Stichting Wakker Wijf

 

Gisteren bereikte ons het nieuws dat er naast de Stichting Wakker Dier, nu ook een zogenaamde Stichting Wakker Wijf zou zijn opgericht. De stichting zou aandacht willen vragen voor het groeiende aantal te dikke (jonge) vrouwen. Het was als eigenlijk 'gewoon' een grap, maar de reacties erop zijn niet lollig te noemen: De meeste mensen kunnen deze grap niet waarderen en vinden het laag bij de grond en discriminerend.

wakker wijf

De actie krijgt veel aandacht via facebook en Twitter, de afbeelding wordt flink gedeeld via de social media. Volgens de nog onbekende 'eigenaren' (Facebook vieze grappen?) van de actie verwaarloost 1 op de 3 vrouwen zichzelf (dit is echter nooit bewezen of gebaseerd op onderzoek). Daarom vonden zij het hoog tijd deze vrouwen Wakker te schudden...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

maddy - Dinsdag 5 februari 2013 10:53
belachelijk
m - Dinsdag 5 februari 2013 10:53
Het idee om vrouwen wakker te schudden dat zij niet goed voor zichzelf xorgen oke....maar op deze oneerbiedige manier, ronduit SCHANDALIG
Sunshine - Dinsdag 5 februari 2013 11:10
Dit is echt belachelijk!!!
doritos12 - Dinsdag 5 februari 2013 11:13
Vind het wel oke om mensen wakker te schudden, de manier waar op is alleen niet zo cool.. de "plofkip" voelt zich aangevallen en belachelijk gemaakt.. maar het allert maken is wel een feit.
er zijn gewoon steeds meer te zware mensen en dat is een feit, obesitas is ook steeds meer een feit dus ja ik vind het wel een goeie campagne.
hoe ver je het een campagne kan noemen, dit lijkt mij gewoon een grapje!
maar er mag best aandacht aan geschonken worden!
Ing - Dinsdag 5 februari 2013 11:32
Wat een lage streek, jezus.
m - Dinsdag 5 februari 2013 12:03
Walgelijk!!! Ik zag em van de week ook voorbij komen, kan er niet om lachen...
M. - Dinsdag 5 februari 2013 12:26
Ik snap de ´grap´ wel (of ik het grappig vind is een tweede...). Maar het is wel wat simplistisch; kg's als referentie voor wat gezond is zonder enige context (lengte, lichaamsbouw, genen etc.). En dan die 'plofkip': hoeveel mensen hebben wel niet een 'buikje' als ze in zo een (ongunstige en onderuitgezakte) positie zitten? Tsja, beetje jammer...
kimberley - Dinsdag 5 februari 2013 12:41
Ik vind het wel een goed actie en ik denk dat bij volwassen vrouwen het misschien zelfs nog wel meer is dan 1 op de 3.
Verwaarlozing heeft namelijk niet alleen met gewicht te maken maar ook met hoe iemand zichzelf verzorgd, haren, make-up, leuke kleren....
Ik denk dat het eerder gaat om de verzorging van een vrouw dan echt alleen puur om het gewicht.
Verder denk ik dat je jezelf als meid of vrouw goed verzorgd je je verder niet hoeft aangesproken te voelen door deze actie.......
marleen - Dinsdag 5 februari 2013 12:46
alsof die linkse, dunne vrouw, zichzelf niet kan verwaarlozen! Misschien is ze zelfs zo dun OMDAT ze zichzelf verwaarloost. beeld schiet zijn doel voorbij!
inger - Dinsdag 5 februari 2013 12:53
Ik zou hier geen problemen mee hebben als het niet zo overduidelijk gefoto'shopt zou zijn en als ze het met iets meer respect hadden gebracht....
Prue - Dinsdag 5 februari 2013 12:54
Ben ik de enige die dit voelt als een trigger? (niet dat ik er iets mee ga doen, maar toch)
Eilish - Dinsdag 5 februari 2013 12:54
En dit noemt men een grap? BELACHELIJK!

Dat over verwaarlozing, oke... maar die plaatjes+tekst, nee die kan ik echt niet accepteren.
violindustrial - Dinsdag 5 februari 2013 13:01
zullen wel een stel mannen gemaakt hebben, dat ze eens naar zichzelf kijken. echt gruwelijk.
Tyrande Whisperwind - Dinsdag 5 februari 2013 13:33
Ik ben van mening dat je overal grapjes over mag maken. Je moet er alleen niet met een kritische blik naar kijken. Ik vind deze dus erg leuk.
Emma - Dinsdag 5 februari 2013 14:01
Wat denigrerend zeg. Ik wil weleens zien hoe de mensen eruit zien die dit bedacht hebben.
ann - Dinsdag 5 februari 2013 14:02
Big smile hier.
Vind het grappig.
Je hoeft het leven niet altijd zo serieus te nemen. Humor is een goed medicijn. ;)
01 - Dinsdag 5 februari 2013 14:25
@ann
Ik ben het helemaal met je eens! :p
kind_van_de_sterren - Dinsdag 5 februari 2013 14:26
Persoonlijk heb ik er hartelijk om gelachen, een grapje moet kunnen (en ik ben zelf ook wel een beetje een plofkip)
-- - Dinsdag 5 februari 2013 14:36
Hahahahahaha, sorrie maar ik kan hier écht wel even om lachen. overigens is 61 niet eens een heel gek gewicht toch, voor een gemiddelde Nederlander, dus ik snap de trigger ook niet zo :-)
Tessa - Dinsdag 5 februari 2013 15:38
Haha, ik kon er ook om lachen.
Je moet niet altijd alles serieus maken.
Zo'n grapje als dit maakt het leven weer een stukje leuker!
. - Dinsdag 5 februari 2013 15:44
Wat een stomme reacties met het begrip "verwaarlozing". Verwaarlozing is een mening, "leuke kleren, leuk make-upje" is ook een mening. Als iemand die dingen niet "bezit", verwaarlozen ze zichzelf dan? Moet een vrouw (en man) zichzelf precies hetzelfde maken als andere mensen, omdat diegene zichzelf anders zou verwaarlozen? Wat een idiote meningen. Alsof ik in vieze kleren met gaten en zonder make-up niet naar buiten kan omdat ik anders zou worden gezien als iemand die zichzelf verwaarloost. Ik hoop dat die meningen worden aangepast en dat er meer mensen zijn de zich gewoon op zichzelf gaan richten. Naar mijn mening kun je prima over jezelf beslissen maar laat een ander alsjeblieft met rust.
E - Dinsdag 5 februari 2013 15:52
Echt belachelijk!
Alsof je jezelf verwaarloost als je overgewicht hebt.
Hahah heel grappig hoor, mensen vernederen.
Prue - Dinsdag 5 februari 2013 16:11
@-- -
Nee je bent duidelijk te dom om de trigger hierin te begrijpen, dus ik ga ook geen moeite verspillen om het je uit te leggen.
Noortje - Dinsdag 5 februari 2013 16:16
Ik kan er wel om lachen. Snap aan de ene kant de weerstand wel maar het lijkt me duidelijk dat dit grappig bedoeld is en ik vind het niet te ver gaan. Tuurlijk klopt het zegje over de verwaarlozing niet, of althans, we wéten dat niet want zoals iedereen hier weet kan de linker vrouw zichzelf net zo goed verwaarlozen maar als grapje vind ik het zeker leuk bedacht.
@Prue - Dinsdag 5 februari 2013 17:31
Waarom voel je je zo aangevallen?
~J~ - Dinsdag 5 februari 2013 18:02
Wauw, hoe belachelijk is dit..
Bravery - Dinsdag 5 februari 2013 18:20
Voor de eerste paar seconden dat ik het plaatje zag vond ik het een heel klein beetje grappig, als in "haha, leuke woordspeling", En ik snap dat er inderdaad aandacht moet zijn voor de toename van mensen met overgewicht. Maar doe dat dan niet op deze manier. Dit is echt respectloos.
Berna - Dinsdag 5 februari 2013 18:45
@Ann: vind ik ook!
m - Dinsdag 5 februari 2013 18:59
Ik kijk naar dat logo OMG, dat stemt me dan eigenlijk triest, het gaat dus om seks vooral, terwijl we in wezen veel ongezonder zijn gaan eten en er dus ook zo uitzien vaak.
Dan zou het een eyeopener zijn, maar door de seksuele lading die het nu heeft, kan ik het niet waarderen, voel je je meteen weer zo'n stuk 'meat'..
Hopelijk komt er een tegenhanger met plof'dick' en biologische 'dick', zou ik wel tof vinden overigens;
1 op de 3 mannen verwaasloost zichzelf, gaan we op die toer.
Vrouwen denken volgens mij niet zo, iig maken er niet zo'n grap van, typisch weer van die mannengrappen, vind ik, hahaha, dus not..
kimberley - Dinsdag 5 februari 2013 19:05
Misschien is verwaarlozing niet de goede woordkeuze maar ik vind dat er best veel vrouwen in NL zijn die zich zelf te kort doen.
Ik ben zelf een vrouw van 29 jaar en als ik naar mijn leeftijdsgenootjes kijk dan lijken er sommige wel 40, gewoon omdat ze niet ff de tijd/moeite nemen om zich zelf een beetje op te frissen, vaak omdat ze alle tijd in hun kinderen en gezin steken waardoor ze zichzelf een beetje vergeten.
Natuurlijk is het goed om tijd enz. in je gezin/kinderen te steken maar het is ook goed om tijd in jezelf te steken...
Het maakt daarbij niet uit of je dun, dik, vierkant of rechthoekig bent ;)

Ik denk dat de makers van deze actie graag zouden willen dat nederlandse vrouwen wat frisser en fruitiger worden, en daar ben ik het helemaal mee eens!!!
jessica - Dinsdag 5 februari 2013 19:10
ikbkan er wel om lachen. ben zelf ook veel te zwaar, maar tovh. grapjes moeten gemaakt kunnen worden toch?

niet alles zo letterlijk opvatten ;)
xXxpaula - Dinsdag 5 februari 2013 19:41
Belachelijk natuurlijk, maar ik denk niet dat veel mensen dit serieus nemen.
amanda - Dinsdag 5 februari 2013 19:43
ik kwam deze al eerder tegen via een appje van school.

voelde mij gelijk onzeker naar dat dunnere meisje toe

echt heel stom


liefs
eef - Dinsdag 5 februari 2013 19:54
@ E
Ik vind overgewicht zeker een vorm van verwaarlozing! Je zorgt niet goed voor jezelf als je te zwaar wordt, dat heet verwaarlozing. Net als ouders van kinderen met overgewicht, ook dat vind ik verwaarlozing, je zorgt dan niet goed voor je kind.

Overigens vind ik het een grappige reclame, soms denk ik echt dat er hier op proud alleen maar suffe trienen zitten die overal triggers in zien. Dit is het leven, en gelukkig (!) hoort daar humor bij!
J - Dinsdag 5 februari 2013 20:33
Eigenlijk vind ik het wel een grappige reclame.
Ik vind het soms schrikbarend hoe zwaar de jongeren van tegenwoordig zijn.
Meiden van bijv 12 die al een lichaam van een volwassen vrouw hebben.
Het is algemeen bekend dat 'kinderen' steeds dikker worden. Daar mag wel wat aandacht voor komen! Dit grapje is misschien een beetje cru. Ik ben zelf hersteld van anorexia en heb een gezond gewicht. Mijn ervaring is dat er vaak naar mij gekeken wordt als erg dun, terwijl het meer zo is dat de gemiddelde nederlandse vrouw wat te zwaar is. Het is normaler om een flinke buik en benen te hebben dan dat je dat niet hebt. Daarom vind ik deze actie wel grappig. Als je getriggerd wordt moet je dat denk ik eerder bij je eetstoornis deze gevoelens zoeken dan dat deze reclame op zichzelf zo schokkend is.
jessica - Dinsdag 5 februari 2013 20:34
@ eef

eindelijk iemand die het met mee eens is!
haha
@eef - Dinsdag 5 februari 2013 20:38
dat vind ik best een beetje kort door de bocht, dat je alleen te zwaar wordt door verwaarlozing.. Er zijn echt wel meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik etc
Anoniempje - Dinsdag 5 februari 2013 20:48
Ik vind het een beetje te makkelijk, ongenuanceerd.
groentetuin - Dinsdag 5 februari 2013 21:19
Dit is tenniste een keer een boodschap et lef!

Alles is al geprobeeerd en toch word iedereen dikker ?
Rianne - Dinsdag 5 februari 2013 21:33
Wat een conclusie dat iedereen met overgewicht niet voor zichzelf zorgt. Beetje onder de gordel, laat mensen in hun waarde. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent met jezelf, wat maakt het dan uit of je 61 kg of 107 kg weegt? Het is geen probleem, de maatschappij maakt er een probleem van omdat we allemaal graag een ubermensch willen zijn. Niemand heeft last van overgewicht, behalve als je er zelf ongelukkig van wordt.
olifantje - Dinsdag 5 februari 2013 21:59
vind het echt niet kunnen
die kilo's erbij zetten
dit is echt enorm fout en een slechte trigger voor onzekere jonge vrouwen
die zgn 'plofchick' is misschien ziels en zielsgelukkig?!

stop met labelen,
Roos - Dinsdag 5 februari 2013 22:03
Mag ik alsjeblieft even duidelijk maken aan de mensen hier die vinden dat iemand die te dik is en zichzelf "niet verzorgd", dat er achter overgewicht 9 van de 10 keer psychologische of lichamelijke problemen schuilgaan? Natuurlijk zijn er mensen die zichzelf gewoon obesitas aaneten, maar een heel groot deel van de mensen met overgewicht hebben last van Binge eating, een niet gediagnostiseerde of behandelde traagwerkend schildklier of overige problemen. Wat jullie zeggen is respectloos en kwetsend op zoveel manieren tegenover mensen met overgewicht.
En voor de mensen die gewoon overgewicht hebben zonder lichamelijk of geestelijk probleem, misschien houden zij gewoon van eten? En zolang zij er geen gezondheidsklachten op na houden en tevreden zijn over zichzelf, wie heeft er dan het recht om over hen te oordelen over hoe zij wel of niet behoren te zijn?
Ik vind het een schande dat op een forum als dit er mensen zijn die zo kortzichtig zijn over gewicht en de gevoelens van andere mensen. Ga eerst aan jezelf werken voordat je over anderen oordeelt.

Wat het grapje betreft, ik vind de woordspeling wel mooi, maar moet het perse een playbunny v.s. mollige vrouw in oncharmante houding zijn? Ik vind dat ze met dit plaatje hun doel voorbij schieten. Als je betere verzorging en voorkomen van obesitas wil bereiken, ga dan voor de gezondheidswinst en niet het "schoonheidsideaal".

Sorry voor de serieuze toon, maar een aantal reacties werkten me echt op mijn zenuwen....
amanda - Dinsdag 5 februari 2013 22:29
Ik heb stage gelopen bij een bedrijf met heel.veel mannen en daar was het dr hele dag dit soort humor! En zij zijn niet zo snel gekwetst en getriggerd door dit soort graojes als veel vrouwen! Het zal waarschijnlijk niet eens bij ze opgekomen zijn.. ;)

Lach er gewoon om als je het grapoig vind of maak je er anders ook alsjeblieft niet zo druk om! :)
anti plofkippen - Dinsdag 5 februari 2013 23:51
haha zeer geslaagd plaatje! Kon er om laggen
anneke - Woensdag 6 februari 2013 07:10
Waarom zit die dunnere vrouw in een sexy pose en zit die dikkere vrouw onderuit gezakt? Waarom zijn het vrouwen en geen mannen? Ik zie om me heen helemaal geen groeiend aantal dikke jonge vrouwen.
Waarom is het perse verwaarlozing als je dikker bent? In een gezond BMI zit een groot marge en ook wat overgewicht is niet per definitie schadelijk voor je gezondheid.
Obese is een ander verhaal. Dat zijn uitzonderingen.
Waarom word een vrouw zo als lustobject neergezet? Waarom gaan vrouwen daar in mee? Waarom gaan vrouwen niet voor echte liefde en een duurzame relatie maar laten zich gebruiken door mannen als lustobject? Waarom is het voor een vrouw zo belangrijk om slank te zijn en schijnt het voor een man veel minder uit te maken?

Zo maar een paar vragen :)
kimberley - Woensdag 6 februari 2013 07:48
@Roos

Het heeft niks met gewicht te maken, zowel dunne als dikke mensen "verwaarlozen" zichzelf en zowel dunne als dikke mensen kunnen er heel leuk uit zien;)
De vrouw in het algemeen mag beter voor zichzelf zorgen, ik denk dat dat de achterliggende boodschap is en dat heeft niks met gewicht te maken!
Iris - Woensdag 6 februari 2013 08:46
Het cliché plaatje dat dun beter is dan dik. Vind dit absoluut geen grap.
Am - Woensdag 6 februari 2013 09:03
Het is gewoon platte mannen humor... ;) beeld je nu twee mannen in op dat plaatje.. Wedden dat er bij de meeste van jullie best een kleine glimlach van af kan! Neem het leven niet altijd zo serieus!! :)
m - Woensdag 6 februari 2013 11:27
Een man is gefocust op lichaam en seks, een vrouw denk ik minder, daarom kan idd. zo'n niet neutrale foto van de chick en het dikke meisje die er onderuit gezakt zit, er behoorlijk inwerken en als je liefde wilt van een man, kun je er maar beter dus uitzien als die chick...dat is beter.
Als je in de puberteit komt en later volwassen wordt, draait het dus ineens niet meer om wie je bent maar om hoe je eruit ziet en of je een goede partner evt. bent voor later kinderen.
Dat vind ik het trieste aan mannen dat het vooral zo werkt, kan ik helemaal op afknappen, dan heb ik de neiging om me juist te gaan verwaarlozen, als het een moeten worden, omdat je anders geen aandacht krijgt en je bent al onzeker over de 'rest' van jou als persoon,laat dan maar helemaal zitten.. en dan die L* in het logo...na jaaaa..
Prue - Woensdag 6 februari 2013 16:02
@Eef: "soms denk ik echt dat er hier op proud alleen maar suffe trienen zitten die overal triggers in zien."

Wat doe jij hier dan?
peet - Woensdag 6 februari 2013 16:24
het is een parodie op de plofkip van wakker dier en is het niet zo dat van de Nederlanders 1 op de3 , nu niet bepaald ondervoedt is.
Sophia-Lauren - Woensdag 6 februari 2013 16:36
Beste Forum-bezoekers: ik merk dat ik het moeilijk vind, dat ik niet het idee heb, dat je hier iets mag vinden, zonder dat een ander daar een oordeel over hoeft geven. Zou het niet veel fijner zijn, als je hier op wil reageren,zonder een ander bewust te schaden of kwetsen ,dat ook gewoon vrij-uit mag en kan doen? en dat eenieder dat (ongeacht , welk topic ook ) ook met Respect voor jezelf en elkaar gedaan probeert te doen? Voor mezelf probeer ik zo wel in het leven te staan naar anderen, en dat zou het voor mij ook een stuk meer vrijheid geven om te mogen en durven zijn.
Een mooie dag voor jullie allemaal!
J. - Donderdag 7 februari 2013 15:26
fucking schandalig.
m. - Donderdag 7 februari 2013 17:10
hahahaha ik kan er wel om lachen!:p
snap de humor ervan ookwel!

maar snap ook als mensen dit niet leuk vinden
Lunamira - Woensdag 27 maart 2013 11:49
ik denk dat vrouwen met een maatje meer al genoeg voor hun kiezen krijgen...
ik vind het triest en het mist zijn doel omdat die stichting juist vrouwen zou moeten willen helpen en niet op die manier neerzetten als een grap.

MeAgain - Zondag 14 april 2013 14:53
En hoe zit dat dan met de vrouwen die maatje meer zijn door bijv. medicatie? Lekker lullig dit!
lisalisalisa - Vrijdag 17 januari 2014 18:50
ik snap de lol wel
maar ik vind niet dat ze zo over dikke mensen moeten praten
Brigitte - Dinsdag 6 mei 2014 12:42
Voedselfabrikanten maken hun spullen expres steeds zoeter, zouter, vetter, omdat wij er steeds meer van willen. Waarom hadden onze ( overgroot) oma's vaker gemiddeld maat 36? We krijgen 7 keer meer suiker binnen. BOETES , BOETES, BOETES alsjeblieft !!!!!! Zelfs in ontwikkelings landen sterven mensen nu aan het teveel aan ongezonde eten wat nu voorradig is.Ik ben laaiend!!!! Het kost mij in tijden van stress de grootste moeite om op gezond gewicht te komen en te houden, want mijn hele gezin slaat Lekkere rommel in. Maar ik ga ervóór nu op eigen houtje eerlijk en zuiver voedsel te koken en consumeren.
L - Woensdag 2 juli 2014 12:31
Ik vond hem eerst wel grappig maar ergens is ie hard toch is het wel een beetje waar
Huub - Zaterdag 26 november 2016 03:00
Hahaha geweldig!!!!! Ik vind Dikke wijven erger dan deze grap!
Anoniem88 - Zaterdag 11 juli 2020 10:33
Haha! Ik kan er wel om lachen, heb zelf ook een maatje meer, maar ben wel gelukkig. Natuurlijk vind ik niet dat we mensen belachelijk moeten maken, maar dit is gewoon onschuldig (in mijn mening).

Overigens is die 'plofkip' Josie Gibson, die wel echt te dik was (dus niet alleen een oncharmante pose), maar die nu ook weer een gezond gewicht heeft.
Lisa22 - Zondag 26 juli 2020 23:12
Nou ik kan er niet om lachen hoor, echt belachelijk dit!
Ja, ik heb zelf ook een maatje meer, zit nou eenmaal in mijn familie, zelfs al is die “plofkip” wel te dik, dan vind ik dit alsnog belachelijk.
Hiervoor zou je je echt moeten schamen!
8545645456 - Maandag 27 juli 2020 00:19
vind het wel beledigend tegenover sommige mensen, maar dat betekent niet dat ik het niet grappig vind, lijkt mij ook dat dit eerder een onschuldig grapje is dan echt een actie.
Marie - Donderdag 15 april 2021 22:31
dit is echt verschrikkelijk!
vrouwen kunnen hier niks aan doen en zijn gezond op elke maat!