Obsessie met dunne lijf verminderen?

 

De obsessie met een dun lichaam kan wellicht veranderen wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van modellen met grotere maten. Dit blijkt uit een nieuw Brits vooronderzoek onder 100 vrouwen. De resultaten van dit vooronderzoek ondersteunen de groeiende vraag vanuit de maatschappij naar meer realistische modellen.

Het onderzoek werd gedaan door de universiteit van Durham. Gekeken werd naar het effect van het tonen van beelden van dunne en minder dunne vrouwen. De vrouwen die een duidelijke voorkeur hadden voor een dun lichaam, hadden dit na het zien van de afbeeldingen van wat vollere vrouwen, een stuk minder. De vrouwen die meer een voorkeur hadden voor een voller figuur en afbeeldingen werden getoond van dunne vrouwen, hadden hierna een sterkere voorkeur voor een dun figuur.

Model of niet?
wanneer de vrouwen een vollere vrouw te zien kregen dat werd afgebeeld als model en een dunne vrouwen die werd afgebeeld als 'neutraal' werd bovendien eerder gekozen voor een vollere model.

'Dit geeft ons zeker iets om over na te denken als het gaat om de invloed die blootstelling aan superdunne lichamen heeft. Er is bewijs dat de constante mediastroom aan dunne beroemdheden en modellen bijdraagt aan een ongezond zelfbeeld bij meisjes en vrouwen. Hoewel we nog niet weten of korte blootstelling aan grotere lichamen de houding van vrouwen ook op langere termijn verandert, wijzen onze bevindingen er wel op dat het tonen van ‘normale' modellen mogelijk de vrouwelijke obsessie voor dun zijn kan veranderen', aldus hoofdonderzoekster Lynda Boothroyd.

Susan Ringwood, directeur de Engelse eetstoornisorganisatie ‘Beat': 'Dit onderzoek wijst ons op een belangrijk aspect van ons moderne leven. We zien alleen in advertenties al gemiddeld 2.000 beelden per dag, en de meeste bevatten lichamen die dunner zijn dan normaal. Door meer variatie aan te brengen in de maten en vormen van lichamen in de media kunnen onze ideeën over ons eigen gewicht op een gezonde manier opnieuw uitgebalanceerd worden.'

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Op basis van dit onderzoek zou het dus kunnen helpen - als je erg gefocust bent op dunne lichamen - om meer te kijken naar gezonde en ietswat vollere lichamen en minder naar afbeeldingen van dunne lichamen. Daarom hierbij een Healthspo filmpje wat we eerder op proud2Bme hebben geplaatst.

bron: medicalxpress.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Singingbee - Donderdag 8 november 2012 19:19
Wat een mooie vrouwen:)
GLM1993 - Donderdag 8 november 2012 19:31
idd!
Berna - Donderdag 8 november 2012 20:41
Wat een goed filmpje!
doran - Donderdag 8 november 2012 21:28
bij mij zou het werken!
Ik zou me dan meer normaal voelen en niet meten met die veel te dunne modellen!
Anne - Donderdag 8 november 2012 23:03
Ik vind het echt hele mooie vrouwen, je ziet gewoon dat ze gelukkig zijn.
Maar om heel eerlijk te zijn zie ik dit echt wel als dik.. Maar niet voor anderen, maar meer : als ik dat was...
Ja.. Maar ik hoop wel dat ik me ook ooit in die maten fijn ga voelen..
Amber - Vrijdag 9 november 2012 00:31
Ik denk dat er ook wel rekening gehouden moet worden met dat ze dan allerlei vormen en maten laten zien. Dus ook niet ineens alleen maar vol, zodat meiden die van nature weinig rondingen hebben zich dan lelijk voelen, of dat we allemaal naar iets nieuws gaan streven xD

Maar verder goed dat hier meer onderzoek naar gedaan is!
Sophie - Vrijdag 9 november 2012 16:50
In het filmpje zitten naar mijn idee toch echt wat vrouwen die wel heel "vol" zijn. Volgens mij kan dat niet hun ideale gewicht zijn hoor. De mensen worden gewoon steeds groter en zwaarder, maar dat hoeft niet goed te zijn.Ik heb bijv. is gelezen dat een broek van maat 38 10cm wijder wordt gemaakt dan 10 jaar geleden!
N - Vrijdag 9 november 2012 18:36
Ze zouden idd wel modellen met grotere maten mogen gebruiken..
lotte - Vrijdag 9 november 2012 18:55
ik ben dikker dan die vrouwen dus voor mij werkt dit juist negatief..
Nieuweling - Zaterdag 10 november 2012 09:03
Ik heb hetzelfde als Lotte, ik vind deze vrouwen zelfs nog dun!