Kindermissverkiezing komt naar Nederland

 

Soms krijgen we op tv beelden te zien van jonge meisjes in 'sexy' jurkjes, met lagen make-up en hoge hakken. In Nederland kenden we vooralsnog geen echte modellenwedstrijden onder heel jonge meiden, maar daar lijkt verandering in te komen. De kindermissverkiezing die wij kennen uit Amerika komt naar Nederland. De meningen hierover zijn verdeeld. Betekent dit een verschuiving van het spelen en omgaan met vriendjes en vriendinnetjes naar het constant bezig zijn met het uiterlijk en het ontstaan van een soort kinder hollands next topmodel?

In Nederland kunnen wij wel kijken naar afleveringen van Toddlers & Tiaras waarin kinderen tegen elkaar strijden in een soort miss verkiezing. Er zijn verschillende categorieën voor de wedstrijden, maar vooral de leeftijd is erg zorgwekkend. Er zijn kinderen van een aantal maanden die al deelnemen aan dit programma.

Tijdens de Kindermissverkiezing lopen kinderen in zeer jonge leeftijden, zelfs peuters lopen over de catwalk met haarstukken, neptanden, lagen make-up en 'sexy' kleding of soms zelfs lingerie wat eigenlijk helemaal niet bestemd is voor deze jonge meisjes. Maar waar doen ze het allemaal voor? De hoofdprijs bestaat uit $2000,- dollar en een miss kroon. Hij geeft aan dat het deelnemen aan de missverkiezing goed is voor de ontwikkeling van een kind. Volgens hem groeien zij dan op als leiders in plaats van als volgers.

De Amerikaanse Michael Booth van International Fresh Faces is van plan om volgend jaar de missverkiezing voor kinderen naar Nederland te halen. Iets wat hij ook van plan is in de rest van Europa alleen in Frankrijk zijn kindermissverkiezingen verboden. Dit zou de eerste keer zijn dat zoiets in Nederland wordt georganiseerd.

Kim Kötter, voormalig Miss Universe Nederland heeft haar eigen modellenbureau en geeft aan dat er zeker belangstelling is. Ze krijgt dagelijks vragen van ouders of deze wedstrijden in Nederland bestaan. Wel geeft ze aan dat ze met wedstrijden zoals zij in Amerika georganiseerd worden, niks te maken wil hebben. Kinderen op die jonge leeftijd moeten niet onzeker gemaakt worden over hun uiterlijk. Kinderpsycholoog Prem Kroon zegt dat er wellicht geen onderzoek naar gedaan is maar dat het hoogstwaarschijnlijk zeer schadelijk is voor kinderen. Dit is iets wat door ouders opgelegd wordt waardoor kinderen denken dat ze alleen wat zijn en er toe doen als ze mooi zijn. Het lijkt ook vooral door de ouders leuk gevonden te worden die dolenthousiast zijn tijdens de modeshows en hun kind stimuleren.

meisje
Bron

Het Programma 5 Extreem is vanaf 14 september te zien op RTL 5 en in deze serie worden 5 Nederlanders gevolgd die er een extreme en opzienbare levensstijl op na houden. Presentator Ewout Genemans volgde twee Nederlandse kinderen die met hun ouders naar Amerika gingen om hier deel te nemen aan de grootste Kindermissverkiezing. De ouders van de 4-jarige kleuter Djamilla leenden zelfs geld van familie en vrienden om dit te kunnen doen. Ook zij krijgen hier wisselende reacties op. De moeder van dit meisje verteld bijvoorbeeld dat er tegen haar is gezegd dat ze van haar dochter een hoer zou maken en pedofielen op gedachten zou brengen.

Van Itaayhi was het een droom om op de catwalk te verschijnen. Ze was al heel lang fan van Toddlers & Tiaras en wilde dit zelf ook meemaken. Ze ging met haar moeder naar Florida en heeft de titel Miss International Fresh Face binnengesleept. Rachel, de moeder van Itaayhi geeft aan dat ze de kritiek wel begrijpt. Op sommige beelden lijkt het alsof kinderen ertoe gedwongen worden en er zijn ouders die veel te ver gaan. Zelf trekt zij wel grenzen. Itaayhi vindt het zelf heel leuk en haar moeder gunt dit haar. Ze heeft ook al diverse campagnes gedaan voor C&A, de Bijenkorf en Mexx. Wel geeft Rachel aan dat school op nummer één staat.

De Child Beauty Pageants krijgen steeds meer populariteit in de VS en er zijn steeds meer wedstrijden. Het karakter lijkt onschuldig, maar hoe hoger de deelnemers komen, hoe extremer het wordt. Het prijzengeld loopt flink op en de druk wordt natuurlijk ook hoger. Er worden ook op steeds jongere leeftijd eetstoornissen vastgesteld bij kinderen.

Bron: AD.nl

Hollands next top kid in Nederland, hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotte - Zaterdag 13 september 2014 10:08
Wat ontzettend zielig, dat meisje in de film. Echt belachelijk dat zoiets toegelaten wordt, of het nou in Amerika of in Nederland is.
Floor* - Zaterdag 13 september 2014 10:10
Ik vind het echt gestoord...
Abenita - Zaterdag 13 september 2014 10:10
Ik vind dit belachelijk. Sorry heb er geen ander woord voor.
Wat is er mis met kinderen voor kinderen en de miniplaybackshow?
Dat lijkt me al meer dan genoeg en stuk onschuldigere mogelijkheid om in de schijnwerpers te staan.
Quirine - Zaterdag 13 september 2014 10:16
Ik vindt het echt vreselijk! Kinderen horen te genieten in kinderjaren, niet verplicht modepopjes spelen omdat de moeders dat zo graag willen!

1 - Zaterdag 13 september 2014 10:19
echt belachelijk! laat die kinderen lekker met rust!
Neki - Zaterdag 13 september 2014 10:33
Verschrikkelijk :s ik kijk het wel eens op TLC...nou...
Xxxxx - Zaterdag 13 september 2014 10:35
Ik geloof dat het nooit goed kan zijn voor kinderen ,die moeten nog even kind blijven.
Lisa - Zaterdag 13 september 2014 10:58
Slechtste idee ooit die missverkiezingen.
Dit is kinderen echt leren dat enkel uiterlijk telt!
Laat ze toch spelen en genieten van hun kindertijd, zijn barbiepoppen niet meer goed genoeg ?
Marith - Zaterdag 13 september 2014 11:22
Wat vreselijk zielig!! Echt gestoord dit!!
miri - Zaterdag 13 september 2014 11:27
waar gaat de wereld naartoe?...
Sophie - Zaterdag 13 september 2014 11:48
Hartverscheurend dat filmpje. Dat kind is nu al zo verknipt als de pest...
Anna - Zaterdag 13 september 2014 11:51
Hier zou in Nederland ook een verbod op moeten komen.
inger - Zaterdag 13 september 2014 12:12
Waarom zo de nadruk leggen op schoonheid?
Vlak voor de kinderen de meest onzekere fase van hun leven ingaan / de puberteit, geef je ze de boodschap dat je met schoonheid heel ver kjnt komen.

leuk - tot ze hun puistjes, okselhaar en andere volwassen lichaamsdelen gaan ontdekken.
CrazyMissTeddyBear - Zaterdag 13 september 2014 12:13
Balchelijk gewoon ik had echt beter verwacht van Nederland ik vond het juist goed dat ze het tot nu toe geforceerd hebben.
ik vind een verbod zeer goed geplaatst nu.
Sh - Zaterdag 13 september 2014 12:33
Kindermishandeling het zou niet op tv mogen komen of mogen gebeuren
N - Zaterdag 13 september 2014 12:55
Èèn woord: be-lach-e-lijk. Het zou hier ook verboden moeten worden
Klein Veertje - Zaterdag 13 september 2014 13:04
Afschuwelijk
Janniekex - Zaterdag 13 september 2014 13:44
Zielig
Combinegirl - Zaterdag 13 september 2014 14:47
Een kind moet kind zijn en zich niet al te bewust zijn van zijn uiterlijk.
Ann - Zaterdag 13 september 2014 15:57
Ziek! Echt compleet ziek.
Wat doe je met zo'n kind?
Ik vind dit pure kindermishandeling. Je mag er dan glitters en veren tegenaan gooien, het is en blijft kindermishandeling.

"Een meisje is mooi."
Meer hoeft ze niet te doen toch? Dat is alles wat een meisje hoeft te bereiken in haar leven, mooi zijn.
Maanmeisje - Zaterdag 13 september 2014 16:08
Laat kinderen lekker spelen. Ik vind dit echt vreselijk, als ik eerlijk ben...
Stella - Zaterdag 13 september 2014 16:10
Ik word hier heel verdrietig van.
S. - Zaterdag 13 september 2014 16:41
Dit vind ik niet kunnen en pure kindermishandeling. Verbieden wat mij betreft!
S. - Zaterdag 13 september 2014 16:43
Trouwens, mijn ouders zouden dit zelfs verboden hebben ookal had ik dit zelf gewild op die leeftijd.
Emma - Zaterdag 13 september 2014 16:57
Ik vind dit altijd zo pijnlijk om te zien. Ik geloof niet dat dit goed kan zijn voor kinderen. Ik heb zelf in mijn jonge jaren hoog in de selectie geturnd en ik ben daar door mijn ouders afgehaald, omdat daar vanaf 6 jaar al op gewicht en figuur werd gelet. Je trainde op je 7de al 10 uur per week en dan nog was dat te weinig. Ik ben blij dat mijn ouders wel zijn opgestaan en hebben gezegd dat dit niet gezond is voor kinderen. Kinderen moeten vrij kunnen zijn en niet al op zo'n jonge leeftijd onder hoge druk komen te staan..
Charlotte - Zaterdag 13 september 2014 17:40
Die ouders moeten zich schamen. Laat dat kind gewoon kind zijn!
Anne - Zaterdag 13 september 2014 17:56
Tijdens mijn studie pedagogiek ging het regelmatig over deze meisjes. De druk om te winnen is bizar hoog en ondertussen zijn ze bijna nooit goed genoeg. Ouders pompen al hun spaargeld in deze hobby en dat moet door die engeltjes toch wel terug verdient worden. Ik vind het schandalig dat er mensen zijn die hier aan meewerken! Een kind hoor kind te zijn en niet de druk te voelen om geld binnen te brengen.
Proudie1 - Zaterdag 13 september 2014 18:34
Ik kijk dat programma ook altijd met zeer hoge verbazing, ik vind het echt belachelijk. Laat die kinderen gewoon lekker kind zijn. Het leven draait echt niet alleen om schoonheid. Volgens mij zijn het gewon moeders die zelf geen model konden worden en daarom maar zo met hun dochters doen om toch een beetje in de schijnwerpers te staan.
jo3101 - Zaterdag 13 september 2014 18:43
Dit kan echt niet. Het is gewoon iets wat hun moeders willen. Die moeders gebruiken hun kinderen als een soort poppen om mee te spelen. Ze zouden zich hier is mee moeten houden ipv dat ze zich druk gaan maken om zwarte piet.
jo3101 - Zaterdag 13 september 2014 18:43
Dit kan echt niet. Het is gewoon iets wat hun moeders willen. Die moeders gebruiken hun kinderen als een soort poppen om mee te spelen. Ze zouden zich hier is mee moeten houden ipv dat ze zich druk gaan maken om zwarte piet.
Chananja - Zaterdag 13 september 2014 18:52
In navolging van Frankrijk dit ook verbieden lijkt me geen slecht idee!
Me - Zaterdag 13 september 2014 20:41
Dat filmpje is echt hartverscheurend. Ik heb het een paar keer op TLC gezien en ik vind het altijd volslagen idioot, maar dit filmpje is nog bizarder...
Maar ik vind ook dat de cameravrouw te lang blijft filmen en achtervolgen. Daarmee fokt ze dat kind enom op, puur voor de sensatie van de kijker ofzo. Bah. Ik heb oprecht met dat arme kind te doen.
Prue - Zaterdag 13 september 2014 22:37
Drama!
+ - Zondag 14 september 2014 16:09
ik vind dit echt zo zielig!
Liz - Dinsdag 16 september 2014 17:51
Ah nee, dit kan echt niet hoor. Het wordt steeds gekker :( Laat die kinderen gewoon lekker buitenspelen
Liv - Donderdag 14 mei 2015 19:36
zelf doe ik dit ook ik woon in Amerika ik doe niet zoveel make up op ik doe het met maar een heel klein beetje make up


Ik praat Nederlands omdat mijn vader Nederlands is en mijn moeder Amerikaans ik doe Todlers and tiaras omdat ik het leuk vind
Liv - Donderdag 14 mei 2015 19:36
zelf doe ik dit ook ik woon in Amerika ik doe niet zoveel make up op ik doe het met maar een heel klein beetje make up


Ik praat Nederlands omdat mijn vader Nederlands is en mijn moeder Amerikaans ik doe Todlers and tiaras omdat ik het leuk vind
percy - Dinsdag 21 juni 2016 19:19
Je wil toch niet op jonge leeftijd het kleine brein al ingepeperd wordt met mooi zijn het belangrijkste is. Make up op , sexy kleding trekt allemaal van die predetors aan. Tegen de tijd dat ze zestien zijn lopen ze zo een beetje naast hun schoenen. Komen sneller in de spotlights van foute mannen. Je moet ze niet te erg boot stellen voor al die valkuilen. Bescherm je dochters en laat zien in hun kinderjaren dat mooi meer van binnen zit en ook belangrijker is. Echt vreselijk dit. Ik ken de modellen wereld en veel meiden worden daar verleidt naar de verkeerde kant. En dit zijn nog kindertjes . Levens gevaarlijk.