Een pop zoals jij

 

Al eerder is bijvoorbeeld Barbie in opspraak geweest omdat zij er te perfect uit zou zien en niet zou aansluiten bij de gemiddelde vrouw. Hierdoor zou het een onrealistisch voorbeeld geven voor kinderen. Inmiddels heeft de Britse speelgoedfabrikant Makies poppen ontwikkeld die de koper zelf kan customizen. Hierdoor kunnen ouders hun kind een pop geven die beter aansluit bij hem of haar doordat de pop bijvoorbeeld ook een bril draagt, in een rolstoel zit of een litteken heeft.

De Makies poppen zijn een reactie op de Facebook campagne #ToyLikeMe die opgezet is door twee moeders die meer speelgoed willen dat aansluit bij kinderen die anders zijn. De hashtag #ToyLikeMe zegt al eigenlijk alles.

makie


De poppen van Makies worden gemaakt met 3-D printers en hierdoor kan de massaproductie omzeild worden en voor elk kind een unieke pop gemaakt worden. Je kunt de poppen zelf customizen met bijvoorbeeld een bril, gehoorapparaat, littekens of wijnvlekken. Zo kan de pop er precies zo uit zien zoals het kind. Matthew Wiggins van Makies zegt dat het fantastisch is dat ze met hun ontwerp en productieproces kunnen inspelen op de behoeften van de consument.

Lammily Dolls
Al eerder schreven wij over de Lammily Dolls die al eerder dan Makie poppen ontwikkelden die meer overeenkwamen met de normale vrouwen. De poppen hadden de maten en proporties van een gemiddeld 19 jarig meisje met een gezonde maat. Verder werden er stickers bijgeleverd waarmee kinderen de poppen oneffenheden en bijvoorbeeld puistjes of striae konden geven.

De eerste Makie poppen zijn inmiddels geproduceerd en online verkrijgbaar. Dat betekent echter niet dat de #ToyLikeMe Facebook campagne al voorbij is. Zij willen dat ook de grotere bedrijven als LEGO, Mattel en Playmobil met realistischer speelgoed komen waarbij ook beperkingen te zien zijn. Er zijn ontzettend veel kinderen over de hele wereld die moeten leven met een beperking en ook zij zouden een positief rolmodel moeten hebben.

makie

Het is een feit dat er rondom Barbie veel ophef is ontstaan over haar te dunne en onrealistische verhoudingen die een ongezond en onhaalbaar schoonheidsideaal laten zien. Hier zijn veel reacties op gekomen en ik denk dat veel kinderen niet bezig zijn met het figuur van hun barbie maar dat zij het gewoon leuk vinden om met een mooie pop te spelen. Wel denk ik dat de Makie pop erg kan helpen wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde beperking hebt of een wijnvlek of litteken in je gezicht. Als ouder kun je je kind hierdoor laten zien dat zij niet de enige is en het kan een kind wat meer zelfvertrouwen geven. Ook als het zelfvertrouwen niet per se beschadigd zou zijn door het spelen met een normale pop.

Bron: dailymail.co.uk & mymakie.com

Wat vind jij van dit initiatief?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Woensdag 20 mei 2015 19:05
Dit vind ik wel een leuk en mooi idee!
d - Woensdag 20 mei 2015 19:53
sowieso wat een leuke poppen!
Suus - Woensdag 20 mei 2015 22:41
Ik snap niet dat de volwassenen zich zo opwinden over de Barbie.

Ik ben het met je eens Laura, toen ik zelf met Barbies speelde heb ik niet 1x stilgestaan bij de lichamen van de poppen, of gedacht "zo wil ik ook zijn".
Het zijn ook niet de kinderen die je hoort klagen over de poppen, maar volwassenen. De volwassenen maken deze poppen niet omdat hun kinderen zeggen "mama, moet ik ook zo zijn als Barbie?", maar omdat zij bedacht hebben dat het zorgt voor een laag zelfbeeld bij kleine meisjes die niet eens bezig zijn met zulke zaken. Misschien zegt dit meer over de volwassenen dan over het speelgoed
.
Ook twijfel ik aan de gedachte dat speelgoed met "afwijkingen" het kind een positief rolmodel zal geven, of zal laten zien dat het kind niet de enige is met een afwijking. Ik denk juist dat er veel te veel nadruk op de beperking wordt gelegd met zulke poppen, dat het kind zich juist te bewust zal zijn van het "ik ben anders" en "ik heb een afwijking en daarom zijn er gelukkig ook speciale poppen voor mijn afwijking".

Ik denk dat het belangrijk is om ook naar de keerzijde van deze poppen te kijken, het blijft immers maar speelgoed...
hanneke - Woensdag 20 mei 2015 22:46
helemaal eens met suus ;)
Secretbutterfly - Donderdag 21 mei 2015 00:41
Ja ook helemaal eens met Suus
x - Donderdag 21 mei 2015 09:45
Eens met suus
Miekio - Donderdag 21 mei 2015 14:29
Ik heb een aangeboren zichtbare handicap, en had er nooit moeite mee dat mijn poppen dit niet hadden. Ik zag ook helemaal niet mijzelf in die poppen, ik koos bijvoorbeeld vaak voor de bruine barbie hoewel ik zelf blank en blond ben. (Maar dat kwam vooral omdat bruine barbie's van dat leuke haar hadden wat je met een nep wafelijzer kon bewerken).
Ik noemde ze ook nooit naar mijzelf...Poppen zag ik meer als vriendinnetjes dan miniatuur ik.

Zodoende heb ik er nooit problemen mee gehad dat mijn barbie's of andere poppen wel dit of dat hadden wat ik niet had. Maar als een pop wel een beperking had gehad, weet ik zeker dat ook niet het gevoel had gehad dat er te veel de nadruk op werd gelegd hoor... Poppen zijn poppen en ik speelde net zo goed met lego ventjes en daar kreeg ik ook geen complex van omdat ze geler en rechthoekiger waren dan ik.

Een kind ziet dat soort dingen niet hoor, en gaat veel te veel op in zijn/haar fantasie en creativiteit en het spel dan kijken of je pop wel even dikke benen heeft als jijzelf. Vanaf het moment dat we dat gaan doen spelen we over het algemeen toch niet meer met poppen.

Ik zie het meer als marketing (tegenwoordig zie je steeds meer dat het verdient om te laten zien hoe geweldig tolerant je bent) dan als een psychologisch verantwoord speelgoed.
fleur - Donderdag 21 mei 2015 15:15
ontdanks dat sommige van julie denken dat het niet nodig is, vind ik het wel erg goed want je weet nooit meer presies wat je dacht en ja: kinderen denken daar niet bij na, maar misschien toch ergens onbewust wel. ik vind het dus wel goed dat mensen hiervoor opkomen.
Leanne - Donderdag 21 mei 2015 20:23
Ik ben het eens met suus, ik heb vroeger vaak met barbies gespeeld maar ik heb er echt nooit over nagedacht dat ze zo dun zijn. Hetzelfde heb ik bij b.v. winx club die tekenfilm, die keek ik vroeger altijd en die meiden zijn nog dunner dan barbies. En dat ziet er natuurlijk ook heel nep uit XD maar ik heb er nooit overnagedacht dat ik ook zo wilde zijn. Het is wel een leuk idee maar niet echt nodig.. Vind ik
Roeline - Vrijdag 22 mei 2015 15:41
Mooi initiatief! Hoewel ik er vroeger ook niet bij stil stond dat de Barbie misschien niet zou kloppen. Toch geloof ik zeker dat dit bij meiden wel het geval zou kunnen zijn! En ik denk in de huidige maatschappij meer dan vroeger! Een normaal beeld geven is gewoon altijd beter dan een beeld wat niet klopt!
Ag!rl - Vrijdag 22 mei 2015 18:51
Ik vind de poppen er eigenlijk wel gewoon heel leuk eruit zien
Tass - Zondag 7 juni 2015 10:23
Helemaal eens met Suus! Ik heb vroeger jarenlang dagelijks met Barbies gespeeld en nog nooit heb ik stilgestaan bij hun figuur. Ik hield me altijd bezig met leuke kledingcombinaties maken en hun haar leuk doen.