Anders zijn is aantrekkelijk

 

Ik denk dat de meeste vrouwen weleens het gevoel hebben gehad dat ze wat normaler wilden zijn. Dat ze wat meer wilden lijken op iemand anders. Dat ze ook wilden dat zij gewoon een normaal karakter hadden, een normaal (of slank) lichaam, een gewone baan zoals de meeste mensen en tot slot gewoon een normaal leven. De dingen die ons uniek maken, maken ons vaak ook onzeker en dit zorgt er vaak voor dat we dit proberen weg te stoppen en dat we zo normaal mogelijk proberen te zijn. Dit betekent eigenlijk dat we hierdoor niet onszelf zijn. Onderzoek van Personality and Social Psychology Bulletin laat zien dat zowel mannen als vrouwen een partner verkiezen die juist net wat meer afwijkt van de 'normale' standaarden.

sproeten en beugel
Bron

Met andere woorden: je wordt juist sneller gewaardeerd en aantrekkelijk gevonden wanneer je anders bent, uniek bent. Ik denk dat veel mensen in een relatie, zeker in de periode, proberen zo leuk en normaal mogelijk te lijken. Hiermee denken zij dat ze als perfect gezien worden en aantrekkelijker en leuker gevonden worden door de ander. Nu blijkt dus dat we daarmee onze kansen juist verminderen dan wanneer we gewoon onszelf zijn en juist onze eigenaardige trekjes en unieke kanten laten zien.

Onzeker en uniek
Juist die dingen die ons uniek maken zoals sproetjes, donkere wenkbrauwen, spleetogen, flaporen, scheve tanden, rode wangen, een grotere moedervlek in je gezicht, etc., kunnen ons heel onzeker maken terwijl het jou wel maakt tot wie je bent. Imperfecties zijn vaak juist heel mooi. Ik herinner mij nog goed dat iemand onzeker was over een moedervlek op haar wang en toen zei iemand anders tegen haar: "maar juist die moedervlek laat zien hoe mooi jouw huid is. Het maakt je speciaal". En dat is ook zo besefte ik mij. Wanneer zij die moedervlek niet zou hebben, zou haar mooie huid vanzelfsprekend zijn en zou het niet opvallen. Het anders willen zijn, willen lijken op anderen en de oneffenheden en onvolmaaktheden willen verbloemen zorgt ervoor dat we willen versmelten met de massa. Veel mensen willen niet anders zijn want dit wordt dan door henzelf bestempeld als iets negatiefs.

De formule voor liefde
Ik hoor vaak dat mensen denken dat je succesvoller bent en meer gewaardeerd wordt als je knap bent. De bevindingen van het onderzoek van Personality and Social Psychology Bulletin zegt hier eigenlijk iets heel anders over. Als er een kant en klare formule zou bestaan voor de liefde, zouden we juist die gekke trekjes, de dingen die jou maken zoals je bent en die bij jou horen, zoveel mogelijk naar voren moeten laten komen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om uiterlijke kenmerken maar ook mensen die qua kleding, mening en keuzes niet direct hetzelfde zijn als de grote massa. Dit bevestigt weer extra dat het juist gewaardeerd wordt als jij jezelf bent, je eigen kledingstijl kiest, voor je mening staat en je eigen standpunten inneemt.

koppel

Als ik er zo over nadenk, denk ik dat ik dat uit de praktijk ook wel ken. Als ik kijk naar de mannen die ik aantrekkelijk heb gevonden, zijn het ook mannen die anders zijn. Die ik niet direct in een hokje kan plaatsen en die ook eigenzinnige trekjes hebben. Ik denk dat ik niet zo snel verliefd zou kunnen worden op een man die ik als 'normaal' beschouw. Natuurlijk zijn niet alle trekjes uniek en zijn er genoeg dingen die overeenkomen met dingen die anderen hebben of doen, maar ik val wel op mannen die durven te zijn wie ze zijn. Ik geloof namelijk niet dat de mensen die meegaan in de mensenmassa en zich aanpassen om maar gewoon normaal te zijn, geen unieke dingen hebben. Ik geloof dat iedereen uniek is en dat iedereen om zijn of haar eigen redenen gewaardeerd en aantrekkelijk gevonden kan worden en dus een partner kan vinden.

Ook als ik kijk naar mijn relaties en vriendschappen, kan ik concluderen dat ik niet per se gewaardeerd word om mijn uiterlijk. Nou moet ik ook zeggen dat ik mijzelf echt niet bijzonder knap vind, maar de mannen waarmee ik een relatie heb gehad vonden dat wel. Het ging alleen veel vaker over wie ik was als persoon en wat mij uniek en bijzonder maakt voor hen. Dat ik een standpunt inneem, achter mijn mening sta, een eigen wil heb en een krachtige persoonlijkheid. Maar dat ik tegelijkertijd ook zorgzaam ben en open sta voor anderen. Als het dan wel om mijn uiterlijk ging, ging het niet om de dingen die zij zo perfect aan mij vonden, maar om de dingen die mij uniek maakten. Dingen waar ik misschien onzeker over ben maar door hun juist als iets moois werden gezien.

Voordat de resultaten van de studie bekend waren, veronderstelden de onderzoekers dat vrouwen meer zouden vallen op mannen die net even anders waren en dat dit voor mannen niet het geval was als het ging om vrouwen die anders zijn. Deze voorspelling klopt echter niet. Anders zijn wordt duidelijk bij beide geslachten als aantrekkelijker ervaren.

Unieke kenmerken waarderen
Het jongerenmerk Clean & Clear heeft een nieuw reclamespotje (zie hierboven) gemaakt waarin aan zeven doodnormale jonge meisjes gevraagd werd om hun unieke uiterlijke kenmerken te beschrijven. Dingen waarom zij bijvoorbeeld uitgelachen werden door anderen zoals flaporen, een groot voorhoofd, etc. In plaats van zich de grond in laten praten, hebben zij geleerd om te houden van de dingen die hun anders maken en sturen zij een boodschap van zelfacceptatie de wereld in. Een van de meisjes zegt: "Het is niet belangrijk om geaccepteerd te worden door anderen, het is het belangrijkste wat je van jezelf denkt".

Bron: metro.co.uk 

Wat maakt jou uniek?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Woensdag 2 september 2015 20:02
Ik vind het ook aantrekkelijk als iemand iets heeft wat ik anders vind. Ik kan mijzelf niet beschouwen als normaal en anderen vinden me ook vaak een apart geval, maar ik vind het moeilijk om te zeggen wat mij uniek maakt. Ik ben gewoon nogal raar, haha.
Fire - Woensdag 2 september 2015 20:47
Mooie blog, al denk ik dat je dit echt moet ervaren voor je het kunt geloven.

Tot twee weken terug gaf ik mezelf geen enkele kans op een relatie. Ik was te lelijk, te raar en te ongelukkig en ik mocht van mezelf niet eens hopen op iets. Ik zie er inderdaad apart uit, met rood haar, heel veel sproetjes overal en ook een groot voorhoofd. En nu heb ik bij mijn nieuwe studie iemand ontmoet die alles anders heeft gemaakt. Toen hij uit het niets zei dat hij mijn sproetjes mooi vond kon ik wel janken. Wat er verder ook gebeurt met ons, deze ervaring blijft me bij.

Dus ja, hoe cliché het ook klinkt, hoe hard je het ook kunt tegenspreken: geef het niet op en wees lekker apart. Niet dat ik ineens een expert ben geworden, maar ik heb wel ontdekt dat er iemand kan zijn die je mooi vindt, ook als je je helemaal niet mooi voelt.
Lisa - Woensdag 2 september 2015 22:13
Ik vind het allereerst een prachtige blog :)

Ik heb van mijzelf heel erg veel haar en dat krult wat waardoor het een gigantische bos is. Vaak kreeg ik negatieve reacties van mensen, het was pluizig en ik zou het niet goed verzorgen terwijl ik juist alles doe :)

Tot ik laatst bij iemand was, die knuffelde mij en zei, je haar ruikt zo lekker en is zo zacht. Toen voelde ik me even speciaal ondanks dat ik zo'n bos haar heb :)
Elke - Donderdag 3 september 2015 12:50
Ik denk dat wanneer je anders ben, je aandacht krijgen niet moet verwarren met aantrekkelijk gevonden worden. Ik heb dat zelf ervaren toen ik een buitenboordbeugel moest dragen. Iedereen keek naar me als ik dat ding droeg, ik kreeg veel aandacht. Dat was puur omdat ik er anders uitzag dan de rest met zo'n beugel, niet omdat ze me aantrekkelijk vonden met beugel. Tegenwoordig krijg ik heel andere aandacht (vooral van mannen). Dat is nu omdat ze me echt aantrekkelijk vinden, en niet omdat ik anders ben (of het moet mijn dat ik mooier ben dan de meeste anderen).
Sanne - Vrijdag 4 september 2015 05:17
Als je jezelf durft te zijn voelt de ander zich ook veilig genoeg om zichzelf te zijn bij jou.
Want als je jezelf kunt accepteren en lief hebben zoals je bent ,kan je dat cadeau eveneens aan anderen geven.Dat is aantrekkelijk !
Elke - Zaterdag 5 september 2015 17:10
Niet iedereen die anders is, is ook meteen aantrekkelijk. Om aantrekkelijk te zijn is heel wat meer nodig. Sommige zijn en blijven nu eenmaal lelijk, hoe "anders" en afwijkend ze er ook uitzien.