Oorzaak overgewicht bij kinderen

 

OnderzoekUit onderzoek blijkt dat erstig overgewicht bij kinderen meestal ontstaat door gemakszucht bij ouders. Mijn moeder was bepaald niet gemakszuchtig, misschien ben ik daarom wel altijd op gewicht geweest? Ik hielp met het groenten snijden, kreeg vaak informatie over gezonde en schadelijke voeding, ging mee boodschappen doen en ik kreeg maar één zak(je) nootjes of chips per week om te snacken, voor de rest moest ik het zelf uitzoeken.

Na afloop van het onderzoek, omtrent vetzucht bij kinderen, dat in Australië is verricht concludeerden de onderzoekers dat overgewicht bij kinderen door de ouders wordt veroorzaakt. Zij observeerden de thuissituatie van 1200 kinderen. Aan de hand van de observaties stelden de onderzoekers vast dat vetzucht onder kinderen zijn oorsprong vindt in de gemakszucht van de ouders.

Search

Het onderzoek wees uit dat 60 procent van de onderzochte kinderen snoep en koek krijgen ter beloning van gewenst gedrag. Daarnaast bleek dat ongeveer 20 procent 's ochtends de deur uit gaat zonder te hebben ontbeten.

Slechts 30 procent van de ouders leek op de hoogte van wat een gezond gewicht is voor kinderen. De overige deelnemende ouders schatten hun kind in op een gezond gewicht terwijl het kind in werkelijkheid overgewicht had. Het onderzoek toonde dus aan dat de meerderheid van de ouders niet op de hoogte was van wat een gezond gewicht is voor hun kind.

Het advies dat aan ouders wordt gegeven naar aanleiding van dit onderzoek is om kinderen minder snoepjes, snacks en dergelijken te geven, kinderen niet achter de televisie te laten eten en hen voornamelijk gezonde maaltijden voor te zetten. U kunt het onderzoek terug lezen in het vakblad Preventive Medicine.

Tips

Wat zijn de regels bij jou thuis?

 

Gerelateerde blogposts

21
JUN
Dikke schuld
15

Reacties

Rebecca - Zaterdag 13 oktober 2012 19:02
Mijn vader is zo gemakkelijk.. als ik wil mag ik de hele dag door cola drinken (en anders dubbel friss), 4 zakken chips in de week no problem, als ze op zijn word het wel weer bijgehaald. evenals chocola, eet maar rustig een reep per dag want op = op en dan komt er gewoon weer nieuw. en met koekjes is dit ook zo enzovoorts.. best erg eigenlijk.

Als klein kind was dit niet zo hoor, dan kregen we af en toe een snoepje of een bakje chips en ook geen cola (soms kinder cola) maar de laatste paar jaar mogen we echt alles eten wat we willen. gelukkig is hij ook zo makkelijk met groente (snoeptomaatjes en paprika's enzo) en fruit en haalt ie werkelijkwaar elke week gigantisch veel fruit ook voor ons, maar pfoe. wat er bij ons aan de week doorheen gaat qua frisdrank en snacks is echt verschrikkelijk. Wij hebben dus ook totaaaaal geen regels mbt eten.
Sanne - Zaterdag 13 oktober 2012 20:15
Mijn moeder is precies het tegenovergestelde als de ouders in het artikel. mijn moeder is zelf ook best wel dun (voor een moeder die 4 kinderen heeft gehad). sport 3x in de week en eet ook super gezond. ik ben dus nooit beloond met eten ofzoiets. ik kreeg iedere dag minimaal 2/3 stuks fruit en mijn moeder lette wel echt op dat ik niet te veel ongezond ging eten.
ook werd er maar al te vaak gezegd dat als je te veel eet je dik wordt enzo, en dat wil je toch niet?!
dit zal vast niet de oorzaak zijn van mijn eetstoornis maar het heeft er wel voor een deel mee te maken.
Annamarie - Zaterdag 13 oktober 2012 20:56
bij ons wordt erg op voeding gelet, mn moeder begint vaak een dieet maar stopt na 2 dagen alweer en eet chips voor het slapen gaan. Ze houdt niks vol, maar ze is ook niet echt dik, ze heeft dunne benen maar gewoon wel een buik door de zwangerschap ik vind dr niet dik maar oke. En papa is heel veel afgevallen want die sport elke dag superveel, maar hij eet ook rustig 1 zak pinda's op een avond. Wij mogen geen cola light door de weeks (ook geen normale hoor xD) maar dat koop ik zelf gewoon of ik drink het wel, we mogen geen limo bij het ontbijt, en er wordt hier vaak gezond gekookt, maar mama is ook wel lui en dan bestelt men hier pizza of spaghetti ofzo, of ze bakken patat. :c Dusja, redelijk gezond maar het kan veeeeeeeel beter (geen van ons heeft overgewicht btw)
E - Zondag 14 oktober 2012 14:36
Ik was als kind te zwaar, maar dat kwam niet door mijn moeder. Die heeft van alles geprobeerd, ik haalde het eten gewoon uit de kasten. Zelfs als ze de kast op slot deed, vond ik wel een manier om aan eten te komen. Ik at alles, dan soms gewoon brood of een pak hagelslag.
Whatever - Dinsdag 21 januari 2014 20:21
Wat ik een ouder zou meegeven: ten eerste is de TV geen oppas en ten tweede moet je dingen als eten en bewegen niet aan het kind zelf overlaten, want die weten nog niet hoeveel invloed slecht eten kan hebben, en ze zullen altijd voor de lekkerste en makkelijkste optie gaan. Kinderhersenen zijn nog niet in staat om lange termijnvoordelen goed te kunnen afwegen tegen korte termijnvoordelen.
Karima Razawi - Woensdag 16 april 2014 15:54
ik zoek het oorzaak gewicht van kinderen voor mijn huiswerk.
Karima Razawi - Dinsdag 23 mei 2017 17:18
Ik zoek wat gezoend moet regelen .Niet verschillen drinken of chips, snoepen en zo ver .Als vak vlees gebruiken niet gezoend en lichaam kan niet verteren en sommige
Slechtte diësis krijgt, Beter zoeken over voedsel voor deel en na deel en denk over eigen partmanie .veel voedsel on gezoend wan voor lang blijven veel chemisch bij gebruiken. Het niet normaal. Het kant en klaar eet on vertrouw baar .Belangrijk Het
Patrones van eten goed zorgzaam. In mijn ede het roken of veel alcoholen gebruik
Met geld voor zelf slechte ziek kopt. Moet stappen.
Karima Razawi - Woensdag 17 mei 2017 15:32
Dat klopt ouder het patronen van eet in gaat houden. want kind nooit van zelf alles
(chips of snoept ) niet kopte dat inde hand van ouders. kind afhankelijk van ouders niet onder zon Als kind zuurt hould. niet met ongezonde ding aan rust baringen.