Nederlander vindt zichzelf mooi mens

 

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt zichzelf een mooi mens. Ondanks dat zij jong of oud zijn, of zich dik, dun, gezond of minder gezond noemen. Dit blijkt uit een onderzoek van zorgverzekeraar Menzis onder 1.000 Nederlanders. Ook blijken Nederlanders tevreden en gelukkig. Daarbij beseffen Nederlanders, tegen ons bescheiden karakter in, dat we bijzonder zijn, gewoon zoals we zijn. Deze opvallende en mooie resultaten zijn een goede aanleiding voor een expositie waarin de mens centraal staat. Iedereen, van jong tot oud, kan een foto van zichzelf uploaden via mensvanjongtotoud.nl en daarmee deel uitmaken van de tentoonstelling. De expositie is gratis toegankelijk en vindt vanaf nu tot en met zondag 26 oktober plaats in Amsterdam EXPO.

Naast leeftijd en geslacht is aan Nederlanders gevraagd welke karaktereigenschappen het best bij hen passen. De top tien met de meest de meest gekozen eigenschappen wordt aangevoerd door ‘doorzetter', gevolgd door ‘brildrager' en ‘optimist'. ‘Koopjesjager' en ‘vakantieganger' sluiten de top vijf af. Ook bezit Nederland flink wat ‘kookliefhebbers', ‘doe-het-zelvers', en ‘vrijwilligers'.

meisjes

Top 10 meest gekozen karaktereigenschappen

1. Doorzetter
2. Brildrager
3. Optimist
4. Koopjesjager
5. Vakantieganger
6. Kookliefhebber
7. Doe-het-zelver
8. Moeder
9. Sportieveling
10.Vrijwilliger

Student meest gezonde Nederlander
Optimisten en ochtendmensen geven het vaakst aan een tevreden mens te zijn. Treinreizigers en vegetariërs zijn daarentegen de minst tevreden types van Nederland. Wel lijken vegetariërs blij met hun figuur; zij zijn van alle Nederlander het meest tevreden met hun verhoudingen. Ook geeft een groot deel van hen aan gezond te zijn (75%). De meest gezonde Nederlanders zijn studenten. Wie bij deze groep denkt aan iets gezette types die veel bier drinken komt bedrogen uit. Studenten geven namelijk vaker dan andere Nederlanders gezond te zijn (93% tegenover 78%). Daarbij zeggen ze ook eerder dun dan dik te zijn (67%).

menzis

Kookliefhebber en brildrager minst tevreden met buik
Kookliefhebbers geven vaker dan andere Nederlanders aan dat hun omgeving hen een mooi mens vindt (83% tegenover 80%). Wellicht verleiden ze hen met lekkere gerechten? Daarbij is het wel oppassen geblazen met de calorie-inname. Kookliefhebbers zijn namelijk samen met moeders en brildragers het minst tevreden over hun buik. Dat verschilt van meer mannelijke types. Gadgetfreaks klagen bijvoorbeeld vaker over hun haar. De ogen en de lach worden door Nederlanders tot de meest mooie uiterlijke kenmerken benoemd.

Not so happy single
Wanneer men kijkt naar singles en Nederlanders met een relatie dan lijkt het hebben van een relatie een bepalende factor voor geluk. Van de singles geeft ‘maar' 62% aan zichzelf een mooi mens te vinden tegenover 74% van de mensen met een relatie. Ook zijn singles minder tevreden en gelukkig. 80% van de singles is tevreden en 73% geeft aan een gelukkig mens te zijn terwijl 90% van de mensen met een partner aangeeft tevreden te zijn en maar liefst 91% van hen is gelukkig.

menzis

 

Over ‘De Mens van jong tot oud'
Vanaf woensdag 15 oktober kan iedereen meedoen aan de expositie ‘De Mens van jong tot oud'. Deelnemers uploaden via mensvanjongtotoud.nl een portretfoto van zichzelf en geven daarbij ook hun karakteristieken door. Het portret is vervolgens direct zichtbaar in zowel de online expositie als de bijzondere live tentoonstelling in Amsterdam EXPO. Daar biedt de interactieve expositie met één druk op de knop de verschillende type mensen die Nederland rijk is. Denk aan alle moeders, kookliefhebbers, brildragers, hondenbezitters en veel meer. De interactieve tentoonstelling ‘De Mens van jong tot oud' is tot en met 26 oktober te zien en is gratis toegankelijk.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

kate02 - Donderdag 16 oktober 2014 19:03
Brildrager? Koopjesjager, vakantieganger, kookliefhebber, doe-het-zelver karaktereigenschap?
Mandy - Donderdag 16 oktober 2014 20:15
Prachtig om te lezen. Helaas hoor ik daar niet bij, maar misschien ooit??? xD
Hier is in ieder geval een doorzetter en moeder!
Mimiii - Donderdag 16 oktober 2014 21:32
Leuk en interessant artikel!
Anoniem - Vrijdag 17 oktober 2014 03:55
Haha treinreiziger het minst tevreden... Dat verbaast mij helemaal niks
Black Tiger - Vrijdag 17 oktober 2014 12:17
3/4? dat is echt vet veel!!!!
x
Xxxxx - Vrijdag 17 oktober 2014 12:38
Wat een leuk onderzoek!!
WL - Vrijdag 17 oktober 2014 13:47
mij hebben ze anders niet gevraagd voor dit onderzoek :P