Plastische chirurgie bij honden

 

Scheve flaporen, hangende oogleden, een grote neus of een slappe buik, ook honden hebben last van zogenaamde imperfecties. Bij onszelf vinden we dat heel erg, maar bij onze hond vinden we dat helemaal niet erg. Dat hangbuikje of scheve oor hoort nu eenmaal bij die dikke lobbes, toch? Helaas, blijkbaar geldt dat niet voor alle hondeneigenaren. Dierenverzekeraar Petplan laat aan dailymail weten dat er in 2010 voor 2,5 miljoen dollar is uitgegeven aan plastische chirurgie bij honden.

shar-pei hond
bron foto

Natuurlijk gaat het hier niet enkel om plastische chirurgie die wordt uitgevoerd om cosmetische redenen. Er zijn namelijk ook regelmatig ingrepen nodig omdat de hond bijvoorbeeld, door overhangende oogleden, niet goed meer kan zien. Ook kan het voorkomen dat de hond niet goed meer kan ademhalen door de neus of dat de hond flink is afgevallen en nu veel overtollig vel heeft bij zijn buik.

Maar buitenom die 'fysiek noodzakelijke' ingrepen gaat het ook om ingrepen om de hond meer te laten voldoen aan het schoonheidsideaal van het baasje. Zo wordt er met botox gespoten, vinden er face- en buiklifts plaats, worden er oorimplantaten gezet om de hond rechtopstaande oren te geven in plaats van flaporen, en worden er tand- en wenkbrauwcorrecties uitgevoerd.

puppy labrador
bron foto

Gelukkig staan veel dierenartsen niet achter dit soort ingrepen. Zij vinden dat het al de pijn zeker niet waard is. Bovendien vergeten hondeneigenaren veelal wat de risico's zijn van een verdoving. Toch zijn er ook dierenartsen die wel achter dit soort ingrepen staan, zoals Edgard Brito uit Brazilie: "Schoonheid is belangrijk, een mooi huisdier maakt het baasje gelukkig." (bron: hln.be)

pug hond
bron foto

Ik heb aan een dierenarts even nagevraagd hoe dit in Nederland werkt. Het blijkt dat dit soort praktijken in Nederland gelukkig wel verboden zijn. Toch gebeurt het af en toe wel met behulp van smoesjes: Bijvoorbeeld een staart die wordt gecoupeerd met de smoes 'Er zat en ontsteking in'...etc.

 

Gerelateerde blogposts

10
JUL
Be more dog
3

Reacties

Deborah - Dinsdag 9 juli 2013 12:25
Goed artikel
Hier ben ik absouluut tegen!
De dieren hebben pijn en het is tegen het normale in.
K - Dinsdag 9 juli 2013 12:27
Wat zielig!
Lot1995 - Dinsdag 9 juli 2013 12:33
ik vind het bijna dierenmishandeling, waarom moet een hond weken pijn lijden van zo'n ingreep en dan te bedenken dat een hondeleven geteld in mensenjaren +-12 jaar is....
PeanuttButterfly - Dinsdag 9 juli 2013 12:36
Als het niet om cosmetische redenen is vind ik het nog wel oke..
Maar verder is het echt gewoon zielig.
Zou verboden moeten worden.
Isabella. - Dinsdag 9 juli 2013 13:09
Waaat?
Omg. wat gestoord om een hond voor cosmetische redenen te opereren.
Als hij er nou last van heeft okee, maar whutt?
In shock.
l - Dinsdag 9 juli 2013 14:20
Waarom zou je dat doen? Ik vind het zo schattig als een dier flapoortjes, rimpeltjes of andere imperfecties heeft.
Melanie.H - Dinsdag 9 juli 2013 17:42
Vreselijk.
Jasmina - Dinsdag 9 juli 2013 17:48
OH MY GOD!!!!!!!!!! ik kan hier ZO boos om worden
waarom zou je dit willen doen?
is je hond minder lief als ie een beetje flaporen heeft?
het dier is toch niet "beter" als het het "mooi" is. bovendien: wat is het "schoonheidsideaal"? van een teckel kan toch niemand verwachten dat ie op een labrador gaat lijken???
compleet gestoord als je het mij vraagt.
dat beest moet stress & pijn van de operatie ondergaan voor iemand die zich zijn "baas" noemt??
zoiets zou ik echt NOOIT bij mijn dier doen tenzij het om medische redenen is natuurlijk
hanne - Dinsdag 9 juli 2013 19:14
wat!?! nu ook al bij honden! schaam je, mensheid!
Klein Veertje - Dinsdag 9 juli 2013 21:27
Tegen! Als ze dat nou bij zichzelf willen, maar die honden vragen er toch niet om?!
m - Woensdag 10 juli 2013 01:07
Een terriër? Nee, een shar pei, hahahah. Mensen doen van alles om het uit te houden met elkaar, zelfs met hun 'beesten'.
Lynn - Woensdag 10 juli 2013 09:28
Ik kan uit dit artikel eigenlijk de schaal van het probleem niet op maken. Plastische chirurgie is soms noodzakelijk en als ik niet weet hoe veel ingrepen gericht zijn op schoonheid, kan ik me hier echt weinig bij voorstellen.
Iris - Woensdag 10 juli 2013 10:43
Echt te ziek voor woorden. Gelukkig is het hier verboden.
Alleen als het uit medische noodzaak is en de hond last van een lichaamsdeel heeft.
Rowena - Woensdag 20 november 2013 15:32
echt heel zielig, dit doe je gewoon niet !!
it's just me - Donderdag 7 augustus 2014 22:54
walgelijk! ze moeten die dierenartsen ook lekker ''mooi maken'' kijken wat zei er van vinden! ik heb ook een hond die een beetje te dik is, en met zijn tong uit zijn bekkie slaapt, keihard snurkt en heel veel snottert. maar dit maakt hem wel een schatje! ik ben blij met deze dingetjes. het maakt hem grappig, leuk en lief. ik vind het echt walgelijk dat ze dit doen. ik ga misschien ver, maar hier mag wel een levenslange gevangenis straf op staan, water en brood en ook een behandeling plastische chirurgie. walgelijk!