Striae een imperfectie?

 

Stretchmarks, in het Nederlands striae, zijn een soort littekens en lijnen in je huid. Deze kunnen ontstaan door groei, afvallen, aankomen of zwangerschap. Mannen en vrouwen hebben er de tekeningetjes in hun huid. Vaak wordt het gezien als imperfectie, maar eigenlijk is het heel normaal en hoort het gewoon bij sommige lichamen. Veel mensen hebben het. Ikzelf heb striae op mijn knie, waarschijnlijk doordat ik snel groeide. Ook heb ik het een beetje op mijn bovenbenen en heupen.

stiae

Vroeger vond ik die strepen heel lelijk. Ik dacht dat het een teken was dat ik dik was of niet genoeg sportte. Ik heb echter nooit overgewicht gehad en deed veel aan hockey. De lijntjes onder je huid ontstaan niet bij iedereen, maar wel bij veel mensen. Het is een soort littekentje van je huid die zich wat heeft moeten uitrekken, om welke reden dan ook. Dat kan zelfs te maken hebben met sporten of je groeispurt als je in de pubertijd zit. Sommige vrouwen hebben het ook bij hun borsten of als ze veel afgevallen zijn. Stretchmarks kun je zien als moedervlekjes, gewone littekentjes, rimpeltjes of pigmentvlekken. Het is er niet raar en zegt helemaal niets over of je mooi of lelijk, dik of dun bent. 

In onderstaande video praten vrouwen over hun stretchmarks en hoe ze van deze lichaamstekeningen zijn gaan houden. Ze delen hun herinneringen en hun trots.

Heb jij striae en kun je het accepteren?

 

Gerelateerde blogposts

17
APR
Striae is oke
27

Reacties

North - Vrijdag 11 september 2015 16:07
Ik heb ze heel erg op mijn heupen. Heb me er altijd voor geschaamd, dus het is wel fijn dit te lezen. Bedankt.
Joli - Vrijdag 11 september 2015 16:13
Ik bij Mijn Borsten hoe kan dat
Karina - Vrijdag 11 september 2015 16:17
ik heb ze heel veel op.mijn bovenbenen..
Ik schaam me er best veel voor.
Ik ben in een korte tijd veel aangekomen en dat is de reden denk ik ook.
Helaas gaan ze nooit meer weg dus zal er altijd naar moeten blijven kijken.
Ik snap niet goed waarom het zo veel is want heel dik ben ik niet..
Lotje9 - Vrijdag 11 september 2015 16:22
nou, ik moet wel héél goed kijken om die ministreepjes te zien hoor... geen idee of ik ze heb, en het maakt me ook niet uit eigenlijk. Het is toch helemaal niet lelijk?
Daisy - Vrijdag 11 september 2015 18:41
Ik ben laatste tijd ook veel aan gekomen, als ik afval gaan ze dan weg?
Suuz - Vrijdag 11 september 2015 18:55
Ik kreeg afgelopen jaar ook striae na een fase van boulimia en aan mezelf voorbij gaan. Deze zomer was het echt iets dat ik moest leren accepteren en dat kostte best wat traantjes. Nu weet ik dat het zo is en vooruit moet kijken. Weer goed zorgen voor mezelf!
xxxm - Vrijdag 11 september 2015 19:01
Misschien een gekke vraag, maar hoe kun je straie krijgen door af te vallen? Want in de tekst staat dat je straie krijgt wanneer je huid uitrekt. Dat gebeurt toch niet bij afvallen? Misschien begrijp ik het niet goed, sorry alvast :)
Miku - Vrijdag 11 september 2015 20:43
Ik heb striae gekregen door zowel aankomen in rap tempo als afvallen. Toen ik zwaarder werd kreeg ik het een beetje op mijn heupen en toen ik dun was bij mijn schouders:s. Hoe dat kan? Ik denk omdat de huid daar heel dun werd en de rekbaarheid er een beetje uit was en het bot dat daar zit er telkens langs schuurde, maar das puur een eigen theorie. Toen werd ik zwanger en... kwam niet een streepje bij. Vond het juist wel lastig dat al mijn striae alleen aan mijn es linkt en niet aan mijn kindje. Maar ja, so be it. Iig ben ik, los van de lijntjes, algeheel dankbaar dat mijn lichaam nog kindjes kan krijgen:).
-Inke - Vrijdag 11 september 2015 20:43
Ik heb er zoooo veel door het aankomen na anorexia, die van mij zijn ook niet wit en onopvallend zoals bij veel mensen, maar felrood, en mensen zeggen dan altijd "ze worden vanzelf wit!" maar ze zijn nu al 7 jaar zo :(
marit - Vrijdag 11 september 2015 20:56
Ik heb het ook best veel en ze zijn paars/rood dus het valt erg op. Er is weleens aan me gevraagd of dat littekens zijn van zelfbeschadiging en daardoor ben ik er nog meer onzeker over. Ik hoop dat ik het ooit wel kan accepteren
vesa87 - Zaterdag 12 september 2015 12:01
Doordat ik in groep 8 een groeispurt had ik heb het op mn bovenbenen en mn rug en mn heupen. Werd ooit gevraagd of ik met een zweep was geslagen op mn rug, maar door snelle groeien en een slechte houding had ik dus striae op m'n rug.
Iris - Zaterdag 12 september 2015 13:23
Heb het bij me heupen en borsten. En denk dat het beide komt door de groeispurt in de pubertijd. Bij me borsten speelt ook nog mee dat ik een cup groter ben geworden door gebruik van de pil. Heb het gelukkig geaccepteerd. Ze zijn gelukkig ook niet zichtbaar in wat voor kleding ik ook draag, het is altijd bedekt door stof. En ook al zouden ze te zien zijn, het hoort bij mij en zoveel vrouwen over de hele wereld hebben het.
Vraag me wel af of mannen ook striae kunnen krijgen/hebben.
-Inke - Zaterdag 12 september 2015 14:05
^ Jep mannen ook, mijn broer heeft ze van het trainen in de sportschool, op z'n biceps :P
Dilara - Zaterdag 12 september 2015 22:49
Op mijn 11e kreeg ik het op mijn heupen
Rebecca - Zondag 13 september 2015 00:55
Ik heb ook best wel veel striae streepjes, vooral op mijn bovenbenen. Het is eigenlijk een van de weinige dingen aan mezelf waar ik nooit echt onzeker over ben (geweest), haha. Vind littekens en pigmentvlekjes bijvoorbeeld veel erger..
to-be-free - Maandag 14 september 2015 23:23
Ik heb ze bijna overal. Op mijn dijen, mijn heupen en sinds een tijdje ook op mijn buik. Afschuwelijk vind ik ze... Voor mij zijn ze een bevestiging dat ik veel te dik ben geworden en dat ze nooit meer weggaan maakt dat extra erg.