Barbie met cellulitis, acne en striae

 

De afgelopen jaren is het figuur van Barbie al veel bekritiseerd. Ze zou te dun zijn en het onrealistische schoonheidsideaal stimuleren bij jonge kinderen. Naar aanleiding hiervan ontstond de vraag of er een plus-size barbie moest komen. Maar inmiddels is er een barbie met het figuur van een gemiddelde Amerikaanse vrouw met oneffenheden zoals acne en cellulitis.

In een eerdere blog schreven we over de kunstenaar en onderzoeker Nickolay Lamm die de originele 'Lammily' dolls heeft ontworpen. Deze poppen zijn gebaseerd zijn op de gemiddelde 19 jarige vrouw. Dit heeft hij gedaan vanuit zijn frustraties over de onrealistische verhoudingen van Barbie. Hij wilde hiermee een leuke pop creëren die aanspreekt door het normale, casual en sportieve uiterlijk.

lammily doll

Daarnaast hebben maar weinig vrouwen echt een perfecte huid. Acne, striae en cellulitis zijn dingen die wij in het echte leven ook hebben, het maakt ons wie wij zijn. Naar schatting ontwikkelt 50 tot 90% van de vrouwen striae in haar leven. Acne komt ook heel vaak voor en vooral tussen de 11 en 30 jaar. Dit komt bij zo'n 80% van de mensen voor. Ook heeft meer dan 90% van de vrouwen cellulitis op haar lichaam. Dus waarom hebben Barbie's dat dan niet?

De nieuwe Barbie's hebben dus het lichaam van een gemiddelde Amerikaanse vrouw en ook hun huid komt meer overeen met de werkelijkheid. Bij de Barbie's zitten een soort stickers waarmee de kinderen hun pop acne, cellulitis, striae en littekens kunnen geven. Op deze manier krijgen zij het idee dat deze dingen normaal zijn en erbij horen en dat ze zich daar dus niet voor hoeven te schamen.

lammily doll

In eerste instantie was ik van mening dat dit wel erg overdreven is en dat ze tegenwoordig overal moeilijk over doen. Ik was vroeger als kind nooit echt bezig met hoe mijn Barbie eruit zag. Alleen met de haren en de kleding want daar kon ik tenminste iets mee. Maar opzich vind ik het wel grappig dat kinderen zelf de stickers kunnen op plakken, ik ben benieuwd hoe kinderen daar mee omgaan. Ik ben benieuwd of de poppen ook in Nederland verkocht gaan worden. 

Bron: Nickolay LammHuffingtonpost

Wat vind jij van deze Lammily Doll?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Donderdag 20 november 2014 13:00
Ik vind het eigenlijk ook nogal overdreven. Ook ik was hier als kind niet echt mee bezig. Ik vond het ergste altijd dat barbies alles in hoge hakken deden XD.
ano - Donderdag 20 november 2014 13:07
vind het toch wel erg ver gaan.
Maanmeisje - Donderdag 20 november 2014 13:14
Kinderen hebben meestal nog geen puistjes en geen striae, dus ik vraag me af of het voor hun zo belangrijk is om dit soort stickers op Barbie te kunnen plakken. Misschien krijgen ze later wel last van die huidklachten, maar de kans is groot dat ze tegen die tijd niet meer met Barbie spelen en het alsnog vervelende klachten vinden. Ik weet niet of zo'n Barbie echt kan helpen. Bovendien plakken stickers na een tijdje vaak niet meer goed of raken ze zoek, en dan heb je alsnog een Barbie met een perfecte huid ;-).
Lamp - Donderdag 20 november 2014 14:02
Jezus dit meen je niet. Kinderen denken helemaal niet aan straie, puistjes of cellulitis.
Ze hebben het niet en daarom doet het ze niks. Ze zullen zich alleen afvragen wat die rare strepen op Barbies huid daar doen. Ik heb nooit een Barbie met een echt mens vergeleken, het is gewoon speelgoed.

Conclusie: wat een onzin!
Liz - Donderdag 20 november 2014 14:49
Dit gaat wel heel ver. Kinderen hebben idd helemaal geen puistjes of striae. Ik zou als kind zijnde raar opkijken van die stickers. Dan ga je toch juist de focus daar op leggen en die kinderen bang maken voor gekke 'streepjes en stipjes'. Vroeger speelde ik ook met barbies en allerlei andere poppen, maar het ging mij vooral om het verhaal wat ik speelde. En ik vond het leuk om te verschillende setjes kleding te hebben. Op die manier maakte ik barbie mooi en niet om haar figuur.
Floor* - Donderdag 20 november 2014 15:08
Misschien moeten we ze ook van vlees maken, want anders dan lijken ze door het plastic niet genoeg op echte mensen..
ChristinaS - Donderdag 20 november 2014 15:30
Ik vind het een beetje ver gaan hoor! Ik heb bij mijn barbies daar echt nooit aan gedacht, maar ook niet gedacht dat hoe een barbie er uit zag normaal was..
Anneloes - Donderdag 20 november 2014 15:54
ik vind het figuur van een barbie veranderen wel oké.
Maar om echt acne en steeën te geven..
lisa - Donderdag 20 november 2014 16:02
zelf vind ik t ook beetje ver gaan maar een barbie heeft ook geen kinderlichaam maar ook geen normale vrouwen lichaam. dus een kind kijkt wel naar de smalle taile en borsten de lange benen het is allemaal raar
lillie - Donderdag 20 november 2014 16:40
dit vind ik wel een vreemde obsessie van de maatschappij, nu moet het ineens allemaal zo imperefect mogelijk ofzo?! kinderen zijn hier idd totaal niet mee bezig. Die litteken stickers kan ik nog wel begrijpen, dat is iets wat kinderen zelf kunnen hebben en op die manier kan barbie het ook hebben, maar cellulitis? Als die kuiltjes geen naam hadden dan kon ook niemand zich er druk om maken...
Alex - Donderdag 20 november 2014 18:00
o m f g nee. Jezus christus. Kinderen willen gewoon een mooie pop, wat kan hun het schelen of ie te dun is ofzo.
Kaylee - Donderdag 20 november 2014 18:10
Ik vind het wat overdreven, ja barbie is onrealistisch dun, maar daar was ik als kind niet mee bezig. Pas toen ik ouder werd viel het me op. Ik vond het fijn om te zien dat er een barbie met een realistisch figuur kwam, maar acne en alles toevoegen omdat we een barbie te mooien vinden? Nee.. Dan maken ze het erger dan het is
x - Donderdag 20 november 2014 18:12
inderdaad erg overdreven
winkie - Donderdag 20 november 2014 18:55
Nou 'mooi' hoor..
Nina - Donderdag 20 november 2014 19:02
wat een onzin
Ingrid - Donderdag 20 november 2014 19:18
Ik vind het super goed dat barbie nu eindelijk een normaal figuur heeft gekregen! Daar ben ik echt blij mee, want barbie was inderdaad veel te dun en gaf een verkeerd beeld. Die striae gaat misschien iets te ver. Maar aan de andere kant geeft dit inderdaad wel een realistisch beeld van de doorsnee vrouw.
.. - Vrijdag 21 november 2014 07:39
waarschijnlijk denken kinderen bij die striae stickers, dat ze een zebra kunnen maken van hun barbie!!!! whahahaa
Sh - Vrijdag 21 november 2014 08:15
Straks zijn al die kinderen bang om ouder te worden haha.
Door hier elke keer zo de nadruk op te leggen doen we ook net of het allemaal zooo belangrijk is en daarmee creëer je ook een raar beeld.
Ik heb echt geen krom zelfbeeld gekregen door mijn barbie of zo.
Anoniemo - Vrijdag 21 november 2014 10:03
Ik speelde vadertje en moedertje of feeënprinsesjes met mijn barbies.

Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit in mijn leven gedacht heb:
"DIT IS EEN VOORBEELD VOOR MIJ ZO MOET IK ERUIT ZIEN!"

Want guess what het zijn PLASTIC POPPEN
rofl
N.I.91 - Vrijdag 21 november 2014 12:28
Tja, ik vind dit ook weer ver gaan, ook al is de bedoeling goed.
I.p.v. de kinderen 'te helpen' is het misschien handiger om je eerst te verdiepen in de belevingswereld van het kind. Een kind van 6 weet als het goed is nog niet wat striae enz. is. En wat iemand anders hier ook al zei, ze zullen dan eerder denken: "wat doe stipjes en streepjes hier.' Het schiet dus zeer waarschijnlijk zijn doel voorbij. Daarbij dacht ik nog in eerste instantie dat die eerste stickers sproeten waren dan acne ;)
mira - Vrijdag 21 november 2014 13:08
haha wel grappig, maar bij een babypop ga je toch ook geen plekjes of vlekjes op de huid aanbrengen omdat baby's meestal geen perfecte huid hebben? Maar, het idee zit wel wat in vind ik maar gaat toch ook wel beetje te ver doordat het alsnog niet realistisch eruitziet, en kinderen leren dan vanzelf dat ze 'er ook zo uit moeten zien met striae".
ann - Vrijdag 21 november 2014 18:52
Even een opmerking óver de opmerkingen ( niet alleen hier, het valt me wel vaker op) maar is het nu echt nodig om zo te vloeken? Voegt het iets toe aan je opmerking? Ik ben er wel benieuwd naar...

...en voordat mensen de "christen"-kaart gaan spelen (om het maar even zo te noemen, ik denk dat iedereen wel snapt wat ik bedoel) - daar gaat het me dus niet om. Het gaat me om het vloeken an sich. Waarom doe je dat? Een stel krachttermen ertegen aan gooien - welk doel heeft het?

----------
Wat het bericht betreft: ik vind het wat overdreven die stickers...
Iris - Vrijdag 21 november 2014 20:56
ik hoorde vandaag iets op de radio hier over:
presentator: waarom zou je een mooi persoon lelijk maken?
ik dacht: duss mensen met acne zijn lelijk?
ik schrok hier best erg van.. maar ja die stickers.. ik stond er niet zo bij stil hoe mijn pop eruit zag... ik maakte alleen maar vlechtjes in het haar trok andere jurken aan.. maar het maakte me niks uit hoe dik of dun ze waren..
@ann - Zondag 23 november 2014 14:00
vloeken lucht op, en kan je boodschap versterken, vind ik ;).
L. - Zondag 23 november 2014 19:37
Natuurlijk denk je als kind niet 'Mijn barbie is dun, zo wil ik er ook uit zien'
Maar ik denk dat het onderbewust na AAAAL die jaren dun als het perfecte plaatje gepresenteerd te zien echt wel verschil maakt in hoe je schoonheidsideaal zich gevormd heeft.

Kijk maar eens naar Disney films waarbij de slankste meisjes altijd de mooie lieve prinsessen zijn, en naar modebladen waarbij dun=mooi continue naar voren komt.

Barbie met striae is misschien een beetje overdreven, maar ik denk dat het heel goed zou zijn als zowel in media, speelgoed en de mode industrie gebruik gemaakt zou worden van allerlei verschillende lichaamsmaten ipv alleen maar super mager met groot hoofd.
L. - Zondag 23 november 2014 19:39
Oh en ik wil er nog even aan toevoegen dat dat uiteraard niet meteen een eetstoornis vormt, zoals we hier waarschijnlijk allemaal wel weten heeft dat niet heel veel met enkel mooi of dun willen zijn te maken.. Maar ik denk wel dat het schoonheidsideaal wat we hebben een beetje fucked up is.
gummybear - Zondag 6 maart 2016 17:57
ik vind het niet onzin,
ik vind dit een goede want jullie kijken wel allemaal naar die striae cellutitis en acne
maar als klein meisje of kind heb je ook nog niet zulke grote borsten! dus ik snap jullie problemen niet?

of had jij als meisje van 4 die met een barbie speelt al borsten?
nee, toen zwom je gewoon nog in een bikini broekje eventueel met luier en meer niet !