Naakt is steeds populairder

 

Het taboe rondom naaktfoto's, video's en het überhaupt uit de kleren gaan lijkt verdwenen te zijn. Het nemen van naaktfoto's lijkt steeds populairder te worden en waar de ene ze liever voor zichzelf houdt, laat de ander ze het liefste aan de hele wereld zien. Amerikaans onderzoek stelt dat jongeren er geen problemen mee hebben als ze bekeken worden, ze houden er zelfs van. Ook stijgt het aantal seksueel getinte smsjes die tieners naar elkaar sturen. Naakt is de nieuwe norm.

vrouw
Bron

Op televisie en dan vooral op de Amerikaanse TV werd vaak erg voorzichtig gedaan met beelden van naakte mensen. Er werd voornamelijk gekozen voor subtiel naakt maar hier is ook verandering in gekomen. De grote hit Blurred Lines van Robin Thicke laat een videoclip zien waarin vrouwen met weinig kleding al dansend pronken met hun lichaam. Door series als 'Game of thrones' en 'girls' is het brave imago verdwenen.
Ook bij celebs zie je dat het vastleggen van het naakte lichaam geliefd is. Naaktfoto's van de actrice Jennifer Lawrence zijn uitgelekt en zij wilde deze foto's graag voor zichzelf houden. Aan de andere kant laten sterren als Miley Cyrus hun lichaam graag zien aan de buitenwereld. Dit alles laat zien dat naakt geliefd is en verkoopt!

Sexting is populair
Het aantal seksueel getinte smsjes die gestuurd worden, ook wel: sexting, is daarmee toegenomen. Dit komt wellicht door de afstand. Door het scherm wat er tussen zit voelen we ons veilig en hebben wij het gevoel dat we niet rechtstreeks in contact staan met de ontvanger. We hebben geen fysiek contact dus mensen kunnen ons geen pijn doen. Ook zijn er al bepaalde apps zoals snapchat waarbij je (naakt)foto's naar een ander kan sturen die op gegeven moment weer verdwijnen. Althans, dit wordt gezegd. In hoeverre dit ook echt zo is, is niet bekend. Daarnaast kunnen er ook screenshots gemaakt worden. Hier krijg je bij snapchat dan wel een melding van, maar dan is het eigenlijk al te laat. Ook via internet worden foto's verspreid waarvoor mannen en vrouwen uit de kleren gaan en foto's posten van hun naakte lichaam. Het probleem is echter dat we soms vergeten dat gegevens op internet niet zomaar verdwijnen. Je verliest de controle en dit is wat mensen vaak niet willen.

naakt, kat
Bron

Het is helaas niet altijd zo dat jongeren naakte foto's rondsturen omdat ze zo trots en zelfverzekerd zijn. Soms voelen ze zich er niet fijn bij maar willen ze daarmee bewijzen dat ze wel zelfverzekerd zijn. Het is een soort 'voorbeeld' wat hen gegeven wordt en wat zij willen opvolgen. En ook wanneer iets op gegeven moment zelfvertrouwen geeft, bijvoorbeeld door het juiste licht, de juiste pose of de keuze voor een filter, kan het uiteindelijk alleen maar voor onzekerheid zorgen. Zeker ook als je er achter komt dat je de controle kwijt raakt of dat de foto's in verkeerde handen komen. Ondanks de toename in populariteit is het dus heel belangrijk om voor jezelf te bedenken of je hier in mee wilt gaan. Want als je het eenmaal gedaan hebt, kun je niet makkelijk meer terug.

Bron: hln.be

Hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

QenH - Vrijdag 10 oktober 2014 10:25
Mja ik vind naakt foto's zelf wel een mooi onderdeel van fotografie, maar daarmee dan wel in een artestieke vorm, vaak zie dat daar door gebruik van schaduwen en poses het toch niets onthuld, daardoor is het bloot maar geen volledige naaktheid zeg maar..

Zelf ben ik absoluut niet van de naaktfoto's sturen of krijgen, behoud dat liever voor een persoon waar ik van hou als we samen zijn. Zoals er ook staat weet je nooit wat er gebeurt met de foto's, wat als de ander hem doorstuurt? Of in geval van een relatie de persoon uit boze gevoelens de foto online plaatst? Een goede zoektocht van een werkgever kan in geval van sollicitatie daar gerust op stuiten en dit kan dan weer gevolgen hebben..

Wat ik ook jammer vind is dat de spanning en bijzonderheid er van af gaat. Tuurlijk is het goed taboes te doorbreken, maar hoe spannend is het nog om je partner in real life te ontdekken als je met een spimpele google zoektocht al de persoon volledig ziet, of als je al via snapchat of whatsapp oid alles hebt laten zien?

Dus artestiek gezien kan het heel bijzonder en prikkelend zijn, zelf zou ik er niet aan deelnemen en ik denk dat het ook iets is wat gerust een beetje spanning om heen mag hangen in de vorm dat het iets is wat je niet met de hele wereld deelt...
Anoniemo - Vrijdag 10 oktober 2014 11:03
Naaktheid is niet per se seks. Het kan iets artistieks en moois hebben. Boven alles is het ook gewoon natuurlijk. Helaas wordt het meteen geassocieerd met sex(ting). Tja.
kate02 - Vrijdag 10 oktober 2014 15:39
Ik vind deze foto's wel mooi! Is toch gewoon netjes! Heb er geen problemen mee!
Katja - Vrijdag 10 oktober 2014 17:20
Ik ben het helemaal eens met Anoniemo! Mooi gezegd!
_Luckamy_ - Vrijdag 10 oktober 2014 18:44
Ik vind het prima als andere mensen het willen doen, zolang het maar geen ordinaire foto's zijn, waarbij het duidelijk is dat het seksistisch over moet komen. Zelf zou ik het niet durven denk ik, omdat ik gewoon niet tevreden ben met mijn eigen lichaam (onzeker erover)
Jimmy - Vrijdag 10 oktober 2014 19:30
"Het aantal seksueel getinte smsjes die gestuurd worden, ook wel: sexting, is daarmee toegenomen."
Wie stuurt er tegenwoordig nou nog smsjes lol. Maar goed cybersex via bijv. whatsapp is ook sexting.
jo3101 - Vrijdag 10 oktober 2014 20:28
Ik zou het zelf nooit zomaar op internet zetten. Stel er wordt een fotoshoot gehouden en het gaat bijvoorbeeld om zelfvertrouwen voor vrouwen en het is op de foto's niet duidelijk dat ik het ben dan zou ik het wel doen.
M. - Zaterdag 11 oktober 2014 00:07
ik vind sowieso het onderscheid maken tussen mannen en vrouwen borsten heel vreemd. Dus wat dat betreft vind ik dit een goede ontwikkeling!
MChantalle - Zaterdag 11 oktober 2014 10:41
Ik wilde precies hetzelfde gaan zeggen als QenH.
Zelf studeer ik aan de Fotovakschool en houd ik erg van naaktfotografie. Maar dan wel op de manier zoals bijvoorbeeld David Uzochuckwu het doet. Het is dan meer bloot dan naaktheid.

Het klopt inderdaad dat er steeds meer naaktfoto's op internet verschijnen. Deze vind ik dan vaak ook niet mooi, omdat het voor mij veel meer als seksueel getinte foto's overkomt. Soms vraag ik mij af wat die persoon dan wil laten overkomen met de foto.

Het kan inderdaad iets artistieks hebben en iets moois, maar dat ligt echt aan de manier van fotograferen. Als voorbeeld 'bodyscapes'. Dat kan heel mooi zijn, maar dan ligt het er voor mij ook nog steeds aan hoe het is gefotografeerd.

~~ - Zondag 12 oktober 2014 15:49
Ik vind het altijd zo jammer om te zien als er weereens een naaktfoto rondgaat.. hoe kun je het zover laten komen dat je die fout maakt? maar ondertussen heb ik zelf die 'fout' ook gemaakt, ofja.. het was wel wat anders; ik werd gedwongen bedreigd en gechanteerd, heb uiteindelijk ook aangifte gedaan. Daardoor let ik nu wel op met mijn mening over anderen, wie weet hoe dat is gelopen..