Striae is oke

 

Op lichamelijke imperfecties als striae en cellulitis ligt soms nog wel een taboe. Bijna elke vrouw heeft hier wel last van en een groot deel van deze vrouwen is hier erg onzeker over en verbergt het het liefste. Toen model Chrissy Teigen een foto plaatste met deze lichaamstekenen, gingen vrouwen los op Social Media. Het komt niet vaak voor dat dit soort foto's van modellen naar buiten worden gebracht. Het wordt gezien als iets lelijks en iets wat je moet verbergen maar vrouwen lijken er nu meer voor uit durven te komen. Op Social Media worden de foto's gedeeld met de hashtag #loveyourlines.

ChrissyTeigen
chrissy

Modellen als Doutzen Kroes posten op hun eigen instagram account weleens foto's zonder make-up of filter. Dit laat ons al meer zien hoe de werkelijkheid is die soms in enorm contrast staat met de foto's die wij zien in tijdschriften en reclamecampagnes. Dat een model zo'n foto openbaar maakt is echter minder gebruikelijk. Ik vind het erg mooi dat zij een foto van zichzelf, onbewerkt en zonder filter op Instagram heeft geplaatst omdat zij een voorbeeld is voor vrouwen en omdat anderen tegen haar op kijken. Op deze manier laat zij dan zien dat ze ook de 'huidproblemen' heeft die veel vrouwen hebben en dat ze net als iedereen niet perfect is. Het is gewoon zoals het is en het is oke. Chrissy Teigen begon met het plaatsen van deze foto, en veel vrouwen volgden!

nge_jung
stiae

striae

stephaniesfitnessjourney
striae

4_kicksandgiggles
striae

_Kaleidoscopeeyes
striae

Wat vinden jullie daarvan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fems - Vrijdag 17 april 2015 19:36
Respect! Bij mij een van de oorzaken voor het dik voelen. Ik dacht namelijk dat je dit kreeg wanneer je te zwaar bent. Schaam(de) me er dood voor!
Maar dat is niet nodig. Iedereen heeft het. Respect voor de vrouwen die hun stria zo durven te delen!
mamvan3 - Vrijdag 17 april 2015 19:43
weer zo'n onzin campagne. ik vind het totaal niks. Ik zeg niet dat deze vrouwen er niet mogen zijn. ik zit zelf ook onder maar je hoeft niet al je minder mooie dingen te showen. je kunt het ook voor jezelf houden.
Net als dikke modellen. waarom op die manier overwicht een soort van promoten. Ik weet wel dat het geen promotie is, te dun is niet goed, te dik ook niet.
En een gladde huis is nou eenmaal mooier dan met striae. Waarom moeten we daar om liegen of waarom moeten we het minder mooie laten zien.
Wat is het nut van het bewust in beeld brengen van een beschadigde huid want straie is gewoon je huid die uitgerekt is. Ook al kun je er vaak niks aan doen, een grote oorzaak is te snel aankomen.
Waarom moet dat weer in beeld???
Blijf gewoon positieve en mooie dingen posten.
maar dat is mijn mening.
Ikkemikke - Vrijdag 17 april 2015 20:21
Ik vind het wel goed eigenlijk. Ik ben nu 24 en weet inmiddels best dat heel veel mensen dit hebben.. Maar toen ik het kreeg zo rond mn 15e (op mn kont heb ik het) dacht ik dat er echt iets mis was ofzo. Had het nooit gezien, nooit van gehoord, en schaamde me zo.. Heb er ook nooit over durven spreken met iemand.. Dus ik denk dat ik het wel fijn had gevonden als ik toen had geweten dat dit niet iets absurd-vreemds is.. Nu heb je natuurlijk veel beter toegang tot internet (wij hadden dat toen nog niet thuis) dus je komt er nu denk ik beter achter.. Maar toch.ik vind het wel een goed iets. Vind striae ook niet per se lelijk ofzo
Ikkemikke - Vrijdag 17 april 2015 20:22
Trouwens.. Mijn (inmiddels) ex deed echt beetje raar en verbaasd over die dingen op mn kont (ahum, not getting too personal) hij had geen idee dat meer vrouwen dit hebben.. Dus ook voor voor de "groene knul" is het ook fijn.. xD
Ikkemikke - Vrijdag 17 april 2015 20:22
Trouwens.. Mijn (inmiddels) ex deed echt beetje raar en verbaasd over die dingen op mn kont (ahum, not getting too personal) hij had geen idee dat meer vrouwen dit hebben.. Dus ook voor voor de "groene knul" is het ook fijn.. xD
Dikkiedik - Vrijdag 17 april 2015 20:45
Ik ben ook blij dat dit meer onder de aandacht gebracht wordt. Toen ik 14 was en het op mijn lichaam ontdekte, was ik bezorgd en ben ik naar de huisarts gegaan. Hij wist me niet eens uit te leggen dat alle vrouwen dat krijgen wanneer ze sneller groeien dan hun huid. Dit hoeft trouwens niet te zijn omdat je veel aankomt maar kan ook gewoon omdat je een spurt in de lengte maakt..
d - Vrijdag 17 april 2015 21:28
Zoals op die foto's is het mooi, het lijkt wel een soort van tatoo, ik kijk er ineens heel anders tegenaan, wat een mooie ontdekking!
x - Vrijdag 17 april 2015 22:51
Ik heb dit gekregen doordat ik zo snel aankwam door recoveren van mijn eetstoornis. Bah. Grootste fout ooit. En het heeft me niet eens wat opgeleverd... -behalve dit dan
Anaisa - Vrijdag 17 april 2015 22:53
Oke veel mensen hebben het misschien maar ik vind dat je dit echt niet hoeft te laten zien op social media :s beetje raar
Lydie - Vrijdag 17 april 2015 23:45
Ik ben wel eens heel erg kritisch geweest over de vele blogposts die er op een gegeven moment hier op Proud verschenen over overgewicht, en dat het niet erg zou zijn. Ik denk echt niet dat overgewicht gepromoot moet worden, het is net zo ongezond als ondergewicht.

Dit vind ik echter heel iets anders, het gaat namelijk over het accepteren van je lichaam zoals het is. Misschien heb je striae gekregen door overgewicht (zoals ik), maar het kan ook zomaar dat je het gekregen hebt in de puberteit, toen je in korte tijd veel gegroeid bent. Hoe dan ook, je kunt er niet veel aan veranderen. Je zult het dus moeten accepteren. Ik vind dat zelf heel lastig, ik heb vaak het idee dat iedereen een mooie strakke gladde huid heeft, en dat ik van die gekke lelijke strepen op mijn lijf heb. Daarom ben ik heel blij dat deze vrouwen deze foto's gepost worden, en dat het hier onder de aandacht gebracht wordt!
Mirjam - Zaterdag 18 april 2015 07:00
Soms is het gewoon fijn om te zien dat je niet de enige bent, dat zelfs modellen hier last van hebben. Ik heb zelf ook vrij veel striae door mijn groeispurt en het heeft best lang geduurd voordat ik daarmee om kon gaan. Een blogpost als deze helpt mij (en vast vele anderen) daarbij :)
ano - Zaterdag 18 april 2015 09:49
ik vind best dat je het mag tonen, iedereen heeft het namelijk!
maar om er zo'n groot ding over te maken, nee dat hoeft niet.

en mamavan3= ja tuurlijk is een effen huid mooier, maar de eerste volwassen vrouw die een effen huid heeft moet nog geboren worden! het is gewoon niet realistisch, allemaal photoshop, dat vind ik ook fout hoor!
ano - Zaterdag 18 april 2015 09:50
straie heeft trouwens niets met overgewicht te maken (is wel vaak een gevolg, maar niet altijd), mijn zus heeft in haar hele leven nog nooit een gezond gewicht gehad, al heel haar leven ondergewicht en ja hoor, ze heeft ook straie!
RosieV - Zaterdag 18 april 2015 12:09
Ik heb ook veel van die strepen op mijn buik maar dat kwam pas wanneer mijn buik iets minder bol stond.
Je huid is dan uitgerekt van het toen eerder rond staan. De ene huid kan er tegen en de ander niet.
Niet iedereen is hetzelfde. Mooie blog.
miri - Zaterdag 18 april 2015 14:34
super!! Ik ken ook veel mensen, dun, zonder ooit dikker te zijn geweest, die striae hebben. Ik vind dit soort dingen heel fijn, want ik dacht altijd dat het niet hoort, lelijk is en dat niet iedereen het heeft, maar ja... meer mensen hebben het wel dan niet. Laten we het mooi gaan vinden!! :)
ileana - Zaterdag 18 april 2015 17:10
Ik zie veel berichten dat overgewicht even ongezond zou zijn als ondergewicht. Dit klopt niet. Uit vele onderzoeken is gebleken dat licht overgewicht (dus niet categorie obees) eigenlijk gezonder is (minder negatieve gevolgen heeft) dan ondergewicht. Mensen met licht overgewicht leven langer dan mensen die ondergewicht hebben. Zelfs langer dan mensen met een gezond gewicht. Ik denk dat we niet moeten vergeten dat de grenzen van overgewicht,gezond en ondergewicht bepaald zijn door een raad van mensen (die allemaal banden hadden met de dieetindustrie). De grens van overgewicht is op een gegeven moment naar omlaag gehaald (zonder logische reden). En dit kwam vooral de dieetindustrie goed uit. Want mensen met overgewicht 'moeten' afvallen en die kan je dus allerlei dieetproducten verkopen. Lekker handig.

Ook is de BMI-index opgesteld door een Belgische wiskundige (geen arts) om het gewicht te kunnen meten van grote bevolkingsgroepen (zoals landen). Het is helemaal niet ontwikkeld om individueel te gebruiken al doen we dat nu wel. Andere meetinstrumenten zijn veel beter om gezondheidsrisico's te berekenen.

Informatie kan nooit kwaad :p
doran - Zaterdag 18 april 2015 20:20
ik vind het eigenlijk wel grappig dat er gezegd wordt dat alle vrouwen (dus ook modellen) hier 'last' van hebben. Ik heb er geen last van. Het doet geen pijn het hindert mij niet, maar ik ben er wel onzeker over geweest omdat anderen het raar vonden, omdat het niet zo hoort. Ik begrijp zo weinig van de schoonheidsindustrie. Alsof je last moet hebben van iets normaals, als je afwijkt van de kunsten der photoshop. heel vermoeiend
Willeke - Zaterdag 18 april 2015 22:39
Inderdaad Doran, er wordt gezegd dat 'we' er last van hebben.... Alsof het een ziekte is. Net als rimpels, plekjes, bultjes en andere ongewenste NORMALE 'huidaandoeningen.' Het enige wat goed is aan dit soort berichten is dat wellicht de standaard wat wordt genormaliseerd en we ophouden te streven naar perfectie!
Anne - Zondag 19 april 2015 10:04
Het is wel fijn dat modellen ook laten zien dat zij ook dit soort dingen hebben ,dus heel normaal zijn.
Toch vind ik het ook naar om 'steeds foto's te moeten zien van het lijf van andere vrouwen.Ik vind dat men best wat meer voor zichzelf kan houden en/ of delen met met de mensen die men vertrouwt.
Lynn - Maandag 20 april 2015 16:14
Ik vind het wel mooi eigenlijk, doet me een beetje aan een tijgervelletje denken haha. En daarbij, jongens vinden het vaak wel sexy hoor
lis - Dinsdag 21 april 2015 09:10
ik heb het ook en ik ben er dus absoluut niet blij mee, het geeft mij het gevoel dat hoe meer ik ontdek, hoe dikker ik word en als ik er alleen al naar kijk word ik ongelukkig
Maud - Woensdag 29 april 2015 10:39
Ik heb zelf heel erg last van straie en schaam me er wel voor. Ik wil er misschien wel iets aan laten doen. Heeft iemand daar ervaring mee?
Anne - Donderdag 30 april 2015 09:34
Hi Maud ik had zelf ook heel erg last van striae en heb dit laten behandelen door middel van Carboxytherapie. Het resultaat mag er zeker wezen.
Maud - Donderdag 30 april 2015 10:06
Ik heb even opgezocht wat dat inhoudt, maar dat klinkt wel eng zeg. Was het bij jou pijnlijk?
Anne - Donderdag 30 april 2015 10:50
Ja het klinkt enger dan dat het is hoor. De behandeling is wel vrij intensief, maar ik vond het niet erg pijnlijk. Wel moet ik nu nog creme smeren en een roller gebruiken twee keer per week (microneedling).
Saar - Vrijdag 1 mei 2015 09:52
Anne, ik had ook even opgezocht over de behandeling. Ik lees er veel verhalen over op internet.. Waar heb jij dat laten doen?
Anne - Vrijdag 1 mei 2015 10:50
Na veel research ben ik bij kliniek frodo gaymans beland. Ik had hier veel goede verhalen over gelezen (online) en ook via kennissen gehoord dat de kliniek betrouwbaar is. Maar als je geïnteresseerd bent, zal ik als ik jou was wel eerst zelf ook goede research te doen.