De redenen voor plastische chirurgie

 

De vraag naar plastische chirurgie is met 200 procent gestegen het afgelopen jaar. Het onderzoek werd gedaan onder 5053 vrouwen in opdracht van RealSelf.com. Een op de vijf vrouwen is actief bezig met het plannen van een plastische ingreep. Zeven procent is in het verleden een plastische ingreep ondergaan. Vrouwen tussen de 25-34 jaar denken het meest na over het veranderen van een lichaamsdeel, waarbij plastische chirurgie erg populair is.

Niet iedereen is bereid om daadwerkelijk actie te ondernemen en een operatie te ondergaan om hun uiterlijk te veranderen. 57 procent van de vrouwen heeft nog nooit een spa, dermatoloog, huidspecialist of plastisch chirurg bezocht.

surgery

Vrouwen zijn vooral ontevreden over het gebied rond hun middel. Dit liet het onderzoek zien, ongeacht de leeftijd, ras of etniciteit. 65 procent ziet hun buik en rug als grootste probleemgebied, gevolgd door hun dijen, billen en de huid. Een op de vier vrouwen beperkt zich tot huidverzorgingsproducten, maar meer dan de helft is bereid om verder te gaan dan dat. 60 procent van die laatste groep zou geen operatie ondergaan. Dit gaat hen dan weer te ver.

90 procent van de vrouwen tussen de 18-24 jaar is ten minste over één lichaamsdeel ontevreden. Alhoewel we dachten dat dit met het ouder worden verandert, blijkt dat 85 procent van de vrouwen van 55-64 jaar nog steeds ontevreden is met minimaal één lichaamsdeel. Het is natuurlijk niet fout of raar als je één lichaamsdeel niet zo mooi vind, de ontevredenheid neemt echter een negatievere vorm aan wanneer je daadwerkelijk iets aan jezelf wilt veranderen.

Na hun 45e blijkt dat de belangstelling voor behandelingen om het uiterlijk te veranderen afneemt, met uitzondering van producten en behandelingen voor de hals. Een op de vijf vrouwen weigert iets te veranderen aan hun uiterlijk, ongeacht hoe ongelukkig ze ermee zijn.

surgery
Bron

Reden om geen plastische chirurgie te ondergaan zijn voor deze mensen onder andere:
-Angst voor pijn
-Hoge kosten
-Angst voor complicaties
-Angst vanwege negatieve verhalen
-Angst dat het lelijker wordt in plaats van mooier
-Angst om te overlijden
-Lange tijd om te herstellen
-Weinig vertrouwen in de arts

Redenen om wel plastische chirurgie te ondergaan voor mensen die dit wel als optie zien zijn:
1. Zelfwaardering vergroten
2. Zekerder worden
3. Gelukkiger zijn
4. Beter op de foto staan
5. Prettiger voelen in kleding
6. Prettiger voelen in blote kleding of bloot
7. Zichzelf aantrekkelijk voelen
8. Betere selfies kunnen maken
9. Zelfverzekerd voelen voor groepen mensen
10. Seksleven een boost geven

Cosmetische ingrepen worden in ieder geval steeds normaler. 61 procent van de stijging kan te maken hebben met internet en alle informatie die daar te vinden is over deze ingrepen, gevolgd door mond-tot-mond reclame met 42 procent. De stijging van de interesse in plastische chirurgie kan ook te maken hebben met de 'lichaamsdelen die steeds in de mode' zijn bij popsterren. We vinden dit vanuit Proud2Bme een zorgwekkende ontwikkeling. Het lijkt hierdoor alsof je lichaam altijd veranderd kan worden, als je dat zelf zou willen. Lichaamsacceptatie wordt hierdoor niet gestimuleerd. 

Ken jij iemand die plastische chirurgie heeft ondergaan?

Bron: Dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

S. - Woensdag 25 februari 2015 13:30
Volgens mij hebben mensen het te goed als ze zich om dit soort dingen druk gaan maken.
anoniem - Woensdag 25 februari 2015 13:37
@S

of zijn ze zo onzeker over zichzelf...
probeer jezelf ook in te leven in mensen en het van ander perspectief te zien.
Safia - Woensdag 25 februari 2015 13:45
Ik zou nooit, maar dan ook echt nooit plastische chirurgie ondergaan! Je bent uniek geboren, ga dan niet dood als een kopie. Je bent wie je bent, iets anders op jou lijf is niet jou, dat is "plastic" ookal ben je onzeker over je borsten of is het vanwege je grote oren. NEE je moet blij zijn met wie je bent!
S. - Woensdag 25 februari 2015 14:08
@ anoniem

Die onzekerheid gaat niet weg door plastische chirurgie.

Bij andere dingen kan ik me heus wel inleven, maar hier snap ik gewoon niets van. Oprecht niet. Aan je lichaam laten sleutelen omdat je het niet mooi vindt? Vind je dat normaal dan (gewoon een vraag, geen aanval)? Dan is er in mijn ogen toch echt ergens wat misgegaan (in de maatschappij welteverstaan). Kwalijk.
Inne - Woensdag 25 februari 2015 14:45
Ik ken zelf geen mensen die plastische chirurgie hebben ondergaan, maar zie er totaal geen problemen mee. Vrouwen dragen toch ook make-up, krullen hun haar etc. dat zijn misschien geen permanente veranderingen maar je probeert toch net zo goed je uiterlijk te veranderen. Als je je super onzeker voelt, en denkt je beter te voelen met plastische chirurgie moet je het vooral doen. Denk zelf ook wel eens aan een borstverkleining, maar denk niet dat ik het uiteindelijk zou durven.
Safia - Woensdag 25 februari 2015 15:13
Helemaal met S eens, het verandert je van buiten maar niet van binnen. Kijk, als je ziektes hebt en je moet een nieuw been krijgen, oké dat snap ik. Maar niet dat je onzeker bent over jezelf of omdat je jezelf niet mooi vindt of erbij wilt horen!?!?!?

@Inne ik wil even terugkomen op jou, ik zelf draag nooit make-up of krul me haar ook niet ofzo, maar dit is iets heel anders dan plastische chirurgie, mensen voelen zich er mooier door, en willen de lelijke plekjes verborgen houden, oke, dat klinkt niet zo goed, maar die plek is er nog steeds en het is niet zo schadelijk voor je huid en je gaat er ook niet dood van en er kan niks misgaan. Want je kunt het er gewoon weer afhalen.
M - Woensdag 25 februari 2015 16:01
Ik heb plastische chirurgie gehad, een borstverkleining. Grotendeel omdat ik het gewoon niet mooi vond.
Ik vind het niet raar. Mensen moeten doen waar zij zich prettig bij voelen.

@Sofia, Je gaat ook niet per se dood aan plastische chirurgie.
ano - Woensdag 25 februari 2015 17:46
wat als je neus heel krom staat en je hierom gepest word, je borsten zo groot zijn dat kleding nooit goed zit en je er zelf rugklachten door krijgt, of wat als je juist helemaal geen borsten hebt en je hierdoor niet echt 'vrouw' voelt, een moedervlek midden op je gezicht??? ik denk dat de meeste mensen geen plastische chirurgie nemen alleen omdat het 'kan', ik denk dat het veel moed vraagt om vrijwillig onder het mes te gaan! er kan zoveel fout lopen. ok je hebt altijd mensen die plastische chirurgie zullen nemen zonder dat er een reden voor is. maar het is nog steeds hun leven, als je niet tevreden bent met een bepaald iets, wel je moet er voor de rest van je leven mee doen. wel leven in een wereld waar het mogelijk is het te veranderen, waarom zou je het dan niet doen? het is luxe ja, maar daarom niet fout. de wereld gaat vooruit, we krijgen meer mogelijkheden. net als al die iphones, laptops, tablets, het is ook overbodig en luxe, toch gebruikt iedereen het.
Inne - Woensdag 25 februari 2015 17:57
@Safia want je gaat dood aan plastische chirurgie................... Make-up is ook niet goed voor de huid; word ook gedaan, alleen dan elke dag weer opnieuw. Zelfde met haren krullen/stijl maken; is superslecht voor je haar, en je doet het elke dag weer opnieuw en opnieuw. Nou beter bespaar je wat tijd en laat je het 1x door de doktor doen en dan ben je klaar :) Er zijn meisjes (waaronder ik) die zich zo schamen voor hun grote borsten dat ze iedere dag super lang bezig zijn met het proberen de borsten er kleiner uit te laten zien, hier alle kleding op aan te passen etc. die moeten dat maar heel hun leven doen omdat "nou je bent gewoon zo geboren dus doe het er maar mee ookal voel je er superkut bij"?
Safia - Woensdag 25 februari 2015 21:47
@M daar heb je wel gelijk, je gaat niet gelijk dood maar er is een kans dat er iets mis gaat en daardoor de angst om te overlijden. (En ik heet Safia)
D. - Donderdag 26 februari 2015 08:01
Plastische chirurgie is meer dan alleen maar borstvergrotingen, liposuctie en liften. Het is ook littekencorrecties, huidtransplantaties, wondbehandeling na operaties. En ja, ik zit dus in een traject van plastische chirurgie voor littekenbehandeling, zodat de littekens minder zullen opvallen, maar ik ook een minder trekkende huid zal ervaren.
Meisjexx - Donderdag 26 februari 2015 09:49
Plastische chirurgie is niet per se alleen maar borstvergrotingen, lipcorrecties, neuscorrecties of liposuctie.
Mijn moeder had huidkanker in haar gezicht. Door plastische chirurgie kon dat verwijderd worden en haar gezicht er weer mooi uitzien zonder littekens en dergelijke.
Ik denk dat dat soort plastische chirurgie geen gek iets is.
En als mensen aan zichzelf laten sleutelen... Tja, dat moeten ze zelf weten. Ik zou het alleen doen als het noodzakelijk kwaad is.
*MAAN* - Vrijdag 27 februari 2015 12:15
ik vind het wat anders als het om medische redenen is
M. - Vrijdag 27 februari 2015 18:28
Ik denk wel dat er te licht over plastische chirurgie word gedaan. Ik ken inderdaad iemand die plastische chirurgie heeft ondergaan na een gastric bypass. Het zou "de kers op de taart" moeten worden, maar liep vreselijk fout. Denk aan gapende wonden in haar buik, die niet wilden helen, ontstoken waren en moesten worden gedicht met huid van de arm, een navel die op een totaal verkeerde plek eindigde. Ook kwam ik een keer van therapie af en buiten stonden de meiden van de BED groep te kletsen. Ik wachtte op mijn lift en hoorde hun gesprek. Ze hadden allemaal ook gastric bypass operaties gepland staan en één van hen had die al gehad. Ook wilden ze allemaal plastische chirurgie na afloop. Daar schrok ik eerlijk gezegd wel van. Ik verwachtte eigenlijk dat ze in die groep toch anders begeleid zouden worden, maar ja, ik weet natuurlijk verder niet wat er bij hen speelt. Maar het gesprek klonk voor mij zo raar; alsof ze het hadden over het maken van een kappersafspraak voor een ander kapsel... Ik zou het zelf nooit doen. Dan maar imperfect. Ik vind echter wel, dat het fijn is dat er plastische chirurgie is voor mensen die echt ergens last van hebben, zoals mensen die verminkt zijn door een ongeluk of rugpijn hebben door te grote borsten etc.
R - Zaterdag 28 februari 2015 22:56
Ik heb mijn neus laten doen, ik moest toch al onder het mes vanwege het medische vlak dus toen hebben ze hem ook meteen mooier gemaakt. En nee geen spijt van... Ik ben altijd onwijs onzeker geweest over mijn neus en na de operatie heb ik daar geen last meer van. Voorheen wou ik niet op de foto verstopte ik me altijd, ik heb slechts 4 foto's van mijn pubertijd, dat zegt genoeg denk ik. En dat is nu allemaal over.