Ouders die over gewicht praten

 

je bent te dik mamWanneer ouders praten over gewichtsproblemen met jongeren kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis. Dit suggereert een recent onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in JAMA Pediatrics. Uit het onderzoek kwam naar voren dat jongeren eerder ongezond eetgedrag zoals extreem diëten, laxantiagebruik en eetbuien, vertonen wanneer hun ouders praten over gewicht dan wanneer hun ouders praten over gezond eten.

Voor het onderzoek werd gekeken naar ruim 2700 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar oud en naar 3709 ouders met een gemiddelde leeftijd van 42,3 jaar oud. Jongeren met overgewicht waarvan de ouders de focus legden op gezond eetgedrag gebruikten minder vaak ongezonde afvalmethodes.

Uit het onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen praten over gewicht (door ouders) en eetgestoord gedrag (van kinderen). Daarnaast blijken gesprekken over gezond eetgedrag juist een preventieve werking te hebben op eetgestoord gedrag.

afvallen

Volgens Michael Devlin, M.D., co-director van het eetstoornis onderzoek aan de the New York State Psychiatric Institute zijn dit belangrijke resultaten. "Het maakt duidelijk dat bij campagnes tegen overgewicht en ongezond eetgedrag de nadruk niet moet liggen op gewicht en maten, maar op een gezonde leefstijl."

Ikzelf merk dat ik het niet prettig vind wanneer iemand die dichtbij me staat een negatieve opmerking maakt over gewicht. Ik vond het vroeger erg demotiverend als mijn moeder aan de telefoon klaagde over dat ze was aangekomen en dat ze dik was, terwijl ik moest strijden tegen mijn eetstoornis. Ook vind ik het niet leuk als vrienden of familie dikke mensen op straat bekritiseren.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

jill - Dinsdag 13 augustus 2013 19:16
pff, herkenbaar dit. bij mij thuis wordt steeds gepraat over gewichten enzovoorts, ook op verjaardagen, op de camping, met andere gezinnen. altijd gaat het of over afvallen, of over bezuinigen. lekkere motiverende omgeving. ik heb er geen last van, maar voor mijn zusjes en broertje kan het nog wel negatieve gevolgen gaan hebben. bij elk niet super gezonde eten wordt dat nog wel even meerdere keren aangehaald, zo'n 20 keer gezegd hoe vet en slecht het wel niet is, enzovoorts. en als ik ze hier op wijs, dan moet ik me er niet mee bemoeien en me niet zo aanstellen, en zijn ze zich 'van geen kwaad bewust'. --frustratie--
jill - Dinsdag 13 augustus 2013 19:18
ditzelfde trouwens ook op scholen en kinderen onderling. degene die zich er niet door aangesproken hóeven voelen, doen dit wel. dus de redenen waarom het wel zou moeten, (overgewicht voorkomen enz.) zijn eigenlijk onzin. want mensen met overgewicht weten dat wel van zichzelf, ze zijn niet gek. juist de mensen die al dun zijn, of te dun, gaan hierdoor op elk dingetje letten. en het ergste vind ik dat de tv, magazines, de krant, de overheid, scholen hier allemaal aan meewerken. diep triest.
Freek - Dinsdag 13 augustus 2013 19:31
Ja continue.
Een vader die elk jaar wel een aantal crash-dieeeten volgt.
Een hond die light brokken krijgt
Een koelkast met light-boter, light-jam, light-kaas, light-drinken, optimel, magere yoghurt etc.
Een vader die vroeger vaak zei dat hij niet hoopte dat z'n twee kinderen op hem zouden gaan lijken.. (hij is nogal dik, onee, was, hij heeft net weer gedieeet)
Reini - Dinsdag 13 augustus 2013 19:35
Zeer herkenbaar. Mijn moeder had het altijd over dik en te dik en wat wel en niet mocht of dom was om te eten. Resultaat: anorexia.
Prue - Dinsdag 13 augustus 2013 19:44
Ik vind het vrij pijnlijk als mijn moeder iemand op tv bestempeld als een vies dik vet varken. En ook tegen mij zegt dat ik dikker geworden ben en dat de broek die ik draag me ook dik maakt. Ik weet weer waar mijn eetstoornis (mede) vandaan komt als ik bij mijn ouders ben geweest. Hoera.
Debbie - Dinsdag 13 augustus 2013 20:37
Kan jaren later nog invloed hebben ... .op je leven... = killing ...

maar op een dag ben je sterker en sta je overal boven en als je dingen in je levenswijze veranderd moet je dat voor JEZELF en je GEZONDHEID doen !!!
m - Dinsdag 13 augustus 2013 22:11
Wat kun jij doen of veranderen aan ouders die hierover praten?
'Metaphor - Dinsdag 13 augustus 2013 22:25
Ik moet eerlijk zeggen dat ik (vroeger) erg vaak over dikken mensen heb gebitcht,
En nu kan ik er niet meer tegen als mensen het doen.
Laatst ook, ik liep met mijn moeder over straat en we zagen zo'n vrouw die best een rotstreek had uitgevoerd tegen ons gezin een paar jaar geleden, en ze zei van 'Ohj en wat is die lelijk dik geworden zeg'
En toen had ik echt iets van, Oh, dus 'dik' is lelijk? DAAR ben ik voor aan het aankomen..?
MischiefManaged - Dinsdag 13 augustus 2013 22:28
^jeetje Freek, klinkt echt niet goed! Vooral de lightbrokken voor de hond en het voorbeeld van je vader zijn niet fijn.

Bij ons thuis werd de nadruk altijd gelegd op gezond eten, maar nooit extreem. We aten bijvoorbeeld zélden patat/pannenkoeken oid en fruit en groenten ziijn altijd verplicht geweest. Ook hebben we altijd alle maaltijden samen gegeten, maar toch hebben we hebben hier eigenlijk alle vier een 'beetje' een vreemde relatie met eten (eetstoornis, eetprobleem, overgewicht, subjectieve eetbuien..).
Maar mijn ouders hebben nooit gepraat over gewicht waar m'n broertje en ik bij waren en er is zijn nooit negatieve opmerkingen gemaakt rond eten, gewicht of figuur. Kennelijk houdt het niet altijd verband :')
Wendy - Dinsdag 13 augustus 2013 22:28
Heel herkenbaar.
Mn moeder doet het niet meer (vader en broertje ook niet meer)
Maar mn oma nog wel.
Ik word er helemaal gestoord van!
Maar goed ik probeer het meestal mn ene oor in te laten gaan en het andere weer uit.
Maar toch doet het me zeer....
Eef - Dinsdag 13 augustus 2013 22:28
Wat ook wel echt belangrijk is, volgens mij, is dat je ouders je vertellen dat je mooi bent. Ieder kind zou van een van zijn of haar ouders tenminste een keer in zijn/haar leven gehoord moeten hebben dat ze mooi is. Sommige ouders zeggen ook "Je bent heel normaal, wat is er mis mee om normaal te zijn?" Maar een meisje dat hoort dat ze "normaal" is, denkt dat ze een onopvallend grijs muisje is. Als je ouders je nooit verteld hebben dat je mooi bent of dat ze van je houden, denk je dat het niet zo is. Het is belangrijk om dit uit te spreken. Eigen ervaring.
ME - Dinsdag 13 augustus 2013 23:54
Mijn moeder heeft juist niet echt veel over gewichten gepraat maar juist wel veel over gezond eten. En dat ik als ik een filmavondje met vriendinnen had maar niet te veel chips enzo moest eten omdat dat niet gezond is en je dan dadelijk zo dik wordt. dit heeft er uiteindelijk alleen maar toe geleidt dat ik eerst gezonder wilde eten, eetbuien kreeg, heel weinig ging eten en dus een eetstoornis ontwikkelde. Natuurlijk mag er wel gezegd worden dat gezond eten belangrijk is, maar ik ben van mening dat er zeker in de kinderjaren niet te veel over gesproken moet worden. (alleen als een kind echt extreem slechte eetgewoontes heeft).
Marij_Marij - Woensdag 14 augustus 2013 01:17
Mijn vader zegt heel vaak ´ik ben weer X kilo aangekomen.´ Hij vind mijn zusje nu ook wat ´aan de dikke kant´ terwijl ze nog een gezonde bmi heeft. En hij zei vroeger ook altijd dat ik een beetje een dikkerdje was of hij noemde het stevig gebouwd als hij in een goede bui was. Toen ik afviel (bijna ondergewicht) kreeg ik wel een complimentje dat ik er goed uitzag. Alleen voelde ik me verschrikkelijk. En nu ben ik wel normaal, maar er mag altijd wel iets af. Tja, dat doet m´n zelfbeeld niet echt goed. En zo zullen mijn eetproblemen al helemaal niet worden opgelost!
Colourmylife - Woensdag 14 augustus 2013 09:03
Uggghhhh ja...

Mijn moeder loopt al maanden te zeuren dat ze zo dik is...
Neemt geen snoepjes of koekjes meer, terwijl ze er goed uit ziet..

Stom
Jantje - Woensdag 14 augustus 2013 09:47
Bij mij is het juist zo dat als ze iemand zien die aan de dunne kant is, die krijgt dan de volle laag. 'Gatver wat ziet die eruit' 'Dat is echt ziek'. En zo nog twintig andere opmerkingen.
Dat is ook behoorlijk zwaar en pijnlijk...
Sophie - Woensdag 14 augustus 2013 10:12
Mijn vader bekritiseert altijd dikke mensen en dat doet mijn oma ook ( ze vindt het zo"n akelig gezicht als er dikke mensen op tv zijn) Verder wordt er op scholen (vooral basisscholen) heel veel aandacht besteedt aan gewicht. Wij moesten onze bmi uitrekenen, alle maten van je lichaam opmeten en vergelijken met anderen (ja, echt!), en dan ook nog calorieen tellen! Serieus! Er was een meisje in mijn klas die een dunne bouw had, en door me te vergelijken met toevallig haar maten dacht ik dus dat ik dik was, terwijl we eigenlijk niet veel scheelden (ik had ook best een dunne bouw).
anoniem - Woensdag 14 augustus 2013 11:09
Wat Sophie schrijft over de basisscholen is helemaal waar en dat moet echt veranderen. Concurrentie onder de kinderen over lichaam en gewicht word daar gestimuleerd door erover te les te geven en te vragen of de kinderen wel gezond genoeg eten. Speciale conditietesten tijdens gymles.
Het is de taak van de ouders om ervoor te zorgen dat een kind gezond eet en die verantwoordelijkheid moet daar blijven.
beproud - Woensdag 14 augustus 2013 20:19
herkenbaar mij werd altijd gezegd ja je moet wel opletten dat je niet te dik wordt.
en zo van ja als je paar kilo afvalt staat dat jurkje veel leuker
of als ik koekje wilde pakken 'nee dat moet jij niet doen'
jessica - Donderdag 15 augustus 2013 07:31
als ik dit zo lees wordt nog maar eens goed duidelijk hoeveel invloed het gedrag van ouders heeft op de kinderen. zeker als het gaat om gewicht en eetgewoonten. het wordt tijd dat dit eens goed in de media komt, zodat ouders zich misschien aangesproken voelen en iets aan hun gedrag veranderen, want dit kan, misschien onbedoeld, het leven van veel kinderen en tieners verwoesten.
max - Donderdag 15 augustus 2013 08:14
Gewoon zeggen wat je denkt en luusteren ze niet desnoods brutaal: nu je stil houden!

Leg ook uit dat je veel liever met iemand leuke dingen gaat doen bv naar n bios of dierentuin etc dan t continu over gewicht te hebben .. he bah heb t eens over leuke dingen pa ~ ma niemand is perfect ! Iedereen is of tedik of te dun om daar zo lang bij stil te staan is nutteloze tijdverspilling
tom - Donderdag 15 augustus 2013 08:15
Zeg ns wat vaker dat iemand n lekker ding is XD
m - Donderdag 15 augustus 2013 10:35
hey lekker stuk!
* - Donderdag 15 augustus 2013 11:59
Heel herkenbaar.
Zo is mijn eetstoornis eigenlijk begonnen: door een opmerking door mijn ouders.
Ik was toen al zo zo onzeker en dat was de druppel.
Ik zou als ouders dus wel opletten wat je precies zegt.

@ Max: ik zou niet echt brutaal reageren. Dat werkt eerder avenrechts.
Ik zou net eerst begrip tonen en dan eerlijk je mening zeggen.
Niet op een harde manier, maar net op een rustige manier.
En als ze dan niet luistert... Mja, dan is't haar eigen schuld.
Ik nam het ook niet aan van mijn ouders. Ik moest eerst tegen de lamp lopen en nu kan ik zeggen dat ik puur voor mezelf genezen ben. ;)

MB - Donderdag 15 augustus 2013 15:27
Heel herkenbaar. Maar ik denk dat praten over 'gezond eten' ook niet onderschat moet worden.
Ten eerste; wat is de maatstaf? Ik vind persoonlijk een afkeer tegen friet, pizza of de mac al best ver gaan. De nadruk bij gezond eten moet niet liggen op wat je perse niet moet eten (zoals geen chips bij de film of neee absoluut geen patatje'. De nadruk moet liggen op vitamines binnen krijgen om je goed en fit te voelen en daarnaast kun je dan prima ook lekkere dingen eten zonder je schuldig te moeten voelen. Wat veel mensen als 'gezond eten' bestempelen, daar ga ik me alleen maar moe en zwak van voelen. En geloof me; ik dacht vroeger ook zo in van die extreme gedachten maar nu denk ik: waarom zou je je kinderen niet lekker af en toe meenemen naar de mac als dat gewoon LEUK is..
Hna - Vrijdag 16 augustus 2013 09:18
Ben het zo eens met MB!
* - Vrijdag 20 september 2013 17:38
Hm, mijn ouders geven me vaak opmerkingen over mijn gewicht.
Daarnet zelfs nog:'je bent wel te dik. Je moet terug op je eten gaan letten.'
Nou ja, dat weet ik zelf toch ook wel? Doordat ze het zeggen, walg ik net nog
harder over mezelf. :(
anoniem14 - Vrijdag 20 september 2013 18:33
ugh herkenbaar..
annah - Donderdag 3 oktober 2013 02:32
zo herkenbaar. beide mijn ouders praten de hele dag over eten en gewicht. dat ze toch maar weer even wat minder moeten gaan snoepen omdat ze weer zijn aangekomen blablabla. en mijn vader is nu al ruim 2 maanden op een detoxdieet en vertelt mij vandaag dat hij eigenlijk geen pastas en ongezonde dingen meer wilt eten..
halloooo iemand vecht hier tegen een eetstoornis
Rosa - Vrijdag 13 februari 2015 16:46
Hee,
Ik ben 12 jaar weeg x kg ben 1.78 lang. Ik wil echt super graag afvallen ik ben net een zandloper mijn moeder zeurt er ook alleen maar over. Ik heb laxeermiddelen geslikt maar daar kwam me moeder achter die werd erg boos. Ik heb me vinger in me keel proberen te steken maar dat lukte me niet. Wat kan je nou het beste doen?

-aangepast door moderator-
B - Woensdag 25 november 2015 02:03
Heftig om Zo iedereen de reacties te lezen over de opmerkingen die er gemaakt worden door andere..

Bij mij is het al van kleins dat ik op moest letten. Ik kreeg wel snoepjes en al die dingen enzo. En chips en gewoon ja. Maar ma mijn 8e was ik eigenlijk gewoon mog normaal als ik foto's kijk. Naarmate ik ouder werd werd er vaak tegen mijn zus gezegd dikzak, en dat ze dik is etc. Die heeft nu al meer dan -6 jaar boulimia.. Mede door dit. Durfde nooit buiten een ijsje te eten. Nu snap ik waarom. Maar nu gebeurt het bij mij en m'n broertje. Meid, je bent te dik. Meid je bent obesitas , dat weet je toch ook wel? Niet te veel eten, oh wat goed! Je schept minder op! En dan alsnog boos worden als ik bv helemaal niet eet. Ja hallo.. Mede door dit denk ik dat ik meerendeels stiekem ben gaan eten.. Braken.. Etc. Want 'ik ben dik' terwijl ik 'vroeger' dondersgoed nog dacht. Zeur niet zo. Ik ben oke. Maar ja.. Dat is nu ver te zoeken, ik zie me zelf nu als zooo ongelooflijk dik. Durf er bijna gewoon niet meer naa rem osycholoog te gaan. Wil de deur niet uit. Blijf dagen binnen. Voel me super slecht. Want 'ik ben dik' goh.. Als ik ooit kinderen krijg. Nou. Ik weet iig wat ik nooit tegen mijn liefjes zal zeggen. Maar ja. Ook dat is me niet gegunt. Want 'waarschijnlijk zal iedereen me gaan haten, me zussen zullen me laten vallen, en ik zal in mijn uppie overblijven' fijn.. Echt heel fijn! Om zo iets te horen. Zo verder te leven. Ja.. Het is heel fijn. Mag ik er niet meer zijn. Dankje.

:(
B - Woensdag 25 november 2015 02:06
Durf er gewoon bijna niet meer naar mijn psy te gaan** verbeter bericht.. Zeg vaak af... Ik zeg overigens niet dat het aan hun ligt.. Mijn eigenwaarde is zelf al 0,0 goed.

eva .h - Vrijdag 20 mei 2016 12:31
nou ,ik ben ook maar 165 groot kindje en woog voor kinderen 68 kg en er naar 98 kg , ik heb via kennis in dec 2015 slim 3 en 4 d gebruikt 3x per dag insmeren op mijn vetrollen zeker rond om en binnen en buiten kant boven benen , zg het niet zitten , maar nu mei , ben ik maar liefs aan de benen in omtrek per boven been 9 cm verloren ! en rond mijn middel 14 cm . niet echt veel , maar het werkt . ik heb niets hoeven laten gewoon eten als voor heen alleen 3x insmeren en min 1.5 liter water per dag zo dat mijn slechte vetten op de normale weg mijn lichaam verlaten kan .
ik heb mij ok maar 2x gemeten 1x bij begin en 2 x 14 dagen geleden .
wat mijn gewicht betreft waren het totaal maar 11 kg minder , maar toch ik voel me beter en maat kleiner in de kleren is al wat , maar ik ga nog door tot dec . dan vind ik het wel in orde zo .tube kost mij mnd 25 euro ,maar roken is duurder en slecht voor je toch . ik wens ieder sterke met zijn of haar gewicht , maar vergeet niet slechte vetten kun je makkelijk verliezen met beetje hulp uit de tube .

mvg e.v.a .h