Mensen met een eetstoornis weten hun probleem vaak goed te verbergen. Dit komt omdat ze zich ervoor schamen of omdat ze anderen er niet lastig mee willen vallen. Toch zijn er dingen waar aan je kunt zien of iemand een eetstoornis heeft. Het is niet makkelijk om dit aan te kaarten, maar wanneer je denkt dat iemand een eetstoornis heeft is het belangrijk om dit te bespreken en om eventueel (liefst samen) hulp te zoeken. Vaak vinden ze het namelijk moeilijk om dit zelf te doen. In deze blog benoem ik een aantal dingen waaraan je kunt herkennen dat iemand wellicht een eetstoornis heeft.
♥ Niet eten waar anderen bij zijn
Samen eten met anderen kan voor mensen met een eetstoornis eng en ingewikkeld zijn. Wanneer je een eetstoornis hebt, kijk je heel anders naar eten en gaat het vooral om controle. Hierdoor is het veel moeilijker om in het openbaar te eten.
♥ Stiekem eten
Iedereen eet weleens stiekem iets op zijn of haar kamer. Mensen met een eetstoornis doen dit soms heel veel. Dit kan je natuurlijk moeilijk in de gaten houden en het is moeilijk om erachter te komen of iemand dit doet. Wanneer je merkt dat iemand veel in zijn/haar kamer eet of buitenhuis eet kan dit een teken zijn van problemen met eten. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld snoeppapiertjes vindt die verstopt zijn.
♥ Mensen of sociale situaties vermijden
Wanneer je merkt dat iemand zich steeds meer terugtrekt, terwijl die persoon altijd heel sociaal was en ervan hield om sociale activiteiten te ondernemen, kan het zijn dat die persoon problemen heeft. Het is moeilijk voor mensen met een eetstoornis om bijvoorbeeld mee uit eten te gaan. Ook hebben ze vaak geen zin om dingen te ondernemen omdat ze erg met zichzelf in de knoop zitten, ze trekken zich terug. Wanneer ze ook nog veel afvallen of juist aankomen, is het belangrijk om hierover begripvol in gesprek te gaan.
♥ Weigeren om te eten
Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat iemand geen zin heeft om te eten of geen trek heeft, maar wanneer je merkt dat iemand in je omgeving tijdens de lunch nooit mee eet, alleen maar speelt met het eten of hele kleine hapjes neemt kan het ook zijn dat diegene problemen met eten heeft.
♥ Onrealistisch zelfbeeld
Wanneer je merkt dat iemand in je omgeving continu zegt dat diegene te zwaar is of lelijk is kan dit wijzen op problemen met eten. Als die persoon ver gaat in deze opmerkingen en je merkt dat het zelfbeeld echt niet overeenkomt met de werkelijkheid is het tijd om hulp in te schakelen.
♥ Lichaamsbeharing
Mensen die een ongezond eetpatroon hebben en daardoor ondergewicht hebben, hebben de kans dat er meer lichaamsbeharing zal groeien. Dit is namelijk een natuurlijk mechanisme van het lichaam om het lichaam warm te houden wanneer er te weinig vet is. Het is natuurlijk niet zo dat er meteen een laag haar groeit, maar het is wel iets wat je in de gaten kan houden.
♥ Overgeven
Overgeven kan natuurlijk een teken zijn dat iemand ziek is, maar wanneer je merkt dat dit vaak gebeurt nadat iemand gegeten heeft kan het een teken zijn van een eetstoornis. Houd dit dus goed in de gaten wanneer je merkt dat iemand veel naar de wc of badkamer gaat na maaltijden.
♥ Koken voor anderen
Mensen met een eetstoornis koken soms graag voor anderen. Op deze manier kunnen ze veel met eten bezig zijn en hebben ze zelf controle. Ken je iemand die grote maaltijden verzorgd, maar vervolgens zelf niet mee eet, het moeilijk vindt om mee te eten of heel weinig eet, dan kan dit duiden op een eetstoornis.
♥ Depressie
Een depressie komt vaak voor bij mensen met een eetstoornis. Nu is een depressie iets wat veel voorkomt, dus iemand met een depressie hoeft niet per se een eetstoornis te hebben. Ook heeft iedereen weleens een slechte dag, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat die persoon depressief is. Het is dus moeilijk te zien of er een eetstoornis aan verbonden zit. Kijk dus goed naar andere symptomen en ga er niet meteen vanuit dat iemand die depressief is ook een eetstoornis heeft.
Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waaraan je eventueel zou kunnen merken dat iemand problemen heeft met eten. Kan jij er nog meer noemen? Laat dit dan gerust even achter in de reacties.
Geef een reactie