5 jaar en bewust van je uiterlijk

 

Dat het zorgen maken over het uiterlijk vooral een 'puber ding' is, lijkt achterhaald. Het bewust zijn van het uiterlijk begint al op heel jonge leeftijd. Kinderen onder de vijf jaar zijn zich al bewust van hoe zij er uit zien. Misschien betekent dit wel het einde van de onschuld en het 'onbezorgde' leventje. Uit onderzoek van de website Netmums blijkt dat 95% van de moeders van mening is dat de maatschappij te grote druk legt op uiterlijk in plaats van nadruk te leggen op persoonlijkheid of prestaties.

meisje
Bron

Zorgen van kinderen over het uiterlijk
Je hoeft dus nooit te denken dat je de enige bent als je niet (altijd) blij bent als je in de spiegel kijkt. Ongeveer éénderde van de Britse kinderen onder 16 jaar maakt zich zorgen over zijn of haar uiterlijk. Meer dan de helft van de jonge meisjes maakt zich zorgen over hoe zij er uit ziet. Dat meisjes over het algemeen meer met hun uiterlijk bezig zijn en vaker onzeker zijn dan jongens, is wel bekend. Toch staan jongens ook onder toenemende druk om aantrekkelijk te zijn. Ongeveer 1 op de 10 jongens heeft weleens gehuild omdat hij zichzelf niet knap genoeg vond. Uit de verhalen van ouders blijkt dat zo'n 18% van de kinderen onder de 16 jaar weleens heeft gehuild omdat zij zich lelijk voelen. 

Ouders zijn ook onzeker
Naast het feit bijna de helft van de kinderen zichzelf vergelijkt met anderen, doen ouders dit ook. Tachtig procent van de moeders geeft toe zichzelf ook regelmatig te vergelijken met anderen. Meer dan twee derde gaf bovendien aan zich minder aantrekkelijk te voelen dan anderen en 39% van de moeders heeft gehuild om haar uiterlijk.

Onzeker zijn mag en is menselijk, maar hiermee geven moeders natuurlijk wel een voorbeeld aan hun kinderen. Gelukkig vertelt zo'n 69% van de moeders tegen hun kinderen dat het innerlijk telt, dat het gaat om wie je bent. Maar er is ook een klein gedeelte van de moeders die tegen hun kinderen zegt dat het uiterlijk wel belangrijk is en dat ze er het meeste en beste uit moeten halen.

Meisje voor spiegel
Bron

Natuurlijk is mooi zijn een zegen maar het gaat erop lijken dat kinderen voelen dat het uiterlijk belangrijker is dan wat dan ook. Dat het belangrijker is dan wie je werkelijk bent, wat je kunt en wat voor persoonlijkheid je hebt. Deze opvatting klopt niet. Eigenwaarde en succes hoeven niks te maken te hebben met hoe je eruitziet.

Bron: dailymail.co.uk

Denk jij dat de maatschappij te veel druk legt op het uiterlijk?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Dinsdag 3 december 2013 19:06
Ja, ik hoorde het laatst nog van een kennis die ging solliciteren voor een functie als telefoniste. Ze werd op 16 punten beoordeeld, waaronder uiterlijk en voorkomen. Ze vond dat belachelijk en heeft de sollicitatieprocedure niet doorgezet.
m - Dinsdag 3 december 2013 19:08
(beroep als telefoniste voor verzekeringsmaatschappij, waar je je klanten dus niet te zien krijgt)
JudithE. - Dinsdag 3 december 2013 19:30
Ik volg sinds een paar dagen een facebookpagina waar vrijgezellen foto's en een oproep plaatsen. De mensen die volgens anderen "anders, of zogenaamd minder mooi" zijn worden de grond in gestampt met de gemeenste opmerkingen. En ze worden bespot, doordat anderen vrienden taggen bij de foto met een hatelijke reactie als "da's een lekker ding voor jou joh'.

Ik vind het vreselijk dat mensen dit kunnen doen. Waarom die druk zo erg op het uiterlijk leggen? De mensen die de foto's van zichzelf plaatsen worden zonder reden helemaal neergehaald. Alleen om hun uiterlijk, bah.
Lot1995 - Dinsdag 3 december 2013 21:36
Die vraag hoef je niet te stellen, dat is wel duidelijk tegenwoordig lijkt me zo.
Ave - Dinsdag 3 december 2013 22:59
Ik ben pas 18 jaar ,maar als ik kijk naar de kinderen van nu en hoe ik was, zie ik een heel groot verschil. Wij waren als kind niet met uiterlijk bezig, zoals te zien is op de geweldige jeugdfoto's met kleren van onze oudere broers of door onze mama's gebreid. Als het maar praktisch was.
Ik denk dat de ouders een grote invloed hebben op dit gedrag, maar dat de maatschappij op haar beurt de ouders weer beïnvloedt. Ik denk dat het belangrijk is om als ouder niet veel met uiterlijk (make-up opdoen, etc.) moet bezig zijn in bijzijn van het kind, zodat een kind het uiterlijk niet als een belangrijk onderwerp gaat zien.
ano - Dinsdag 3 december 2013 23:57
@ave: daar heb je helemaal gelijk in, helaas heb je als ouder niet zoveel grip meer op hoe je je kind opvoed eens het naar school gaat, daar wordt het helemaal beïnvloed door de andere kinderen. zelfde bij iemand die ik kende, zo'n gelukkig en wel opgevoed kind, tot het naar school ging. hij begon thuis te schelden en luisterde niet meer enzo, ik vrees dat hetzelfde gebeurd op vlak van uiterlijk. je kan je kind nog zo goed leren dat uiterlijk niet het belangrijkste is, er moet maar 1 kindje in de klas zitten dat anders gewend is van huisuit en de hele klas word onzeker.
Emmanuela - Woensdag 4 december 2013 09:36
Ik heb documentaires gezien dat kinderen steeds jonger een es krijgen... Een meisje van 8 jaar heeft in een kliniek gezeten voor anorexia...