10 positief zelfbeeld strijders

 

Ieder jaar zijn er verschillende vrouwen of organisatie die voor andere vrouwen de strijd aangaan met het heersende schoonheidsideaal in de hoop hiermee een steentje bij te dragen aan een positiever lichaamsbeeld. In 2013 waren er zo ook weer een aantal vrouwen en organisaties die zich hiermee bezighielden. Een aantal bekende en ook wat minder bekende. Natuurlijk kan ik die in deze blog niet allemaal gaan opnoemen en daarom heb ik een selectie gemaakt van 10 zelfbeeld strijders van 2013.

1. H&M gebruikt plussize model
H&M gebruikte dit jaar zonder en duizenden persberichten over de wereld in te sturen een prachtig plus-size model voor haar campagne. Het model heet Jennie Runk. Over dit alles hebben we in mei dit jaar op Proud2Bme een artikel geplaatst.

2. Jennifer Lawrence, Hunger Games
Jennifer is het afgelopen jaar heel duidelijk geweest in de media over de dieet cultuur en de druk om onnatuurlijk dun te zijn. "If anybody even tries to whisper the word 'diet,' I'm like, 'You can go f*ck yourself," aldus Jennifer in een interview afgelopen november.

"You have to see past it. You look how you look, you have to be comfortable. What are you going to do? Be hungry every single day to make other people happy? That's just dumb."

3. Milla Jovovich
De bekende actrice Milla Jovovich pleit dit jaar in de media voor modellen met meer gewicht. Actrice en model Milla Jovovich pleit voor meer gewicht bij modellen. Niet alleen omdat het gezonder is en een beter voorbeeld voor jonge meiden, maar mannen vinden het nog eens mooier ook. Volgens haar zijn steeds meer modellen bezig met een ongezond dieet. Milla, zie zelf ook model is, vertelt dat ze dit zelf ook heeft gedaan: "Ik heb dat zelf ook gedaan, maar ik vind dat ik er niet mooier op word. Ook ben ik bang dat dit een slecht voorbeeld is voor vrouwen in het echte leven. Je kunt er gemakkelijk een eetstoornis door krijgen." (Bron: The Edit van Net-A-Porter.)

4. De Australische Mel
Een foto die de hele wereld overging is die van de Australische Mel. Zij laat ons heel eenvoudig zie hoe foto's ons kunnen bedriegen. Ze toonde een voor en na foto van zichzelf, maar in wezen heeft ze niets gedaan: Ze is niet meer gaan sporten of minder gaan eten. Ze heeft alleen haar kleding, outfit en houding veranderd. Een mooie boodschap: iedereen kan er goed uitzien op een foto.

5. Saffi Karina
Saffi werd ontslagen toen ze als jong model vrouwelijke vormen kreeg. Ze vocht zich echter terug en niet door af te vallen, maar door de strijden voor zichzelf zoals ze nu eenmaal is. En ze boekte resultaat, want ze sleepte grote modellen opdrachten binnen. Daarnaast begon ze The Curve Project London. Meer hierover lees je in onze eerdere blog.

6. Nickolay Lamm
Nickolay Lamm, een kunstenaar, maakte dit jaar een barbie met de maten van een gemiddeld Amerikaans meisje van 19 jaar oud. Hij wilde hiermee benadrukken dat gemiddeld prachtig is en dat we ons niet voortdurend moeten vergelijken met extreme voorbeelden zoals modellen en Barbie. De foto's van zijn Barbie gingen de hele wereld over.

Lamm ging nog even door met zijn experiment door op zoek te gaan naar hoe Barbie eruit zou zien zonder make-up.

7. Dove Real Beauty Sketches
Dove kwam dit jaar weer met een mooie video: Real Beauty Sketches. Hier worden per persoon twee tekeningen gemaakt door een forensisch tekenaar. Een tekening op basis van de beschrijving van de persoon zelf en op basis van iemand die even met de persoon heeft gesproken. Het verschil is indrukwekkend. We zie onszelf een stuk negatiever dan anderen ons zien.

8. Beyonce
Beyonce kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ze werkte aan een mooie zomercampagne van H&M mee en liet daarmee maar weer eens zien hoe prachtig vrouwelijke rondingen kunnen zijn.

9. Nigella Lawson
Nigella zei NEE tegen photoshop toen haar 'mini buikje' voor een reclameposter van het nieuwe programma 'The Taste' weggeshopt zou worden. Ze wilde gewoon zichzelf blijven en daar hoorde haar figuur met al haar rondingen bij.

The Taste

10. Mary Lambert
Ik schreef al eerder over een liedje dat Mary had geschreven en gezonger over positief lichaamsbeeld: Body Love. Maar je kent Mary waarschijnlijk beter van het nummer 'She keeps me warm'. Ook dit jaar verscheen ze weer strijdend voor een gezond en positief lichaamsbeeld in de media. Haar bericht op Facebook kreeg enorm veel aandacht.

mary lambert

Wie is voor jou een belangrijk persoon die heeft bijgedragen aan een positiever zelfbeeld?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sara - Vrijdag 13 december 2013 17:09
wauw, inspirerend!
ilovetoeat - Vrijdag 13 december 2013 17:42
JENNIFFER LAWRENCE!!!! ILOVE HER
en nigella lawson is ook zo cool.
dat zijn mensen die gewoon mooi zijn, ookal zijn ze niet ontzettend mager. bovendien hebben ze allebei echt talent!
Rosalie - Vrijdag 13 december 2013 18:11
Ik hou echt van Jennifer Lawrence
_Luckamy_ - Vrijdag 13 december 2013 21:15
jennifer lawrence, zeker weten! Ik vind haar super mooi!
K - Zaterdag 14 december 2013 10:41
Jennifer Lawrence is echt een topmens!
-Metaphor - Zaterdag 14 december 2013 12:32
Ja met zo'n figuur als deze vrouwen 'zou ik ook nog wel zeker durven doen'.. Ze zijn allemaal gemiddeld en dan nog aan de onderkant ervan...
wl - Maandag 16 december 2013 21:54
plus size? ik vind haar gezond...niks plus size
Lovatica - Dinsdag 17 december 2013 20:30
how about Demi Lovato?