Is niet iedereen mooi?

 

In een recent artikel op huffingtonpost, geschreven door Nathan Biberdorf, staat dat niet iedereen mooi is. Hij zegt dat quotes zoals: ‘Everybody is beautiful' heel leuk zijn en misschien goed zijn voor je zelfvertrouwen, dat het ook onzin is. Hij vraagt zich af waarom uiterlijke schoonheid vaak zo belangrijk is en waarom andere kwaliteiten over het hoofd worden gezien.

Op Tumblr, Instagram en weheartit kom je vaak genoeg quotes tegen waar in staat: ‘you're beautiful' of You're beautiful whether you know it or not'. Je zal nooit lezen: ‘Everybody has a pleasant laugh' of ‘you're an amazing cook, whether you know it or not'. Waarom is schoonheid dan zo belangrijk en kan je schoonheid in dit soort quotes wel gebruiken?

Dat komt omdat er een cultuur ontstaan is waarin schoonheid boven alles gaat. Succesvol zijn wordt hierbij rechtstreeks gekoppeld aan schoonheid. Vooral bij vrouwen speelt dit heel erg en het is dan ook niet zo gek dat zo veel vrouwen onzeker zijn en zichzelf continu met andere vrouwen vergelijken.

Volgens Nathan Biberdorf moeten we gewoon eerlijk zijn en toegeven dat niet iedereen mooi is, net zoals dat niet iedereen de Mount Everest kan beklimmen, een instrument kan bespelen of goed kan zoenen. Als je iemand mooi noemt kan je daarmee volgens hem beter bedoelen dat iemand waardevol is, iemand de moeite waard is, iemand goede eigenschappen heeft die hem of haar interessant maken en het iemand is die geliefd mag worden.

schoonheid

Maar het feit is nou eenmaal dat de wereld dat niet zo ziet en dat is jammer. De maatschappij heeft ervoor gezorgd dat schoonheid alleen maar gaat over het uiterlijk, terwijl het veel meer zou moeten betekenen.

Biberdorf eindigt het artikel met: "Ik wil je iets vertellen. Ik weet niet of je mooi bent, grappig, slim, vriendelijk, muzikaal, zorgzaam, ijverig, atletisch of dat je geweldige crème brûlée maakt, maar ik weet wel dat je waardevol bent, interessant en dat je het waard bent om geliefd te worden. Dus vergeet schoonheid, het is toch een lelijk woord geworden."

Wat vinden jullie van zijn mening?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Luckamy - Woensdag 9 juli 2014 16:03
ik vind het raar dat schoonheid hier gezien wordt als uiterlijk... De meeste quotes met you're beautyfull enzo gaan over iemand opzich, dit kan dus innerlijk of uiterlijk zijn. Iemand die misschien super knap is aan de buitenkant hoeft niet knap te zijn aan de binnenkant en andersom ook, dus iedereen is gewoon mooi op zijn of haar manier..
Claire - Woensdag 9 juli 2014 16:35
Ik vind dit heel tegenstrijdig met het artikel hiervoor (geplaatst als blog op jullie site). Ik denk dat (ookal denken we van niet) iedereen wel een bepaalde schoonheid in zijn of haar uiterlijk heeft. Wat deze meneer bedoelt met dat we dan misschien van binnen wel mooi, waardevol e.d. zijn klopt, maar ik vind dat de buitenkant hiernaast er ook mag zijn. De buitenkant is zeker niet het belangrijkste, maar ik denk dat dit veel mensen wel kan triggeren.
Lynn - Woensdag 9 juli 2014 17:04
Schoonheid is heel subjectief. En tja, hoe waarschijnlijk is het dat iedereen je mooi noemt?

Ik denk dat iedereen wel iemand heeft die hem/haar mooi vindt.
Ikeaa. - Woensdag 9 juli 2014 17:11
Ik ben het er wel mee eens.
Jammer genoeg ìs niet iedereen mooi. En dat is ok - want iedereen is waardevol.
Ik denk dat hij een punt heeft, ook al zal het niet een heel leuk punt zijn. Niet iedereen kan zo mooi zijn, zelfs al verschillen alle meningen over 'mooi' , en het is te idealistisch om te zeggen dat iedereen mooi is.
Ook niet iedereen kan koken.
Ook niet iedereen kan een instrument bespelen.
Ook niet iedereen kan tekenen.
En dus ook niet iedereen kan mooi zijn.

Maar iedereen is waardevol an sich, en dat is dan toch genoeg?
MV - Woensdag 9 juli 2014 17:13
Actually... Misschien heeft die man wel een punt.

Alleen omdat een mooi uiterlijk in deze tijd heel belangrijk
is, is het hard om te zeggen dat niet iedereen mooi is...
Stella - Woensdag 9 juli 2014 17:41
Helemaal mee eens. Ik word altijd een beetje kriegel van die zoetsappige 'Iedereen is mooi, je lichaam is perfect'-boodschappen. Niet iedereen is lichamelijk gezien mooi. Mijn lichaam is verre van perfect. Nou en? Schoonheid is vergankelijk en niet zaligmakend. Ook niet-mooie mensen hebben relaties, ook niet-mooie mensen hebben carrieres, ook niet-mooie mensen hebben mooie levens. Vrouwen zijn zoveel meer dan hun uiterlijk.
RosieV - Woensdag 9 juli 2014 17:57
Ik ben het er niet mee eens.
Ik vind niet iedereen mooi maar iedereen is wel uniek. Daarom hebben we als individu ook allemaal een eigen mening, soms sluit je aan bij anderen en soms niet... dat betekent ook dat wanneer jij iemand niet zo mooi vind iemand anders dat wel vind.
Het komt er bij mij dus op neer dat het er niet omgaat of je mooi bent of niet maar gewoon dat we allemaal anders zijn en dat je daar dus eigenlijk niet over kunt ooordelen.
yours - Woensdag 9 juli 2014 18:51
Hij heeft helemaal gelijk!
marleen - Woensdag 9 juli 2014 19:02
natuurlijk is niet iedereen 'mooi' volgens het heersende schoonheidsideaal
mààr dat soort idealen zijn cultureel en veranderen ook doorheen de tijd (vergelijk het rubensiaanse model maar met de huidige trend van strak en slank)

ik denk dat dit soort quotes van 'iedereen is mooi' ontstaan is vanuit de tegenreactie omdat er een enorm probleem is van mensen die hun eigenwaarde laten afhangen van de mate waarin hun uiterlijk gewaardeerd wordt door anderen (ik pleit zelf ook schuldig hoor)
zolang niet iedereen ervan overtuigd is dat je ook als 'minder mooi' nog steeds 'even waardevol' bent, dat die twee niets met mekaar te maken hebben, denk ik dat het nog steeds belangrijk blijft om die 'innerlijke schoonheid' te benadrukken als soort van tegengewicht tegen de extreme uiterlijke eisen.
Los daarvan moet er nog heel wat veranderen in de algemene manier waarop mensen oordelen op basis van uiterlijk (denk strenger ingrijpen bij pesten obv uiterlijk, maar ook vb sollicitanten die op basis van uiterlijk worden afgewezen, ...)
Katja - Woensdag 9 juli 2014 21:31
Ik vind dat hij gelijk heeft. Mooi gezegd! Ik moest erg lachen om dat filmpje, haha.
*MAAN* - Donderdag 10 juli 2014 18:52
tja... wat is mooi
elk land elk cultuur wordt daar anders over gedacht
in sommige landen zijn vrouwen mooi als ze dik zijn bijv
anderen zijn vinden getinte mensen mooi anderen blanke
en ook per persoon verschilt dat weer dus tja wat is nou mooi...