Traumabehandeling psychose effectief

 

Jarenlang werd getwijfeld aan de manier van behandelen van een psychose. Uit recent onderzoek is nu gebleken dat traumabehandeling bij mensen met psychosen effectief is. Het onderzoek werd gedaan door het consortium Treating Trauma In Psychosis (onderzoekers van de Vrije Universiteit, de Radboud Universiteit en ACTA) onder dertien ggz-instellingen.

Voor het onderzoek werden 155 mensen met een psychotische stoornis onderzocht. De deelnemers werden verdeeld in drie groepen en kregen acht sessies cognitief-gedragstherapeutische traumabehandeling, acht sessies Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) of ze werden op de wachtlijst gezet en kregen geen behandeling voor PTSS.

meisje trauma
bron foto

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met psychosen vaak het slachtoffer zijn van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Deze ervaringen in het verleden zorgen voor een vergootte kans op psychosen én PTSS: posttraumatische stress stoornis. Omdat deze laatste problematiek vaak te laat ontdekt wordt, blijft een effectie behandeling uit.

"Als deze diagnose al wordt vastgesteld, dan krijgen mensen met psychosen hiervoor zelden een effectieve behandeling aangeboden. Dit komt omdat clinici het idee hebben dat effectieve richtlijnbehandelingen voor PTSS bij mensen met psychosen niet zullen werken en zelfs kunnen resulteren in verslechtering van klachten of negatieve gebeurtenissen, zoals suïcidepogingen. Dit is ernstig, want mensen met de combinatie van psychose en PTSS hebben juist ernstigere symptomen en hebben een slechtere prognose, dan mensen die slechts één van deze stoornissen hebben", aldus VU-onderzoeker en psycholoog David van den Berg.

Na de behandelingen bleek er binnen de groepen die behandeling kregen een sterke afname te zijn van PTSS klachten. Meer dan de helft voldeed na behandeling zelfs niet meer aan de criteria voor de diagnose. De behandelingen bleken ook veilig te zijn. Er kwamen niet meer incidenten voor dan bij de groep mensen die niet behandeld werd.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Bron: nu.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniempje - Vrijdag 30 januari 2015 10:14
ik heb door de kliniek ptts ontwikkelt omdat er een arts werkten die mensen misbruikten. Nu 7 jaar later heb ik na de EMDR therapie er nog steeds last van.
Jimmy - Vrijdag 30 januari 2015 11:47
@anoniempje:
Wow, wat heftig. Zulke dingen zijn zeldzaam, maar helaas komt het wel voor. Ben je al een keer terug geweest naar de plek? Dat helpt soms.

Wat het onderzoek betreft: het klinkt een beetje zinloos. De conclusie is dus dat mensen die wél behandeld worden met EMDR en CGT beter af zijn dan mensen die niet behandeld worden. Ja, dat lijkt me logisch.
Sanne - Vrijdag 30 januari 2015 13:24
@Jimmy: het lijkt mij niet geheel logisch. Idee onder behandelaren is dat je mensen met psychose nml geen traumabehandeling moet geven, want gedacht wordt dat ze dan bijv psychotisch zullen ontregelen en je uiteindelijk dus verder van huis bent. Hierdoor wordt er weinig traumabehandeling aangeboden aan mensen met een psychose. Dit onderzoek bewijst het tegendeel, mogelijk worden mensen hierdoor toch vaker behandeld voor PTSS?
Jimmy - Vrijdag 30 januari 2015 16:41
@Sanne:
Hmm ok daar heb je een punt.

Het is een dillema wat je altijd houdt. Je kunt traumatische herinneringen proberen te behandelen, met als risico dat iemand psychotisch wordt. Maar als je traumatische herinneringen niet behandelt dan loop je uiteindelijk juist meer risico.

Ik denk dat angsten onder ogen zien de beste manier is om er van af te komen. Dat moet natuurlijk wel voorzichtig gebeuren, niet gelijk alles behandelen. Maar niet behandelen is geen optie.
k. - Vrijdag 30 januari 2015 17:00
ik heb zowel emdr en cgt gehad en bij mij is het alleen maar erger geworden door de ernst van het trauma en wat het opriep ontregelde ik helemaal, nu jaren later zit ik nog steeds thuis uitbehandeld, ernstig ondergewicht, herbelevingen, zelfverminking dus ik geloof niet dat het altijd werkt. ik krijg nu overal te horen dat ik uit behandeld ben.
Birdy - Vrijdag 30 januari 2015 20:23
Dit onderzoek kwam voor mij echt op het perfecte moment voor mijn paper over oa de (contra-)indicaties voor EMDR! Ik moest hem vandaag inleveren en heb dit artikel nog snel meegepakt en erin verwerkt haha.
En wat Sanne zegt, klopt inderdaad. Volgens de richtlijnen is EMDR niet geschikt voor mensen die psychotisch zijn, maar dit onderzoek spreekt dat dus tegen.
Onbekend - Zondag 6 maart 2016 01:15
Ik heb psychoses en PTSS.
Ik heb het idee dat ik door de EMDR veel gevoeliger ben geworden voor mijn psychoses. Vooral als er zich een situatie voordoet die "lijkt" op de trauma.
Ik ben blij dat het veel testers wel heeft geholpen.
Ik vraag me dan wel af of er is gekeken of iedereen dezelfde aantal trauma's had.
Ook de zin; "Er kwamen niet MEER incidenten voor dan bij de groep mensen die niet behandeld werd." hmm niet meer.. wel minder of maakt dat niet uit?