewoon geen zin om te leven.ben moe van alles om me heen
een bezorgde jongen - Woensdag 19 november 2014 14:45
Mijn vriendin is al een hele lange tijd depressief, en daarbij horen ook het aantal zelfmoordpogingen. Hulpverlening en psychiatrie helpen al helemaal niet meer. Het is daardoor ook erg moeilijk om er voor haar te zijn. Ze ziet niets meer zitten en heeft nergens meer zin in, en zondert zich compleet af van de buitenwereld. Het is ook erg moeilijk om een normale relatie te behouden. Wat kan ik hieraan doen?
- Dinsdag 2 december 2014 22:03
Hoi allemaal jullie weten niet hoe ik me voel ik word mishandlt ik ben weggelopen van huis ik ben bij iemand die ik niet ken eb ik ben opzoek naar zelfmoor doeg..
- Dinsdag 2 december 2014 22:04
Zeg tegen me moeder dat ik haar haat xx
bezorgd iemand - Zaterdag 6 december 2014 20:50
een jongen die ik pas sinds na de vakantie ken heeft me een paar dagen geleden verteld(via app) dat hij wel eens dacht over weglopen van huis en ook soms over dat hij er niet meer wou zijn want dan had hij tenminste nergens meer last van ... ik schrok echt heel erg toen hij dat zei toen ben ik allemaal vragen gaan stellen vandaag vroeg ik of hij het fijn vond dat hij het had verteld of als hij er spijt van had(ik ben nog maar de enige waar hij het tegen heeft verteld) hij zei dat hij er spijt van had dat kwam omdat ik er steeds op terug kwam dus als hij dat van tevoren had geweten dan had hij het niet tegen mij verteld toen heb ik gezegd dat ik zou stoppen(met het daarover te hebben) toen zei hij weer dat dat niet hoefde omdat hij het toch al had gezegd ik ben er nu wel mee gestopt.. maar ik heb eigenlijk nog heel veel vragen... maar durf ze niet meer echt te stellen want ben bang dat hij er alleen maar meer spijt van krijgt dat hij het heeft gezegd en dat wil k helemaal niet wat kan ik het beste doen?? help me alsjeblieft
bezorgd iemand - Zaterdag 6 december 2014 20:51
hij heeft het zelfs nog nooit tegen zijn beste vriend verteld
Anoniem - Donderdag 8 januari 2015 12:57
Ik wordt al sinds men 7 ende gepest (ben nu 13) men ouders weten het maar kunnen er niet meer veel aan doen ze hebben veel geprobeerd maar niks help men vader zegt dat die me niet naar jeugd zorg zet Want daar legen ze het probleem bij mij zegt die maar weer niet meer wat ik moet doen heb aannzeldmoord gedacht enzo en zie het leven niet meer zitten heb geen vrienden zit altijd thuis wordt uitgescholden in elkaar geslagen mijn spel worden gesloopt en ze vernederen me wat kan ik doen
bezorg meisje - Maandag 19 januari 2015 00:59
Een vriend van mij wil zelfmoord plegen. Hij heeft al eens een poging gedaan, maar die mislukte. hij wil niet meer leven, omdat zijn neefje aantal jaar geleden is overleden en hij graag bij hem wil zijn. Ook is zijn thuissituatie niet goed een daarom wil hij dood. Ik ben de enige die het weet. Ik heb geen idee wat ik moet doen. Hij wil dat ik me mond hou. Hij weet al hie hij het wil en hij wil onverwachts doen. Heeft iemand advies voor me.
bezorgde zus - Zondag 8 februari 2015 21:17
dit is een hele mooie blog. maar ik moet even iets kwijt.
mijn zusje is nu zeventien en heeft al meerdere zelfmoordpogingen gedaan en het is haar gelukkig nog niet gelukt maar ik maak me heel veel zorgen en ik weet niet wat ik moet doen want ik woon niet meer thuis kan iemand me goede tips geven
vanmeafschrijvennietreageren - Dinsdag 31 maart 2015 20:05
ik heb heel vaak het gevoel dat ik voor alles in dit kutleven zo veel moeite moet doen dat een ander me doelbewust zit te treiteren en op te fokken zolang ik maar huil. En als ik hetgeen bereikt hebt wat die ander van me vraagt dan gaat men nog verder provoceren door iets te vragen wat ZEKER NIET lukt, net zolang totdat het me niet meer lukt. Ik vraag mezelf serieus af, wat is de bedoeling van dit kwellende lichaam waar ik gevangen in zit, want ik heb niet anders als ongelukken, onbegrepen kwaadheid, eindeloze depressies, confrontaties van anderen die bij mij wederom boosheid uitlokken, waar ik iedere keer MIJZELF moet verontschuldigen voor iets wat die ANDER MIJ aandoet en die ander iedere keer VRIJUIT gaat. Het is net alsof iemand daarboven het heerlijk naar zijn zin heeft ziende dat ik in een depressie zit, eindeloos tegenslag heb, eindeloos vermoeid ben en als klapper op de vuurpijl ook nog eens raar aangekeken wordt voor het feit dat ik ook nog niet BEGREPEN wordt.
Nog erger men treitert en treitert dat doen diverse mensen ik laat over mij heen lopen en als ik dan kwaad word op een willekeurig iemand, die het laatste treiterde krijg ik ook nog de reactie dat ik zo dom reageer. Wat wil je eigenlijk?
----> Waarom zou ik mijn verontschuldigen moet aanbieden?
++++
anoniem - Vrijdag 10 april 2015 19:16
ik herken dit ook ik loop ook met zelfmoordneigimnngen ik ben depressief en zie dit leven ook niet meer zitten ik ben niks waard en ik zal ook nooit wat waard zijn ik haat mezelf en niemand weet dit alleen mijn psychollog maar mijn psygholoog kan me ook niet helpen ik weet niet hoe ik eruit moet komen heb geen zin meer in niets van deze leven .
Robbin - Maandag 13 april 2015 20:57
Mijn vriendin vroeg laatst met haar sleutel in haar hand: ''zal dit scherp genoeg zijn''. Ik wist niet wat ik moest zeggen dus zei ik maar niet. Daarna vroeg ze ''heb jij ook weleens het gevoel dat niemand je mag?'' ik zei heel soms waarop zij zei ''ík heb dat wel vaak. ik wist toen echt niet wat ik moest zeggen, ik ben bang dat ze domme dingen gaat doen... ik heb het tegen een paar vriendinnen waar ze mee om gaat verteld maar moet ik het er ook met haar over hebben?
marsha - Zondag 19 april 2015 16:18
lieve lezers,

ik wil graag aan jullie kwijt dat als je echt hulp zoekt, dat je dan altijd bij mij terecht kan. Misschien klinkt het een beetje raar maar ik heb een vriend die met het zelfde probleem zat. hij ging ook naar de psycholoog maar dat hielp niet echt. Ik heb hem gelukkig wel kunnen helpen, misschien juist omdat ik er niet zo ervaren mee ben. Als je hulp wilt zou ik je graag willen helpen. Daarom geef ik hierbij maar mijn e-mailadres, omdat ik jullie echt graag wil helpen.

met vriendelijke groeten Marsha

Lotte - Dinsdag 18 april 2017 23:48
Hallo Marsha,

Ik las dat u hulp aan bied voor mensen die de gedachtenis hadden voor zelfmoord.

Mijn vriendin denkt er aan om zelfmoord te plegen. Ze heeft een boekje dat ze bij houd en ze schrijft haar gedachtes daar op. Vandaag stuurde ze er een foto van en ik schrok er heel erg van. Ze probeerde op een pas geleden donderdag zichzelf met een mes te steken. Ik ben zelf heel erg slecht in praten over gevoelens en gedachtes dus ik probeer hulp te zoeken. Maar er is dus een probleem, ze wil geen hulp van andere mensen want dat heeft ze al eerder gehad. Dat hielp toen voor even maar het is dus weer terug. Dat kwam omdat ze te oud werd voor die kinder psycholoog. Ze praat nu met onze school mentor en dat helpt haar maar we zitten in het laatste jaar en hoeven nog maar 4 keer naar school. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik wil haar helpen.

Ik hoop dat u er iets me kunt of dat u goede adviezen heeft.

Mvg Lotte
koen. - Donderdag 18 juni 2015 15:07
hallo,

ik zie heel veel mensen op dit blog dat vrienden en familie kennen die met deze problemen klampen. ik heb zelf ook een vriendin die het niet meer ziet zitten. ik ben een van de weinige vrienden die zij heeft waar zij mee praat over haar gevoelens en problemen. het is heel belangrijk om als familie of vriend(in) niet zelf in de problemen te komen. ik praat daarom met mijn ouders hierover, een andere goede vriend van haar die ook op de hoogte is en haar ouders zelf. ik heb aan haar beloofd dat ik er altijd zal zijn voor haar en als ze hulp nodig had ze maar hoeft te bellen (dag en nacht). zij heeft heel veel steun aan dit. ik praat heel voorzichtig met haar over haar gevoelens en problemen als ik merk dat het nu echt nodig is. dit werkt voor haar, dit hoeft niet voor een ander te werken.

met vriendelijke groet Koen.
koen. - Donderdag 18 juni 2015 15:13
oja, wat ik ook doe is elke dag via WhatsApp 2 leuke vriendschaps foto's sturen.
Google eens op: "mooie teksten vriendschap" klik dan afbeeldingen aan. als je op een gegeven moment telkens het zelfde soort tegen komt dan kan je verder Google op: "mooie teksten vriendschap minions" voor wat meer variatie en wat grappige dingen. is het proberen waard
Pip - Dinsdag 23 juni 2015 22:20
Wat moet ik doen ik zag mijn ex vriendin in de kamer op kamp probeerde Zelf moord te plegen en ik stopte haar en ze rende weg en ik was bezig met mijnspullen aan het inpakken dus ik had een rot kamp en aan het einde van het kamp vertelde ik heb mijn juf en zij moest het ook doen van mij en ik werd in een andere kamer geplaatst en de juffen hebben er nooit meer over gesproken maar ik denk er geregeld aan en dan moet ik enorm huilen en mijn ouders zeggen alleen dat ze zo zielig is omdat ze geadoptterd is maar ik er gewoon een trauma aan overgehouden en ik was maanden boos op haar omdat dit niet mijn probleem was

Maar wat moet ik doen
Het is allemaal echt gebeurd toen ik 12 jaar was
ralph - Dinsdag 14 juli 2015 19:57
wat moet ik nou doen als ik zelfmoord wil plegen
lisa - Zaterdag 12 september 2015 22:34
Een goede vriend vertelde me vandaag dat hij van plan is uit het leven te gaan stappen en zijn besluit vast staat. Mijn vraag is: kan je iemand dwingen professionele hulp te zoeken? Ik kan naar m luisteren en dat doe ik ook. Maar ik heb geen idee hoe ik hem daadwerkelijk kan helpen. Ik weet niet hoeveel tijd er nog is?
bezorgde moeder - Dinsdag 20 oktober 2015 00:57
Via school te horen gekregen dat mijn zoon tegen een vriendin vertelt heeft dat hij bij het spoor had gestaan om zich van het leven te beroven.
Behoorlijk geschokt en nog met veel vragen. In de wetenschap dat we hem moeten helpen Door te praten en Hulp inschakelen
wat kunnen we nog meer voor hem doen
ik wil ons kind niet kwijt
Eva - Vrijdag 23 oktober 2015 13:12
Mijn bericht is weg?
deva - Zondag 1 november 2015 13:57
heeft iemand er ervaring mee?

ik heb iemand in mijn buurt die tegen mij blijft zeggen dat hij dood wil, hij zegt dit tegen iedereen..
als ik met hem alleen ben dan zegt hij dat hij een suweside show aan het houden is en iedereen aan het thecken is wat hij of zij doet na zijn nieuws...

tegen mij zegt hij de ene keer dat hij dit helemaal niet wil, hij heeft wel genoeg van de wereld... maar hij laat mij dan blijken dat hij andere plannen heeft.

nu stuurt hij mij een sms, dat hij dood wil maar niet van een flat durft te springen..

hij wil dat ik hem serieus neem en naar hem kom, maar als ik bij hem ben en hem probeer te helpen word hij boos en begint hij tegen mij, dat vind hij vanalles fout aan mij... en maakt een hele hoop hijsa en uiteindelijk hebben we een soort van ruzie...
dus hij zegt tegen mij dat hij dood wil enz, maar hulp zint hem niet en na een tijdje is hij vergeten dat hij telkens zelf dit soort vragen stelt en als ik hem bij wil staan dan word hij boos op mij en zegt b.v dat ik ook niet perfect ben en dat er ook heel veel mis is aan mij, dan hebben een soort van ruzie... en dan uiteindelijk begint hij weer dat hij het leven niet ziet zitten en moet ik weer in eens begrip tonen want het is niet niks dat er iemand tegen je blijft zeggen dat hij dood wil......


ik weet niet meer wat ik moet doen...
juliana - Donderdag 28 januari 2016 21:19
ik wil niet dat mijn beste vriend Branco DOOD gaat want ik ben er op verliefd
vriendin - Donderdag 10 maart 2016 21:45
ik denk dat ik gewoon het beste positief kan blijven tegen mijn vriendin maar dat is soms best lastig.
soms blijf ik tot midden in de nacht op voor haar en kom ik de volgende dag moe op school aan.
ik stel ook veel vragen aan haar ik denk dat ze dan ook een beetje haar verhaal kwijt kan.
ze heeft het thuis ook best zwaar en wil af en toe niet naar huis terug.
dan blijf ik ook bij haar.
ik heb verder niet om hulp gevraagd behalve aan 1 leraar en die helpt haar vaak.
Mila - Dinsdag 30 augustus 2016 13:37
Ik ben zelf ook depressief geweest en op een dag voelde ik het begrip voor mensen die voor de dood kozen.. waar ik zelf heel erg van schrok dat ik die gedachtes had! Wat een hel waar je doorheen gaat! Ik heb gelukkig nooit echt plannen gehad om zelfmoord te plegen, maar heb er wel begrip voor gekregen omdat ik weet hoe het is... Nu zit een vriendin in deze situatie en heeft een poging gedaan. Hier ben ik enorm van geschrokken en ben blij dat het niet gelukt is! Ik doe mijn best om er voor haar te zijn en erover te praten.. ik weet hoe ellendig ze zich voelt. Ik hoop alleen zo dat dit genoeg is. Sterkte iedereen!
Vriendin - Dinsdag 3 januari 2017 01:20
Ik heb een jongen in mijn klas en hij heeft al veel mee gemaakt, toen hij 2 jaar was had hij huidkanker maar daar is hij van genezen. Toen hij is groep 6 zat ( hij was toen negen) is hij op een gegeven moment met een scherp mes in zijn handen in de keuken gaan staan en wou hij een zelf moord poging doe. Zijn moeder zag dat en ging er meteen naar toen, die zei tegen hem dat als hij het echt wou doen dat hij het dan mocht maar dat zijn familie er helemaal kapot van zouden zijn. Ze hebben toen samen met zijn 2e huilend in de keuken gestaan. Nu zit hij in de tweede en denkt hij er gegelmatig aan. Hij kan zichzelf niet zijn in de klas en daar heb ik het beat moeilijk mee. Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet doen want maar 3 mensen weten het. Heeft iemand tips zodat hij afleiding kan krijgen?
Ano - Maandag 20 maart 2017 23:28
Ben naar mijn vriendin met zelfmoordgedachten gegaan ben met haar een tourtje gaan fietsen, dat doet ze graag, en heb er dan met haar over gepraat, ik heb haar in de ogen gekeken en een waargebeurd verhaal verteld over een vriend van me die zelfmoord heeft gepleegd, na het verhaal besefte ze waar ze aan dacht en heeft het uiteindelijk niet gedaan en ook sindsdien niet meer aan gedacht... speel in op de gevoelens maar doe het voorzichtig , als jij dit geheim weet van je vriend(in) beteken je veel voor hem/haar en heb je een grote invloed op hun... mijn ervaring hiermee..
Anoniem... - Maandag 29 mei 2017 00:15
Een vriendin van een vriendin heeft het al helemaal uitestippeld... ze laat geen hulp toe en school doet er niks aan met de rede dat het een school is en geen psychiatrie of iets dergelijks.... bij wie zou ik wel terecht kunnen? Het loopt uit de hand ben ik bang als er niks word ondernomen... help me alsjeblieft
Anoniem - Maandag 17 juli 2017 01:47
Ik heb net iemand uit zelfmoord gepraat. Diegenen wilde voor de trein springen. Ik heb hem via berichten tegen gehouden. Enorme shock, ik was echt super bang en huilde en beefde helemaal. Ik was zo bang dat diegenen het echt zou doen. Maar het is gelukkig niet gebeurt. Ik ga de persoon de komende weken goed in de gaten houden. Maar mensen? Je doet heel veel mensen pijn als je zelfmoord pleegt, ook al denk je van niet.
Fientje - Dinsdag 21 november 2017 01:07
Ik snap niet dat iemand zelfmoord zou willen plegen. Ik ken ook mensen die er over nagedacht hebben of het gedaan hebben. Misschien door teveel druk . Misschien verkeerde mensen om zich of haar heen . Vind het heel erg als mensen daartoe in staat zijn . Zeker omdat ik zelf al kan genieten van de kleinste dingen. Zwartgalligheid past. Niet bij jonge mensen net zomin als een suf salaris terwijl er genoeg geld is in Nederland.
me - Donderdag 22 maart 2018 18:46
Zelf heb ik best vaak over zelfmoord nagedacht. Ik ben zo'n persoon die er voor de foute mensen 24/7 is. Helaas kreeg en krijg ik er niks voor terug. Ik heb nooit iemand hier echt iets over verteld. Ik ben "met mezelf in therapie gegaan". Ik heb vaak gedacht om mezelf voor een auto te werpen. Elke keer dacht ik dan aan mijn ouders en familie die ik er pijn mee zou doen. Mijn nichtjes die me als voorbeeld zagen etc. Daarom moest ik er vanaf. Ik denk als ik het aan iemand verteld had ik het makkelijker had gehad. Daarom iedereen die er ooit aan denkt talk about it. Ook heb ik zelf drie vrienden al geholpen met hun problemen. Hier wat tips om je vrienden mee te helpen:
1. Deze is erg belangrijk wat je ook doet vergeet jezelf niet. Anders raak jij zelf misschien wel in dezelfde situatie.
2. Praat niet te vaak met diegene over het onderwerp. Sommigen vinden dit misschien fijn maar de meesten vinden het fijner om afgeleid te worden. vertel gewoon wat over jezelf en zorg dat je ze in een situatie brengt dat ze leuke herinneringen ophalen en je die vertellen.
3. Kom voor die persoon op. wanneer je merkt dat deze persoon het moeilijk heeft met anderen help hem of haar. Dit hoeft niet erg opvallend te zijn als het gewoon om een lastig gesprek gaat. wees fel als het om pesten gaat.
4. wanneer die persoon erover praat laat hem/haar praten. Stel niet te veel vragen en zeg gewoon da je het begrijpt. Als ze praten over snijden zeg dingen als niet doen je bent te geweldig om te sterven. Geef de persoon complimenten
5. Zorg dat ook jij je gevoelens uit hierover. Ik zocht een persoon op om te vertellen over de depressie van mijn vriendin. Je kan zelf namelijk ook gedeprimeerd raken van zo'n situatie en dat is het laatste wat je wil.
Ik raad iedereen aan ook eigen methodes te gebruiken. Uiteindelijk ken jij je vrienden het beste van iedereen. thanks for being you xx

Pieter - Zaterdag 19 mei 2018 21:49
Ik denk vaak niemand heeft mij nodig.
nanette algoet - Dinsdag 5 maart 2019 19:14
mijn vriendin wil zelfmoord plegen en ik wil da niet help wat moet ik doen hoe moet ik haar helpen
Meee - Woensdag 18 september 2019 21:45
Zorg dat je er voor haar bent en praat veel met elkaar
Anoniem… - Woensdag 12 februari 2020 22:24
Ik ben 12 en mijn beste vriendin is 13, ze heeft het thuis heel moeilijk (rotvader) de details zal ik jullie besparen. Ze heeft aan mij verteld dat ze een eind aan haar leven wil maken maar zegt dat als ik dit ooit aan iemand doorvertel ze geen vrienden meer met me wil zijn, ik wil haar graag helpen maar ik weet niet wat ik moet doen...
anoniem - Donderdag 7 mei 2020 13:38
Mijn beste vriendin is ook depresssief. Wat voor mij goed was om te realiseren, is dat jij niet verantwoordelijk bent. Als ze het doet heb ik er alles aan gedaan om het te stoppen. Ik had mijn telefoon ook constant aan staan. Dat doe ik nu niet meer. Ik denk dat ik ermee heb leren omgaan en ik zorg nu ook voor mezelf.

Wat voor ons werkt(e):
-vaak hoef je alleen maar te luisteren en te laten weten dat je er bent. Meer kan je niet doen. Stel ook niet te veel vragen. Als ze wil dat je het weet zal ze je het op den duur vertellen. Soms is het wel goed om vragen te stellen, omdat je wil weten waar je staat en waar zij staat. Denk er dan goed over na en stel niet meteen teveel vragen. Zeg er ook bij dat ze niet hoeft te antwoorden.
-Zeg dat je altijd mee wil gaan als ze niet in haar eentje met iemand durft te praten. Dan wordt de drempel misschien minder groot.
-Probeer gewoon een vriendin te zijn. Soms is het juist fijn om met iemand te kunnen lachen en afleiding te hebben en lekker gek te doen.
Ik heb haar uiteindelijk duidelijk gemaakt dat ik wil dat ze met iemand gaat praten (liefst een psycholoog). Maar ik heb haar verteld dat ik wil dat zij dat wil. Want het heeft geen zin als ze daar voor mij zit. Ze moet daar voor zichzelf zitten.
Als laatste wil ik zeggen dat ik geen psycholoog ben ofzo. Ik ben gewoon iemand met een depressieve beste vriendin. Dit is wat er voor ons werkte en dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn.