Overgewicht idealiseren

 

Vorige week verschenen er op verschillende grote websites artikelen over het plus-size model Tess Munster, zo ook op de site van de Telegraaf. Deze nieuwssite kopte 'Plus-size model bewijst: schoonheidsideaal is onzin'. In het artikel werd beschreven hoe Tess met maatje 50/52 een modellencontract in de wacht had weten te slepen. Dit terwijl ze met haar lengte en gewicht eigenlijk niet eens in aanmerking kwam voor de catagorie plus-size. Er volgde op Facebook een storm aan reacties op het artikel.

Tess Munster wil met haar modellenwerk andere vrouwen inspireren om zich niets van het huidige schoonheidsideaal aan te trekken. Hiervoor gebruikt ze o.a. de hashtag #EffYourBeautyStandards. En vrouwen inspireren deed ze zeker, maar in dit geval om kritisch te reageren op het artikel van De Telegraaf. Volgens velen was Tess Munster geen goed voorbeeld, geen goede inspiratie voor andere vrouwen, simpelweg omdat ze ongezond overgewicht heeft. 'Op deze manier idealiseren we overgewicht.' En is dat niet net zo gevaarlijk als het huidige schoonheidsideaal waarbij we nog te regelmatig ondergewicht idealiseren?

https://instagram.com/tessholliday/

Bron foto: @tessholliday

Je kunt je afvragen waarom de 'über skinny' Victoria Secret modellen of modellen als Kate Moss bakken aan kritiek krijgen terwijl een dame als Tess Munster de hemel in geprezen wordt en 'loads of respect' krijgt. Iemand té dik noemen is not-done, maar iemand te mager noemen is prima. In heel veel artikelen en blogs worden vrouwen met ronde vormen geprezen. Vrouwen met weinig borsten, een plat lichaam, vrouwen die van nature nu eenmaal een plank zijn en weinig vet op hun lichaam hebben worden hierdoor indirect afgezeken: 'Een man wil nu eenmaal iets hebben om vast te houden. 'Wie wil er nu naast zo'n bonestaak in bed liggen?' en ga zo maar door. Maar wat nu als dunne, platte vrouwen dit zouden gaan zeggen over vollere vrouwen...?

te weinig eten

Het is heel belangrijk dat er iets tegenover het te magere schoonheidsideaal wordt gezet, maar waarom zijn dit in het geval van Tess zulke extremen? Het is absoluut ongezond om jonge meiden voortdurend te confronteren met te dunne modellen, maar is dat het niet ook met te dikke modellen? Waar is de middenweg gebleven?

Bovenstaande is een beetje een samenvatting van de reacties op het initiele Telegraaf artikel. Ik ben benieuwd hoe jullie denken over dit alles. Laat je mening hierover gerust achter in de reacties.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maan - Dinsdag 3 februari 2015 10:19
Zolang er nog modellen in tijdschriften verschijnen die veel te dun zijn, mag er wat mij betreft best een plus plussize tegenhanger in vertoond worden om het ideale lichaamsbeeld iets minder eenzijdig te maken. Maar ik zie ook liever een middenweg; gewoon gezond gewicht. Maargoed eerlijk is eerlijk.. als we als burger normale mensen zien.. hoeveel indruk laten bepaalde advertenties dan nog bij ons achter.. Er moet toch iets 'speciaals' aan zijn om je ertoe aangetrokken te voelen om de advertentie in je op te nemen..
Maan - Dinsdag 3 februari 2015 10:19
Zolang er nog modellen in tijdschriften verschijnen die veel te dun zijn, mag er wat mij betreft best een plus plussize tegenhanger in vertoond worden om het ideale lichaamsbeeld iets minder eenzijdig te maken. Maar ik zie ook liever een middenweg; gewoon gezond gewicht. Maargoed eerlijk is eerlijk.. als we als burger normale mensen zien.. hoeveel indruk laten bepaalde advertenties dan nog bij ons achter.. Er moet toch iets 'speciaals' aan zijn om je ertoe aangetrokken te voelen om de advertentie in je op te nemen..
Em - Dinsdag 3 februari 2015 10:43
@ Maan dat ben ik niet met jou eens. Dus omdat andere mensen het slechte voorbeeld geven, mag iemand anders dat ook doen? Ik denk juist dat je modellen die te mager zijn het beste kan tegengaan met meiden met een gewone normale maat.

Ik ben daarnaast heel blij dat hier op proud ook aandacht aan wordt besteed. Fijn artikel om te lezen.
*** - Dinsdag 3 februari 2015 11:20
Ergens vind ik wel dat ze een punt hebben: ondergewicht is inderdaad niet gezond; maar dit is ook niet gezond. Ongeacht of je het nu mooi vindt of niet. Ik vind niet dat er een 'extreme tegenhanger' moet komen voor te magere modellen. Toon liever wat normale vrouwen met rondingen, een andere huidskleur, wat rimpels of een handicap. Dat is de diversiteit die ik zou willen zien in de media: dat je niet 'perfect' moet zijn om mooi te kunnen zijn. En ja, sommige mensen hebben van nature een gewicht dat volgens de normen van BMI net onder- of overgewicht is. En dat is oké, dat kan hen goed staan als dat hun bouw is. Ik ga niet beweren dat die zich daarvoor moeten schamen of niet meer buiten mogen komen. Maar ik denk alleen dat het geen goed idee is om nu plots op een ander uiterste te gaan focussen.
Dana - Dinsdag 3 februari 2015 11:34
Het gaat er niet om of het schoonheidsideaal 'dun' of 'dik' afkraakt of de hemel inprijst, maar het feit dat er een 'ideaal' lichaam is. Dat vrouwen voortdurend zichzelf langs een meetlat leggen en elkaars en andermans lichaam beoordelen of zich beoordeeld voelen.

Het lijkt bijna onmogelijk om neutraal naar een lichaam te kijken 'je hebt een lijf, het functioneert', los van of je het mooi of niet mooi vindt. Ik denk dat dát de discussie moet worden: waarom houden we ons zo bezig met dat lichaam, en hoe kunnen we daar een tikje vanaf stappen?
eenzaam-bloempje - Dinsdag 3 februari 2015 11:53
Ik vind het dapper en knap dat dit model het durf. Ik zou dapper willen zijn om het te durfen
simone - Dinsdag 3 februari 2015 12:08
Ik vind dat er een grotere diversiteit aan modellen moet komen, waardoor (bijna) iedereen zich er in herkent.
Er is geen mooi of lelijk, ieder persoon is anders en mooi op een andere manier.
Wat bij de een ongezond mager is (en daarmee door de meeste mensen niet mooi gevonden) staat een ander goed (en die voelt zich ook goed). Andersom is het natuurlijk ook zo, bepaalde mensen zijn een stuk mooier met wat meer massa omdat het bij hen hoort, terwijl andere mensen er weer ongezond uitzien met wat kilootjes meer, gewoon omdat ze niet zo "bedoeld" zijn.

wat ik hiermee wil zeggen is dat er geen standaard hoort te zijn van wat gezond/mooi/een goed voorbeeld is, iedereen is anders en iedereen hoort anders te zijn en bij iedereen hoort een ander gezond/mooi lichaam.
Isa - Dinsdag 3 februari 2015 12:25
Ik heb ook mijn twijfels hierbij. Een gezond lichaam zou een gezonder ideaal zijn (geen ideaal is natuurlijk beter, maar for some reason willen mensen al eeuwen een ideaalbeeld om zich aan vast te houden). Anyway snap ik deze ontwikkeling wel. In de scheikunde neutraliseert + de - ook. Dus als je overgewicht tegenover ondergewicht zet als tegenreactie, zie ik het wel gebeuren dat mensen inzien dat extremen prijzen gek is, om vervolgens te neutraliseren... Dus laten we hopen. Haha.
Stella - Dinsdag 3 februari 2015 12:46
Als een gezond gewicht een doorslaggevend criterium was voor modellen, zouden veel hele magere modellen per direct ontslagen worden. Gezondheid vind ik dus geen goed argument in deze discussie.

Er zijn nu eenmaal veel mensen met (ernstig) overgewicht, en die mensen hebben ook kleding nodig. Is het zo gek dat er dikke modellen worden ingehuurd om kleding in grote maten te verkopen? Nee toch? Waarom zouden er geen dikke mensen in tijdschriften mogen staan? Dikke mensen mogen er ook zijn, toch? Of moeten ze zich zo onzichtbaar mogelijk maken tot ze hun BMI kleiner dan 25 is? Tellen ze dan pas mee? Als je dik bent en je had nog geen minderwaardigheidscomplex, dan krijg je het hier wel van.
ms - Dinsdag 3 februari 2015 12:51
Ik heb overgewicht.. Niet zoveel als deze dame.. maar toch pleit ik voor gezond gewicht modellen. Puur omdat dat gezonder is.. Van mij mag er ook een marge in zitten zowel naar boven als naar beneden...
Metaphor - Dinsdag 3 februari 2015 13:03
Ik denk dat het het beste zou zijn als er in tijdschriften vooral ''gezonde'' mensen zouden staan, en een paar 'uitzonderingen'
Bv 60% van de modelen BMI 19.5-25,
20% BMI 25-30 (Omdat er nou eenmaal ook gewoon veel stevigere mensen zijn)
10% BMI

(Ik weet dat BMI niet altijd alles zegt trouwens, maar meer als, een beeld van wat ik een goed idee zou vinden)
Metaphor - Dinsdag 3 februari 2015 13:04
Oh, en uiteraard ook genoeg variatie in huidskleur en ook 'perfectere' mensen en mensen die iets 'speciaals'(anders) hebben..
Stella - Dinsdag 3 februari 2015 13:06
Ik begrijp niet dat het LATEN ZIEN van mensen met overgewicht voor veel mensen gelijk staat aan het IDEALISEREN van overgewicht.
@Stella - Dinsdag 3 februari 2015 13:07
Het laten zien van ondergewicht heeft ook geresulteerd in het idealiseren daarvan. Wat men ziet beschouwd men als 'media' die men opvolgt'
kaylee - Dinsdag 3 februari 2015 13:51
Te dunne modellen vind ik eigenlijk niet kunnen, dat geeft een verkeerd schoonheidsideaal, maar dat vind ik ook over te dikke modellen. Waarom moet het beide naar het extreme gaan? Zorg gewoon dat er modellen met een gezond gewicht zijn, dat is uiteindelijk toch ook wat iedereen wilt zien? Waarom is dat dan weer zo onmogelijk..
Prue - Dinsdag 3 februari 2015 14:16
Het moet over extremen gaan om aandacht te vestigen. Want daar gaat het in mijn ogen om, voor degene die een model contracteert.

Zo lang iemand goed voor zichzelf zorgt, en dus een gezond eet- en beweegpatroon heeft, zou het niet uit moeten maken welke maat daarbij hoort. Ieder mens is anders. En dat zou ik graag weerspiegeld zien in mode en modellenwereld.
Miekio - Dinsdag 3 februari 2015 14:28
Moet eerlijk zeggen dat ik dit soort modellen triggerend vind, waar ik dat nooit heb met magere modellen.
het is gewoon ongezond.
Sowieso zou er inderdaad een gezondheidsideaal moeten zijn ipv een schoonheidsideaal.

Het is in mijn ogen meer een provocerend iets, vanuit de gedachte dat dat bedrijf het "anders doet" en dat geeft meer media aandacht dus uiteindelijk meer winst.
Het heeft toch niets te maken met verschillende maten accepteren.
Waarom dan niet ook mensen met andere handicaps of ziektes als modellen plaatsen?
Ellebelle - Dinsdag 3 februari 2015 15:01
Ik ben zeker niet voor verheerlijken van ongezond, en vind ook niet dat slanke vrouwen 'neergehaald' mogen worden omdat ze nu eenmaal zo zijn. Maar deze plussize beweging is nog steeds een tegenreactie op de (ook zo ongezonde!) standaarden voor modellen en vrouwen die vanaf halverwege de jaren 90 hebben gegolden. Pas sinds een jaar of 5/10 is de omslag gekomen dat het graatmagere een ongezonde standaard zou scheppen. Dit is doorgeslagen naar misschien een te grote promotie voor plussize. Maar ik denk dat dit heel goed is, en dat er juist hierdoor over enkele jaren een betere balans in de representatie van alle vrouwen zal komen.

Een revolutie moet altijd eerst met grote woorden en grote daden, voor het afzwakt tot een evenwichtig einde. Dat dus ;)
L - Dinsdag 3 februari 2015 16:38
Sorry, maar dit is gewoon ongezond.
Unicorn - Dinsdag 3 februari 2015 17:42
Interessante blog!

Laten we zeggen dat alles wat ongezond is, niet goed is? Te weinig eten of teveel eten? Bloedsuiker, cholesterol,... zijn ook indicatoren.

Zelf ben ik van nature iets boller, maar eet ik wel gezond.
Sommige mensen zijn van nature een plank, maar eten ook gezond

Misschien is dat het belangrijkste? Dat het lichaam in z'n geheel verzorgd wordt en gezond is, onafhankelijk van iets boller of iets dunner zijn. (daarmee bedoel ik geen obesitas of echt ondergewicht)
Unicorn - Dinsdag 3 februari 2015 17:45
O, en laten we lief zijn voor elkaar.

Van nature dunne mensen mogen niet afgebroken worden
Maar van nature rondere mensen mogen dat ook niet

Niemand mag afgebroken worden omwille van uiterlijk e.d.

Maar zorgt de kritiek van dunne mensen op rondere mensen ook niet voor kritiek van rondere mensen op dunne mensen

'size zero' is onder zoveel mensen een schoonheidsideaal geweest, tijdschriften bulken van de diëten. Misschien is het een tegenreactie? Dat ook rondere mensen in de media mogen komen?
Joëlle - Dinsdag 3 februari 2015 18:51
Ben het zo ontzettend eens met dit artikel. Het is iets wat ik eigenlijk al heel lang vind, ook toen dat nummer van Meghan Trainor uitkwam en iedereen helemaal opgehyped was en dat zo ontzettend geweldig vond, terwijl ik dacht: hallo?! Waarom is het oke om overgewicht te promoten terwijl iedereen al gaat zeiken als een model een paar kilo te weinig weegt. Het is allebei niet goed. De meeste modellen zijn te mager, dat klopt, en dat probeer ik ook niet goed te praten, maar voor mn gevoel klopt het dan niet om modellen met overgewicht de hemel in te prijzen, want beide zijn ongezond en ik vind dat de maatschappij niet kritischer tegenover het éne moet zijn, dan tegenover het andere.
sindy - Dinsdag 3 februari 2015 19:48
Modelllen moeten mooi zijn, punt. Maar gezien schoonheid er in zoveel maten is zowel dikker, dunner, kleiner, groter zou je van alles wat moet hebben. En wat is mooi, er zijn misschien een paar universele kenmerken, zoals bepaalde gezichtsverhoudingen, maar verder, moet er eigenlijk niet echt zo'n criterium zijn.
M. - Dinsdag 3 februari 2015 20:20
Tsja, sorry, maar vind dat het handjevol modellen dat echt overgewicht heeft, niet opwegen tegen de enorme hoeveelheid te dunne modellen. Ik zie het probleem niet zo dat deze dame ook naam maakt in de modellen wereld. Misschien dat mensen nu niet eens meteen denken; goh, ik wil nu ook dik worden, zoals zij, want dan ben ik mooi! Maar misschien denken ze nu wel eerder; Als iemand met fors overgewicht mooi wordt gevonden, dan hoef ik misschien toch ook niet zo mager te zijn als al die andere modellen. Ik zou zelf echter wel liever meer modellen met een gezond gewicht voorbij zien komen in de mode. Het is nog steeds wel erg in extremen. Maar dat staat los van of ik vind dat vrouwen zoals Tess ook gewoon in modetijdschriften voorbij mogen komen. Ik zou het persoonlijk ook heel interessant vinden om schoonheid in een nieuw perspectief te plaatsen en eens mensen te zien die misschien niet perfect zijn, maar toch een bepaalde uitstraling hebben. Hopelijk komt er ooit een modetijdperk die weer wat meer back to basic gaat; waarbij de imperfecties weer gezien mogen worden.
Charlotte - Woensdag 4 februari 2015 00:26
Het gaat tegenwoordig toch allang niet meer om het wel of niet dik of dun zijn.
Het gaat om gelukkig zijn. Het is een strijd om wie het meest gelukkig is.
Vroeger dacht ik dat ik gelukkig zou zijn als ik maar dun was. Ik ben niet de enige. Dit dikke model wil laten zien hoe gelukkig ze wel niet is, ondanks haar gewicht.
Het gaat echt niet meer om dik of dun zijn. Het is gewoon een strijd in wie het best gelukkig over kan komen. En dat is slecht. We zouden meer bezig moeten zijn met ons daadwerkelijke geluk dan hoe we overkomen op anderen.
Erna - Woensdag 4 februari 2015 05:46

Omdat iemand met overgewicht als model wordt getoond wil toch niet meteen zeggen dat haar overgewicht geidealiseerd wordt ?? !!
Het wil volgens mij wél zeggen dat plus-size vrouwen zich niet verstoppen moeten en denken dat zij pas meetellen en de dingen kunnen doen die zij zo graag willen wanneer zij afgeslankt zijn.










Mandy - Woensdag 4 februari 2015 10:12
Ik vind dat op Proud al best veel gezond vollere vrouwen aandacht hebben gehad en snap nu dat hele gedoe om deze mevrouw niet. Er mag afwisseling zijn. Er zijn zo veel verschillende vrouwen op deze wereld, maar verschillende soorten lichaamsbouw, huidskleur, lengte etc. Voor MIJ mogen ze er allemaal in staan. Ik ben zelf een volslanke jonge vrouw die jaren lang en nog steeds vecht om niet weer in mijn eetstoornis terug te vallen en net die plussize modellen laten met zien dat 'iedereen' mooi kan zijn, want daar gaat het helaas vaak om. Mooi, slank zijn en controle houden. Is dat gezond? Nee... in mijn ogen niet. Ik denk dat het aller gezondste zelfacceptatie is. Wat maakt het uit als je overgewicht hebt en een gezonde levensstijl hebt? Niks toch? Net zo min maakt het uit dat hele smalle vrouwen niet aankomen terwijl ze heel veel eten en niet bewegen. Alles is toch goed, zolang jij je goed in je vel voelt, genoeg beweegt en gezond eet.

Laat ze voor mij maar langskomen! De verschillende modellen! Dan heeft tenminste iedereen iets om zich te identificeren en het gevoel te hebben dat ook iemand met een heel smal of heel dik figuur mooi kan zijn. En nu langzaam mogen de vollere vrouwen ook weer komen, lang genoeg werden vollere vrouwen afgekraakt omdat ze niet aan het schoonheidsideaal voldeden omdat ze geen platte buik hadden en maatje 32/34. En is helaas is deze wereld zo dat je vaak extremen naast elkaar moet zetten om tot een middenweg te komen..
Prue - Woensdag 4 februari 2015 10:50
Je weet toch niet of dit ongezond is of niet? Je weet toch niet hoe deze vrouw leeft? Niet iedereen met overgewicht heeft dit te danken aan een ongezonde leefstijl.
eenzaam-bloempje - Woensdag 4 februari 2015 12:57
Ik vind het fijn dat dit model er is. Ik heb de zelfde maat als dat model. Als je de zelfde maat heb wil je ook in bladeren of (kleding) folders zien hoe iets staat. En dat ze trots op haar lichaam is.

Ik ben verre van trots op mijn lichaam. Hoe had ik ook bezig ben om af te vallen hoe hard de eetstoornis schreeuwd.

Laat dit model er gewoon zijn

Pizzacanzone - Woensdag 4 februari 2015 16:36
Het schoonheidsideaal is nooit echt gezond geweest. Ingesnoerd, borsten platgedrukt, rug kromgetrokken, taille kleiner dan menselijk mogelijk, buitenproportioneel grote borsten, en in de 20e eeuw vooral afwisselend veel te dun (twenties/thirties), veel te dik (fourties), te dun (sixties), veel te dun (nineties), en nu gaan we weer naar veel te dik. Mode is altijd extreem.
Akitah - Woensdag 4 februari 2015 23:33
Ik heb ook liever gewoon een middenweg, maar weetje? Mensen zullen ALTIJD kritiek hebben. Een model met een gezond gewicht zal voor de een "te dik" zijn, en voor de ander "te dun". Er zijn zoveel mensen, zoveel meningen, ik denk dat we sowieso al wat minder aandacht moeten besteden aan modellen. Het is niet goed om het probleem compleet te negeren, maar nu slaan ze erin door, en zo als al in het artikel staat, dat kan averechts werken.

Misschien moeten ze wat meer aandacht besteden dat iedereen prima is zoals hij/zij is, in plaats van constant op zoek te zijn naar het "ideale model"