Een Selfie delen op social media

 

Je ziet het waarschijnlijk regelmatig voorbij komen in je timeline op Facebook, Twitter of Instagram: Een foto van iemand zijn gezicht met eronder #selfie. Selfie is een hip woord voor zelfportret. Sommige mensen plaatsen zoiets heel af en toe, maar er zijn ook mensen die dit dagelijks doen of zelfs meerdere keren op een dag. Uit een recent onderzoek genaamd 'Tagger's delight' blijkt dat het delen van selfies op Facebook de minst populaire manier is van updaten.

#selfie

Het overmatig updates posten op social media kan offline contact slechter maken. Het overmatig posten van selfies op social media is echter hetgeen waar anderen zich nog wel het meest aan irriteren. Deze manier van updaten op Facebook, Twitter en Instagram wordt ook veel gedaan door allerlei celebrities waaronder Rihanna, Cara Delevingne and Peaches Geldof.

Het delen van te veel selfies kan echter destructief zijn voor je relaties met vrienden, collega's en familie. In welke mate het aantal selfies posten invloed heeft op relaties in de offline wereld is onderzocht door de universiteit van Birmingham, de universiteit van West of England, de universiteit van Edinburgh en Heriot-Watt University in het gezamenlijk project Tagger's Delight'.

Uit het onderzoek bleek dat hoe meer selfies werden gedeeld, hoe minder likes iemand kreeg van vrienden, collega's of familie. Dr. David Houghton van de Birmingham Business School, zegt: 'Uit het onderzoek blijkt dat wanneer men vaak foto's op Facebook plaatst, men het risico loopt real life-relaties te beschadigen. Dit is omdat mensen, buitenom hele goede vrienden en familie, zich niet goed kunnen verhouden tot mensen die continu foto's van zichzelf delen. Het is goed om te beseffen dat de informatie die we posten naar onze ‘vrienden' op Facebook, eigenlijk door heel veel verschillende mensen wordt bekeken: vrienden, familie, collega's en kennissen. En elke groep kijkt op een andere manier naar deze informatie en foto's.'

Uit het onderzoek bleek ook dat jonge vrouwen de meeste steun halen uit 'likes' krijgen op Facebook. Wat oudere gebruikers en mannen halen hier weinig steun uit en krijgen ook weinig. De meest recente nieuwe trend schijnt nu trouwen het delen van #Belfies te zijn: foto's van je billen.

bob en scarlet

En ik? Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit de #selfie gebruikt. Natuurlijk plaats ik soms wel eens een foto van mijzelf (meestal samen met mijn hond, kat of vriendin) op Facebook of Instagram, maar niet overmatig. Ik kan me echter voorstellen dat sommige mensen dit wel veel doen omdat ze erg op zoek zijn naar een soort van bevestiging. De wens om aardig gevonden te worden kan heel groot zijn en als je erg twijfelt of mensen je mooi of aardig vinden, kan indirect hierom vragen door #selfies te posten een manier zijn. Maar misschien niet de juiste manier....

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

'Metaphor - Donderdag 15 augustus 2013 13:00
Ik doe wel aan selfies, maar veel minder dan vroeger.
In de tijden van Hyves ging er ook om de zoveel dagen een nieuwe foto op.
Nu om de zoveel weken, gewoon omdat ik van afwisseling houd qua profielfoto's.
Vera - Donderdag 15 augustus 2013 13:06
Oeps! Haha. Ik plaats er alleen geen '#selfie' achter.
K - Donderdag 15 augustus 2013 13:38
Ik ben niet zo voor foto's van mezelf plaatsen.
Ik beperk het zo min mogelijk.
miri - Donderdag 15 augustus 2013 14:14
Ik ben gestopt met al die onzin, ben van facebook af en heb een oude mobiel.Het is heerlijk om niet steeds meer na te hoeven denken over een leuke foto van mijzelf. Ik denk en weet van mezelf dat veel mensen bevestiging willen, mooi gevonden willen worden. Ik ben alleen in real life te zien zeg maar, en dat vind ik helemaal voldoende.
Maan - Donderdag 15 augustus 2013 15:48
Wauw, respect voor jou miri! Wou dat ik dat kon, maar tóch dat gemak om contact te houden en op te bouwen via internet en het even snel kunnen opzoeken van bijv. treintijden op mijn mobiel.. weerhoudt me ervan ;). Behalve als ik op vakantie ben, wat een rust en ruimte heb ik dan ineens in mijn leven zeg!
Kaneeltje - Donderdag 15 augustus 2013 16:05
Ik moet eerlijk toegeven dat ik een soort van onbewuste afkeer krijg als mensen zo'n foto posten. Eigenlijk heel slecht van mij, maar ik denk dan toch: Jezus, wat heeft dat kind veel aandacht nodig, vindt ze zichzelf zo mooi, wat wil ze hiermee bereiken, wat een aanstellerij, moet ik nu jaloers worden ofzo, etc.
Maar als ik die dingen denk zijn er vast meer mensen die er op die manier op reageren...
peanutbutter - Donderdag 15 augustus 2013 16:36
Volgens mij willen ze dat hier ook. Jullie posten wel heel veel fotos van jezelf proud2bme. Ook een beetje aandacht tekort en bevestiging nodig?
mango09 - Donderdag 15 augustus 2013 16:50
Ik weet van verschillende mensen dat 90% van de foto's die ze posten op instagram een selfie is. Het idiote ervan vind ik dat er enorm veel likes op komen en tig reacties. Dan denk ik altijd bij mezelf "zie je dan niet hoe absurd dit is???"
sindy - Donderdag 15 augustus 2013 17:06
Mijn prive leven vind ik veel te kostbaar om zo te grabbel te gooien op facebook en allerlei fora. Ik doe alleen aan linkedin om kennis en interessante discussies op mijn vakgebied te volgen. De rest van mijn tijd en energie gaan naar mijn vriend(en) en familie, mensen die er echt toe doen.
justme - Donderdag 15 augustus 2013 17:47
Ik irriteer me altijd kapot aan mensen die veel foto's van zichzelf op facebook zetten. Moeten ze nu echt drie keer per dag laten zien hoe mooi ze zichzelf vinden .. ?
Meisje14 - Donderdag 15 augustus 2013 18:03
Ik durf dat echt niet :0
Sophie - Donderdag 15 augustus 2013 18:22
Ik heb geen Facebook of twitter of dat soort dingen.
Paula. - Donderdag 15 augustus 2013 18:40
Hier heb ik ook een hekel aan moet ik eerlijk zeggen... Ik plaats zo nu en dan een nieuwe profielfoto op facebook maar dit doe ik juist niet graag. Ik vind foto's maken echt vreselijk en soms is het best leuk om reacties te krijgen, maar via facebook? Facebook zelf is best leuk, maar reallife complimentjes zijn leuker hihi. En ik moet eerlijk zeggen: ik vind het vreselijk als mensen de he-le dag op hun mobiel oid zitten. Ik hou het bij m'n ouderwetse mobiel zonder internet en alles.
groentetuin - Donderdag 15 augustus 2013 21:02
Nouja Ik post wel zo'n 3x per week en selfie of van de natuur of van mijn familie.
En ach. Ik vind het leuk. Boeiuhh
Ik vind de reclame of andere negatieve shit en stuk iritanter.

Next
M. - Vrijdag 16 augustus 2013 10:15
Gelukkig! Ik dacht eerst dat ik de enige was die het niet zo heeft op selfies en mensen die de hele dag op hun mobiel zitten, zelfs als je ze een paar maanden niet hebt gezien en dan een keer afspreekt. Dan zit ik er echt bij van: moet ik nu op mijn laptop gaan om met je te praten via facebook ofzo? Op mijn mobiel zit geen internet en krijg zelfs wel eens verontwaardigde reacties waarom ik niet meteen gereageerd heb op een bericht (binnen een uur al) :S. Eh... ik kan nou een keer niet de hele dag op internet. Krijg ook vaak te horen dat ik nog in het stenen tijdperk leef, omdat ik geen telefoon met internet heb. Echt... Oh; en behalve selfies, vind ik het ook heel irritant als mensen je om 2 uur 's nachts smsen of bellen, niet vragen hoe het met je is, maar meteen beginnen met : "Kun je ff mijn spelletje op facebook bijwerken? Anders haal ik het volgende level niet." Ben dus ook maar gestopt met al die spelletjes; kostte me mijn nachtrust :S.
Een voordeel heeft het wel; ik ben zelf niet zo'n sociaal wonder, maar nu iedereen in gezelschap steeds meer verdrinkt in zijn/haar telefoon, valt dat helemaal niet meer zo op :P. Niet beledigend bedoeld naar mensen die veel op hun facebook of instagram zitten (kijk zelf ook bijna dagelijks wel een keer op facebook), maar is het niet hoe "socialer" we worden op social media, hoe minder sociaal we worden in het dagelijkse, "echte" leven?
groentetuin - Vrijdag 16 augustus 2013 11:18
@m
Nee ik denk niet dat dat zo is.
Ikdenk juist alleen maar sociale want je kunt met vrienden bij houden wat anders al verwaterd zou zijn Door lange afstand.

En die spelletjes
Ja die maken je denk wel eenzaam
MChantalle - Vrijdag 16 augustus 2013 11:55
Voor mij komt het nu over, omdat ik zelf van fotograferen houd en graag experimenteer met mijn camera, dat als ik foto's van mezelf maak omdat ik bijv. het licht of scherpte op iemands gezicht wil testen (en ik geen andere 'modellen' heb) dat dat ook fout is, want dat is dan eigenlijk ook een 'selfie'.
Zelf ken ik best veel mensen die van fotograferen houden en om dezelfde reden ook foto's van zichzelf maken. Op zich denk ik dat hier niets mis mee is? Het maakt me nu onzeker.
miri - Vrijdag 16 augustus 2013 15:56
dankjewel maan! Het is hoe lastig ook, aan te raden :)
Lexii - Vrijdag 16 augustus 2013 16:20
Las vandaag in de Spits dat het alweer uit is, en dat het in is om een Healthie te plaatsen....
anoniem - Zondag 18 augustus 2013 19:45
@Mchantelle, ik herken het wel een beetje wat je zegt. Ik vind het zelf ook leuk om foto's te maken en bewerken enz : ) gewoon als hobby. Nu ik een hond heb post ik dus ook veel foto's van haar. Ik vind het niet raar als mensen een selfie posten (behalve overmatig dan natuurlijk maar dat is bij alles waar té voor staat). Ik vind het juist leuk om foto's van anderen te kijken, en dus zelf foto' s te maken. En dat van alle dingen, of het nu selfies zijn, of het nu een landschap, mooie lucht, macro, of een huisdier is. : )
anoniempje - Dinsdag 22 oktober 2013 22:10
hoe hebbe jullie die foto bewerkt met die tekst enzo=$
nola - Dinsdag 14 januari 2014 12:34
wauw dat zal ik echt niet durfen!
mystoryxsophie - Zondag 4 mei 2014 18:54
Ik vind selfies plaatsen leuk, maar ik krijg op insta vaak maar 5 likes ofzo. En het mooiste is ik trek mezelf daar niets van aan en blijf het gewoon doen. Soms zie ik klasgenoten die meer als 100 likes hebben en allemaal reacties van: beauty xx, mooimeisje, knappie op me beeldscherm ed. ik heb nog nooit zo'n reactie gehad en dat hoeft van mij ook niet. Ik moet mezelf mooi vinden en niet al die huppeltrutjes om me heen!