Meisjes overwegen plastische chirurgie

 

Plastische chirurgie heb ik altijd gezien als iets dat ver van mij af stond. Het werd weleens onder de aandacht gebracht in de media omdat er een celeb iets had laten verbouwen of omdat er fouten gemaakt waren tijdens operaties. Ik heb eigenlijk nooit overwogen om zelf ook een cosmetische ingreep te ondergaan. Misschien ook omdat ik denk dat ik daar de leeftijd nog niet voor heb. Maar uit onderzoek blijkt wel dat 1 op de 5 meisjes plastische chirurgie zou overwegen als het gratis zou zijn.

meisje
Bron

Dit blijkt uit een rondvraag van het VRT-programma 'Koppen'. Zij hebben onderzoek gedaan door middel van een enquête bij 457 jongeren van 15 t/m 18 jaar van 6 middelbare scholen. Hieruit blijkt dat jongeren veel waarde hechten aan hun uiterlijk. Bijna 77% van de meisjes vindt kleding, kapsel en make-up bepalend voor haar identiteit. Bij jongens is dit een stuk minder. Ongeveer 8% vindt dat gewicht en borstkas bepalend zijn voor zijn identiteit.

Jongens zijn eerder tevreden over hun uiterlijk dan meisjes. Als het gaat om plastische chirurgie, zijn meiden ook eerder geneigd om dit te doen dan jongens. Bijna 7% van de jongens zou plastische chirurgie overwegen als het gratis zou zijn. Bij meisjes ligt dit percentage wat hoger. Twintig procent van de meisjes is niet tevreden over hun lichaam. Bijna 28% schaamt zich over bepaalde lichaamsdelen en bij jongens ligt dit aantal op 13,7%. Één op de vijf meisjes zou plastische chirurgie overwegen als het gratis zou zijn. Daarnaast zou 1 op de 4 zelfs bereid zijn om meerdere jaren van haar leven in te ruilen voor 'het perfecte lichaam'. Hoewel het gaat om een klein onderzoek, geven de aantallen wel een goede indicatie over hoe jongeren denken over hun uiterlijk volgens Bart Degryse, voorlichter bij Sensoa. Ik vind deze aantallen best groot en dit laat weer zien hoe erg jongeren bezig zijn met het uiterlijk en dat er veel onzekerheid en ontevredenheid bestaat.

tijdschriften
Bron

Het onderzoek van 'Koppen' wijst ook uit dat jongeren zich ervan bewust zijn dat de media geen realistisch beeld geeft van hoe een normaal lichaam eruit ziet. Tachtig procent van de meisjes en de helft van de jongens zouden graag meer realistische modellen willen zien.

Bron: Televisieprogramma Koppen

Zou jij plastische chirurgie overwegen als het gratis zou zijn?

 

Gerelateerde blogposts

27
DEC
Borsten
17

Reacties

LiveLife - Donderdag 17 april 2014 19:17
NOOOOO, echt niet! Ik vind het sowieso altijd een beetje onzin, het ziet er al vaak nep en lelijk uit. Maar ik snap het wel als je iets hebt waarvoor je je heel erg schaamt/het je leven beïnvloedt (denk aan hele grote borsten, hazenlip).
JufM - Donderdag 17 april 2014 20:40
Ik zou het niet eens overwegen... ik zou het meteen doen!
HoneyOats - Donderdag 17 april 2014 21:13
Ik zou het zelf niet doen. Maar tegelijkertijd vind ik ook niet dat het slecht is. Je leeft maar een keer. Als iemand perse iets aan zichzelf wil veranderen (neus, rimpels wat dan ook) wie zijn wij dan om te zeggen dat dat iets slechts is? of niet vinden kunnen?

Mensen hebben een leven gekregen om hun eigen keuzes te maken. Mensen die maar een stempel blijven plakken op plastische chirurgie dat het goed of slecht is maken me een beetje moe.
? - Vrijdag 18 april 2014 00:01
Wat als je iets hebt waar je je echt heel erg voor schaamt, zo erg dat het je hele leven beinvloedt, je niet de kleren zou durven dragen die je zou willen etc...?
Roos - Vrijdag 18 april 2014 08:54
@? Dan zou ik naar een psycholoog gaan ...
Hieperdepiep - Vrijdag 18 april 2014 09:23
Ik ben er wel voor aan het sparen, maar het is niet alsof ik allerlei dingen in mijn gezicht wil gaan veranderen ofzo. Dit onderzoek zegt wel dat 1 op 5 meiden het zou doen als het gratis was, en daarom is het denk ik maar goed ook dat het heel duur is,want daardoor denk je er denk ik bewuster over na.
Myra - Vrijdag 18 april 2014 11:00
Ik overweeg een borstvergroting
? - Vrijdag 18 april 2014 11:16
@ ja dat heb je dan dus al gedaan
? - Vrijdag 18 april 2014 11:17
@ roos bedoel ik
Vera - Vrijdag 18 april 2014 11:27
Ik zou wel het vet aan de binnenkant van m'n knieën willen laten weghalen.
Jimmy - Vrijdag 18 april 2014 11:34
Ik heb in therapie een keer een meisje ontmoet die een borstvergroting ging laten doen. Ik vond haar mooi genoeg, wat mij betreft was het niet nodig. Maar nadat het gedaan was moest ik toegeven dat het er toch wel goed uitzag. Ze was er zelf ook super blij mee. Ze was een heel stil en verlegen type, maar de borstvergroting gaf haar net even dat extra zetje, al gaf ze zelf ook wel toe dat het heus niet al je problemen oplost.

Ik zelf zou geen plastische chirurgie laten doen. Alleen als het gaat om reconstructies, zoals bij brandplekken of andere verwondingen. (De term plastische chirurgie is heel breed. Iemand mooier maken valt onder het specialisme esthetische chirurgie.)

@Roos:
Een psycholoog kan niet zo veel hoor. Alleen veel praten. Hij/Zij zal dan waarschijnlijk zeggen dat je je zelfbeeld ook op een andere manier kan verbeteren. Maar dat kunnen veel mensen zich zelf ook wel bedenken. En als ze in staat zouden zijn om hun zelfbeeld op te krikken, dan zouden ze ook niet naar een psycholoog hoeven gaan.
Me - Vrijdag 18 april 2014 12:14
Gratis therapie voor hulp bij leren te accepteren dat je bent zoals je bent en leren er te mogen zijn zoals je bent lijkt mij een veel beter idee. Scheelt heel wat snijwerk in jonge lichamen die al perfect zijn. Juist omdat ze zijn zoals ze zijn.
JustMe - Vrijdag 18 april 2014 13:06
Eigenlijk ben ik best wel tegen plastische chirurgie. Ook al vind je jezelf nog zo lelijk, ik denk dat dat niet veranderd als je zo'n ingreep doet. Ik denk dat je daarna wel wéér iets hebt waar je niet tevreden over bent. Het zou nooit goed zijn. Je moet jezelf leren accepteren zoals je bent. Bovendien God heeft je gemaakt. En daar mag je dankbaar voor zijn.

Ondanks dat ik mijzelf gewoon écht lelijk vind, ik zou nooit plastische chirurgie overwegen.
groentetuin - Vrijdag 18 april 2014 15:10
Oh ik wel hoor. Tanden witten, neusverkleining later beetje botix en hals weer wat strakker maken. Anti cellilutus en later mis borst en kijkbeen lifting.

Eerst meer verdienen :-)
groentetuin - Vrijdag 18 april 2014 15:11
Kijkbeen= die botten bij je wangen. Verkeerd getypt.
anoniempje - Vrijdag 18 april 2014 16:19
Als het gratis zou zijn? Ik zou allemaal moedervlekken weg laten halen, vet weghalen, borsten groter maken hahaha ik ben zo erg ik zou het nog echt doen ook.
Me - Vrijdag 18 april 2014 17:00
Deelt en masse Dove beautypatches uit. En jij een, en jij een, en jij een,... Glimlacht. Voelt zich heel even Oprah.
Sh - Vrijdag 18 april 2014 21:43
Ja! Ik wil een borstvergroting
muisje - Zaterdag 19 april 2014 11:42
Heel eerlijk? Als het gratis was zou ik me compleet laten verbouwen. Ik ben vroeger veel gepest met mijn uiterlijk, en dat heeft me enorm onzeker gemaakt. Ik heb me altijd het lelijke eendje gevoeld en als ik er anders uit zou zien dat mijn leven een stukje makkelijker maken denk ik..
Joepie - Zaterdag 19 april 2014 18:03
Komende zomer krijg ik een borstverkleining. 'Krijg' omdat het wordt vergoed door m'n verzekering. Na jarenlange schaamte en twijfels, ben ik afgelopen winter eindelijk naar de huisarts gestapt. Wat blijkt? Ik beeld het me niet in en mijn klachten zijn wel degelijk genoeg om de operatie vergoed te krijgen. Iedereen vraagt me of ik bang ben, maar ik kan niet wachten! Eindelijk kan ik dan de kleren aan die ik wil, normale bh's kopen, hardlopen...

Ik denk dat plastische chirurgie iets is waar je heel goed over na moet denken en zeker met professionals over moet praten, maar het kan ook goed zijn. Het maakt niet gelukkig, maar kan wel helpen. Net als geld: maakt ook niet gelukkig, maar kan wel helpen.