Nicole Arbour: Dear Fat People

 

Youtube comedienne Nicole Arbour beweert dat haar Youtubekanaal na het plaatsen van de video ‘Dear Fat People' plat werd gelegd. De video werd ontzettend vaak bekeken. Nicole kreeg waarschuwingen van Google, de eigenaar van Youtube, omdat ze mensen met overgewicht beledigt in de video. Nicole kon daar zelf wel om lachen en plaatst onderstaande tweet.

nicole arbour

Maar wat maakt de video van Nicole dan zo grof en kwetsend en is dat ook terecht? In de video zegt Nicole onder andere dat ze bepaalde dingen niet goed vindt aan hoe het er in Amerkia aan toe gaat als het om obesitas gaat. ''We helpen mensen die obesitas hebben door hen een ruime zitplaats aan te bieden, hen te zeggen dat ze goed zijn zoals ze zijn en speciale parkeerplaatsen die in plaats van dichtbij de supermarkt juist helemaal achterin op het parkeer terrein zouden moeten zitten'', aldus Nicole. Juist iets wat men volgens de Youtuber niet zou moeten doen.

Ernstig overgewicht is volgens Arbour iets dat we tegen moeten gaan en wat we absoluut niet moeten accepteren. Mensen gaan eerder dood door klachten die te maken hebben met overgewicht, daar moeten we niet luchtig over doen vindt Nicole. Ook vindt ze de term ‘Fat Shaming' onzin. Dikke mensen hebben die term volgens haar zelf bedacht, om zich niet meer te hoeven schamen voor hoe ze eruit zien en wat ze eten.

Nicole zegt in de video: ''Je hebt maar één lichaam en met dat lichaam moet je doen tot het einde. Besef je dat? Goed. #positivebody ''Als je positief wilt zijn voor je lichaam moet je sporten en gezond eten. Dat is positief zijn voor je lichaam. Denk je echt dat als we een hashtag maken van je slechte gedrag, het je gedrag oke maakt?''#methshaming #teamsmokers #fatshaming

''Ik was ook shopverslaafd, maar ik krijg geen speciale parkeerplek!" 

Nicole sluit de video af met de boodschap dat ze hoopt dat deze video je raakt als je dik bent en dat het je overhaalt om gezonder te gaan leven, zodat we langer van je kunnen genieten op deze aarde. Ze zegt ook: ''Als ik je zo erg beledig dat je gaat afvallen, dan ben ik daar oké mee.'' Er zijn 1,100 reacties gekomen onder haar Youtubevideo en er wordt volop getweet over Fat Shaming en Nicole Arbour. Iemand zegt op Twitter: ‘'Fat Shaming redt geen levens, het neemt levens.''

Beledigend of confronterend?
Wat vind jij van de video van Nicole?

Bron: edition.cnn.com

 

Gerelateerde blogposts

21
JUN
Dikke schuld
15

Reacties

stuiterkubus - Dinsdag 8 september 2015 13:16
Zij is gewoon een pestkop. Iemand die het leuk vindt om door zogenaamd controversieel te zijn en te shockeren, aandacht te trekken.

Dit is totaal niet in het belang van mensen met overgewicht, want ze is vooral gemeen en zegt nare dingen.

Ik ben absoluut voor betere voorlichting en voor mensen met een ongezond gewicht, in wélke vorm dan ook (over/onder) te informeren en te helpen bij hun strijd voor een gezonder gewicht.

Maar ik denk dat helpen iets heel anders is dan mensen kwetsen en ze daardoor wellicht dwingen tot verandering. Omdat ze bang zijn. In plaats van omdat ze zelf willen
Amber123 - Dinsdag 8 september 2015 13:22
Ik snap niet dat jullie dot plaatsen. Je gaat je er alleen maar slechter door voelen
S. - Dinsdag 8 september 2015 13:36
Volgens mij vergeet ze dat die mensen ook aan hun overgewicht gekomen zijn dóór 'Amerika'. Die hebben toch bedacht dat een emmer frisdrank een normale portie is, om maar wat te noemen.
Heb de video overigens niet gezien.
M. - Dinsdag 8 september 2015 13:47
Kweenie, maar mensen kwetsen, zodat ze zichzelf zó rot voelen dat ze gaan afvallen... klinkt als het recept voor een ander probleem. Natuurlijk is het belangrijk dat je je bewust bent van de gezondheidsrisico's als je te zwaar bent, maar datzelfde geldt ook voor als je te dun bent en daar hoor ik haar niet over. Maar niemand heeft mij ook ooit van mijn anorexia af proberen te helpen door me zo te beledigen dat ik zou gaan aankomen:s. Denk ook niet dat dat gewerkt zou hebben trouwens. De keren dát ik werd beledigd, maakten juist dat ik het nog moeilijker vond om er van af te komen. Zou dat bij mensen met overgewicht niet ook zo kunnen zijn?
Ben het wel min of meer met haar eens dat in Amerika obesitas misschien niet zo gestimuleerd zou moeten worden, zoals met die parkeerplekken en speciale pasjes etc. Snap ook niet dat groente en fruit daar vaak zo duur moet zijn, maar voor een paar dollar heb je een complete, big size fastfood maaltijd. Siagaretten kunnen ze wel duurder maken "voor de gezondheid" maar groente en fruit niet goedkoper. Bovendien zouden ze misschien meer moeten investeren in goede hulp om obesitas tegen te gaan en te behandelen waar kennelijk behoefte aan is. Maar goed; verder vind ik ik haar video een beetje vreemd. Ik snap niet echt hoe dit comedy is, maar misschien is het gewoon niet mijn gevoel voor humor; bepaalde doelgroepen belachelijk maken. Gewoon nee; ik vind deze video heel fout en denk zeker niet helpend.
A - Dinsdag 8 september 2015 14:02
Overgewicht is niet altijd op te lossen door af te vallen. Ik kan dat zelf weten met twee ouders die obese zijn. Mijn vader probeert al jaren, jaren af te vallen en het is hem wel redelijk gelukt, maar het blijft echt heel zwaar. Het is nogal een mythe om te geloven dat het zo makkelijk gaat allemaal. En ik vind het heel gemeen om mensen met overgewicht dan maar lui of direct ongezond te noemen, zonder dat je de situatie kent.
Floor* - Dinsdag 8 september 2015 14:19
Ik ben het eerlijk gezegd wel met haar eens.. Het wordt op een harde manier gezegd, maar aan de andere kant wordt er ook op een harde manier gehandeld tegen mensen met Anorexia.
En dat betekent dan niet meteen dat iedereen met obesitas er iets aan kan doen: er zijn altijd uitzonderingen. En volgens mij legt zij op een (iets te) harde manier uit dat mensen zichzelf vaak tot een uitzondering maken als vluxhtgedrag.
Maé - Dinsdag 8 september 2015 14:26
Heerlijk mens is het! Recht door zee, en heel erg direcht en confronterend. Ik vind het echt een geweldig mens. Tuurlijk zijn er mensen die door een es te zwaar zojn geworden, maar daar gaat het niet over. Het had ooknover mensen die nooit iets aan hun haar doen kunnen gaan en ja dan heb je ook weer redenen als mensen zijn depressief dus die doen niks aan hun uterlijk etc. Tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar het gaat over het grote plaatstje en ze had het over 45% ofzo van north america is obese. Dat is schokerend.
Ro - Dinsdag 8 september 2015 14:31
Ik ga deze video niet kijken want ik gun het haar niet dat zij geld verdient aan mijn 'view'. Er bestaat geen enkel excuus om mensen zo neer te halen en belachelijk te maken... Ik stel voor om deze video van deze site te halen, want 'we don't need this kind of negativity'. Met positiviteit bereik je toch veel meer? :) Laten we deze site inspirerend houden, want daarom hou ik zo van deze site. Love
E - Dinsdag 8 september 2015 14:49
Ik vind er best wel een kern van waarheid in zitten.
Het gaat hier over mensen die geen ziekte hebben. Over mensen die niet door ziekte obese zijn geworden.
Dusja.. ze worden gewoon aangesproken en ze draait er tenminste niet omheen.
NEE. - Dinsdag 8 september 2015 15:31
DIT EXACT.

@Ro Ik ga deze video niet kijken want ik gun het haar niet dat zij geld verdient aan mijn 'view'. Er bestaat geen enkel excuus om mensen zo neer te halen en belachelijk te maken... Ik stel voor om deze video van deze site te halen, want 'we don't need this kind of negativity'. Met positiviteit bereik je toch veel meer? :) Laten we deze site inspirerend houden, want daarom hou ik zo van deze site. Love.
Aniek - Dinsdag 8 september 2015 15:39
Ik vind dat ze een punt heeft. De wereld zou niet moeten worden aangepast om het hebben van overgewicht makkelijker te maken. Dat is alsof het wordt geaccepteerd, terwijl het juist moet worden tegen gegaan.
99 - Dinsdag 8 september 2015 17:06
Ze heeft wel gelijk MAAR de manier waarop ze dit zegt is zielig. Mensen de grond inboren helpt niet, hoor. Het kan wel kloppen dat veel mensen obesitas hebben door slechte gewoonten, maar het is moeilijk om gewoonten te veranderen en we zouden die mensen beter helpen door ze te motiveren ipv hun zelfvertrouwen de grond in te stampen.
Aniek - Dinsdag 8 september 2015 17:27
Om het zo hard te zeggen is gewoon haar manier van komedie.
Stella - Dinsdag 8 september 2015 17:35
Jammer dat jullie hier aandacht aan besteden. Een echte comedian kan leuk zijn zonder mensen te kwetsen. Zij gedraagt zich gewoon als een irritant jongetje van acht dat aandacht tekort komt.
Lisa - Dinsdag 8 september 2015 17:45
Laten we het erop houden dat ze haar punt heeft bereikt :)
Ze heeft weer (negatieve) media aandacht...
Deborahhhxx - Dinsdag 8 september 2015 18:42
Dit was echt walgelijk. Heb er geen andere worden voor.
En snap inderdaad ook niet, waarom het geplaatst wordt hier om eerlijk te zijn.
me - Dinsdag 8 september 2015 19:57
Eerlijk gezegd snap ik het nut ook niet van hem hier plaatsen... Ik ga hem niet eens kijken, ik vind het nu al niet fijn te lezen..
Jessica0902 - Dinsdag 8 september 2015 20:49
Ten eerste: Obesitas is een levenslange aandoening die niet zo makkelijk op te lossen is door 'zomaar even af te vallen', Je hebt namelijk ook als iemand met obesitas te maken met spaarstand op het moment dat je teveel afvalt en het schijnt zelfs sterkter te zijn dan wanneer je niet obees bent. (Eigen ervaring, men noemt dit tegenregulatie). Het is niet slechts te zwaar zijn, het gaat ook om de manier hoe je stofwisseling geregeld is. Vandaar dat men bariatrische chirurgie inzet, waarbij overigens gestreeft wordt naar 70% overgewichtsverlies!!
Het is niet zo simpel als sporten en gezond eten...
Daarom moet er meer gedaan worden aan PREVENTIE.
Zou het zo moeten zijn dat gezonde voeding goedkoper is, dat een gezonde levensstijl aangeleerd wordt en dat er tijdig ingegrepen wordt.
d - Dinsdag 8 september 2015 21:18
Dit is te simpel, wat ze zegt in het filmpje. Het is een steeds herhalen van wat veel mensen nog steeds denken over wat voor eetgedrag of gewicht iemand dan ook heeft, ze blijven zeggen: Als je te mager bent moet je meer eten en als je te dik bent minder.
En dat schijnt nou niet altijd vanzelfsprekend te zijn, dus zijn er meer omstandigheden die maken dat je dik of dun bent, alleen al het feit dat Amerikaanse films en media en ook nu in Europa de mensen vooral indoctrineren om vooral te consumeren, consumeren, consumeren. En wat ze consumeren is ook niet meer zo a la nature. Dat is misschien wel bewust zo gedaan, zodat je er lekker van blijft eten en dat komt de multinationals wel heel goed uit.
Robin - Dinsdag 8 september 2015 21:24
Helemaal mee eens.
Andrea - Dinsdag 8 september 2015 22:02
Ik kan er eerlijk gezegd wel om lachen... Meer ga ik er ook maar niet over zeggen...
Lamp - Dinsdag 8 september 2015 22:39
Mja. Wat kun je er over zeggen. Een blond persoon met te veel zelfvertrouwen en vooroordelen en daar is dit filmpje uit gekomen. En nu krijgt ze nog meer volgers door de publiciteit. Ik vind haar ogen wel mooi opgemaakt.
Visss - Dinsdag 8 september 2015 23:22
Ik vraag me trouwens af wat de gedachte achter het plaatsen van dit filmpje is?
Door negativiteit die uit deze mening straalt ga ik me alleen rotter (en dikker) voelen (zelfs al heb ik niet eens overgewicht), en ik heb zo´n vermoeden dat ik niet de enige ben... Te dik zijn is een probleem. Net als te dun zijn.
Ja, je hebt inderdaad mensen die overgewicht baggetaliseren ...
En je hebt ook pro-ana´s...
xx - Dinsdag 8 september 2015 23:55
Ach ja, neem het niet al te serieus

Overgewicht is zeker niet gezond maar je moet wel mensen blijven respecteren
L - Woensdag 9 september 2015 00:31
ik vind het ook vooral wel grappig. Ik denk inderdaad dat je een similar video kan maken over anorexia, dat zou best grappig worden denk ik:p
Hoop eigenlijk dat ze dat ook gaatn doen, dat zou het helemaal afmaken. Maar inderdaad, ze is een comedienne, dus behandel haar dan ook zo. Als je homo, dik, dun, zwart, oud of whatever bent ben je altijd het onderwerp voor comedians, maar het is toch gewoon grappig bedoeld. Ik kan er wel om lachen, ook als het over te dunne mensen zou gaan (wat ik dus ben). Vind het geniaal, truth hurts people
- - Woensdag 9 september 2015 09:18
Ik vind dat ze een punt heeft, maar dat ze het verkeert brengt met har arrogante kop.
Een tijdje geleden was er ook zo'n youtubechannel in: Onision.
Dat kwam ook altijd over alsof hij best wel een punt had, maar op gegevenmoment was de grens weg en werd het narcistisch bashen.
Ik vind dat deze vrouw het zeflde doet, ze vind haarelf heel geweldig en basht een groep neer, in plaats van normaal, rustig adviezen te geven.
S. - Woensdag 9 september 2015 09:46
Als ze nou eerst eens stoppen met op elke straathoek een Mac/KFC of welke andere eettent dan ook, worden mensen niet in de verleiding gebracht. En als ze dan ook nog eens stoppen met die belachelijke portiegroottes én met alle E-nummers en andere zooi in eten waardoor je maar door blijft eten, dán kun je misschien iets veranderen. Maar geld verdienen is belangrijker, dus dat gaat toch niet gebeuren. Al die eettenten, belachelijk. Als ik naar therapie ga, kom ik volgens mij al 10 eetgelegenheden tegen en dan hoef ik alleen maar een (niet zo heel groot) station door. En dat is dan gewoon hier, in Amerika is het nog erger.

A - Woensdag 9 september 2015 10:57
Mijns inziens is het jammer dat er soms twee kampen lijken te ontstaan als het gaat over wat (on)gezond is (mensen met overgewicht en mensen met ondergewicht) en die elkaar blijven afkraken. Je zou juist meer sympathie voor elkaar moeten kunnen opbrengen, juist omdat je weet hoe verdrietig en pijnlijk en moeilijk het kan zijn als je wordt aangevallen op je gewicht/uiterlijk.
. - Woensdag 9 september 2015 11:26
Het gaat op de manier waarop ze dit brengt, walgelijk.
Wat een wreed mens.
Miku - Woensdag 9 september 2015 14:58
Los van wat ik van haar filmpje vind als opzich staand filmpje. Waarom staat het precies hier? Dit soort filmpjes en reacties is precies wat me angstig maakt voor aankomen/dik worden al ben ik dat nu niet. Snap ook wel dat ik dan misschien te gevoelig ben, maar verwachtte een dergelijk filmpje niet op een zelfhulp site zeg maar. Maar nogmaals, zal wel mijn eigen gevoeligheid zijn voor dit soort dingen.
Lol bullshit - Woensdag 9 september 2015 22:20
Ben het 100% met haar eens, ze is echt een held, werkelijk waar!
Iedere dag 15 repen chocola ís gewoon slow suicide. Ik vindt dat ze het duidelijk, humoristisch en realistisch overbrengt.
P - Woensdag 9 september 2015 23:35
Ik vind het filmpje misselijk. Misselijk om de impact die het heeft. Misselijk om de impact die het heeft op mensen waar ze zich mogelijk niet eens op richt. Op de mensen die zichzelf dik vinden. Ik vind het een aanmoediging tot eetstoornissen. Ik vind het een ontkenning van de ernst van eetstoornissen bij mensen met een (hoog)gezond gewicht of overgewicht. Misselijk omdat ze een flink aantal uitzonderingen plaatst waardoor het moeilijk is je vinger te leggen op het probleem in haar video. Er zijn weinig mensen die aan aanleiding van een insult daadwerkelijk gezonder zijn gaan leven. Misschien wel gaan afvallen, maar gezond afvallen/goed voor jezelf zorgen is moeilijk als je diep en diep walgt van jezelf.

Daarbij vind ik het bizar dat dit filmpje hier geplaatst wordt. Zelfs zonder trigger warning. Voor mij, als ex-anorect met overgewicht is dit filmpje zwaar tegen het zere been. Waarom ik niets aan mijn walgelijke vette lijf doe? Omdat ik eetstoornismoe ben, omdat ik die strijd niet meer kan en niet meer wil voeren. Omdat ik wanneer ik probeer af te vallen binnen een week verzand raak in een allesoverheersende obsessie met getalletjes die ervoor zorgt dat ik mijn leven niet meer kan leven. En weetje.., hoe walgelijk ook.. deze video zet me toch weer aan het twijfelen. Want wat ben je waard als lelijk dik persoon? Beter toch een leven waarin alles op kcal, kg en minuten beweging draait, dan een productief leven met een walgelijk dik lijf?
A - Donderdag 10 september 2015 08:55
@ P: Ik wil je een knuffel sturen, ik vind het echt heel naar en verdrietig dat je je zo voelt. Ik vind niet dat je je hoeft te verantwoorden op een enkele manier, en ik hoop dat je op den duur meer tevreden met jezelf en je lichaam zal worden. Over je laatste opmerking: een leven waarin alles om calorieen, gewicht en beweging draait, is dat nog wel een leven? Kan je dan nog alles doen waar je van houdt, alles uit je leven halen? Toen ik zo ziek was kon ik heel veel niet meer doen, en ik ben heel dankbaar dat dat nu wel weer kan. Ik hoop dat je dat ook op die manier kan gaan zien en niet met de focus op je lichaam, want je bent goed genoeg.
J - Woensdag 16 september 2015 13:05
Ze heeft gelijk. Het is misschien niet zo makkelijk als zij het doet overkomen, maar obesitas moet echt teruggedreven worden. Niet door je lichaam nog meer schade aan te doen en het te ondervoeden, maar wel door drastische veranderingen door te voeren in je levensstijl. Haar hoofdpunt is vooral dat mensen beter voor zichzelf moeten zorgen. Als je even rationeel nadenkt, is het dus GEEN aansporing tot een eeetstoornis. "Don't take your body for granted". Ook zegt ze niet dat het lelijk is om meer vlees aan je lichaam te hebben, maar het is bewezen en algemeen bekend dat een te zwaar gewicht (te hoog vetpercentage) wel degelijk slecht is voor je gezondheid.
Als je dit filmpje beledigend vindt, laat je het blondje maar lullen en ga je weer verder met je leven of kijk je een ander, vrolijk filmpje. Ze is vast en zeker niet de enige die er zo over denkt, maar er zijn genoeg die het anders hadden kunnen brengen.
Renske - Maandag 21 september 2015 19:00
Ik hoor veel over 'gewoon' minder eten en 'gewoon' meer bewegen. Alsof dik zijn iets puur lichamelijks is. Was het maar zo. Dan had ik mijn eetstoornis niet. Ik zou willen weten hoe ik van die uitzinnige angst af kon komen, de onrust, de leegte. Ik weet na jaren vechten nog altijd geen andere oplossing dan koolhydraten (zelfs al is de hoeveelheid sterk verminderd dankzij mijn maagverkleining). Dus vandaag maar weer naar intake om er tegen te vechten. En die comedienne mag van mij het dak op.
Kyara - Dinsdag 22 september 2015 03:17
Ik ben het er eigenlijk wel mee eens. Dit is geen gemeen filmpje, de boodschap is juist positief: we willen dat je er langer bent, doe er wat mee! Dit is alleen een wat andere aanpak daarvan. Ze zegt aan het begin ook dat ze het niet heeft over mensen die door andere medische klachten niet kunnen afvallen, maar gewoon de mensen met obesitas die daar wel iets aan kunnen doen nog.
Erin - Vrijdag 1 juli 2016 00:04
Fantastisch filmpje. Gewoon waar. En volgens mij hebben al jullie negatievelingen het niet tot het eind bekeken, want wat ze in de laatste halve minuut zegt, relativeert het erg.
Liesje - Maandag 16 oktober 2017 19:54
Door deze video voel ik me zo slecht :'(
Kunnen jullie deze alsjeblieft eraf halen? Ik voel me nóg dikker dan ik al ben.
Liesje - Maandag 16 oktober 2017 19:54
Door deze video voel ik me zo slecht :'(
Kunnen jullie deze alsjeblieft eraf halen? Ik voel me nóg dikker dan ik al ben.