Invloed ouders op eetgedrag kinderen

 

Ouders spelen een belangrijke rol in de vorming van kinderen. Wat een kind eet, doet of hoe een kind zich gedraagt wordt grotendeels meegegeven vanuit huis. Er zijn dingen die ouders kunnen doen wat er voor zorgt dat kinderen ongezonde eetgewoontes aannemen of risico lopen op overgewicht. De meeste ouders vinden het belangrijk dat kinderen goede manieren hebben, maar zien vaak over het hoofd dat sporten en gezond eten hierin ook een belangrijke factor zijn. In deze blog zal ik uitleggen welke dingen ouders beter niet kunnen doen als het gaat om het aanleren van gezonde eetgewoontes.

• Zeggen dat je kind kieskeurig is
Kinderen zijn meestal erg gevoelig voor wat ouders te zeggen hebben. Wanneer jij je kind ermee confronteert dat hij kieskeurig is in eten kan dit negatieve gevolgen hebben. Kinderen kunnen hierdoor namelijk opstandig worden door minder groente en fruit te eten. Ook zijn ze geneigd om nog minder verschillende dingen te proberen. Het is dus niet slim om je kind er mee te confronteren dat hij/zij een moeilijke eter is. Natuurlijk bedoel ik hiermee niet dat je je kind nooit mag aanmoedigen om 'meer' en gevarieerder te eten.

kieskeurige eter

Je gebruikt eten regelmatig om te belonen of straffen
Veel ouders hebben de neiging om eten als beloning of straf te gebruiken. Heb je je zelf er wel eens op betrapt dat je tegen je kind zei: als je je nu goed gedraagt, gaan we straks lekker naar de McDonalds. Wanneer je dit soort dingen doet kunnen kinderen een verkeerd beeld krijgen van eten. Helaas komt dit toch vaak voor. Vooral junkfood en frisdrank worden gebruikt als beloning. Het is ook niet goed om je kind te beperken tot alleen gezond eten. Je kind kan hierdoor meer drang krijgen naar ongezond eten omdat dit dan "verboden" voedsel is. Ga geen junk food of ongezond eten verbieden, maar zorg dat dit met mate in huis aanwezig is. Gebruik eten zo min mogelijk als middel om te belonen en straffen, gebruik hiervoor andere dingen, zoals het doen van leuke dingen.

Je hebt veel junk food in huis
Natuurlijk zijn grote ketens zoals de McDonalds niet bepaald behulpzaam, maar het is ook niet handig als je eigen huis een soort McDonalds is. In veel huizen hebben kinderen makkelijk toegang tot snacks, frisdrank, snoep en koekjes. Wanneer kinderen hier makkelijk bij kunnen is de kans groter dat zij een slechte eetgewoonte oppakken wat weer kan leiden tot obesitas of eetbuien.

junk food

bron

Je hebt een probleem met je gewicht
Veel dingen zijn genetisch bepaald. Wanneer je een laag eigenwaarde hebt of bepaalde chronische aandoeningen is de kans groot dat je kind hier ook last van krijgt. Dit is ook zo met gewicht. Wanneer je zelf overgewicht hebt is de kans dat je kind overgewicht krijgt tussen de 25 en 50 procent. Wanneer beide ouders overgewicht hebben is die kans zelfs rond de 70 procent. Let erop dat jouw (lijn)gedrag, jouw negatieve zelfbeeld niet wordt overgenomen door je kind. Dit gaat sneller dan je denkt.

Je vindt ontbijt niet belangrijk
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Helaas geldt dit niet in elk huishouden. Kinderen die elke ochtend gezond ontbijten hebben over het algemeen minder kans op obesitas, hogere academische prestaties en een stijgende inname van vitamines en mineralen. Wanneer kinderen slechte ontbijt gewoontes hebben verhoogd dit de kans van metabool syndroom als ze ouder worden. Een goed ontbijt is een goede start van de dag. Je krijgt er energie door waardoor je de dag lekker kan beginnen.

ontbijt

bron

Er is geen routine in etenstijd
Routine rondom maaltijden is erg belangrijk binnen het gezin. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die elke dag als gezin rond dezelfde tijd eten meer groenten en fruit eten en minder frisdrank drinken. Wanneer er geen routine is, is de kans op obesitas groter. Kinderen die uit een gezin komen waar elke dag rond maaltijden routine was, hebben wanneer ze uit huis gaan vaker een gezond eetpatroon.

• Je hangt veel op de bank
kinderen die met het gezin veel tijd doorbrengen voor de tv hebben vaker een ongezond eetpatroon. Dit komt doordat er weinig bewuste aandacht is voor hetgeen je eet en doordat er op tv veel reclames zijn die ongezond eten promoten. Dit zorgt ervoor dat ouders snel geneigd zijn dit soort eten te kopen wat weer leidt tot een ongezond eetpatroon. Kinderen die door hun ouders aangemoedigd worden om gezond te eten en sporten zijn sneller geneigd om dit ook te doen. Nog beter is het als ouders ook zelf het goede voorbeeld geven.

Conclusie
Het komt er op neer dat ouders een grote rol spelen in het eetpatroon van de kinderen. Het is belangrijk dat er duidelijk wordt gemaakt wat gezond eten is en dat dit binnen het gezin een vast patroon is. Dit betekent natuurlijk niet dat je je kind nooit een koekje of snoepje kunt geven, maar dit moet niet standaard zijn. Laat aan je kinderen zien wat gezond eten voor positief effect kan hebben, maar leg hier niet te veel nadruk op. Wanneer je kind problemen heeft met zijn/haar gewicht of een ongezond eetpatroon kan je hem/haar nog steeds helpen. Erken het probleem en probeer samen aan het gedrag te werken, eventueel met steun van een dietist.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jessie - Dinsdag 10 januari 2017 16:37
Is hier enige bronvermelding toegevoegd? Of waar haal je deze info vandaan?