Slechter zelfbeeld door je buurmeisje

 

Vandaag de dag voelen vrouwen zich een stuk slechter over hun lichaam dan 30 jaar geleden. Dat blijkt uit een nieuw, recent onderzoek van Glamour. De oorzaak moet deze keer niet gezocht worden bij het dunner worden en meer aanwezig zijn van bekende sterren in magazines, maar bij de perfect gemaakte foto's van vrienden en wildvreemden op social media. Het onderzoek werd gedaan onder 1000 vrouwen in 1984 en in 2014. HUit het onderzoek bleek dat 50 procent van de vrouwen nu ontevreden zijn met hun uiterlijk. In 1984 was dit 'slechts' 41 procent.

Jesse Fox, professor aan de Ohio State University, die meewerkte aan het onderzoek, zegt dat vrouwen zich tegenwoordig veel meer vergelijken met 'the girl next door' en veel minder met bekende mensen, celebs. Een groot percentage (64%) van de vrouwen geeft aan dat zij zich na het bezoeken van Facebook en Instagram en bekijken van foto's op deze sites, slecht voelen over hun eigen lichaam.

selfie girls meisjes
bron foto

Volgens experst komt dit doordat mensen minder van zichzelf verwachten als ze zichzelf met celebs vergelijken omdat ze weten dat hier allemaal extra's aan de te pas komen: een visagist, kapper, personal trainer en ga zo maar door. Wanneer men zich vergelijkt met 'the girl next door' is hier geen sprake van en stelt men dus hogere eisen aan zichzelf.

Om deze theorie te testen liet Glamour drie foto's van vrouwen in bikini vanaf de nek tot de voeten zien. Hierna werd gevraagd wat het zien van deze afbeeldingen met de vrouwen deed. Toen werden dezelfde afbeeldingen getoond, maar dan inclusief het hoofd, waardoor duidelijk werd dat het in alle drie de gevallen ging om bekende mensen: Jessica Biel, Serena Williams en Victoria's Secret model Candice Swanepoel. Alle ondervraagde vrouwen voelden zich inderdaad slechter na het bekijken van de foto's van de niet herkenbare vrouwen, dan na het bekijken van de foto's van de bekende vrouwen.

bikini vrouwen women
bron foto

Dertig jaar geleden keek men ongeveer eens per maand in een magazine en keek men maar weinig televisie. Nu besteedt men bijna 4,5 uur per dag online, waarvan meer dan 2 uur enkel op social media. De vrouwen die zich het gelukkigst met zichzelf voelden, vergeleken zich het minst online met anderen.

Hoe is dit voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flora - Vrijdag 24 oktober 2014 20:50
Bij mij is dat vaak ook het geval ja. Als je kijkt naar bijvoorbeeld modellen in tijdschriften dat weet je dat daar veel bij is gekomen, zoals make-up, photoshop en het is hun beroep om zo mooi te blijven. Daar kan ik me ook niet mee vergelijken. Maar als ik dan een mooi meisje op straat zie ofzo, dan gebeurt dat wel automatisch. Is een beetje moeilijk uit te leggen denk ik.
Iris - Vrijdag 24 oktober 2014 22:48
wat apart eigenlijk! maar nu ik het zo lees kan ik me er wel in herkennen...
Roos_ - Zaterdag 25 oktober 2014 13:08
ja zo ervaar ik het ook! ik word nauwelijks onzeker van celebrities in tijdschriften oid. van meisjes om me heen word ik veel onzekerder, omdat zij op hetzelfde 'level' staan als ik.