Echte mannen in advertenties

 

We roepen regelmatig dat we meer 'echte vrouwen' willen zien in magazines of op billboards. Hoe speelt deze wens echter als het gaat om mannen in magazines en in commercials? Willen we dat de sexy 'Coca Cola Light man' een alledaagse 'no-model' man wordt, of hebben we dan stiekem toch liever een wat perfecter, gephotoshopter plaatje? Hoe zouden advertenties eruit zien als ze voortaan worden gedaan door 'echte mannen'.

coca cola light man

In september 2013 liet de bekende krant The Sun foto's maken door Jenny Francis van vier onbekende mannen. Deze mannen moesten in dezelfde poses gaan staan als de 'bewerkte modellen' in de bekende advertenties. Deze foto's bereikten recent de bekende website Reddit, waar vele bezoekers de foto's van de niet-modellen prachtig vonden.

Deze foto's laten daarnaast zien hoe ook voor mannen een onbereikbaar ideaal geldt. Ook in dit geval kan het idealiseren van mannenlichamen bijdragen aan eetstoornissen bij jongens/mannen.

real men
bron foto

real men
bron foto

real men
bron foto

real men
bron foto

Tsja, wat zien we als vrouwen  dan liever? Dat is een interessante vraag, want ik vind die eerste Coco Cola Light man toch ook wel erg prettig om naar te kijken. Als vrouw vergelijk je je toch niet zo snel met het lichaam van mannen, denk ik. Daarentegen kan dit voor mannen wel weer erg vergelijkingsmateriaal zijn.

Wat vind jij? Moeten advertenties zoals bovenstaande meer met 'echte mannen' worden gedaan of heb je liever gewoon de 'perfecte modellen'?

Bron: Dancingrest en Huffingtonpost

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotje - Dinsdag 8 juli 2014 16:07
interessant dat hier ook aandacht voor is. Ik begrijp het de moeilijkheid...

Ikzelf vind het sowieso fijner om te kijken naar ideaalbeelden dan 'echte' vrouwen of 'echte' mannen...
Inger - Dinsdag 8 juli 2014 16:14
De foto's van de niet modellen vind ik ook heel mooi.
Maar niet 'model mooi'.

Maar hierbij vind ik ook... ik hoef ook geen echte vrouwen op covers.
Ze hoeven van mij niet opeens vol te zitten met acné en ik hoef geen heftige striae te zien op foto's.
Dat trekt mij simpelweg niet aan om het product te kopen.
En daar zijn modellen ten slotte voor....
Ik wil alleen geen graatmagere modellen zien, die eerder dood dan levend zijn.
Daar zit een verschil tussen.


Hiermee wil ik niet zeggen dat mensen met striae en acné lelijk zijn, hier heeft bijna elke vrouw wel last van. Echter zit er een mega grijs gebied tussen lelijk en mooi, als lelijk al bestaat.
Maaike - Dinsdag 8 juli 2014 16:25
ik ben het volledig eens met Inger.
Eva - Dinsdag 8 juli 2014 16:29
Ik ben het ook helemaal eens met inger. Daarnaast wil ik zeggen dat als iemand naar de sportschool gaat en er strak uit ziet, hij of zij niet meteen niet meer echt is...
Crannberries - Dinsdag 8 juli 2014 16:47
echte mannen , echte vrouwen .. wat is echt ? Iedereen is zo als ie is ! en dat is mooi !
Janneke - Dinsdag 8 juli 2014 16:53
Ik vind dat er sowieso al een verschil wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen in de reclame-/entertainment-/filmwereld.
Als we bijvoorbeeld naar films kijken zijn de vrouwen vaak helemaal afgetraind en superdun, terwijl er genoeg mannelijke acteurs zijn die een heel 'normaal' figuur hebben. Helemaal geen drooggetrainde blokjesbuiken ofzo. Kijk maar naar Mark Ruffalo, John Krasinski, Paul Rudd, Jason Segel, James McAvoy en nog veel meer. Hele gewone mannen, met hele gewone figuren.
Ik vermoed dat dit is omdat dit hele 'haalbare' mannen zijn. En dat vrouwen dit vaak een heel stuk aantrekkelijker vinden dan die onbereikbare afgetrainde prettyboys.
604 - Dinsdag 8 juli 2014 16:58
ik vind de fotos van de niet-modellen eerlijk gezegd niet zo mooi... opzich ben ik wel voor 'echte' mannen in reclames maar dan moeten ze nie zo'n houding aannemen als de modellen, dat maakt het een beetje belachelijk ofzo...
AnaMan - Dinsdag 8 juli 2014 17:02
Ik vind het niet oké om hier mannen die in vorm zijn "geen echte mannen" te noemen! Zo heel erg gespierd of nep zien de voorbeelden er echt niet uit, hoor. Zulke mannen kun je in de meeste sportscholen wel zien, naast degenen die er heel extreem gespierd uitzien... Zo zagen de meeste mannen er echt wel uit vóór de sterke afname van de hoeveelheid lichamelijk werk in zware beroepen (bootklinker, stratenmaker, bouwvakker enzo). Tegenwoordig hebben die veel gereedschap dat voorkomt dat ze zwaar tillen etc.

Maar het grootste probleem vergeleken met 40+ jaar geleden is natuurlijk vooral de enorme toename van fast food en suikerdrankjes.
MV - Dinsdag 8 juli 2014 17:15
Grappig! Ik vind normale/vrouwelijke modellen mooi
maar normale/echte mannen zoals op deze fotos niet echt wat je noemt
aantrekkelijk. Dan maar ideale fotos van mannen !

Bewijst maar weer dat wij vrouwen het mooiere geslacht zijn ^^
PeanuttButterfly - Dinsdag 8 juli 2014 17:48
Haha ik vind deze mannen in advertenties ook wel humor. Maar aantrekkelijker ofzo.. Nah nee. Sowieso heb ik geen problemen met de zo gezegde 'nep modellen', zolang ze maar niet graatmager zijn.
M - Dinsdag 8 juli 2014 18:10
JEEEEEEEEEEEEJ Ik ben blij eindelijk iets over mannen!
Ik had toevallig deze serie al gezien :D ! Maar als manzijnde vind ik ook fijn dat hier aandacht voor is. Niet alleen bij vrouwen ligt er een soort van 'druk' op het ideaal-beeld. Dat is bij mannen ook echt zo. Al blijkt dus dat het ideaal beeld deel gebasseerd is op de commercie ipv de meningen van de maatschappij zelf. aangezien ik aan de reacties hierboven ook al merk dat we stiekem er wel overeens zijn dat "mooi" een heel breed begrip is. en niet direct wasbordje of dikke tieten betekend ^^.
Stella - Dinsdag 8 juli 2014 18:12
Ik vind 'normale' mannen zoveel aantrekkelijker dan modelmannen!
Alex - Dinsdag 8 juli 2014 18:13
Eindelijk! Niet dat de gespierde mannen geen echte mannen zijn, maar het valt me op dat het voor meisjes en vrouwen meer acceptabel is om dikker te zijn en dat is echt klote.
Katja - Dinsdag 8 juli 2014 19:22
Ik vind het een heel goed initiatief!
sindy - Dinsdag 8 juli 2014 20:22
Tja, ik zie liever die gespierde mannen, kan ik lekker over dromen. In real live hoef ik namelijk echt zo'n man die obsessed is met uiterlijk. En daarbij, laat die mannen zich maar eens lekker onzeker voelen, want zelfvertrouwen komen de meeste kerels echt niet tekort (uit ervaring en diverse wetenschappelijke artikelen weet ik dat).
sindy - Dinsdag 8 juli 2014 20:22
Ik bedoelde natuurlijk in real live dat ik zo'n man niet hoef
R. - Dinsdag 8 juli 2014 20:54
Mwaah, die tweede gaat wel vind ik, behalve het borsthaar dan. De rest heeft echt wel een buikje, dat vind ik niet mooi om te zien. Mijn vriend is perfect, die heeft een slank figuur geen buik en ook geen achterlijk grote spieren en geen borsthaar

Als model zie ik toch liever geen mannen met een buikje. Maar bij mij geldt dat voor vrouwen ook. Dat ik toch lieve het ideaalbeeld zie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik vind dat iedereen daaraan moet voldoen.
Silent-Tears - Dinsdag 8 juli 2014 21:05
Ik vind vooral die eerste echte man stoer! Hij is breed gebouwd en stoer.
Ik zie dus liever de echte man, en die hoeft echt niet mega spieren en wasbord te hebben.
Van mij mogen ze best een beetje een buikje hebben, prima toch?!
Lynn - Dinsdag 8 juli 2014 21:52
Iedereen is echt. Het hebben van een perfect lichaam maakt je niet nep. Alle mannen zijn echt, behalve de gephotoshopte mannen.
Nikki - Dinsdag 8 juli 2014 22:13
Wat een goed (en moeilijk) discussiepunt!

Wat ik vind? Nou om eerlijk te zijn ik afgetrainde/gespierde (/slanke) mannen toch wel aantrekkelijker. Maar dan vraag ik me af wat de mening van mannen is wat betreft over modellen en 'normale' vrouwen (qua uiterlijk). Vinden zij dan ook de modellen toch aantrekkelijker, terwijl wij vrouwen vaak liever 'normale' vrouwen ( nogmaals qua uiterlijk) in tijdschriften zien.

Nou, interessant artikel.
Sh - Dinsdag 8 juli 2014 23:18
Het is meer de uitstraling
nina - Dinsdag 8 juli 2014 23:29
De ECHTE MANNEN!!! niet nep afgetraind en alles vind ik niet mooi..gewoon zo natuurlijk mogelijk is t mooist vind ik..
Yessy - Dinsdag 8 juli 2014 23:30
Ik vind de echte modelmannen veel mooier dan de niet modelmannen.

Vind spieren gewoon sexy :) maar dat vind vast ook niet elke vrouw.
yours - Dinsdag 8 juli 2014 23:35
Ik vind dat er eigenlijk al relatief veel 'normale' mannen in reclames voorkomen en vooral ook in films. Bij vrouwen ligt het een stuk anders
nina - Dinsdag 8 juli 2014 23:50
De ECHTE MANNEN!!! niet nep afgetraind en alles vind ik niet mooi..gewoon zo natuurlijk mogelijk is t mooist vind ik..
Fleurtje - Woensdag 9 juli 2014 00:29
Bij het zien van de modellen; zie je ook daadwerkelijk dat het modellen zijn. Het is niet de 'standaardman'.
Maar vind het wel goed dat er ook aandacht is voor mannen op dit gebied. Mannelijke modellen zouden best minder afgetraind lichaam kunnen hebben om producten alsnog goed te verkopen... want dat blijft tenslotte het doel van advertenties.
Chananja - Woensdag 9 juli 2014 11:19
Ik vind de modellen mooier om naar te kijken dan de niet-modellen. Al staat persoonlijke smaak wat mij betreft los van de vraag naar het maatschappelijk belang van een veranderd ideaalbeeld.

Verder zijn gespierde mannen natuurlijk niet opeens 'nep' of 'niet-echt', maar volgens mij is op deze foto's best duidelijk te zien dat er gephotoshopt is. En dat maakt het wel nep.
Chananja - Woensdag 9 juli 2014 11:21
Wat ik wel had willen zien: de modellen zelf in dezelfde pose op de foto, maar dan zonder photoshop. Ik denk dat ze er dan mooier (en echter) uit zouden zien!
Ano - Woensdag 9 juli 2014 17:12
Gewoon allebei? In het echte leven zie je toch ook alles, vind het zo stom dat het altijd OF is, wat is er mis met EN?

Als ik echt moet kiezen ga ik voor de 'echt' man, geen idee waarom maar vind een klein buikje bij mannen altijd aantrekkelijk, denk dat ik hier de enige in ben. En het is fijner om mee te knuffelen :)
EB91 - Donderdag 10 juli 2014 09:09
Eerlijk gezegd vind ik echte mannen mooier dan modellen. Modelmannen zijn altijd zo overdreven opgepompt. Ik vind een beetje gespierd heel mooi, maar er zijn grenzen. En modelmannen moeten minder aan hun haar doen. Het hoeven geen barbiepoppen te zijn.
Besje - Vrijdag 11 juli 2014 10:14
Ik denk dat het een kwestie van wennen is, als we niet beter weten dan normale mensen op de foto's kijken we er heel anders naar. En dat is een kwestie van uitproberen voor een aantal jaar. Volgens mij veranderd dan het beeld echt wel.

Eerlijk is eerlijk nu vind ik de modellen mooier, maar de normale foto's niet lelijk.
QQQ - Vrijdag 11 juli 2014 18:10
Ik ben een jongeman, en sommige reacties die gegeven zijn vindt ik erg pijnlijk. waaronder de reactie "laat jongens nu maar eens "extra" onzeker worden".

Ikzelf vindt de "normale" man in een mode blad of iets dergelijks niet passend. Het is een beroep. hier heb je nu eenmaal modellen voor.
Koffie - Vrijdag 11 juli 2014 22:07
Ik vind beiden 'echt', het zijn tenslotte mannen.
Al vind het wel net goed om te laten zien hoe mannen er ook uit zien, ik denk dat dat eerder het doel is, om wat de verwachtingen wat bij te stellen. Dan besef je als vrouw mss wat meer hoe een man er uit ziet + hopelijk daalt de stress voor de mannen wat om er perfect te moeten uit zien.
Ik vind het erg leuke en realistische foto's van de niet-modellen. Mijn vriend is slank, maar traint niet speciaal ofzo en heeft een zachte buik, wat ik wel wat herken in de foto's. Ik vind het normaal dat een volwassen man er zo uit ziet (uiteraard zijn er ook anderen, sportfanaten bv etc.elk lichaam is anders.). Maar ik denk dus dat het gaat over verwachtingen, en niet over wat 'echt' is en wat niet.
jette - Woensdag 20 mei 2015 23:22
Ik vind eigenlijk de echte mannen natuurlijker, en zelfs door dat ze gewoon pure zijn ook mooier.