H&M kritiek om plus-size model

 

Heb jij de nieuwe Lente catalogus van H&M al ontvangen? Bij mij lag hij vorige week al op de deurmat. Een mooie vrolijke catalogus vol mooie nieuwe kleding. Toch is men niet alleen maar enthousiast over deze catalogus, sterker nog, er is flink veel kritiek op. Als je namelijk kijkt naar de plus-size collectie, dan wordt een vrouw afgebeeld waarvan je direct ziet dat zij geen plus-size (maatje 44 en groter) is.

Het lijkt vandaag de dag bijna wel alsof je maatje plus-size hebt wanneer je niet meer past in maatje 34/36. Belachelijk natuurlijk. Volgens veel mensen past de dame op de foto's van de plus-size campagne ook best in 38 of 40.

plus-size H&M

Het van origine Zweedse bedrijf krijgt in haar thuisland harde kritiek van olympisch zwemster Emma Igelström: ‘H&M moet haar verantwoordelijkheid nemen. Het zijn sponsors van ons olympisch team, maar door dit model plus-size te noemen versterken ze het idee dat graatmager het ideaal is.'

Ook op Twitter zie je veel reacties op de campagne langskomen. Inmiddels heeft H&M gereageerd op de stroom aan kritiek. In hun reactie verzekeren ze dat alle modellen in het plus-size gedeelte van de catalogus minstens maat 44 dragen. Wel werd toegevoegd dat je je inderdaad kan afvragen in hoeverre deze modellen de stempel plus-size moeten krijgen.

twitter

Natuurlijk is het heel goed dat er niet alleen maar modellen met maatje 34/36 worden getoond, maar de naam plus-size krijgt zo langzamerhand wel een beetje negatieve bijsmaak. Het zou mooi zijn als we wat minder in hokjes zouden denken.

Bron: huffingtonpost.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

1991Eefje - Donderdag 16 januari 2014 10:39
Daar ben ik het helemaal mee eens. We denken inderdaad veel teveel in hokjes. Dat h&m de indruk geeft dat maat 38/40 plus size is, is niet reëel. Fout zelfs. Vrouwen zijn niet allemaal hetzelfde: we zijn allemaal uniek, sommige hebben een zandloper figuur, andere weer meer een peer figuur. We hebben allemaal ons eigen lichaamsbouw en daar horen we trots op te zijn! Die moeten we accentueren, ongeacht dat je nou maat 34 hebt of maat 44.

Je hoort je lekker in je kleding te voelen, je mooie punten te laten zien en wat minder mooie punten eventueel wat camoufleren. Maar wees vooral trots op wat je hebt! Wat de modebladen/ketens ook zeggen. Be proud :)

xx
kim300808 - Donderdag 16 januari 2014 10:47
Hun eigen plus size maat 44 dan, maar zeker niet de gemiddelde :')
Abenita - Donderdag 16 januari 2014 10:56
Waarom kan niet elke modecatalogus/modetijdschrift het gewoon doen zoals in deze proud2beme blog (https://www.proud2bme.nl/Fashionblog/Festival_Streetstyle).
Gewoon alle maten, allemaal stralende personen, allemaal normaal!
Daar maak je -volgens mij- mensen veel gelukkiger mee. :-)
Singingbee - Donderdag 16 januari 2014 11:03
Haha dat was mij ook al opgevallen! Maar ik kan mij er niet meer echt druk om maken.
-- - Donderdag 16 januari 2014 11:19
H&M heeft, net als alle andere kledingwinkels, zich te houden aan de standaard.
Deze standaard is misschien bizar, maar een model met maat 38 komt nou eenmaal in het hokje "plus-size" ondanks dat dit normaal niet zo gezien word.

Lijkt mij dat je niet h&m hiermee moet pakken, maar de hogeren mensen die deze standaarden hebben bedacht. Zo vaak word er commentaar geleverd op de winkels, terwijl die niet 'fout' zijn.
Ik vind het ook frustrerend, vooral om het idee dat die modellen prachtig zijn, en toch plus-size moeten worden gezien. Maar elke keer als een mooi, gezond plus-size model in de bladen staat de winkelketen ermee bekogelen?
Niet echt eerlijk lijkt mij
Jessy - Donderdag 16 januari 2014 11:25
@--
daar gaat het hier niet om. Plus-size is bij hun vanaf maatje 44. Neem dan ook een model met maatje 44. De catalogus van H&M is niet de catwalk. Ze zijn groot genoeg om hierin hun eigen keuzes te maken.
At8 - Donderdag 16 januari 2014 11:32
Dat was mij ook opgevallen! Ik heb maat 42/44 en kijk soms bij de plussize collectie. Balen dat er dan zo'n dunne vrouw afgebeeld staat in de catalogus. Je ziet niet eens hoe het jou zou staan, omdat dit een vertekend beeld geeft. Een vrouw met mast 40 die kleren in maat 44 draagt.. Dat is net als die graatmagere modellen die maatje 40 aan zouden moeten. Ze zullen er vast wel wat aan sleutelen, maar toch.
Zet er gewoon een mooie vrouw met maat 44 neer. Je krijgt tuurlijk die hokjes, maar dat laat wel zien dat iedereen er mag zijn, welke maat je ook hebt. Dat je gewoon mag zijn wie je bent. En dat goede voorbeeld moet een zaak als hm geven!
Floor* - Donderdag 16 januari 2014 11:49
Soms vraag ik me echt af waar iedereen zich zo druk om maakt zeg.. Boeiend, als iedereen het toch beter weet dat dit niet plussize is: what's the point. Laat ze lekker en doe niet zo moeilijk..
justme00 - Donderdag 16 januari 2014 12:17
het hele maten-verhaal is zoiezo nogal onzinnig... de ene maat 40 is de andere niet. in sommige winkels pas ik met m'n bijna-ondergewicht niet eens een een maatje M...
GodsChild - Donderdag 16 januari 2014 12:22
Weet je...af en toe word ik er moe van. Van dit soort discussies. De ene keer zijn modellen te doen, en nu zijn ze niet dik genoeg..
Als ik kijk naar dit model zie ik een mooie en gezonde vrouw. En dan met nadruk gezond. Ik heb juist altijd moeite met die uitgesproken plus-size modellen. Dat is namelijk ook niet gezond. En stel dat ik ooit in mijn leven maat 42 zou moeten gaan dragen, dan heb je zo'n ongezond beeld in je hoofd.

Waarom niet gewoon altijd dit soort gezonde modellen gebruiken? Niet te dun, niet te dik. Gewoon mooi en gezond.

Ow, en dat dit model werkt als plus-size model..dat is natuurlijk wel een beetje krom omdat je kan denken: als zij al plus-size is, ben ik wel super plus-size. (bijvoorbeeld) Maar je kan het ook zien als: wauw, ik moet ook plus-size dragen maar deze vrouw is ook gewoon gezond en mooi. Ik ben dus niet meteen dik als ik een maatje meer heb.

En nou ja nogmaals: een prachtig en gezond model!
A - Donderdag 16 januari 2014 12:39
Eens met GodsChild! We hebben nu eenmaal allemaal een ander lichaam. Je kan van die modellen ook niet verwachten dat ze voor de ene opdracht maatje 32/34 hebben en voor de volgende opdracht maatje 42…. De een is nou eenmaal dunner of voller dan de ander. Dus laten we idd gewoon het gemiddelde nemen.

En als je onzeker wordt van een foto in een blad, moet je dat misschien meer bij jezelf zoeken dan bij de H&M of een andere winkelketen! De wereld is nou eenmaal niet altijd eerlijk.. en laat je leven alsjeblieft niet beïnvloeden door een paar stomme foto's die je een uurtje later weer vergeten bent, er is zoveel meer dan dat!! :)
J. - Donderdag 16 januari 2014 12:58
Ik vind er wel een degelijke kern van waarheid in zitten, in die kritiek.
Deze modellen zien er veel en veel beter uit dan 'gewone' modellen en lijken net maat 36 of 38. En dat moet dan gelijk weer plus size zijn.
Misschien kunnen ze bij divided modelen van een maatje groter nemen, en bij deze zogehete plus size modellen ook. Maar dat gaat denk ik niet gebeuren.
Society is a little bit fucked.
luna - Donderdag 16 januari 2014 13:12
het doel van plussize gaat H&M zo echt voorbij..
Het doel is naar mijn idee van plussize dat je in een winkel of online precies weet waar je heen moet als je maatje 44 hebt, want er is altijd een speciale afdeling voor mensen met grote maten... Hoef je niet zo te zoeken.
Maar nu zulke maten ook worden beschouwd als plussize kunnen ze het beter afschaffen!
Christel - Donderdag 16 januari 2014 13:36
Niet heel slim van ze.
jessica - Donderdag 16 januari 2014 14:10
"het zou mooi zijn als we wat minder in hokjes zouden denken"

Het zou nog mooier zijn, om je er gewoon niet aan te storen.
Je weet zelf wel of iets realistisch is ja of nee.
Creme's die alle pukkels en mee eters verwijderen zijn ook niet altijd even realistisch, maken we ons hier ook druk om?

En ik moet zeggen, vanaf 44 is toch ook plus size? Het kan best dat als het model langer is, grote buste heeft of brede schouders maat 44 draagt, maar dat dit niet zo lijkt omdat ze wel slank is. Snap je?
@Jessica - Donderdag 16 januari 2014 15:09
Dankjewel voor je goede voorbeeld over die creme, he-le-maal mee eens
. - Donderdag 16 januari 2014 16:00
tis goed dat h&m een plusline heeft.
net alsof de modellen van de andere lijnen wel echt zo zijn....
Kimgaatervoor - Donderdag 16 januari 2014 17:36
Ergens vind ik dat er niet zo veel gezeurd moet worden op dingen waar we geen invloed op hebben,

Aan de andere kant is deze vrouw in mijn ogen ook niet plus-size, maar blijkbaar is haar MAAT dit volgens de norm wel. Wat is het probleem dan eigenlijk ... ik hoop juist dat het mensen met een maatje meer doet inzien dat je niet gelijk dik hoeft te ogen mocht je maat 44 hebben :)
Jenn - Donderdag 16 januari 2014 19:13
Neee dat geloof ik niet. Dat model draagt geen maat 44. Als dat waar is, dan is ze zeker iets van 2.60m? Dan geven ze wel een hele andere dimensie aan 'plus-size'.
Lusi - Donderdag 16 januari 2014 20:34
Ik vind haar wel een mooi figuur hebben, maar volgens mij past ze maat 36 ook wel aan, tenzij ze heel lang is. Gewoon altijd dit soort modellen gebruiken :D.

Nienke - Zaterdag 18 januari 2014 22:49
Het is misschien wel zo, maar als we alleen maar grote plussize modellen laten zien is dat toch ook geen goed beeld? Het is dan of heel dun of juist veel meer, maar wanneer komt er nou gewoon een keer een normaal model?
En iedereen is prachtig in elke maat en vorm, maar misschien is het veel beter om gewoon plussize en normale modellen en de modellen van nu niet gescheiden maar gewoon samen te laten zie op een foto? Ik vind het zo in hokjes gedacht om ieder model een bepaalde naam te geven: Iedereen is prachtig toch?, waarom gaan we mensen dan in bepaalde secties plaatsen?
Anoniem - Zaterdag 18 januari 2014 23:04
Ik vind het niet kloppen?
Ik werd als model gevraagd dus dat is dan een teken dat ik ook plus size moet, want ik heb maat 36/38
De wereld zit raar in elkaar de ene keer ben je te dik en de andere keer te dun??
Ik vind dat er gewoon gezonden modellen moeten komen.
Zou ook veel beter zijn voor de kijkers...
anoniemm - Woensdag 12 februari 2014 16:33
Ja voor de MODELLENWERELD is dit plussize en dat verschil zie je ook gewoon, hard maar waar.Voor de niet modellenwereld is dit figuur vrij gemiddeld maarja,de tnormale fashionmodellen hebben sowieso al een niet gemiddeld nederlands figuur.Het word plussize genoemd omdat het boven de maat is die ze hanteren voor de normale fashionmodel.Sorry hoor maar tis gwn gezeik.
Rosaaa - Maandag 9 juni 2014 14:18
Ik vind dat de h&m helemaal gelijk heeft! 38/40 mag je wel plus size noemen!! dikker wil je ook niet zien.
Rosaaa - Maandag 9 juni 2014 14:21
wie wil er nou een dik iemand in een blaadje zien staan. dan gaan mensen toch ook denken, als ik die kleding koop lijk ik dikker. Mensen hebben zoveel kritiek omdat ze zelf een hopeloos geval zijn, ze kunnen niet tegen de modellen op en zijn stik jaloers.