Imperfecte paspoppen

 

Al je langs de etalages van kledingswinkels loopt dan zie je perfect gevormde paspoppen met veelal maatje 34 staan. De kleding zit in principe nog te los. Daarom moet deze aan de achterkant vastgespeld worden. Hierdoor ziet de paspop er uiteindelijk met kleding aan perfect uit. Afgelopen dinsdag was het de internationale dag van mensen met een beperking. Om die reden bedacht de organisatie Pro Infirmis een bijzonder project: 'Because Who Is Perfect? Get Closer'

pro infirmis
bron foto

In een bekende winkelstraat in Zürich, Zwitserland, werden voorbijgangers een week lang geconfronteerd met imperfecte paspoppen; paspoppen met een beperking. Pro Infirmis is een organisatie voor mensen met een handicap. Met dit project willen ze de zichtbaarheid van lichamen die afwijken van de idealen in de modewereld vergroten en vastgeroeste, zogenaamde "perfectie" aankaarten.

De meeste mensen hebben niet het lichaam van een paspop, iemand met een lichamelijke beperking al helemaal niet. Zij zien nooit een paspop waarin zij zichzelf herkennen. In onderstaande video kun je zien hoe het project is uitgevoerd en wat de reacties van voorbijgangers waren.

Wat vind jij van dit project?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sanne - Maandag 9 december 2013 16:22
super goed!
Roos - Maandag 9 december 2013 16:25
Ik vind het een beetje ver gaan. Net zoals wanneer er paspoppen maat 34 gebruikt worden. Die maat draagt de gemiddelde bevolking niet. Het uiterlijk van deze paspoppen is ook niet zoals de gemiddelde bevolking. Waarom wordt er niet uitgegaan van het gemiddelde? Dat lijkt me voor het grootste gedeelte van de bevolking (die zich ergens in het gebied 'gemiddeld' begeeft) het meest aansluiten.
Moeder - Maandag 9 december 2013 16:34
Perfect!!!
-Metaphor - Maandag 9 december 2013 16:41
Ik vind het gaaf.
Meisje - Maandag 9 december 2013 16:52
Paspoppen normaal maat 34? Zeg maar gerust maat 32/XXS, als het niet nog kleiner is. Gewoon schandalig dat er zulke paspoppen in de etalages staan. Het eerste wat ik bij die lichamen denk is: anorexia.

Een echt goed project zou zijn als er paspoppen in de winkels zouden komen met maat 38/40 (of in ieder geval gebaseerd op een gezond BMI). Geef je ook gekijk het goede voorbeeld aan jonge en/of onzekere meisjes.
Floor* - Maandag 9 december 2013 17:03
Paspoppen zijn paspoppen, kom op zeg. En schandalig? jeetje zeg, je kan je ook overal druk om maken.. Als een pop maat 38 heeft, dan is het gewoon een kwestie van iets meer plastic erbij en zal het lichaam nog steeds "perfect" zijn in ogen van veel mensen. Er zullen geen vetrolletjes of buikjes of bredere bovenbenen worden gemaakt omdat veel mensen dit simpelweg niet mooi vinden en omdat kleding dan minder goed wordt verkocht.

Oudste truc ooit: doe iets moois om een mooi lichaam en mensen denken: "als ik dat ook draag, dan is mijn lichaam mooier" (en néé, dan zeg ik niet dat dikkere lichamen niet mooi kunnen zijn, vang me niet op mijn woorden).
En paspoppen kunnen ook gewoon S-jes en maat 36 aan.
luna - Maandag 9 december 2013 17:08
Mooie actie !
-Loved- - Maandag 9 december 2013 17:23
Gaaf!
iemand die een meisje is - Maandag 9 december 2013 17:44
ik ben met floor eens ik kijk niet eens naar die paspoppen als je van die speciale paspoppen gaat maken voor een winkel zal ook wel veel geld kosten ik denk het zijn gewoon standaard poppen als je een pop ziet goh die is dunner dan mij logsich toch ik ben al onzeker maar ik ga me niet ver gelijken met een pop lijkt me nogal dom
als je daar mee gaat vergelijken
Meisje - Maandag 9 december 2013 18:09
@ Floor: tuurlijk zijn die paspoppen met maat 38 nog steeds "perfect". En ja, paspoppen met maat 36, ook prima. Het gaat me om de extreme gevallen die ik de laatste tijd veel vaker tegen kom. Echt extreem magere paspoppen, die echt niet meer dan maat 32/XXS, daar schrik ik wel van.

"Oudste truc ooit: doe iets moois om een mooi lichaam en mensen denken: "als ik dat ook draag, dan is mijn lichaam mooier" (en néé, dan zeg ik niet dat dikkere lichamen niet mooi kunnen zijn, vang me niet op mijn woorden). "

Eens, maar hier heb je geen maat 32 voor nodig.
J - Maandag 9 december 2013 18:35
Ik ben leidster bij akabe (scouts voor mensen met een beperking).
Ik vind het dan ook een super tof initiatief!
Ze zeggen niet dat ze altijd imperfecte lichamen in hun etalage gaan zetten. Het is gewoon een actie om de mensen laten stil te staan bij het feit dat niet iedereen er hetzelfde uitziet.
Ik ken mensen die er met hun volle verstand bij zijn, maar een fysieke beperking hebben, waardoor ze in een rolstoel zitten. Ik weet hoe moeilijk het is voor deze mensen! Hen interesseert het niet welk maatje een pop heeft, zij willen gewoon aanvaard worden en niet als anders in de negatieve zin aanzien worden, maar als een uniek persoon!
Ik vind het echt tof dat via deze actie zulke mensen eens op een positieve manier in de bloemetjes gezet worden.
m - Maandag 9 december 2013 18:55
Ik zag niet echt geïrriteerde reacties? Dat wat geopperd werd?
Ik vind het niet leuk als het zo gepresenteerd wordt, het komt over als een protest; om te zeggen, hallo, wij zijn er ook nog.
Paspoppen zijn er om een algemeen beeld te geven van hoe de kleding staat, vind ik.
Misschien was het leuker als alle paspoppen in de vitrine zouden staan met ook een foto van de betreffende mensen, met leuke kleding aan.
Dan zou het op mij als een veel leuker iets overkomen van:
dat we niet allemaal hetzelfde zijn qua lichaam, niet iedereen eruit ziet als een 'standaardpaspop' maar er desondanks toch voor iedereen wat leuks te vinden is op kleding gebied, hoe je er ook uitziet.
S. - Maandag 9 december 2013 19:15
Potverdorie, heb ik m'n eigen internationale dag gemist :')

Oh en ik word moe van mensen die zeuren over poppen en dat die er allemaal uit moeten zien als gemiddelde mensen. Als je een eetstoornis hebt gekregen van een freakin' pop dan komt het sowieso niet meer goed met je.
mierrr - Maandag 9 december 2013 19:29
Wow, mooi!
TheQueenBee - Maandag 9 december 2013 20:02
Ik vind het een ontzettend mooi idee, echt waar, maar hoe is het voor die mensen om te zien hoe anderen op hun paspop reageren? Je zág mensen die het mooi vonden, maar ook mensen die het eng vonden of ervan walgden... Persoonlijk zou ik dat toch echt erger vinden dan paspoppen die niet op mij lijken...

Toch vond ik het een schitterend filmpje, vooral hoe de gehandicapte mensen zelf op hun paspop reageerden, dat was het mooist, vond ik :')
Anoniem - Maandag 9 december 2013 22:24
Ik vind het echt gróte onzin. Sowieso de hele 'paspoppen-kwestie'.
Het zijn maar poppen.. Een beetje een gezond iemand die kijkt gewoon naar de kleding.
Ik heb dan wel een eetstoornis, maar ga me niet vergelijken met een pop die niet in verhouding is.. Nooit gedaan ook. Ik kijk puur naar de kleding. Gelukkig!

Roosk - Maandag 9 december 2013 22:51
Wauw, dit is zoo mooi!!
Hanna - Dinsdag 10 december 2013 11:28
heel gaaf gedaan!!
S.. - Dinsdag 10 december 2013 13:14
Hartstikke leuk allemaal, maar ik vraag me echt af wie hier beter van wordt. Als mensen zich al niet kunnen identificeren met de 'normale' paspoppen (die hooguit maar half zo breed zijn als een gezond iemand), waarom zouden mensen met een handicap zich dan wel kunnen identificeren met een 'imperfecte paspop'..?

Snap ook niet dat het maar een week is. Alsof er na die week geen mensen met een beperking meer zijn.

Maar ja goed, voor mij zijn paspoppen gewoon een stuk plastic (waar ik niet/nauwelijks op let) met een kledingstuk erom.
Lexii - Woensdag 11 december 2013 09:57
Ik vind het een mooi project. Vooral ook hoe verbaasd die mensen zijn van wie een paspop is gemaakt. En wat ook leuk is om te zien, is dat de kleding op die paspoppen ook goed staat.

Ik meng me niet in de discussie over paspoppen en maatjes ;-).
Anomia - Woensdag 11 december 2013 16:09
Dapper!
En onwijs bijzonder dit. (:
W. Westerlaken - Vrijdag 27 februari 2015 10:23
Deze film hebben we in een basisschoolgroep bekeken tijdens een thema over kleding, waarin we zelf kleding ontwierpen en een etalage met paspop maakten. N.a.v. van de film vertelde een leerling met een lichamelijke beperking over zijn ervaringen. Ook hoe hij reageert op gepest worden om zijn lichamelijke beperking. De (jonge) leerlingen wilden de film twee keer zien. We hadden er mooie gesprekken bij. O.a. dat het voor een ander soms eng is hoe een lichamelijke beperking eruit kan zien. Of dat anderen snel invullen wat iemand met een lichamelijke beperking wel/niet kan. Voor de kinderen was één fragment het mooist nl. de dame die zo blij haar eigen paspop omhelsde!