Wanneer ouders praten over gewichtsproblemen met jongeren kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis. Dit suggereert een recent onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in JAMA Pediatrics. Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren eerder ongezond eetgedrag zoals extreem diëten, laxantiagebruik en eetbuien, vertonen wanneer hun ouders praten over gewicht dan wanneer hun ouders praten over gezond eten.
Voor het onderzoek werd gekeken naar ruim 2700 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar oud en naar 3709 ouders met een gemiddelde leeftijd van 42,3 jaar oud. Jongeren met overgewicht waarvan de ouders de focus legden op gezond eetgedrag gebruikten minder vaak ongezonde afvalmethodes.
Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen praten over gewicht (door ouders) en eetgestoord gedrag (van kinderen). Daarnaast blijken gesprekken over gezond eetgedrag juist een preventieve werking te hebben op eetgestoord gedrag.
Volgens Michael Devlin, M.D., co-director van het eetstoornis onderzoek aan de the New York State Psychiatric Institute zijn dit belangrijke resultaten. “Het maakt duidelijk dat bij campagnes tegen overgewicht en ongezond eetgedrag de nadruk niet moet liggen op gewicht en maten, maar op een gezonde leefstijl.”
Ikzelf merk dat ik het niet prettig vind wanneer iemand die dichtbij me staat een negatieve opmerking maakt over gewicht. Ik vond het vroeger erg demotiverend als mijn moeder aan de telefoon klaagde over dat ze was aangekomen en dat ze dik was, terwijl ik moest strijden tegen mijn eetstoornis. Ook vind ik het niet leuk als vrienden of familie dikke mensen op straat bekritiseren.
Geef een reactie