12 jaar en al make-up

 

Bij het lezen van de resultaten van het onderzoek was ik toch wel heel verbaasd. Toen ik 12 jaar was speelde ik vooral veel met vriendinnen, tekende ik veel en speelde ik met barbies. Maar tegenwoordig blijken meisjes van 12 jaar met heel andere dingen bezig te zijn. Uit onderzoek van Simple blijkt dat meisjes van deze leeftijd al heel erg bezig zijn met make-up en een deel ervan gaat zelfs niet zonder make-up de deur uit!

Meisje met makeup
Bron

Ongeveer een vijfde van de meisjes rond de 12 jaar gaat de deur niet uit zonder make-up. Dit betekent dus ook dat ze al op de basisschool make-up dragen. Ook is duidelijk gewordne dat meer dan de helft van de meisjes onder de 14 jaar vrijwel altijd make-up draagt. Een nieuw onderzoek toont ook aan dat meer dan 63% van de 12-14 jarigen met make-up naar bed gaat. Ongeveer de helft hiervan geeft aan het te vergeten en een ander deel is te moe om de make-up te verwijderen.

Vooral meisjes met een slechte huid geven aan niet zonder make-up te kunnen en hebben altijd cosmeticaproducten mee. Een groot deel, namelijk 45% van de meisjes is gedurende de dag ook veel bezig met het bijwerken van de make-up. Helaas zijn ook meisjes met een gezonde huid geobsedeerd door de make-up. Ongeveer 81% geeft aan dat make-up heel belangrijk is.

Meisje met make-up
Bron

Nadelige gevolgen
Huidverzorging deskundigen waarschuwen dat te veel make-up op jonge leeftijd de bestaande huidproblemen verergert en dat het ook op lange termijn nadelige effecten kan hebben voor de gezondheid en de conditie van de huid. Daarnaast vergroot dit ook niet het gevoel van eigenwaarde van de kinderen.

Juist op zo'n jonge leeftijd en in de puberteit is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en schoon te maken, zeker als je make-up gebruikt en al last hebt van een slechte huid. Wanneer je veel make-up gebruikt zonder dat je je gezicht goed reinigt en verzorgd, kan een gevoelige huid geïrriteerd en te droog maken. Het verwijderen van de make-up en het gebruiken van facewash en cleansers is eigenlijk noodzakelijk.

Ongeveer 70% van de moeders geeft aan dat haar dochter weleens klaagt over haar huid. Eigenlijk is het, naar mijn idee, ook de taak van de ouders om het make-up gebruik van hun dochter te bewaken en hier grenzen in te stellen, om de nadelige gevolgen hiervan te beperken.

Bron: dailymail.co.uk

Hoe denk jij over make-up bij jonge meisjes?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dev - Vrijdag 15 augustus 2014 10:16
Het is natuurlijk de beslissing van het kind zelf, de ouders kunnen dat niet verbieden, vind ik. Vooral als het kind heel onzeker over de huid is.

Maar op 12-jarige leeftijd is dat inderdaad wel heel vroeg. Ontzettend jammer dat meiden er dan al mee bezig zijn en zo onzeker over zichzelf. Ik droeg rond mij 13e/14e voor het eerst make-up, maar dan alleen mascara. En nu ik 17 ben ga ik ook gemakkelijk zonder make-up de deur uit.

benthe - Vrijdag 15 augustus 2014 10:22
Toen ik 12 was droeg ik ook nog helemaal geen make-up. In de tweede ben ik mascara gaan dragen en nu ook nog steeds. Ik hoef niet van alles op mijn gezicht te doen. Ik weet dat ik er slecht tegen kan. Zelf kan ik ook makkelijk zonder make-up de deur uit.
miekie - Vrijdag 15 augustus 2014 10:28
ik was 11 toen ik begon met beetje lichte oogeschaduw en mascara
ik vond het helemaal geweldig , ook werd ik altijd gepest op school dus dacht ik ik probeer mezelf mooier en leuker te maken achteraf was het een groot leugen richting mezelf , nu ben ik ontzettend onzeker over me lichaam en uiterlijk , denk dat dit zeker heeft geholpen om te worden wie ik nu ben , ik wil meegeven aan de jonge meiden van , probeer je niet zoo druk te maken om je uiterlijk make up is maar een verbetering wat soms geeneeens verbeterd maar je zelfbeeld alleen kapot maakt .
'Metaphor - Vrijdag 15 augustus 2014 10:34
Ik begon op mijn 14e met make-up (op dagelijkse basis dan.)
Zelf vind ik dit jong, maar ik ben/was ook alternatief gekleed, dus daar hoort een wart lijntje rond je ogen (al helemaal als je jong bent haha) gewoon bij.
Ik vind zelf, dat jonge meisjes niet dagelijks make-up moeten gebruiken. Kijk, natuurlijk kan het af en toe voor het experiment of voor een feestje, maar het zou niet hoeven moeten.
We zouden moeten stoppen met de nadruk op uiterlijk leggen, en dan niet in de zin van 'je bent mooi zoals je bent' want dat is soms gewoon hypocriet. Niemand vind het 'mooi' als iemand onder de puberpuisten zit (om even een voorbeeld te geven wat hier van toepassing is.)
We zouden beter kunnen zeggen dat het niet uit maakt of je naar standaard 'mooi' of 'minder mooi' bent, maar dat het veel meer gaat om andere kwaliteiten.
Maar dat is mijn mening natuurlijk, en hij komt er niet zo sterk uit als ik 'in m'n hoofd heb zitten :')
Demi - Vrijdag 15 augustus 2014 10:43
Toen ik naar het vmbo ging, begon ik ook met makeup dragen. Dit was dan wel alleen mascara. Toen ik 13/14 was kwam hier eyeliner bij en zo is het eigelijk tot mijn 16e gebleven. Nu wil ik af en toe wel eens foundation dragen als mijn huid erg onzuiver Is. Maar ik ga en durf zeker nog de deur uit zonder make-up! Wel reinig en verzorg ik mijn huid altijd goed.
*** - Vrijdag 15 augustus 2014 10:46
Jammer ... Het is zo leuk om op die leeftijd nog echt kind te kunnen zijn: buiten spelen, in bomen klimmen en het je niet aantrekken als je vuil wordt. Ik vind het zo jammer dat kinderen steeds sneller volwassen lijken te worden.
RosieV - Vrijdag 15 augustus 2014 10:53
Als je 11 bent en je hebt een slechte huid kun je beter even naar je HA gaan dan make up dragen. Ik ben 21 en heb ook geen geweldige huid, gecombineede huidtype met erg vette T-Zone. En ik draag geen foundation enkel poeder, want ik weet dat inderdaad make up het nog weleens kan verergeren ook.

Ik vind de foto's ook niet mooi van de bron...zonder make up zou het er veel leuker uit. Nu lijkt ze een klein meisje met make up dat wordt gedragen door chique vrouwen op een congres.
GodsChild - Vrijdag 15 augustus 2014 10:53
Wauw, wat vroeg zeg! Dat was in mijn basisschool tijd nog helemaal niet aan de orde. Ik kan me herinneren dat ik halverwege de eerste klas pas mascara begon te gebruiken.

Maar ja..tegenwoordig heeft iedereen op de basisschool ook al een mobieltje. Die kregen wij ook pas op de middelbare school.

Zwaar leven enzooo. ^^
Ann - Vrijdag 15 augustus 2014 10:58
Ik was 11, en zie daar niet een probleem in. Ik was ook al een van de enige meisjes in groep 8 die een bh droeg en ongesteld was. Ik was nu eenmaal al in de puberteit, en daar horen bepaalde dingen, zoals uitproberen van make up, bij.
Ik heb geloof ik drie jaar inderdaad gehad dat ik zonder make up de deur niet uit ging. Ik liet mijn lange meisjeshaar knippen in een stoer kapsel en ging andere kleding dragen. Hormonen....bij de een komt het allemaal wat eerder dan bij de ander.
Die onzekerheid die bij de puberteit hoort is niet leuk, maar ook biologisch te verklaren.

Als mijn ouders mij hadden verboden om te experimenteren met mijn uiterlijk, alleen maar omdat ik 12 was en niet 14, dan was dat zeker niet positief geweest. Je leert vanzelf wel dat je eigenlijk mooier bent als je minder draagt.
Jessica - Vrijdag 15 augustus 2014 11:05
Ja is echt vroeg al tegenwoordig dat ze helemaal onder gepoederd lopen:0
Ik deed mascara op toen ik 13-14 jaar was en nu ik 18 ben gebruik nog steeds alleen mascara :p
xx - Vrijdag 15 augustus 2014 11:36
Wooow! Ik begon pas met make up toen ik 17 / 18 was
Kim - Vrijdag 15 augustus 2014 11:38
Ik ben op mijn 14e begonnen met het dragen van wat mascara, pas veel later is daar wat BB cream bijgekomen en dat is nu nog steeds alles dat ik gebruik.

Ik vind het erg triest dat meisjes al steeds jonger lijken te vergeten dat ze nog van het kind zijn moeten genieten. Ze willen eigenlijk te snel opgroeien... Wat mij betreft zouden ouders ervoor moeten zorgen dat hun kinderen niet te vroeg al veel make-up op doen.
Stella - Vrijdag 15 augustus 2014 11:42
Make-up is hartstikke leuk, maar ik vind het wel jammer dat die jonge meisjes nu al zo 'volwassen' willen zijn.

Er zijn tegenwoordig ook heel veel beautybloggers waar ze veel van leren. Als die er 'in mijn tijd' (ik word oud, haha!) waren geweest, was ik misschien ook wel eerder begonnen. Veel van die bloggers zijn ook een soort role models voor jonge meisjes. Logisch dus dat ze hen na willen doen.

Oh, en de honderden foto's die de hele dag door gemaakt worden voor op Facebook en Instagram zullen er ook wel mee te maken hebben. Je wil er toch goed uitzien op de foto.
Luxx - Vrijdag 15 augustus 2014 11:51
Ik begon pas met mijn 16e met make-up omdat ik ontzettend eigenwijs ben en met mijn broer had gewed dat ik tot mijn 16e nooit make-up zou opdoen :') Maar ik geef er toch niet zo veel om, ik draag nu alleen make-up als ik moet werken en soms naar school. Vind make-up bij anderen meestal ook echt wel mooi (behalve cakegezichten) maar ik ben zelf veels te lui ;)
little J - Vrijdag 15 augustus 2014 12:57
toen ik 12 was droeg ik nog geen make-up, misschien begin 13 al wel maar dan alleen een klein beetje mascara en ook niet elke dag. nu ben ik 14 en draag ik elke dag mascara en vaak ook eyeliner. maar niet meer dan dat. ik ben geen poederdoos, en ik zit ook niet onder de foundation. alleen mascara en eyeliner. maar ik draag het omdat ik er anders bizar moe uit zie :')
C. - Vrijdag 15 augustus 2014 13:01
Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste zin lees en me eigenlijk verbaas over de inhoud. Op je 12e ga je naar de middelbare school; ik geloof niet dat er dan nog met poppen wordt gespeeld? Het is jong om 'niet zonder make-up de deur uit te gaan', maar ik kan me goed herinneren dat praktisch elk meisje wel mascara op had in de eerste klas. Het hoort er ook gewoon bij, lijkt me.

Kim Yuuki - Vrijdag 15 augustus 2014 13:02
Ik was 15 toen ik net begon met make-up. Terwijl de rest van de meisjes in mijn klas idd al begonnen met 10/11 jaar oud. (Ze begonnen in groep 5 al)
Lovexdancing - Vrijdag 15 augustus 2014 13:08
Zelf vind ik dat wel heel erg vroeg, ik ben er ook rond die leeftijd mee begonnen, maar dat was gewoon omdat ik het leuk vond, en niet om er beter uit te zien (nu wel anders). Ik ben het er wel mee eens van wat Kim zegt, jammer dat ze zo snel volwassen willen zijn....

Toen ik 11 was kreeg ik voor Sinterklaas surprise opschool mijn eerste mascara (ik zat toen in groep 8) ik deed het af en toe op omdat veel meiden in de klas dat deden, maar ook omdat ik het leuk vond. Ook ging ik vaak genoeg zonder makeup (lees; alleen mascara) naar school, want het maakte mij niks uit. In de eerste (ik was in de eerste maand van school 12 geworden) droeg ik net zoveel makeup als in groep 8. Dus alleen als het me uitkwam. In de tweede klas (13 jaar) droeg ik eigenlijk helemaal geen makeup omdat ik het niet belangrijk vond. In de derde klas (14 jaar) ging ik weer mascara dragen gewoon omdat ik het mooi vond en af en toe concealer om mijn puistjes en dat soort dingen weg te werken, maar ik ging ook gewoon zonder makeup naar school. Maar afgelopen jaar toen ik 15 was en in de vierde zat ben ik in de zomer vakantie van de derde naar de vierde een ES gaan ontwikkelen en daardoor nog onzekerder over alles geworden, en toen ben ik eigenlijk altijd makeup gaan dragen (naja niet super veel, alleen mascara en concealer) en ik draag naar school eigenlijk altijd makeup..... Ik durf niet echt zonder makeup weg te gaan, behalve als ik weet dat ik die dag niks te doen heb, of op vakantie.
twinkle - Vrijdag 15 augustus 2014 14:06
Ik bn nu 18 en draag alleen make-up nu ik werk. Want in de kapsalon is het wel netter verder hou ik r helemaal niet van. En foundaition zul je bij mij al helemaal niet vinden xD
M. - Vrijdag 15 augustus 2014 14:22
Toen ik 12 was ging ik naar de middelbare school en met mij vele 12-jarigen. Dus dat ze op die leeftijd nog massaal met barbies spelen en nog kind zijn vind ik een beetje overdreven. Daarnaast is 'make up gebruiken' nogal een breed begrip. Een beetje mascara en lipgloss is nogal wat anders dan poeder, foundation,rouge, oogschaduw, oogpotlood, mascara en lippenstift. Om maar een voorbeeld te geven.
Verder is de mate waarin je volwassen bent niet zo heel erg afhankelijk van of je nou make up gebruikt of niet. Zijn zoveel factoren.. Denk niet dat we daar zo'n probleem van moeten maken.
Dees - Vrijdag 15 augustus 2014 14:25
Ik was 11. Laat ze lekker
Daisy - Vrijdag 15 augustus 2014 14:40
Wow dat had ik echt niet gedacht ik ben nu 15 en draag geen make up
Lynn - Vrijdag 15 augustus 2014 16:59
Ik ben volwassen, maar ik gebruik niet dagelijks make-up. Maar ik denk niet dat het heel erg is als 12 jarigen er mee experimenteren. Zolang er niet al te negatieve peer pressure door ontstaat en zo.

Deze resultaten verbazen me eigenlijk niet.
Katja - Vrijdag 15 augustus 2014 17:37
Ik was ook zo rond de twaalf toen ik make-up begon te dragen. Ik vind dat op zich geen probleem, als het maar niet noodzakelijk wordt.
Anoniemo - Vrijdag 15 augustus 2014 19:03
Op mijn twaalfde zat ik in de tweede. Wie speelt er dan nou nog met barbies? Ik droeg toen wel al make-up.
anoniem - Vrijdag 15 augustus 2014 19:44
nu 19, nog steeds geen make-up! lol
spongebob - Vrijdag 15 augustus 2014 19:54
Toen ik naar de middelbare ging droeg ik geen make up. Maar ik zag wel dat de meeste wel make up droegen, sommige veel en andere weinig. Ik vroeg aan paar meisjes wanneer ze begonnen ze zeiden rond groep 7.
Toen begon ik zelf alleen mascara te dragen en later eyeliner en oogshaduw. Er was wel een vriendin die make up haten en het niet snapte dat veel meisjes er zonder niet mee weg konden.
Wat ik zelf ook raar vond ik denk dat ik dankzij haar en meer over na dacht.
En ik begon steeds minder te dragen nu draag ik zelf geen make up meer.
sindy - Vrijdag 15 augustus 2014 21:36
@***dat vind ik ook zo'n beperkt beeld dat kids in bomen MOETEN klimmen, MOETEN buitenspelen, voor NIET MOETEN bezig zijn met make-up. Ieder kind is anders, het ene kind loopt met 4 jaar al op mama's hakjes en doet make-up op het andere kind zal dat allemaal stom vinden. Wat we ons wel kunnen afvragen is of al die chemische rotzooi al op zo'n jonge leeftijd al goed is, want vergeet niet hoeveel er chemie er zelfs in een likje mascara zitten.
J - Vrijdag 15 augustus 2014 22:29
Ik begon ook wel toen, pas iets later elke dag mascara en oogptlood en nu (18 jaar) soms oogschaduw, lipstick en wenkbrauwpotlood. Maar meestal wimpers krullen en mascara. Ik ben gek op make up en toch houd ik wel van less is more!
Wat betreft het onderzoek, ik vind het vooral zo erg dat het zo belangrijk is! Ik vind een full face make up look super mooi en volg ook veel beautybloggers, maar het kan me niks schelen als ik geen make up op heb...
A - Vrijdag 15 augustus 2014 22:52
Ik was 10/11 jaar toen ik begon met make up. Mijn moeder was veel met make up bezig en dat vond ik altijd erg leuk, en dat wou ik ook. Het was toen ook alleen mascara oogschaduw en een beetje blush. Toen ik naar de eerste klas ging droeg iedereen make up. Maar nu ik volwassen ben, wil ik nog wel eens zonder naar de supermarkt gaan. Maar voel me prettiger met make up, zonder voel ik me een beetje een slons.
S - Vrijdag 15 augustus 2014 23:38
Ik vanaf mijn 9e elke dag..
sim - Zaterdag 16 augustus 2014 02:08
Ik begon heel vroeg met make up. Eerst was het mascara en naarmate werd het steeds meer. Nu ben ik 16 en draag ik nauwelijks make up en durf ik de deur uit zonder. Heel apart vind ik zelf hoe het is gegaan. Maar de tijd veranderd en je kan er vrij weinig aandoen. Vroeger waren er ook geen mobieltjes en nu heeft iedereen ze.
Anon - Zaterdag 16 augustus 2014 14:14
Toen ik op mijn tiende van school veranderde ben ik gestart met make-up dragen. Iedereen deed dat. Ik vergat het ook vaak eraf te halen maar kreeg daar nooit last van mijn huid van. Pas nu ik 18 ben heb ik last van mijn huid, ik verzorg het ondertussen juist wel goed, maar alsnog mijn huid blijft extreem droog. Dus ook al begin je vroeg met make-up: zorg net zo goed voor je huid als voor je make-up
Nerdin - Zondag 17 augustus 2014 21:49
Tja... Rond mijn 13/14 heb ik wel eens wat zwart rondom mijn ogen gedragen aangezien ik me toen alternatief kleedde. Daarna heb ik eigenlijk geen make up meer opgedaan en nu ben ik 20 en make-uploos.
anoniempje x - Zondag 9 november 2014 14:31
ik ben nu 12,
Ik kijk naar Beautygloss enz. mar ik draag zelf geen make-up.
ik wil miss een kanaal aan maken op YouTube met hoe je met een klein beetje make-up er ook super mooi en verzorgd uit kan zien! xxx
❤️ - Dinsdag 25 november 2014 17:09
Ik ben 12, ik ben wel veel bezig met zalfjes en make-up! Ik vind het niet erg want het is wel iets dat een meisje leuk vind om te doen! Met mijn studie wil ik ook heel erg graag iets doen met lifestyle! Ik draag nog geen mascara, wel wat conceler om wat rode plekjes mee weg te doen. S'avomds altijd een nachtcrème en ben ik verslaafd aan BABY LIPS!
Resia - Woensdag 11 februari 2015 07:56
Tegenwoordig zie je inderdaad dat een heleboel meiden van allerlei leeftijden, met een geschminkt gezicht de deur uitgaan. Ik ben zelf één van de enige op mijn school die nooit make-up of dergelijke draagt (behalve bij feestjes of bijvoorbeeld carnaval, dan doe ik echt schmink op). Heel regelmatig vragen klasgenoten waarom ik geen make-up draag en gaan dan een beetje pushen. Zelf vind ik het gewoonweg niet fijn en ook vind ik het er niet echt mooier op worden. Toch vind ik dat dit mijn eigen keuze is en dat mensen daar respect voor moeten hebben. Veel mensen vinden mijn aparte kledingstijl en korte haren niet mooi, maar daar wordt ik happy en gelukkig van. Ik heb geen make-up nodig om mezelf te zijn!
Euhm... - Zondag 8 maart 2015 18:18
Ik ben 12 en draag ook make up maar niet zo veel alleen wat mascara en wat oogschaduw maar euhm?!... Als je 12 bent speel je roh niet meer net barbies en klim je toch niet meer in bomen?! En als ze dat willen laat je ze toch lekker hun gang gaan?! Ik ben zelf onzeker maar make up maakt me gwn veel zelfverzekerder!
Aisha - Maandag 13 juli 2015 17:15
Ik ben nu 12 jaar en ben niet zo geintresseerd in make-up. Ik heb het wel, zoals mascara en consealer maar ik doe het alleen bij speciale gelegenheden op. Pas als ik 15 ben denk ik dat ik er pas over na ga denken. Maar nu niet echt. Ik wil me meer focussen op mijn school, en niet op me uiterlijk xx Aisha
Sara - Zaterdag 18 juli 2015 19:58
Ik begon rond mijn 13e, zat toen wel al in de 2e klas. Voor mijn 13e heb ik een keer van een vriendin een oogschaduw gehad (die ik 4x voor de grap heb gedragen), en een keer mascara van 1 euro gekocht die ik nadat hij een keer uitliep ook noooit droeg.
Ik ben nu 16, heb tijden gehad dat ik best veel gebruikte (vooral in de winter), en daar schaam ik me nu echt voor haha. Het was zeg maar denken dat ik heel goed was in oogpotlood op mijn ooglid aanbrengen, wat ik niet was. Ik zit hier nu make-up loos en draag ook helemaal niet veel als ik wel make-up gebruik.
Robin - Zaterdag 9 januari 2016 20:32
Ik vind dat als je 12 jaar bent je op zich wel make up mag dragen maar niet zo veel ik ben ook 12 en ik doe alleen een beetje blush en lippen balsem van baby lips op en geen naar speciale dingen maskara maar ik was het er altijd wel goed af maar ik vind het een beetje raar dat kinderen van 12 al foundacion ( of zo ) op gaan doen en al die rotzooi.
Mira - Donderdag 14 januari 2016 17:27
okeh 12 jaar make up dragen is wel jong maar ik ben 14 en ik draag mascara oogschadium en concealer en heel som fandision als jullie vragen warom zo vroeg is omdat je dan in het pubertijd zit dan krijg je veel te veel puisten bijvoorbeeld bij mij en dat is echt niet mooi het kan wel zijn dat het niet goed is voor je huid maar hoe je er nu uit ziet is ook belangrijk je moet nooit aan later denken misschien ga je wel eerder doot om je lelijke puisten laten te zien of dat anderen het ziet op straat of ergens anders is geen mooie uitzicht en als je concealer op doet moet er ook wel beetje mascara en beetje oogschadium er bij want anders ziet je gezicht veel te veel droog eruit en ik weet niet wie zegt dat zonder make up op de foto te staan mooier is maar ik vind dat je met make up veeeeeeeeeeeeeeeeeeel en veeeeeeeeeeeeeeeeeel mooier er uit ziet op de foto dat is mijn mening
anoniem - Dinsdag 29 maart 2016 13:49
ik draag geen make-up
anoniem - Dinsdag 29 maart 2016 13:52
ik ben wel blij dat ik da nog NIET doe . Want dat is slecht voor de huid!!!! :(
Suzanne - Zaterdag 11 juni 2016 22:25
Ik ben rond mijn twaalfde begonnen met wat mascara. Ik heb het in de afgelopen twee jaar wat verder uitgebouwd. Steeds een product meer. Ik ben nu 14 en ik draag mascara, wenkbrauwpoeder + gel, blush, poeder en lipstick. Ik draag ook oogschaduw maar alleen als ik daar tijd voor heb. Ik heb geluk met een hele mooie huid en geen puistjes dus ik heb gelukkig geen foundation/BB-cream/CC-cream of concealer nodig. Ook gebruik ik geen bronzer of highlighter. Dit vind ik er vaak zo fake uitzien.
Lisa x - Vrijdag 15 december 2017 15:38
Nou ik ben 12, zit in de eerste VWO+ en draag dit elke schooldag: eerst concealer onder mn ogen doen, daarna doe ik blush op en gebruik ik 2 brushes, met een powder brush maak ik uiteindelijk het effect overlopend. Daarna doe ik poeder op. Daarna heb ik een oogschaduwpenseeltje en doe ik daar mee soms spierwitte (zo lijken mn ogen groter) of licht gele (voor een mooiere blauwe oogkleur) oogschaduw op. Daarna contour ik mn kaaklijn en mn neus. Daarna doe ik een base (soort witte mascara die mn wimpers alvast langer en sterker maakt) op. Daarna doe ik 2/3 X mascara op. Ik doe ook nog lipstick op en schadow die ook. Ik ga echt nii zonder makeup het huis uit ben je gek. Mn ouder gaan me eggt nii tegenhouden hoor, hzo zouden ze dat doen, ik doe togg wel makeup op, ze kunnen me nii tegen houden

X~ lisa
Rianna xx - Donderdag 9 augustus 2018 16:54
Ik ben 12 toen ik elf jaar oud was ben ik begonnen met mascara later toen ik 12 jaar was geworden gebruik ik concealer en hiliter of hoe je dat ook schrijft zelf ben ik best wel bruin dus gebruik ik best wel donkere concealer ik vind als ouder dat je een bepaalde grens moet aangeven want ik snap best dat je make up draagt maar ik snap ook dat je als ouder er wilt voor zorgen dat je kind niet de deur uitgaat me een lading make up maar als je 11 12 en ouder bent kun je echt wel mascara en concealer dragen en hiliter en zo