Als je kind moet afvallen

 

Stel de kinderarts zegt dat u 13-jarige dochter 5 kg moet afvallen. Hoe ga je daar als ouder mee om als je niet wilt dat je kind regelrecht de afslag eetstoornis neemt? Vandaag de dag ligt dat meer en meer op de loer en steeds meer jonge kinderen zijn er vatbaar voor. Hoe zorg je dat je kind op een gezonde manier gewicht verliest?

Waarschijnlijk weet uw dochter allang dat ze anders is. De meisjes in haar klas dragen misschien nog maat 164 of 176 en zij wellicht al een kleine dames maat. De sleutel tot succes ligt in het feit dat uw dochter zelf echt gemotiveerd is om te veranderen. Alleen op die manier voorkom je dat uw kind de noodzaak om aftevallen negatief gaat vertalen en zo de valkuil genaamd eetstoornis in loopt. Daarbij is het niet goed een kind te pushen als het niet zelf wil. Daarbij wordt het dan een bron van frustratie voor u en uw kind.

kinderen afvallen
foto:flickr.com/rolandslakis

Wat je als ouder kan doen om te helpen op een normale manier af te vallen is door er voor te zorgen dat er geen enorme hoeveelheden junkfood aanwezig zijn. Halveer de voorraad chips etc. Dat maakt het al een stuk makkelijker voor je kind. Tevens kun je samen een nieuw ritueeltje bedenken. Door bijvoorbeeld elke avond na het eten een blokje om te gaan. Of samen naar school te fietsen (ipv met de auto gebracht worden). Pubers zijn vaak nogal vermijdend als het om oogcontact gaat en door samen te lopen of fietsen kun je daarin tegemoet komen. Dwing ze niet tijdens een gesprek elkaar aan te moeten kijken. Vaak vertellen ze makkelijker als ze niet de ogen op zich gericht weten. Een kind doet niet wat je zegt, maar wat je laat zien. Geef zelf dus het goede voorbeeld.

Datzelfde geldt eigenlijk voor wat er in haar hoofd omgaat. Vandaag de dag worden kinderen gevoed met beelden over hoe vrouwen er uit moeten zien. Die lat ligt hoog en is totaal geen realistisch beeld. Je kunt op een luchtige manier je dochter laten ervaren wat wel normaal is. Praat positief over mensen die zichzelf zijn, die een normaal postuur hebben, die normaal omgaan met eten of die gezond leven. Moedig haar aan om goed voor haar lichaam te zorgen, en dat ze met een gezond lijf zich ook sterker zal voelen mentaal. Steviger in haar schoenen kan staan. Maar dat die schoonheid van binnenuit komt. Ga hier niet te veel op door, een kind kan heel snel doorslaan hierin en ineens dwangmatig haar lijf willen veranderen en zo aan de andere kant van de schaal terecht komen. En laat vooral zelf zien hoe het hoort. Eet zelf ook normaal, wees tevreden met jezelf en zorg goed voor je eigen lichaam en geest. 

kinderen afvallen
foto:fickr.com/crewe

Grofweg zijn er drie factoren die meespelen als een kind te zwaar is en die zijn: Voeding, beweging en slaap. Het spreek voor zich dat een kind te zwaar wordt als het meerdere keren per week snacks of junkfood eet als maaltijd. Schotel je kinderen daarom gezond eten voor. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn of duur. Zet het krijgen beweging in als leuke manier om te kletsen, of plezier te maken samen. Alles met een stekker of batterijen laat je thuis en trek er op uit. Als laatste nachtrust. Ouders zijn verantwoordelijk voor de slaap die kinderen krijgen. Zij bepalen immmers wanneer het bedtijd is en dat mobieltjes niet mee naar bed gaan. Veel kinderen liggen maar wat graag nog tot midden in de nacht te smsen of op internet te surfen. Dat komt hun nachtrust niet ten goede en maakt dat hun hormoonbalans verstoord raakt. Hierdoor worden kinderen al snel te zwaar. Daarbij wordt de vermoeidheid overdag weer weggegeten en is de cirkel rond. 

Welbeschouwd zijn het hele simpele dingen die je als ouders kan doen om je kind te helpen als het nodig is dat deze wat gewicht verliest. Ik zeg niet dat het makkelijk is, want het zijn vaak patronen die er in zijn geslopen en die niet makkelijke te veranderen zijn. Het hele gezin zal er aan mee moeten helpen en soms is het knap lastig alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar als je je kind echt wilt helpen, geef dan zelf het goede voorbeeld. Ook als de andere helft van het gezin misschien nog niet zo gemotiveerd is. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Wat doet u om uw kind te helpen een gezond gewicht te krijgen?

 

Reacties

m - Vrijdag 9 september 2011 17:08
Ik heb zelf geen kinderen, maar ik ben heel bang dat, als ik kinderen heb en zij hebben overgewicht, dat is ervoor ga zorgen dat ze een eetstoornis krijgen. Goed artikel dus, dankjewel!
marleen - Vrijdag 9 september 2011 19:26
ik wou dat mijn moeder destijds dit artikel had gelezen... en de tips opgevolgd had...
jolien - Vrijdag 9 september 2011 23:31
De laatste vraag: "Wat doet u om uw kind te helpen een gezond gewicht te krijgen?".....wij hebben 4 kinderen waarvan 1 met een eetstoornis. De andere 3 zijn gezond en hebben een gezond gewicht. Het antwoord op die vraag kan ik niet geven. Wat ik inmiddels wel weet is dat kinderen een spiegel zijn. Mijn ouders waren mijn spiegel, hoe vaak zeg ik niet: jeetje, ik ben nu net mijn moeder.....En dus inderdaad: geef het goede voorbeeld. Maar geef jezelf nergens de schuld van, ieder mens is een mens en je bent wie je bent. Hou van je kinderen en laat ze merken dat ze goed zijn zoals ze zijn. Met of zonder vetrol, pukkels, dikke kont, dunne kont, smal hoofd, dik hoofd. Het maakt niet uit, je bent zoals je bent, maak ze dat duidelijk.
- Zondag 11 september 2011 22:07
Voorkomen is beter dan genezen. Als mannen en vrouwen voordat ze ouders worden geen gezonde leefstijl hebben, kunnen ze dit ook onmogelijk overbrengen op hun kinderen.
Goed (voor)doen, doet goed volgen!
Margriet - Maandag 12 september 2011 08:41
@Marleen, hier nog een. Mijn ouders dachten mij te helpen door me radikaal op dieet te zetten. Twee jaar later had ik een eetstoornis en was mijn groei gestopt. Inmiddels volwassene kamp ik nog steeds met de gevolgen en ben ik een ingedeukt propje.
h0neybee - Vrijdag 2 december 2011 15:30
gatver dit is zo confronterend .. :-(
Ik moest ook afvallen. de kinderarts noemde me destijds een dikke olifant.
Het stomme is en was, dat IK juist wel gezond eette, en mijn 2lingzusje niet. En iedereen dacht dat IK zo ongezond at, en mij zusje super gezond. Gevolg ; mn zusje kreeg heel veel comlimentjes en ik niet.
Ik ging afvallen, en toen het goed was ging ik door.
En nu, heb ik anorexia. SUUUUPER CHILL ! :-( Godver.. haat aan de eetstoornis en aan de kinderarts die me dikke olifant noemde...
Sidny - Zaterdag 3 december 2011 17:57
@h0neybee

WT'F? Niet normaal als een kinderarts dat zegt.
mohammed - Zondag 1 juli 2012 17:08
ik ben 13 jaar en ik ben een jongen en ik ben 1.63 hoeveel mag ik wegen
niks - Maandag 25 februari 2013 22:15
20 kilo
-Metaphor - Woensdag 13 november 2013 20:48
Ik zou om een kind van 13 met 5 kg 'overgewicht' geen drama maken.
Anne - Zondag 17 november 2013 09:41
Over een paar maanden ga ik naar het voortgezetonderwijs, in de eerst
Of tweede klas zou ik graag willen afvallen. Ik ben bijna twaalf maar ik wil voor de
Middelbare school echt een plat bord. Ik ben zelf erg lang voor mijn leeftijd.
Maar ik wil weten wat de gemakkelijkste manier is om binnen een paar maanden aftevallen.
iemand - Zondag 8 december 2013 19:45
Ik ben een meisje 13jaar en mijn lengte is 1, 58 hoeveel mag ik wegen?
angela51269 - Woensdag 7 mei 2014 00:10
niks moet heel snel de mond houden , 20 kilo , doe effe normaal .
iemand - Maandag 11 mei 2015 21:25
hallo ik ben een meisje van 10 en ben 1,42 en ik ben 42,9 kilo hoeveel moet ik afvallen
Anoniempje - Dinsdag 11 augustus 2015 16:10
Mijn dochter van 6 is echt te zwaar (1.22cm en xx kgs), maar eet gezond en beweegt meer dan het gemiddelde kind en slaapt goed. Maar ze is en blijft te zwaar. Wat dan te doen? Zijn al bij een diëtiste geweest en ze eet een normale en gezonde hoeveelheid. Tevens onder controle in het ziekenhuis. Ze hebben haar op van alles getest, maar er is niets te vinden. Zeer frustrerend als je als ouder zijnde zo oplet en je best doet. Je gaat toch op de 1 of andere manier aan jezelf twijfelen.
Ook erg moeilijk aangezien ik zelf een eetstoornis heb gehad in het verleden
Marieke - Dinsdag 11 september 2018 14:02
Heb je wel eens laten testen op allergien of intoleranties? Als je kind dit heeft kan zij hier namelijk ook van aankomen omdat het lichaam heel druk bezig is deze producten te verwerken en andere voeding opslaat. Ik ben altijd stevig geweest tot ik er achter kwam dat ik een allergische reactie kreeg van suikers en dus ook van lactose en snelle koolhydraten...dit wordt namelijk omgezet in suikers. Misshcien kan je hier zelf ook op testen. Geeft haar een maand geen lactose, door bv plantaardige melk en yoghurt te eten etc...zie wat het doet. Succes.
Anoniempje - Dinsdag 11 augustus 2015 16:11
Hoi iemand. met een lengte van 1.42 cm en gewicht van xx kgs ben je perfect! Je hoeft zeker niet af te vallen.
Assie - Zondag 10 januari 2016 10:24
Hai
Mijn dochter ruim 13 jaar is wel te zwaar aardige buik en hele brede heupen en dikke billen.
Is vrij klein voor haar leeftijd vind lastig om te horen dat ze zwaar is.
Maar probeer haar wel goed te laten eten te stimuleren en minder suiker te denken.zit aardig met die dikke boven benen.
Elke keer weer met broekpassen een probleem.
Ze lust bijna geen groente en wil geen crackers eten lust wel kaas en mager vleeswaren.
Hoe kan ik dit het beste aanpakken zonder dat ze het idee heb comentaar heb op haar gewicht.
Ano - Woensdag 24 augustus 2016 22:22
Mijn vriendins zoon weegt 156,08 kilo en is 11 jaar en is 149 cm wat moet zij doe ik mocht dit met jullie delen van haar