Gezonde barbie die geen anorexia promote

 

De voor iedereen bekende Barbie pop ligt al jaren onder vuur. De pop heeft onrealistische lichaamsverhoudingen, is te dun en zou hiermee eetstoornissen zoals anorexia nervosa promoten. Binnenkort krijgt Barbie echter concurrentie van de een nieuwe poppenlijn genaamd 'Lammily', ontworpen door kunstenaar Nickolay Lamm. Hij maakte in 2013 de 'Normal Barbie' waarvan de foto's al snel enorm populair waren op het internet. Hij haalde hiermee de headlines van vele nieuwsites, vrouwen -en lifestyle websites.

average is beautiful

Voor de maten van de pop maakte hij gebruik van de gemiddelde Amerikaanse vrouw van 19 jaar oud. De pop heet dus Lammily en heeft een gezond BMI. Ze draagt bovendien slechts een klein beetje make-up. De slogan van de Lamilly poppenlijn is 'Average is Beautiful'.

Om ervoor te zorgen dat de pop ook daadwerkelijk in de schappen van speelgoedwinkels komt te liggen is de kunstenaar een crowdfunding project gestart. Sinds hij hiermee gestart is heeft hij al meer dan tachtigduizend dollar ontvangen van ruim tweeduizend mensen. Hierdoor kunnen de poppen waarschijnlijk vanaf november dit jaar worden verkocht.

Onderstaand zie je de foto's van de Lammily poppenlijn. Ik ben benieuwd wat jullie van deze poppen vinden en of jullie denken dat dit een echte concurrentie is voor Barbie.

lamilly doll   lamilly doll

lamilly doll

lamilly doll lamilly doll

Wil je meer weten over de pop en het crowdfunding project kijk dan op de site van Lammily.com.

Bron foto's: dailymail & Lamilly.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jes - Donderdag 6 maart 2014 11:48
Ik vind het mooi en realistischer maar of het een concurrentie is weet ik niet omdat het niet een "echte" barbie is. Ik zou het zelf bijvoorbeeld sneller poppen noemen.
Liadan - Donderdag 6 maart 2014 11:51
Ik vind ze ook wel leuk. Maar kinderen zijn helemaal niet bezig met hoe dik of dun een barbie is, dus die hele discussie is best wel onzin.
kind_van_de_sterren - Donderdag 6 maart 2014 11:51
Oké, Barbie is mager, maar waarom moet dit weer een dikke pop zijn? Waarom geen normaal figuur :S
A - Donderdag 6 maart 2014 11:52
Ik vind het een hele mooie pop! Misschien zelfs wel mooier dan de eigenlijke barbiepop.

Maar over het algemeen is het wel onzin dat iedereen zo moeilijk doet over Barbie. Barbie is Barbie en heel veel kinderen zijn met Barbie opgegroeid en daardoor is nou niet bepaalt het percentage van meiden met anorexia gestegen.

Maargoed... Ik vind hem mooi geworden!
na - Donderdag 6 maart 2014 11:54
Super leuke poppen!
Ik denk dat het wel leuker is als er nog iets van een onrealistisch iets bij zit (bijvoorbeeld een prinsessenversie) want dan stimuleert dat ook denk ik de fantasie van kinderen. Ikzelf zou liever spelen met een sprookjespop dan met een meisje dat er net zo uitziet als ik.

Maar dat de maten normaal zijn vind ik erg positief!
@kind_van_de_sterren - Donderdag 6 maart 2014 11:58
Waar zie jij een dikke pop?
Asmae - Donderdag 6 maart 2014 11:59
Dit is toch een normaal figuur , of niet ? (kind_van_de_sterren)
Best wel schattig eigenlijk :-)
kind_van_de_sterren - Donderdag 6 maart 2014 12:04
Normaal is een verkeerd gekozen woord, maar ik bedoel een pop met een gezond figuur. Het is of dik of mager, waarom niet gewoon iets wat daar tussen zit?

Daarnaast heb ik nooit echt het probleem met Barbie gezien, als kind begreep ik heel goed dat het poppen en een fantasiewereld was. Ik dacht zelfs nooit na over het figuur van die pop.
Marieke - Donderdag 6 maart 2014 12:09
Kind van de sterren, DIKKE pop? Dit is nog steeds een heel slank lijfje. Het lijfje van Barbie zou bij een echt mens onmogelijk zijn en breken. Lammily heeft een realistischer lichaam en is erg slank. Ik voel me nog steeds niet "average" nu, want ik ben dikker dan de pop maar dat ter zijde. Het is een verbetering en ik wil er een :)
Gigi - Donderdag 6 maart 2014 12:11
Om eerlijk te zijn denk ik dat ''niet kwetsbare kinderen'' totaal niet bezig zijn met de omvang van barbie Wat ik zelf zie bij mijn kinderen (en de kinderen van anderen) is dat ze kijken naar het haar, de kleding, de schoenen. Maar het figuur komt nooit te sprake.
@Asmea - Donderdag 6 maart 2014 12:12
Tuurlijk is dat een normaal figuur! En ik denk dat de reacties van kind_van_de_sterren alleen maar aantonen dat deze pop met een gezond figuur een heel goed idee is....
Katja - Donderdag 6 maart 2014 12:26
Beter!
Maanmeisje - Donderdag 6 maart 2014 12:28
Ach ja, het zijn 'maar' poppen :-)... Ik denk dat je je als mens eerder vergelijkt met mensen dan poppen. Ik vind Blythe poppen erg leuk, en die hebben een heel groot hoofd en een dun lijf. Dat is realistisch gezien natuurlijk ook niet helemaal in proportie, maar ach ;-)... Ik vind het overigens wel een leuk en goed idee, de bovenstaande pop.
S. - Donderdag 6 maart 2014 12:57
Ze zien er een stuk menselijker uit.
Charlotte - Donderdag 6 maart 2014 12:58
Dik? NO WAY!
Die pop heeft een platte buik & gespierde bovenbenen
:D
JustMeXx - Donderdag 6 maart 2014 13:07
Ik denk persoonlijk dat poppen niet rechtstreeks tot een eetstoornis leiden maar ze bevestigen wel weer het schoonheidsideaal (slank) waar alles om ons heen van bezeten is.
Maan. - Donderdag 6 maart 2014 13:10
Hihi ik stel me zo voor dat dit over 100 jaar als normaal wordt gezien en dat mensen dan echt heel vreemd zouden kijken als er ineens een hele dunne pop à la barbie wordt gemaakt. Like? 'Wie heeft dit bedacht, hij lijkt helemaal niet op ons!' Deze pop is tof :)
Viooltje - Donderdag 6 maart 2014 13:20
Ik vind het een mooie pop met een normaal figuur. Maar het blijven maar poppen. Ik denk dat de meeste kinderen niet echt na denken over het figuur van een barbie pop maar alleen lekker mee willen spelen. Ik vind het wel een goed inititief. De echte barbie is ook onrealistisch dun vind ik.
Star* - Donderdag 6 maart 2014 13:52
wel beter deze pop.. alleen vind een mooie outfit of wat make-up wel mogen (:
Star* - Donderdag 6 maart 2014 13:54
moet idd zeggen dat ik vroeger niet nadacht over hoe mn barbie eruit zag. Alleen het thema, bijvoorbeeld turnbarbie, en zwembarbie, en pocahontas barbie dat vond ik interessant xD
@Star* - Donderdag 6 maart 2014 14:09
Inderdaad. Mijn grootste probleem met barbie's was altijd dat ik twee heel erg leuk vond (de rest wat minder) en dat ik maar 1 mannelijke pop had. Het gevecht was altijd wie er met Ken mocht trouwen.
Ik kan me niet herinneren ooit bezig te zijn geweest met hun figuur.
SH - Donderdag 6 maart 2014 14:11
Woow, wat een mooie verbetering. Er zullen vast meerdere versies komen van de pop, ik denk dat ze deze versie als een uitprobeersel nemen om te kijken hoe de handel in deze pop uitpakt.
Ik, zeventien jaar oud, zou echt graag deze pop kopen. Ook al heb ik sinds mijn achtste geen barbie meer aangeraakt. Het kleine meisje komt weer in me op, het lijkt me gewoon goed om als ouder sowieso zon pop te hebben voor hun kleine meid, om later, als ze in hun periode komen dat ze zichzelf af en toe te dik vinden, te laten zien wat normaal is.
Rachel - Donderdag 6 maart 2014 14:23
Wow. Ik vond die Lammily eerst ook dik, maar dat komt natuurlijk omdat ik de graatmagere Barbie gewend ben. Zo zie je maar weer hoe raar onze standaarden eigenlijk zijn. Het lijkt me een heel goed idee om deze barbie op de markt te brengen.
Proud2BGodsChild - Donderdag 6 maart 2014 14:42
Ik vind ze er erg leuk uitzien! Haast leuker dan de 'echte' barbie. Maar ik vind idd de hele discussie over dat de barbie anorexia zou promoten een beetje onzin. Zelf speelde ik vroeger ook vaak met barbies maar heb er nooit bij stil gestaan dat ze zo dun waren en dat ik ook zo zou willen zijn...
Lamp - Donderdag 6 maart 2014 14:46
Wat ook echt een hele vreemde gewaarwording is is dat als ik eerst een tijdje naar de gewone Barbie kijk en die als standaard neem, dat ik Lamilly dan idd behoorlijk stevig vind. Maar als ik dan een tijdje naar alleen Lamilly kijk vind ik haar heel mooi en dan kijk ik naar Barbie dan vind ik haar graatmager, uit proporties gerukt en kinderachtig.
J. - Donderdag 6 maart 2014 15:36
Mijn mening over de nieuwe pop, mooi! Goed idee, beter dan de Barbie. Alleen ik vind de borsten wel te groot. Ik denk dat het mooiste zou zijn als ze een 'barbie'-pop op ware grote zouden kunnen maken van een tiener-meisje. Nogmaals mijn mening (=o
PeanuttButterfly - Donderdag 6 maart 2014 16:13
Mooie pop, en een goed initiatief ook. Maar als klein kind was ik nooit bezig met het 'perfectje' barbiepoppenlichaampje. Ik speelde er gewoon mee en dat was leuk, klaar. Daarnaast vind ik de kleding een beetje simpel terwijl dat juist het 'leukste' is van barbie's, naar mijn idee. Maar ik denk wel dat deze Lamilly populair gaat worden en dat vind ik zeker positief. (:
*MAAN* - Donderdag 6 maart 2014 16:30
kinderen zijn er op jonge leeftijd zeker mee bezig
ik heb het vaker gehoord en ook afgelopen weekend werd dit weer bevestigd
doordat een meisje van 3 zij jij hebt een dikke buik
hoi - Donderdag 6 maart 2014 17:01
Wat een leuke pop! En een ontzettend lief filmpje, haha.
Liz - Donderdag 6 maart 2014 17:02
Doet me aan een sims-poppetje denken. Wel mooi. Maar ik vraag me af of kinderen op jonge leeftijd al echt zo met figuur bezig zijn? Kan me niet herinneren dat ik dat deed als kind zijnde. Een (barbie)pop moest vooral een mooi gezicht hebben, mooi haar en mooie kleren. Denk trouwens dat je barbie nooit kunt vervangen door zo'n lammily, tenzij ze die dunne barbies niet meer verkopen
-Metaphor - Donderdag 6 maart 2014 17:12
Als het qua prijs gewoon ongeveer kost wat een Barbie kost (duurder wordt te duur, goedkoper is 'dat goedkope merk') denk ik dat het wel een hit wordt
Nerveus - Donderdag 6 maart 2014 17:24
Wat een lelijke pop. Laat Barbie gewoon Barbie zijn. Als kind was ik er niet mee bezig hoe dik of dun een Barbie was en ik denk ook niet dat kinderen van nu daar mee bezig zijn. Zo kun je wel van alles een probleem maken...
Fay - Donderdag 6 maart 2014 17:32
Ik zou ze allebei kopen. Ik denk niet dat het concurrentie is want sommige mensen hebben een voorkeur voor barbie en barbie bestaat al langer dus heeft meer accessoires en dergelijke.
Julia - Donderdag 6 maart 2014 17:39
Wel grappig dat ze bruin haar heeft. Waarom?
m - Donderdag 6 maart 2014 18:39
Heel leuke pop! Alleen ogen staan beetje ver uit elkaar?
erna - Donderdag 6 maart 2014 18:47
dit is een average normaal figuur. Geef toe lastig maar wel reëel.
We weten allemaal hoe moeilijk het is om om een barbie figuur vol te houden dus lets face the facts.
Jelle - Donderdag 6 maart 2014 19:06
Grappig dat ze bruin haar heeft.
Brunettes, verenigt u!
Annelie - Donderdag 6 maart 2014 19:30
Ja, ik denk het wel, het ziet er echt mooi uit!
AnaMan - Donderdag 6 maart 2014 19:33
"Promote" is verleden tijd... "promoot". Is gewoon een Nederlands woord, hoor :P

En ik vind haar ook dik. Kan zijn dat dit tegenwoordig de norm is, maar die norm was voor de fast food bubble echt niet dit. Ze is misschien gezonder dan Barbie, maar voor mij te stevig. Niet dat kleine kinderen zich daar veel van aantrekken. Die vinden alles leuk, en praten hun ouders en omgeving verder na. Daar ligt het probleem meer dan in de poppen zelf.
*** - Donderdag 6 maart 2014 19:42
Ik vind het eigenlijk echt een mooie pop!
Hekepekepao - Donderdag 6 maart 2014 19:52
Ik vind het aan de ene kant wel allemaal onzin, weetje je moet jezelf niet vergelijken met een pop want als we het zo gaan bekijken kunnen ze de meste teken filmpjes van de televiese halen om dat de poppetjes lijken of ze anorexia hebben of zo, het is gewoon een pop en geen mens...
maar ze ziet er wel grappis uit
x - Donderdag 6 maart 2014 20:38
Als kind was ik er echt niet mee bezig of een pop nou dik of dun is!
Floor* - Donderdag 6 maart 2014 22:07
@anaman: Eigenlijk klopt het niet wat je zegt.
Promoot is geen Nederlands woord en promotete is de verleden tijd in ik-vorm van het werkwoord promoten.
I'm just saying..
Roos_ - Donderdag 6 maart 2014 23:03
i like! het idee erachter dan iig want de kleren mogen wel wat stijlvoller ;)
-- - Donderdag 6 maart 2014 23:35
i want to be the smallest one
Sheila - Vrijdag 7 maart 2014 08:34
T liet mij ook meteen aan de Sims denken! Ik vind dit een betere barbie pop ^^
hjkl - Vrijdag 7 maart 2014 11:12
Ik vind deze veel mooier dan de gewone barbie
een realistische vriendin om mee te spelen
Mikes - Vrijdag 7 maart 2014 15:04
Het is maar een pop...
Barbie heeft nooit mijn eetstoornis beinvloed. Dus eigenlijk onzin.
Daarnaast is het wel een leuke pop.
Helaas denk ik dat ik zelf liever barbie gehad zou hebben als kind. Dat voelt gewoon traditioneler, klinkt heel stom, weet ik.
- Vrijdag 7 maart 2014 18:30
Ik vind het een mooie pop, met een vriendelijke uitstraling:)
Ik heb ook nooit bewust over het figuur van een barbie nagedacht,
maar het gaat waarschijnlijk over het ideaal beeld wat jij in je kindertijd ontwikkelt.
Daar zou het wel een rol in kunnen spelen denk ik, dus het kan nooit kwaad!
rozetje - Zaterdag 8 maart 2014 07:41
oke nu voel ik me echt mega dik als sommige dit al "te stevig" vinden….
Mariska - Zaterdag 8 maart 2014 10:17
Ergens zou ik denken dat het eerst niet zo veel succes wil hebben omdat ze ... ja sorry kan zijn door dat ik zelf met die problemen zit, maar omdat ze gewoon echt dikker zijn dan die mooie barbie waar iedereen zo dol op is.
Maar zodra mensen het verhaal achter het ontstaan ervan weten, denk ik dat de barbie het echt niet meer gaat redden en dat voor de kinderen van mijn leeftjd, later hun kinderen niet met barbies beginnen maar met deze poppen :P
Tenminste, dat hoop ik. Ik hoop dat het werkt. Ik heb zelf altijd barbie poppen gehad (ondanks dat ik niet veel met poppen had...) en ik denk wel dat dit gaat helpen als je de kinderen er maar mee op laat groeien... En misschien dat ALS het een echte populaire pop wordt, dat dan ook ineens een stuk minder mensen eindigen met een eetstoornis omdat ze weten dat die pop, die niet dun is, perfect is.
Sharon - Dinsdag 11 maart 2014 21:56
Elke keer zeggen mensen dat anorexia word veroorzaakt door de media. Het kan inderdaad een trigger zijn. Wanneer gaan mensen inzien dat anorexia of welke eetstoornis dan ook een psychiatrische aandoening is, geen mediaziekte!
Dit blijkt maar weer dat anorexia word gezien als een mediaziekte. Vooral als mensen bezig blijven met die te dunne barbiepop. Er zijn mensen die echt denken dat barbie perfect is. Die geven duizenden uit aan plastisch chirurgie. Dan is het toch juist goed voor hun?
Nouhaila - Donderdag 20 maart 2014 15:32
Ik vind dat een barbiepop een gezond lichaam moet hebben.. Steeds meer mensen willen op zo'n pop lijken. Ik kom wel bijna elke dag zo'n foto tegen op instagram enzoo! dus ik vind dat het een goed en vol lichaam moet hebben met wat minder makeup