Ongeschreven regels voor dikke mensen

 

Melissa Mazza heeft overgewicht en vroeg zich af waarom dit haar leven zo erg beïnvloede en of dat kon veranderen. Ze kijkt positief naar de lichamen van anderen, maar kan met diezelfde liefdevolle ogen niet naar zichzelf kijken. Ze schreef een blog over de ongeschreven regels voor dikke mensen en herschreef die regels, omdat ze vindt dat ook zij zichzelf geliefd en mooi mag voelen, ondanks dat ze dik is. Hieronder vind je haar ervaring met deze strijd en deze ‘regels'.

fat people

Melissa:
''Misschien zie jij jezelf ook wel als iemand die in het beginstadium zit van lichaamsacceptatie. Het lot bracht mij op een stageplek waar ik bijdroeg aan de documentaire ‘Fattitude', een documentaire die de vooroordelen van dik-zijn in beeld brengt en een andere manier van denken biedt. Het is zonder twijfel een bevrijding om op een plek te zijn waar je steun, acceptatie en nieuwe geïnpsireerd wordt. Het leek mij te mooi om waar te zijn en daarom stelde ik mijzelf de vragen: Kan ik echt van mijn lichaam houden zoals het is? Hoef ik mij echt niet meer te verontschuldigen voor mijn overgewicht? Is het echt zo dat ik liefde verdien, zonder anderen te pleasen?

‘Dik' zijn heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Het heeft gedefinieerd wie ik ben en hoe ik mij over mijzelf voelde. Het gaf me een schaamtevol gevoel over mijn lichaam en ik voelde mij waardeloos en niet geliefd.

‘'Je hebt een mooi gezicht.''; ‘'Het staat je mooi.''; ‘'Ben je afgevallen?''; ''Heb je al gehoord over dat nieuwe dieet?'', ‘'Ik weet hoe lastig het is om af te vallen, maar...''. De maatschappij vertelt me dat, omdat ik een onacceptabele maat en gewicht heb, ik mezelf moet compenseren voor degene om mij heen die helaas tegen mij aan moeten kijken. Na jaren rond te lopen met een negatief zelfbeeld, nam de zelfhaat het over.

Als je besluit een andere weg te bewandelen, zoals die van liefde hebben voor jezelf, zul je ook door een stukje rouw heen moeten. Je neemt afscheid van oude gewoontes en de oude ideeën die je had over jezelf. Ik voel me schuldig over alle keren dat ik mijn lichaam bruut bekritiseerde en tegen mezelf zei dat ik niet goed genoeg was. Ik voel verdriet over elke keer dat ik mezelf respectloos heb laten behandelen, omdat ik mezelf waardeloos vond. Ik rouw om alle vreselijke diëten die ik volgde en die mij enkel achterlieten met nòg minder eigenwaarde. Ik schaam me voor alle keren dat ik in een pashokje een breakdown had.

dikke mensen

Met compassie en geduld laat ik deze gevoelens toe en uiteindelijk laat ik deze meevoeren met de golven van hoop. Ik vertel mezelf dat het geen deel meer uitmaakt van de mindset die ik nu heb. Maar als ik dat wil gaan naleven, moet ik de confrontatie aangaan met de dingen die ik geloofde en tegen mezelf zei. De dingen die ik als ‘waarheden' zag als het ging om mezelf en mijn gewicht. Ik ben een vrouw met een maatje meer. De basis van mijn zelfbeeld bestaat uit een heleboel leugens die ik mezelf vertelde. En zoals de meeste mensen, heb ik een lange lijst van oordelen over mezelf verzameld de afgelopen jaren. Ik had het idee dat als ik voldeed aan die eisen, ik gewaardeerd zou worden door de maatschappij.

De ongeschreven regels van dikke vrouwen:

 • Trek op geen enkele manier de aandacht naar je lichaam. 
 • Bedek het en val zo min mogelijk op. 
 • Laat geen huid zien boven de knie of boven de ellebogen. 
 • Draag geen streepjes. 
 • Draag geen korte broekjes. 
 • En draag alsjeblieft geen bikini of badpak.
 • Wees altijd lief en aardig tegen anderen, zodat ze je leuk vinden. 
 • Zeg ‘ja', terwijl je eigenlijk ‘nee' wilt zeggen en andersom.
 • Wees altijd grappig en vrijgevig zoals de kerstman. Hij is dik en mensen vinden hem aardig. 
 • Maak grapjes over je eigen overgewicht. 
 • Laat andere mensen weten dat jij weet dat je dik bent. Als ze denken dat je het niet door hebt, zullen ze je er op wijzen. 
 • Glimlach vriendelijk en knik als anderen je dieetadvies geven. Je bent dik, dus je weet niets van gezonde voeding, beweging en je eigen lichaam. 
 • Knik vriendelijk en beaam wat anderen zeggen als ze je vertellen dat overgewicht ongezond is. 
 • Flirt niet met mannen. Ze vinden je vast niet aantrekkelijk, dus je hoeft jezelf niet voor schut te zetten. 
 • Je bent gulzig en gierig en je bent niet te vertrouwen. 
 • Je bent in je eentje verantwoordelijk voor hongersnood in de wereld.

Als ik de bovenstaande lijst bekijk met mijn nieuwe, frisse en positieve blik, zie ik hoe gemeen en sarcastisch ik ben geweest over mezelf. Op dit punt in mijn leven heb ik dan ook besloten om deze regels en oordelen te herschrijven. Ik verdien het om andere eisen aan mezelf te stellen. Ja, ik ben dik. Maar dat is mijn eigen probleem. Mijn gezondheid wordt hier niet ter discussie gesteld en alleen als je bereid bent om in mijn schoenen te gaan staan, heb je het recht om daarover te oordelen. Ik sta niet toe dat de mening van een ander mijn leven beheerst. Dus, laten we de regels herschrijven.

never call

De herschreven regels voor dikke mensen:

 • Het is oké om je niet iedere dag van het jaar happy te voelen over je lichaam, maar je moet er niet in blijven hangen. 
 • Je verdient het om lekker in je vel te zitten en kleding te dragen die jij mooi vindt. 
 • Draag wat je leuk vindt en wat lekker zit. 
 • Verstop jezelf niet in je kleding. 
 • Je bent niemand iets verschuldigd. 
 • Doe wat het beste is voor jou, niet wat anderen van je willen. 
 • Zeg ‘nee' als je ‘nee' wilt zeggen en ‘ja' als je ‘ja' wilt zeggen. 
 • Het is toegestaan om emoties te hebben. Je mag chagrijnig, boos, verdrietig of moe zijn.
 • Jij en je lichaam zijn niet iets om te bespotten of belachelijk te maken. 
 • Laat anderen weten dat ze je kwetsen met de dingen die ze tegen je zeggen. Niemand heeft het recht om jou een rotgevoel te geven. 
 • Alleen al dat jij jij bent, maakt je waardevol en maakt je het waard om liefde te ontvangen
 • Je bent net zo goed liefde en waardering waard als andere mensen, die heeft niets te maken met ras, gewicht, seksueel voorkeur of carrière.

Op sommige dagen voel ik mij nog steeds vastgeketend aan mijn oude regels. Maar stapje voor stapje leer ik inzien dat het leugens zijn. Leugens waarin ik niet meer wil geloven. We mogen elke dag van ons leven zelf beslissen hoe we ons willen voelen over onszelf en dat idee geeft mij kracht. Iedere dag wordt het weer een beetje gemakkelijker om de keuze te maken om positief naar mezelf te kijken en mezelf te accepteren zoals ik ben. ‘One day at a time'.

Laten we deze nieuwe regels invoeren en ons er allemaal aan houden, oke? En onthoud dat het belangrijk is om liefdevol en geduldig te zijn tegen jezelf. Net zo liefdevol en geduldig als je zou zijn tegen je aller beste vriendin. En als je dit vandaag nog niet had gehoord: Jij bent lief, slim, waardevol en prachtig! Jouw kracht is eindeloos en je verdient positiviteit. XOXO, Melissa.''

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Odette - Vrijdag 28 augustus 2015 13:23
Wat een goed stuk!
Mandy - Vrijdag 28 augustus 2015 13:29
Hele mooie blog en heel erg herkenbaar. De lijst met ongeschreven regels spookt altijd door mijn hoofd. Ik voel me waardeloos en walgelijk vanwege mijn overgewicht. De hergeschreven regels zijn erg mooi, maar erg moeilijk om toe te passen...
marleen - Vrijdag 28 augustus 2015 13:43
ik vind eigenlijk dat al die herschreven regels ook van toepassing zijn op dunne meisjes die zich dik voelen
d - Vrijdag 28 augustus 2015 14:54
Ja, ik ben dik. Maar dat is mijn eigen probleem.

Ik vind eigenlijk dat ieder probleem een probleem van het 'geheel' is. Maar omdat dat vaak teveel is, te moeilijk, te lastig, niet te overzien, schuiven we het als excuus terug naar het individu.
question - Vrijdag 28 augustus 2015 15:10
ik heb zelf overgewicht en ben blij met deze blog.
Als je te zwaar bent hoef niet perse gelijk lelijk te zijn!
you're_all_beautiful - Vrijdag 28 augustus 2015 19:31
Goed stuk!

Als je overgewicht hebt, moet je dit enkel en alleen veranderen omwille van je gezondheid (als het mogelijk is om af te vallen, dat is lang niet voor iedereen mogelijk), NOOIT OF TE NIMMER voor anderen
Lisa - Vrijdag 28 augustus 2015 21:00
Wat een geweldig mooi blogbericht. Zelf heb ik geen overgewicht. Ik heb een normaal gewicht maar merk dat ik deze regels ook af en toe eens durf toepassen (vooral die van draag geen streepjes en laat geen huid zien enzo).
Ik ben ook blij te horen dat het steeds beter en beter gaat. Oke, af en toe denk je nog dat die eerste regels gelden, maar ik hoop dat je jezelf uiteindelijk helemaal zult leren accepteren zodat je beseft dat die ongeschreven regels eigenlijk dikke bullshit zijn ;)
Annemoontje - Zaterdag 29 augustus 2015 12:31
Heel mooi! Ook mooi om het dik zijn van verschillende standpunten te zien. De herschreven regels ten op zichte van de ongeschreven rrgels
Lena - Zaterdag 29 augustus 2015 15:05
Echt prachtig!
Fabbie - Zaterdag 29 augustus 2015 15:28
Wel mooi geschreven! Maar toch dubbel want in onze maatschappij is het normaal om overgewicht te hebben en gezond eten word extreem genoemd. We zullen eerst ons eetpatroon moeten verandeerent voordat mensen elkaar gaan accepteren.
Elke - Zaterdag 29 augustus 2015 18:00
In onze huidige westerse maatschappij worden dikke mensen lelijk en onaantrekkelijk gevonden. Daarom wordt er zo veel moeite voor gedaan om van het dik zijn af te komen. En dat kan behoorlijk ver gaan. Puur voor schoonheid en om door andere mensen mooi gevonden te worden. Tenslotte wil toch iedereen mooi en aantrekkelijk gevonden worden...
aloj - Zondag 30 augustus 2015 12:04
Mooie blok en heel herkenbaar. Daar komt nog bij dat ik behoorlijk overgewicht heb en (gelukkig herstellende van) een eetstoornis. Dit kan volgens vele mensen niet. Een eetstoornis dan ben je dun en niet dik zegt men, daardoor had ik in het begin nog wel eens twijfels of het niet nep was of aanstellen.
cupido - Zondag 30 augustus 2015 17:10
Oké, ik heb dan wel geen overgewicht maar ik vind het prachtig dat je dit schrijft!
Mensen moeten echt ophouden met te denken dat dik ongezond is. Niet alle dikke mensen gaan iedere dag naar de mc donald's.... En als ik eerlijk ben denk ik dat als je als dikke persoon aan andere mensen laat zien dat je zelfvertrouwen hebt, ze je niet gaan pesten. Er zat een meisje in mijn klas die obesitas had, maar toch liet ze de anderen zien dat ze zich goed voelde. Als jij laat zien dat je trots bent op jezelf dan zullen anderen geen opmerkingen maken over jou. En als ze dit doen, heb dan medelijden met hun. ze zijn in de war en 'gehypnotiseerd' door onze maatschappij.
Miku - Maandag 31 augustus 2015 13:46
Ik heb zowel over- als ondergewicht gehad en nu een "normaal" gewicht, maar die ongeschreven regels spookten in vrijwel elke fase door mijn hoofd. Heel goed blog dit. En die nieuwe regels zijn lastig om in één keer te geloven, maar zoals er al staat: one day at a time...
edwardH - Woensdag 21 maart 2018 10:18
Dit blijft altijd een gevoelig onderwerp maar ik ben toch van mening dat de meeste er wel degelijk iets aan kunnen doen en dat dit allemaal met discipline te maken heeft maar daar willen de meeste mensen niets over horen.
Als je gewoon gezond bent en je verpest het door ongezond te leven en vervolgens zie je dit aan je uiterlijk dan is dat iets wat je eigen schuld is.
Sommige karakter eigenschappen kun je niet aan de buiten kant zien maar discipline, en motivatie zie je uiteindelijk wel.
Schoonheid zit inderdaad van binnen want als je schoon van binnen bent dan zie je dat in de meeste gevallen ook aan de buitenkant.
Want door geestelijke schoonheid die oa bestaat uit discipline en zelf respect zorg je dat je lichaam en geest ook in goede conditie blijft.
Ik durf er voor uit te komen ik heb daar een probleem mee en walg er van.
In principe is dat een verspilling van energie, net als een auto die 1 liter benzine nodig heeft om 1 Km vooruit te komen.
Er zijn genoeg mensen op de wereld die honger leiden en in de moderne landen blijven mensen zich maar volproppen en eten 3 tot 4 keer meer dan ze nodig hebben en heel veel onschuldige dieren moeten daarvoor sterven terwijl we als mens geen enkele dierlijke producten nodig hebben.
De meeste mensen zijn clueless en geloven alles wat ze in de media beweren.
Ik heb zelf nog nooit iemand ontmoet die heel zijn leven vegan is geweest die 3 to 5 keer in de week sport die overgewicht heeft.
En met overgewicht bedoel ik een belachelijk hoog vetpercentage want gewicht zelf zegt niet veel. Als je veel krachtsport doet wordt je ook zwaarder maar dan is dat spiermassa.
Ik zeg niet dat iedereen er iets aan kan doen want je kunt natuurlijk biologisch een probleem in je lichaam hebben maar 99% van de mensen kan er wel degelijk wat aan doen.
Loop voor de flauwekul maar is door Parijs en daarna in Texas en zie de verschillen.
Dit noemen ze "levensstyle"..
Voor de gene die zijn leven willen veranderen en niet langer als plofkip door het leven willen moeten maar is kijken naar de documentaries: "Food choices', "What the Health en Cowspiracy.
Nogmaals voor de duidelijkheid ik wil geen mensen beledigen die door een medische oorzaak te dik zijn.
Tegen de andere wil ik zeggen " respect krijg je niet respect moet je verdienen!" dat is de nette manier om te zeggen als je leeft en denkt als een varken dan ben je een varken en ik zelf zal dit nooit accepteren van niemand.
Stop met je zelf zielig vinden en zeggen dat je er helemaal niets aan kan doen want dat is BS.
Marion - Woensdag 8 mei 2019 03:46
Ik wil niet onaardig zijn maar ik ben het niet met je eens, iedereen moet zelf weten wat hij of zij met zijn overgewicht doet. Ik ben zelf te dik door medicijnen en was vroeger super dun. Maar ik was toen ik slank was niet gelukkiger en om gelukkig te zijn moet je jezelf gewoon accepteren zowel als je dik bent als dat je slank bent..
Cindy - Woensdag 16 september 2020 02:22
Hoi, ik heb het afgelopen jaar ook erg veel problemen gehad. Kort verhaal: Ik heb een zwaar ongeluk gehad en doordat mijn lichaam zich niet wilde herstellen erg ziek geworden en ook 40 kilo aangekomen. Ik schaam me er erg voor en durf vaak ook niet meer naar buiten hierdoor. Langzaam aan leer ik dit steeds beter te accepteren. Ik denk niet dat ik ooit nog op mijn vorige gewicht zal komen, maar hoop wel weer in de buurt te komen! Het gene wat ik me nu elke dag vertel: Ik ben trots op mezelf, na een lange tijd ziek te zijn, pak ik het weer op en ga ik als een sterk persoon weer door het leven! Ik ben trots dat ik dit heb doorstaan en hier nog steeds sta! En ik ga hier ook mee door, hoe ik er ook uit zie! Ik ga sterk door het leven en dat zal ik blijven doen!

Door dit mezelf elke keer weer te vertellen heb ik ook de keuze gemaakt om weer na een jaar stil te liggen weer terug naar school te gaan. Ik woon in een nieuwe stad, en ken niemand, dus het is best wel eng, maar ik zie het als een nieuwe start! Ik hoop gewoon dat mensen mij ook accepteren voor hoe ik ben en wat ik heb meegemaakt!