Mannen en het schoonheidsideaal

 

Dat vrouwen worstelen met een schoonheidsideaal is inmiddels wel bekend, maar ook mannen blijken hier behoorlijk last van te hebben. In een recente video op Buzzfeed laten mannen zien dat ook zij doodmoe worden van bepaalde verwachtingen over hun lichaam en opmerkingen die zij hierover krijgen.

In de huidige maatschappij lijken met name vrouwen te kampen met het idee dat zij aan een bepaald beeld moeten voldoen. Dat mannen dit gevoel ook regelmatig hebben en dat dit hen op negatieve wijze beinvloedt, komt nu echter ook naar voren. Zo krijgen mannen te horen dat ze geen echte man zouden zijn omdat ze bijvoorbeeld te dun zijn, weinig spieren hebben, klein zijn of weinig lichaamshaar hebben.

Uit een eerder onderzoek uit 2014 blijkt dat met name jongens in de adolescentie vaak een bepaalde druk voelen om te moeten voldoen aan een standaard en dat zij hierdoor meer last hebben van depressieve klachten en een verhoogd risico hebben om over te gaan in destructief gedrag zoals overmatig alcoholgebruik.

Daarnaast wordt ook vaak vergeten dat niet alleen vrouwen blootgesteld worden aan media waarin modellen te zien zijn met perfecte lichamen. Ook mannen worden dagelijks geconfronteerd met six-packs en afgetrainde lichamen en zien dit als een bevestiging dat zij hieraan niet voldoen. 1 op de 4 mensen met een eetstoornis is mannelijk en deze beelden dragen hier niet in aan bij.

man
Bron

Bovenstaande video benadrukt dat alle lichamen waardevol zijn en respect verdienen, of deze er nu wel of niet uit zien als een model. Een van de deelnemers in de video zegt dan ook terecht: ‘Ik denk dat we vergeten dat iedereen anders gebouwd is.'

Bron: huffingtonpost 

Wat vind jij van het schoonheidsideaal voor mannen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Zaterdag 7 februari 2015 10:46
Erg mooi
L - Zaterdag 7 februari 2015 10:48
Gisteravond was er bij RTL late night een man die praatte over zijn anorexia. Hij wilds de barrière voor mannen doorbreken om er over te praten
Iep - Zaterdag 7 februari 2015 12:11
Ik heb gisteravond ook RTL lage night gezien met een man die anorexia heeft gehad. Ik vond het geen duidelijk verhaal en vond dat het teveel over de uitingen ging, maar wel heel goed dat hier aandacht aan is gegeven door zo'n goed bekeken programma.
- - Zaterdag 7 februari 2015 13:37
Zouden jullie een artikel willen schrijven of een video willen maken met wat jullie allemaal eten en drinken als jullie een dagje gaan shoppen met vriendinnen of als jullie gaan sporten? Nog een heel prettig weekend gewenst! :)
Diede - Zaterdag 7 februari 2015 15:30
Mooie video!
QQQ - Zaterdag 7 februari 2015 15:47
Het is lastig, mooi om te zien dat ik niet alleen ben als jongen zijnde hoewel ik dat wel wist....
Maanmeisje - Zaterdag 7 februari 2015 18:06
Er staat op deze site ook een blog van Ad Penninx, die in RTL Late Night was:
Man zijn en kwetsbaarheid
Ik vind het zogenaamde schoonheidsideaal voor mannen overdreven en zeker iets wat je niet na hoeft te streven, wat ook geldt voor de schoonheidsidealen voor vrouwen.
Mara - Zaterdag 7 februari 2015 21:57
Goed filmpje, erg mooi!
F - Woensdag 21 oktober 2015 13:04
Wanneer is dit geschreven?