Nageroepen worden op straat

 

Soms kun je niet meer normaal over straat lopen zonder dat je psssst meisje, hee lekkerding of wat dan ook hoort. En we worden lang niet altijd aangesproken met zogenaamde complimentjes, ook krijgen we weleens 'ugly' of 'wat kijk je boos' naar ons hoofd geroepen. Dit kan best weleens vervelend zijn, sommige mensen kunnen dit luchtig opvatten en er om lachen, maar veel meer mensen ergeren zich er aan en voelen zich meer een object dan ook gewoon een mens.

Rob Bliss van Hollaback!, een Amerikaanse organisatie die probeert om intimidatie op straat te stoppen, heeft in een video vastgelegd hoe dit eruit ziet. In de video zie je een vrouw die 10 uur lang door de camera gevolgd wordt terwijl ze loopt door verschillende wijken in Manhattan. De resultaten zijn vrij shocking wat mij betreft. Zelf herken ik dit wel maar niet zoveel in één keer. Het gebeurt dus duidelijk wel. Deze vrouw draagt geen kleding die er om vraagt en toch krijgt zij allerlei dingen naar zich toe geroepen. Het is daarnaast ook opmerkelijk dat zij in deze video lastig gevallen wordt door allerlei mannen van verschillende culturen. Volgens Hollaback zelf is intimidatie op straat een cultureel ding, maar alleen omdat het voortkomt uit een cultuur van seksisme.

De vrouw in de video blijft ondanks de opmerkingen en vragen en het gedrag van de mannen zwijgen. Er wordt soms erg oordelend gedaan over hoe dit soort opmerkingen worden opgevangen. We moeten niet zo zeuren en dingen zien als compliment. Natuurlijk mogen we blij zijn met complimentjes die we krijgen van voorbijgangers, maar dit filmpje laat denk ik wel zien waarom we het ook wel erg en vervelend mogen vinden.

Hoe zie jij dit, wat doet het met jou om nageroepen te worden op straat?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Woensdag 29 oktober 2014 19:12
Ik heb dit wel eens meegemaakt. Niet zo erg als in het filmpje, maar toch... Het kan erg intimiderend en ongemakkelijk zijn en ik vind dat de mensen die dat doen rekening moeten houden met het gevoel van de persoon waar ze het tegen zeggen. Niet iedereen vindt het fijn en ik vind de jongens/mannen in het filmpje brutaal overkomen. Knap dat ze het zo lang volhield...
Pinda. - Woensdag 29 oktober 2014 19:23
Stiekem? Ik vind het best leuk als er eens 'hey lekkerding' geroepen wordt. Ik reageer niet op dat soort opmerkingen haha, maar toch is t wel eens fijn voor je ego. ;)
Ondanks dat vind ik dat de mannen in het filmpje veel te opdringerig zijn, dat het verre van leuk is inderdaad. Denk dat zo'n grote hoeveelheid aan opmerkingen en de manier waarop ze gebracht worden, dan ook echt per omgeving behoorlijk verschilt.


m. - Woensdag 29 oktober 2014 19:27
Ik vind het echt heel naar, slaat ook nergens op dat mensen blijkbaar denken dat je dit als een 'compliment' moet zien, nee, het is gewoon eng. Zelf heb ik een paar keer opmerkingen gekregen over mijn borsten nou dat vind ik echt niet normaal.. Waar ik ook niet tegen kan is vrachtwagenchauffeurs die gaan toeteren, elke week wel een paar keer wanneer ik naar school fiets en als je er niet aan denkt schrik je je dood.
Sharon - Woensdag 29 oktober 2014 19:30
Persoonlijk kan ik me er helemaal aan ergeren, maar wel leuk als een skater tegen een lantarenpaal aan skate omdat hij vergeet om op de weg te letten. Maar ik merk nooit als mannen proberen te flirten, dat krijg ik altijd pas door als ze mijn telefoonnummer vragen of verder contact.
Astrid - Woensdag 29 oktober 2014 19:39
De meeste zijn inderdaad behoorlijk brutaal in dit filmpje, vooral die gast die zo lang mee bleef lopen en die gast die vroeg of zij zijn nummer wilde vond ik heel erg. Bij een enkeling vind ik het wel lastig om in te schatten of het nou echt slecht bedoeld is of gewoon random voorbijgangers een fijne avond wenst. Maar als het je zelf overkomt merk je denk ik snel genoeg het verschil tussen een normale groet, of een 'ik-wil-meer-van-je' groet. Of een "Hey, jij ziet er leuk uit! :)" klinkt al heel anders als "hey lekkerding!" Ik had het zelf eens toen ik na een concert alleen door Warschau naar mijn hostel liep, echt drie keer op een half uurtje lopen. Was niet fijn. Hier in de stad heb ik het eigenlijk nog nooit meegemaakt gelukkig.
bernice1991 - Woensdag 29 oktober 2014 19:51
Ik vind het super irritant als ik word nageroepen. Het naroepen/kijken is helemaal erg wanneer ik met m'n 2ling zus loop
tml - Woensdag 29 oktober 2014 20:49
eens met @pinda :P
kim - Woensdag 29 oktober 2014 21:00
Ik heb het zelf ook wel vaak. Jongens die je helemaal nakijken, knipogen terwijl ze langs lopen, fluiten, dingen roepen. Ik vind het verschrikkelijk. Laatst was er een jongen die vroeg of die me wat mocht vertellen, en hij zei dat hij me mooi vond. Dat vind ik persoonlijk een stuk gepaster dan lekkerding, of damn and all that shit.
.A. - Woensdag 29 oktober 2014 21:17
Zelf voel ik me altijd erg onveilig wanneer dit gebeurd. Iemand beleefd begroeten is natuurlijk heel anders, daar heb ik totaal geen problemen mee. Ik loop vaak ook om als ik door een stuk moet lopen waar ik een groep jongens zie zitten, omdat ik het niet fijn vind. Nu ik dit opschrijf vind ik het eigenlijk totaal debiel... een man zou in feite gewoon door kunnen lopen??
Het antwoord: "zie het als compliment" vind ik ook nergens op slaan. Als man en vrouw gelijk zijn, mogen die gasten ook best even fluiten naar een knappe man en hem "lekker ding " naroepen.
Ik voel me door dit soort opmerkingen en de 'geluidjes' die gemaakt worden eerder een object dan een menselijk individu.

Wat nóg erger is, is (met name bij sommige 'culturen') dat wanneer je niet reageert, je wordt uit gescholden voor de meest erge dingen. Alsof je iets compleets verkeerds heb gedaan. (kan je nagaan ik woon nog in een aftands dorp, je zou zeggen dat het daar minder gebeurd xD)

Nope, ik heb hier echt een hekel aan.
jo3101 - Woensdag 29 oktober 2014 21:38
Het filmpje is natuurlijk wel 10 uur lang dus ze hebben de opmerkingen er gwn uitgehaald daarom kan het meer lijken. Ik denk dat er hierin een verschil zit tussen de Amerikanen en de Nederlanders. Veel Nederlandse jongens kijken uitvoerig, maar niet elke jongen die zo naar je kijkt zegt ook wat. Ik vind dit kijken alleen al vaak erg vervelend ik voel me daar niet comfortabel bij.
QenH - Woensdag 29 oktober 2014 21:39
Even als man reageren, eens dat bepaald gedrag ongepast is en ik vind zelfs sexueel getint. Een vrouw is geen lust object en verdient ook met respect behandelt te worden..

Maar.. Heel eerlijk, als er een mooi meisje langs loopt of in de winkel staat of waar dan ook, tuurlijk kijk ik dan en kijk ook wel eens een meisje na. Niet als lustobject, maar mooie auto, gave hond, etc, kijk ik ook na. Je hebt ogen mag ze toch gebruiken?

En een meisje aanspreken, vragen of ze een praatje wil maken of desnoods (misschien beetje vlot maar hey, soms werkt het) vragen of je nummer mag uitwisselen kan toch ook? Bedoel, waarom mag je iemand niet aanspreken als je die persoon leuk vind, in de vraag of ze zin hebben in een babbeltje kunnen ze nee zeggen. Toch?

Dus ik ben voor de gulle middenweg. En omgekeerd, ook meiden kijken wel na. Toen ik als 20 jarige zonder shirt door recreatie gebied rende werd ik ook nagekeken en zelfs wel eens nagefloten of aangesproken door meiden. Ik vind als het op een leuke manier gebeurt het ook wel een energie boost geeft.
Denk dat het ook niet leuker erop word als uiteindelijk alle mannen maar stoppen met vrouwen aanspreken, vragen of een leuke meid keer drankje wil drinken, etc. Dus eens, in het filmpje is veel ongepast, maar ik vind enige nuance erin wel belangrijk... Maar dat is mijn mening..
K - Woensdag 29 oktober 2014 22:10
Ik vind het nooit zo erg, het is toch fijn om complimenten te krijgen. Sommige mannen gaan trouwens wel te ver.
Ellebelle - Woensdag 29 oktober 2014 22:22
Ik kan me ook erg ongemakkelijk voelen als ik aangesproken of nageroepen word. Ik heb het laatst aan een vriend uitgelegd, dat ik een soort pijlenschema in mijn hoofd heb...
Want: Als iemand wat zegt, en ik zeg dank je. Dan kan het zijn dat het einde gesprek is, leuk en vriendelijk. Of iemand begint mee te lopen en vragen te stellen, wat heel opdringerig kan worden.
Zo heb ik echt 10 scenario's in mijn hoofd die ik allemaal al eens meegemaakt heb... En bij zeker 8 van die 10 is het geëindigd in een belediging of opdringerig gedrag, zoals met me meelopen of licht seksueel getinte opmerkingen.

En ik kwam er laatst achter dat ik heel goed het verschil voel tussen een oprecht compliment en vragen om aandacht, ik denk dat iedere vrouw dat kan voelen. Bij een compliment voel je meteen dat het diegene niet om iets te doen is, terwijl opmerkingen op straat bijna altijd bedoeld zijn om aandacht o.i.d. te krijgen.
Lamp - Woensdag 29 oktober 2014 23:28
Naja ik vind ze nog wel aardig hoor, de stalkers daargelaten. Er zijn ergere dingen in de wereld dan dit.
\\\'\\\'\\\'gewoon\\\'\\\'\\\'ikke - Woensdag 29 oktober 2014 23:42
Tja....ik vind het soms erg lastig....het lijkt meer aan mijn eigen bui te liggen....Soms voel ik me dik,,,,,lelijk en vooral de moeit niet waard.....en dan dan wil ik het liefst onder een steen verdwijnen....maar kennen jullie die dagen dat je mooi kleertjes aanhebt... je haar precies zit zoals jij het wilt en dat het zonnetje dan ook nog schijnt,,,,,

Op deze momenten kan ik soms best genieten van wat aandacht.... en dan heb ik het niet over seksistische opmerkingen maar het '' gewone fluiten;; En dan vind ik het ook nog leuk om terug te lachen....Wellicht niet aliijd tactvol maar ik heb wel het idee dat er soms wordt gereageerd op hoe ik me voel....ik voel me mooi en gelukkig en dat zien mensen......ik zie het dan als een compliment....en het maakt mijn dag soms net een beetje beter....ik ben benieuwd of iemand mijn ervaringen kent?
- - Donderdag 30 oktober 2014 10:37
"Ze draagt geen kleding die er om vraagt"
???
Pardon?
Vrouwen mogen zich best wel wat sexier kleden, daarmee 'vragen' ze niet om lastig gevallen te worden op straat. Alsof dit soort gedrag wel ok is als ze een kort rokje en strak truitje had gedragen. Ik vind dit geen handige zinskeuze
Elke - Donderdag 30 oktober 2014 12:22
Ik word ook heel erg vaak bekeken en nageroepen door jongens en mannen op straat. Dit hoort er als jonge vrouw gewoon bij denk ik. Bij mij is het ongeveer op mijn 14e begonnen, toen ik borsten kreeg. Toen bleek ik plotseling erg interresant voor hen te zijn. De meeste opmerkingen die ik krijg gaan nu nog steeeds over mijn borsten en mijn "lekker kontje" zoals zij dit noemen. Ik heb wel uitgevonden dat het wel degelijk een groot verschil maakt welke kleding ik draag. Met een strak truitje, slim-fit jeans en een stel hakken is het niet normaal meer wat ik te horen krijg, maar wanneer ik me minder uitgesproken kleedt is het een stuk rustiger met het staren en de opmerkingen. Dus met bepaalde kleding "vraag" je er inderdaad om. Maar daar is die kleding toch ook juist voor bedoeld denk ik? Voor aandacht. Als je dat niet wilt: draag dan gewoon niet zulke uitdagende kleding en je valt veel minder op.
Koffie - Donderdag 30 oktober 2014 13:27
Goh, ik vind dat altijd een lastige kwestie. Waarom? Omdat het gewoon individueel verschillend is. Sommige vrouwen vinden dit ontzettend vervelend en intimiderend en anderen vinden het best ok of leuk (uiteraard mag er niet overdreven worden).
Over het algemeen ben ik iemand die zich er niet aan stoort. Ik vind het geen schande om sociaal danku te zeggen en iemand een fijne avond terug te wensen, ook al weet ik dat er andere intenties zijn. Meestal laten ze je erna ook met rust.
En inderdaad soms niet, en dat is dan even vervelend en ik kan me inbeelden als je niet zo stevig in je schoenen staat je niet weet wat aanvangen. Het hangt mss ook af watvoor omgeving je woont. Ik weet dat ze me geen kwaad zullen doen, maar dat weet niet altijd zeker.
Wat de kledij betreft, iedereen heeft het recht te dragen wij hij/zij wil. Het is niet fair dat iemand die niet graag nagekeken wordt dan maar geen sexy kleedje mag aantrekken bv. Maar ja, meningen, meningen.
b.. - Donderdag 30 oktober 2014 22:52
Het is altijd wel fijn om complimentjes te ontvangen.
In het filmpje vond ik het nog wel meevallen. Meestal vroegen ze hoe het ging of ze wensen haar een fijne dag/nacht. Dat is toch gewoon beleefd. Over tien uur filmen viel dit ook nog wel mee vond ik. Zelf zie ik het probleem niet echt.
Alleen toen de mannen naast haar bleven lopen dat snap ik wel dat dat niet kan.
Sanne - Vrijdag 31 oktober 2014 17:30
Ik vind het wel fijn, complimentjes krijgen haha.
Wat ik niet fijn vind is dat diegene zich opdringt door naast je te komen lopen en irritante vragen stelt.
Ook de mannen die te oud zijn en dingen roepen zoals lekker ding enzo vind ik gewoon smerig.