Selfies maken onzeker over tanden

 

Door social media maken met name jonge mensen geregeld selfies. Dat dit kan leiden tot onzekerheid, is al bekend. Tandartsen zeggen nu echter dat dit ook zorgt voor zogenaamde dental dysmorphia. De term doet denken aan body dysmorphic disorder, een stoornis van de lichaamsbeleving waarbij iemand bepaalde lichaamsdelen van zichzelf ontzettend lelijk vindt. Nu lijkt het echter te gaan om een stoornis van de gebitsbeleving.

Tandartsen zien namelijk een toenemend aantal patiënten die naar de praktijk komen met het verzoek tot een gebitscorrectie omdat zij het gevoel hebben dat zij veel te grote tanden hebben. Het gaat hierbij met name om de voortanden. Dit zou komen doordat een telefoon geen realistische foto maakt.


Bron

In het echt blijkt er namelijk veelal niets mis te zijn met de tanden. ''Als je een selfie neemt, dan houd je de camera vrij dichtbij je hoofd waardoor het beeld verstoord kan worden'', zegt Tim Bradstock-Smith, directeur van de London Smile Clinic. Tanden kunnen hierdoor een stuk meer aanwezig lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Mensen worden hier onzeker van en denken dat ze een gebit hebben als dat van een paard, wat nog eens versterkt door onflatteus licht of een verkeerde hoek.

Tanden zijn veelal het middelpunt van een foto waardoor mensen eerder de neiging hebben om hier iets aan te veranderen als zij het idee hebben dat deze er niet goed uitzien. Foto's kunnen imperfecties behoorlijk uitvergroten, maar zijn dus ook erg misleidend. Bradstock-Smith zegt dat selfies de populairste foto's zijn waarmee vrouwen naar zichzelf kijken, bijvoorbeeld als zij net hun make-up hebben gedaan en onderweg nog even willen checken of alles wel goed zit. De selfie is eigenlijk vervangen door een traditionele spiegel, terwijl die een veel beter beeld geeft.

In de London Smile Clinic probeert Bradstock-Smith iedere week wel meerdere patiënten van een onnodige ingreep af te praten. Er wordt altijd gedacht dat de twee voorste tanden er pas goed uitzien als deze iets meer aanwezig zijn qua lengte dan de volgende twee. Dit wordt gezien als een hele vrouwelijke, jonge en natuurlijke lach. Als je echter een selfie maakt van dichtbij, dan kan het lijken alsof deze tanden ineens een stuk groter zijn.

Als er mensen bij Bradstock-Smith in de kliniek komen met een normaal gebit, dan worden er vaak eerst wat normale foto's gemaakt om de mensen te laten zien dat er niets mis is met het gebit. De afgelopen jaren komen er namelijk dertig procent meer patiënten binnen die via de website selfies sturen met daarbij de vraag of er iets aan de voortanden gedaan kan worden. Wanneer de patiënt langskomt, blijkt er vrij weinig met de tanden aan de hand te zijn.


Bron

Tegenwoordig worden er in tandartspraktijken zelfs tips gegeven om betere foto's te maken, naast dat een behandeling afgeraden wordt. Om een mooie selfie te maken, wordt er vooral aangeraden een selfiestick te gebruiken zodat er meer afstand is tussen je gezicht en de camera. Op die manier geeft een selfie een realistischer beeld van de werkelijkheid.

Maakt een selfie jou onzeker over je gebit of andere delen van je lichaam?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Donderdag 4 februari 2016 19:06
Ja de 'spiegelselfie' maakt mij wel eens onzeker over mijn benen. Terwijl ik weet dat mijn benen gewoon normaal zijn.
L - Donderdag 4 februari 2016 20:28
Ik had verwacht dat mensen vooral een bleeching zouden willen.

Ik ben niet specifiek onzeker over mijn tanden, gewoon over mijn hele lichaam :( En ik neem geen selfies (om die reden)
4 leaf clover - Donderdag 4 februari 2016 21:01
ik maak haast nooooit selfies!! Omdat ik mezelf totaal niet mooi vind en alle foto's afkeur die ik zelf maak
N. - Donderdag 4 februari 2016 23:25
Inderdaad L, dat had ik ook verwacht! Ik ben wel tevreden over de vorm van mijn tanden, maar ik vind ze te geel. Ik gebruik dan ook vaak een zwartwit filter, zodat het niet opvalt.
Lost girl - Vrijdag 5 februari 2016 00:57
Geen selfies maken is dan de beste remedie. Nergens voor nodig.
M - Vrijdag 5 februari 2016 16:14
Ik heb dit heel erg, maar dan over de kleur van mijn tanden. Ik heb ooit op een foto ontdekt dat ik m'n tanden wel 'erg geel' vindt, en sindsdien ben ik enorm onzeker over m'n tanden.