Plastische chirurgie na tunnelpiercing

 

Steeds meer jongeren willen een tunnelpiercing. Hiervoor laten ze de gaatjes in hun oren steeds verder oprekken door middel van plugs en stretchers. Met de toenemende populariteit aan dit type piercing stijgt echter ook de vraag naar plastische chirurgie van de oorlellen. Dit maakt dat deze ingreep, in ieder geval in Engeland, de snelst groeiende cosmetische ingreep is. Zou deze ingreep dat ook in de toekomst in Nederland worden?

Een tunnelpiercing wordt gecreerd door een staafje in de vorm van een kegel dat je iedere dag iets verder schuift. Ook kan je ervoor kiezen om iedere twee weken een iets grote 'tunnel' te plaatsen in je oorgaatje (oorgat). Wanneer het gat meer dan anderhalve centimeter groot is, is het onomkeerbaar. Je oorlel kan dan niet meer kleiner worden.

tunnel piercing stretch plugs
bron foto

Plastisch chirurg Adrian Richards behandelt zo'n 10 patiënten per maand aan een hersteloperatie van een tunnelpiercing. In België loopt het nog niet zo'n vaart, daar geven klinieken aan dat er zo'n 5 mensen per jaar komen voor een dergelijke ingreep. "Meestal gaat het om jonge personen die in de professionele wereld willen stappen", zegt Adriana Mele, secretaresse van Global Care Clinic in Zolder tegen HLN.be.

Nu denk je misschien dat het herstellen van zo'n gat in je oor zo gedaan is, maar niets is minder waar. Het blijkt een flink ingewikkelde ingreep omdat de weefsels van je oorlel zijn uitgerekt. Het weefsel dat te veel uitgerekt is, moet weggehaald worden. De ingreep duurt in totaal bijna een uur. Je betaalt hiervoor zeker 500 euro. In Engeland zijn deze opraties nog flink wat duurder, denk maar aan minimaal 1500 euro.

tunnel piercing stretch plugs
bron foto

Het is dus verstandig om voordat je besluit een dergelijke piercing te nemen, echt voldoende tijd te nemen om hierover na te denken en te bedenken wat dit in de toekomst eventueel voor je kan betekenen. Als je bijvoorbeeld later bij een chique bedrijf gaat werken, staat het niet echt tof als je in één oor een parel hebt en in de ander een ...uitgelubberd gat ;)

Bron: HLN.be

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A - Woensdag 22 oktober 2014 19:06
Ik vind het persoonlijk sowieso niet zo mooi,
ik kan eigenlijk ook niet zo goed begrijpen waarom je dit zou doen, omdat er altijd andere dingen (zoals een professionele baan) op je pad kunnen komen die je van te voren niet aan ziet komen......

Maar ik snap wel dat mensen zich op deze manier willen onderscheiden, of een eigen stijl willen creëren. Toch jammer, dat het zo vaak in een opwelling gebeurd.Maanmeisje - Woensdag 22 oktober 2014 19:13
Ik vind het wel wat hebben, zo'n tunnel. Ik houd van het aparte, maar ik zou het zelf niet doen. Ik vind het zeker iets waar je goed over na moet denken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een tatoeage, al is dat ook wel lastig, omdat je op het moment zelf 100% zeker kunt weten dat je het wilt, maar er een paar jaar later toch heel anders over kunt denken (en dan zit er al een groot gat in je oor of de naam van je ex in je nek of zo... ;-)).
Neki - Woensdag 22 oktober 2014 19:17
Ik heb zelf in beide oren een tunnel van 8 mm. Die heb ik al 5 jaar. Er zijn ook leuke plus met bijv: een bliem erop waardoor het meer een oorbel lijkt dan een groot gat in je oren.
Ik vind het nog steeds mooi, mits niet te groot :)
Neki - Woensdag 22 oktober 2014 19:17
Bloem
benthe - Woensdag 22 oktober 2014 19:44
Zelf vind ik het echt niet mooi.
(Sorry voor degene die het wel hebben)
Ik zou het nooit doen.
Alex - Woensdag 22 oktober 2014 20:01
Ik wil er heel graag een, maar mag niet van m'n ouders :(.
miauw - Woensdag 22 oktober 2014 20:02
Ik heb het al jaren en vind beschaafde tunnels ook mooi. Gewoon onder de 10mm blijven, dan groeit het dicht zonder dat je er nog wat van ziet. Ik werk in de medische wereld en niemand heeft tot nu toe ooit moeilijk gedaan over mn oren :)
FM - Woensdag 22 oktober 2014 20:23
Ik heb 3 tunnels in mijn oren. 2 tunnels zijn 1 cm en 1 tunnel is 0,5 cm. Ik heb het nu ongeveer 5 a 6 jaar en in die tijd heb ik er nooit spijt en of problemen gehad op werk of in mijn privé leven. Ik werk als woonbegeleider met psychiatrische patienten. Denk dat het ook komt omdat het haast niet opvalt i.v.m. mijn haar die er voor hangt. Als mensen het zien reageren ze vaker negatief dan positief. Mensen vinden het raar. Ik vind het niet erg dat zij dat vinden. Het hoort bij mij wie ik ben.
anoniem - Woensdag 22 oktober 2014 20:47
ik heb twee tunnels van 10mm gehad en ik moest meerder malen mn oren laten schieten en herstellen en vanalles.. heb er altijd spijt van gehad maar gelukkig zie je er nu niks meer van. stretchen doet trouwens echt pijn en kost heel veel geduld en hygiëne!
Maiskolf - Woensdag 22 oktober 2014 20:49
Ik had ze van 5 mm een paar jaar. Maar toen besloot ik dat ik toch weer oorbellen wou gaan dragen, dus heb ik ze weer 'dicht' laten groeien. Ziet er niks van en ik kan gewoon oorbellen in. Ik heb ook een kleine tattoo op mijn pols, maar daar heb ik eigenlijk ook nooit iets over gehoord. Nu zijn mijn meeste sollicitaties in de creatieve sector geweest en werk ik nu ben een gamebedrijf waar alles heel casual is. Gewoon een 'professionele baan' hoor, het ligt gewoon heel erg aan de sector waar je in zit. ;)
Puoli - Woensdag 22 oktober 2014 20:59
Ik heb op dit moment een tunnel van 22mm en ik heb er ook wel over nagedacht. Maar tegenwoordig heb je flesh-tunnels die wel goed zijn bij een werkplaats. Of gewoon gevulde tunnels. Als ik later oud ben, dan zie ik wel. Dan zal ik volle tunnels dragen. Maar echt opereren daarvoor? Neen, dat denk ik niet. ;)
M. - Woensdag 22 oktober 2014 21:01
15 mm is ook best wel groot hoor! alles daaronder vind ik zelf heel mooi staan (heb het zelf ook) Ik vind het vele malen mooier en minder definitief dan een tatoeage. Het moet wel echt bij je passen als persoon denk ik. Als je 14 bent en het is een beetje een fase dan zou ik er inderdaad nog wel even mee wachten maar ik ben nu 22 en heb het al een aantal jaar, ik laat het ook nog lang niet dichtgroeien! nou krijg ik ook echt nachtmerries mij het idee van een chic bedrijf dus dat zal ook zijn vaart niet lopen. Ik vind het niet veel anders dan een gewoon oorgaatje. Ik vind dat mensen er maar aan moeten wennen. Er wordt meteen zo'n maatschappelijke waarde aan gehangen dat het 'niet netjes' is. Wie bepaald dat precies? dat een parel wel netjes is een een mooi gaatje in je oor niet? ik vind het eerlijk gezegd belachelijk.
ano - Woensdag 22 oktober 2014 21:45
Als je aanvullend verzekerd ben wordt t gwn vergoed. Veel vriendem van mij hebben zo een hersteloperatie laten doen wat dus gwn vergoed werd.
L - Woensdag 22 oktober 2014 21:45
Ik heb een tunnel van 12 mm en ik wil graag tot 14mm. Als je een tunnel neemt die groter is dan 10 mm is de kans dat hij zo blijft, zelfs als je de tunnel eruit haalt. Maar als je je oren goed verzorgt groeit je oor gewoon weer dicht zonder dat je operaties nodig hebt. Als ik mijn tunnel eruit haal is de gat binnen 10 min de helft van wat ik normaal heb.
*** - Woensdag 22 oktober 2014 22:33
Ik vind het gewoon lelijk. Maar iedereen beslist zelf wat ie met z'n lichaam doet.
AnaMan - Woensdag 22 oktober 2014 22:49
"Nu denk je misschien dat het herstellen van zo'n gat in je oor zo gedaan is, maar niets is minder waar. ". Zeker niet zomaar gedaan! En ik betwijfel of het resultaat er echt wel goed uitziet...

Vind het persoonlijk erg lelijk. Net als gaten in het lichaam waar een piercing heeft gezeten.
-- - Donderdag 23 oktober 2014 00:32
Ik vind het altijd wel heel erg leuk staan, en heb het zelf ook jaren lang gewild. Wel was ik mij bewust van dat het waarschijnlijk een periode was waarin ik het wilde. Al vind ik het nu nog steeds super leuk, ben ik wel blij dat ik het persoonlijk niet gedaan heb. Hou nu wel erg van chique zilveren en goede sieraden en daar past die stijl wat minder goed bij.
Maar goed dat is slechts mijn mening hoor.

Belangrijk is: denk er heeel goed over na.... en doe vooral wat je zelf ook mooi vind
manon - Donderdag 23 oktober 2014 11:17
Ik heb zelf dus helemaal niets met piercings snap ook echt niet waarom iemand er 1 zou nemen, heb zelfs nog nooit gaatjes in mijn oren gehad. Doe mij maar tattoo's c:
Blub - Donderdag 23 oktober 2014 12:28
Slecht artikel...

Je moet ABSOLUUT NIET na elke 2 weken groter stretchen, en daarbij heet dit ook geen 'tunnelpiercing'. Het is ook zeker niet waar dat het na 1,5 cm niet meer om te keren valt. Ik ken mensen die hadden 2 cm in hun oren en hebben het gewoon dicht laten groeien en hebben nu dezelfde oren als daarvoor. Sommige stretchen tot 4 mm en dan groeit het niet meer terug. Dat verschilt compleet per persoon.

Ik zelf zit op 28mm en ben niet van plan om ze eruit te halen. Je kan inderdaad problemen vinden met werk, maar aan de andere kant, waarom zou je ergens willen werken waar ze jou beoordelen op jou uiterlijk?

anoniempje - Donderdag 23 oktober 2014 14:33
Wat een totale onzin dit. Wie gaat nu eerst zijn oor stretchen en vervolgens daar spijt van krijgen om het te laten herstellen? Kom op waar ben je dan mee bezig :S en mensen die zeggen dat de zorgverzekering dit betaalt. Ik vind dat echt pure onzin. Ik vind niet dat de gemeenschap op moet draaien voor de kosten die iemand maakt door een foute beslissing die hij of zij immers zelf heeft genomen..
Ano - Donderdag 23 oktober 2014 15:34
Ik vind het wel leuk, maar dan niet de standaard oorgaatjes.
Zelf heb ik een heel eind mijn tweede gaatje 4 mm gehad, vind het wel schattig,
Maar nu heb ik het weer laten dicht groeien omdat het toch vervelend is dag en nacht een sieraad in je oor te moeten dragen.
Blub - Donderdag 23 oktober 2014 18:35
@ anoniempje

En de mensen die verslaafd raken aan alcohol of drugs?
Die mensen hebben toch ook foute beslissingen gemaakt en daar draait de gemeenschap ook voor op.

Zo kan je nog uren doorgaan over wat er wel allemaal niet klopt aan onze zorgverzekeringen
anoniempje - Donderdag 23 oktober 2014 20:32
@ Blub: een verslaving zie ik als ziekte en inderdaad moet iemand bij een ziekte worden geholpen. sorry maar een beslissing om een piercing danwel tatoeage te nemen vind ik heel iets anders.. dat is hetzelfde als het kopen van een auto en die vervolgens niet meer willen.. daar moet de gemeenschap toch ook niet voor opdraaien?
x - Donderdag 23 oktober 2014 20:41
Ik heb ze tot 6mm gestrecht maar toen deed ik hem uit dus zit nu weer helemaal dicht. Maar ik ga ze wel weer stretchen. Was er 2 jaar terug ofzo mee begonnen misschien nog wel langer geleden. Ik vind het zooooo mooi omg.
terra - Zondag 26 oktober 2014 01:24
ik heb in alle 2 de oren 10mm.
heb al paar jaar en daartussen ook dicht laten groeien omdat ik weer oorbellen wou.
de gaatjes zijn nooit volledig dichtgegroeit maar wel dicht genoeg dat je geen gat meer zag.
dus ik zal niet zo snel spijt krijgen ;)
Anne - Zondag 26 oktober 2014 10:07
Ik heb 8 milimeter in beide oren en als ik er professioneel uit moet zien doe ik gewoon een van mijn edelstenen plugs in. Ook zijn ze nog klein genoeg om dicht te groeien. Heb er dus nooit spijt van gehad en zie ook niet waarom dit later nog wel zal komen.
Cindy - Zondag 26 oktober 2014 23:51
Ik heb tunnels van 5mm. Groter hoef ik ze niet. Je kan namelijk tot 6mm gaan als je ze nig nog dicht wil kunnen laten groeien. En ik kan nu natuurlijk nooit zeggen of ik mijn tunnels ook nog wil als ik 30 ben ;) ik heb ze laten zetten bij Bodycult op de reguliersbree in Amsterdam. Een super zaak! En heel hygiënisch. Daar heb ik ook mijn navelpiercing en tattoo laten zetten en staan nogmeer tattoo's en een neuspiercing op de verlanglijst, haha :)
Lara - Zaterdag 21 mei 2016 22:28
Ik heb 2 Tunnels in 1 oor haha.
Ik vind wel dat je er goed moet over nadenken,
Ik heb ze eerst heel klein gehouden, na een paar jaar nog steeds geen spijt van gehad en ik vind ze leuker dan gewone oorbellen.
Nu heb ik 10mm en 4mm in 1oor aan beide oren,
Dicht laten groeien kan wel, maar bij m'n 10mm geen idee tot hoe ver haha.