Mindfulness tegen depressie

 

Al eerder werd bekend dat Mindfulness helpt bij depressie, maar nu is er ook onderzoek gedaan naar het voorkomen van depressie door middel van Mindfulness. Mindfulness is een soort ontspanningstherapie. Je leert door middel van meditatie en ontspanningsoefeningen om je bewuster te zijn van je gedrag, je lichaam, je gedachten en je omgeving.meditate

Het onderzoek van Professor Filip Raes van de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen (KU Leuven) werd gehouden onder ruim 400 leeringen. De leerlingen kwamen uit de 3e tot 6e klas van de middelbare school en kwamen van vijf verschillende scholen.

Er was een even grote controle groep. Deze kreeg dus geen mindfulness en werd gebruikt om de uitslag van de groep die dit wel volgde, te vergelijken. Voordat het onderzoek begon was er onder de groep die geen mindfulness zou gaan volgen bij 24% aanwijzing voor depressie en bij de groep die het wel zou gaan volgen 21%. Na de training was dit bij de controle groep 27% en bij de groep die mindfulness had gevolgd 15%.

Een half jaar later werd dit weer gecontroleerd en bleek in de controlegroep intussen 31% van de leerlingen aanwijzing te hebben voor depressie en de groep die mindfulness had gevolgd 16%. Dit laat dus zien dat mindfulness ook op de lange termijn er voor kan zorgen dat je je zo bewust bent van positieve en negatieve gedachtes, dat je minder snel in een negatieve spiraal raakt of eventueel een depressie ontwikkelt.

Ik zelf heb een positieve ervaring met mindfulness. Sommige GGZ instellingen geven dit ook naast of tijdens therapie. Zo worden er soms ontspannings- of yogaoefeningen gedaan bij PMT of kun je een module mindfulness volgen naast de behandeling. Mindfulness zou naast depressie ook een goed effect kunnen hebben op eetstoornissen, werd eerder geschreven.

midfulness

Genoeg reden om je er in te verdiepen of zelf alvast mee aan de slag te gaan. Maar waar begin je dan? Ik zelf ben na mijn cursus door gegaan door thuis af en toe de oefeningen met de CD te volgen. Zo'n CD kun je op verschillende plekken op internet bestellen. Het kan natuurlijk ook leuk zijn om een cursus mindfulness bij jou in de buurt te gaan volgen. Ga daar eens lekker naar Google-en.

Mindfulness bevat onderdelen van Yoga, Pilates en meditatie. Je kunt dus ook een van die activiteiten gaan doen. Pas alleen op dat het om de bewustwording gaat en niet perse om het versterken van spieren. Op die manier wordt het vaak gegeven bij sportscholen, maar daarbij gaat het stukje bewustzijn wat verloren.

Je kunt niet alleen een CD bestellen. Voor alles is een App, dus ook voor mindfulness. De App Headspace is een ontzettend leuke gratis App waarbij je geintroduceerd wordt met de basis van mindfulness en steeds moeilijkere oefeningen kunt doen of fijne oefeningen kunt herhalen. De filmpjes zijn leuk vormgegeven en de stem die de oefeningen met je doorneemt is heel vriendelijk. Een leuke App die je ook nog eens uit kunt breiden en offline en online kunt gebruiken. 

HeadspaceHeadspace App

 

Heb jij wel eens mindfulness gedaan?

Foto 1+2: Weheartit
Bron: HLN.be 

 

Gerelateerde blogposts

18
NOV
Mindfulness
11

Reacties

M - Vrijdag 15 maart 2013 19:29
Ja in de kliniek tijdens PMT; vond het wel fijn!
l - Vrijdag 15 maart 2013 19:47
Ik heb therapie gevolgd waarbij veel mindfulness werd gedaan en dat was zeker de moeite waard, ik heb er nog steeds veel aan.
sindy - Vrijdag 15 maart 2013 19:56
Er mist iets in dit onderzoek. Er zou nog een derde groep/vierde groep moeten zijn die bijvoorbeeld yoga of een andere vorm van therapie krijgt.
Marjolein - Vrijdag 15 maart 2013 20:53
Yes gedaan maar werkte echt averechts. Ik moest bewust worden van mezelf, gedachtes en situaties. Eerlijk gezegd raakte ik er alleen maar meer gestrest door en deed het me geen goed. Met Pilatus en Yoga heb ik wél goede ervaringen; je raakt ook bewust van je lichaam en haar functies :)
Emma - Vrijdag 15 maart 2013 22:27
"Het is wat het is." De meest leerzame zin die ik ken. Heeft me echt geholpen.
m - Vrijdag 15 maart 2013 23:29
nee, ik ga ook liever een strandwandeling maken en laat al mijn sores even overnemen door de wind, het zand en het water, als ik moet ontspannen werkt het averechts bij mij, gewoon in het leven en vooral in de natuur werkt voor mij het best, hoef ik niet mijn best te doen, krijg ik alles kado.
ThinkBelieveAchieve - Zaterdag 16 maart 2013 00:45
Die app gebruik ik inmiddels een tijdje na de blog over apps.
En ik vindt hem ech heel fijn! het schiet er nu alleen weer een beetje bij in maar na de tentamens ga ik dat zeker weer gebruiken!
Flower - Zaterdag 16 maart 2013 11:11
Ik heb het geduld er niet voor helaas
Esther S - Zaterdag 16 maart 2013 11:43
Wij hebben sinds kort ook Mindfulness in ons therapie programma. Ik ben er zelf nog niet zo goed over uit of dit me nou helpt of niet. Maar geef het een kans, het principe klinkt namelijk wel goed!
C - Zondag 17 maart 2013 00:22
Ik kreeg na een intensieve mindfullness training voor het eerst sinds 25 jr weer een hongergevoel. Hoe waardevol!!!
S - Zondag 17 maart 2013 15:13
Ja. Maar dan voor de pijn in mijn SI-gewricht
Aangezien het ook oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met chronische pijn.
Maar onbewust was ik zelf al bezig geweest met mindfullness.
Ik vind het ook een mooie "levensvorm" (om het geen therapie te noemen, aangezien het immers ook een denkwijze en manier van in het leven staan is)
Het brengt heel veel rust en ontspanning.
D - Maandag 18 maart 2013 12:44
Mindfulness is NIET een soort ontspanningstherapie. Het is niet de opzet dat je ontspanning vindt, maar dat je aandachtig en mild bent. Als gevolg daarvan kun je meer ontspanning ervaren, maar dat is niet het doel op zich. Bovendien zijn de meditatie- en yogaoefeningen slechts een klein onderdeel van mindfulness. Mindfulness is veel breder. Zoals ik al zei: aandachtig zijn, in het hier en nu zijn met je gedachten, ervaren wat je voelt, proeft, ziet, ruikt, hoort. Niet oordelen. En dat niet alleen tijdens oefeningen, maar ook de rest van je leven.
Voor mij is het heel waardevol, al merk ik ook na jaren oefenen dat het me nog altijd niet gemakkelijk af gaat.
Alice - Zaterdag 13 april 2013 13:46
Mijn huisarts raadde me laatst aan Mindfulness te gaan volgen. Ben echt heel erg benieuwd!
Sofie79 - Vrijdag 27 december 2013 22:27
Ik heb Mindfulness Based Cognitive Therapy gevolgd, naast mijn individuele therapie. Het heeft me geholpen (en helpt me nog steeds) bij het accepteren van dingen die er in het verleden zijn gebeurd. Daarnaast helpt het me ook om de verbinding tussen mijn lichaam, mijn gevoelens en mijn gedachten te maken. Ik doe elke dag mindfulness oefeningen en ik voel me er heel prettig bij. Het helpt echt om opmerkzaam te zijn, aandacht te geven aan datgene wat je ervaart, zonder jezelf er in te laten meeslepen. Als ik nu oordeel (wat in mijn hoofd nog heel vaak gebeurt), merk ik dit op. Het oordeel verliest dan al veel van zijn venijn. Als ik pieker, of te diep terug ga in het verleden, helpt mindfulness me om terug te keren naar het nu.
MBCT heeft me geleerd om mezelf te observeren in mildheid. Het helpt me om de zware individuele (traumaverwerkings) therapie die ik volg, vol te houden.
Eef - Vrijdag 24 oktober 2014 12:58
Ik heb een boek en cd voor mensen met autisme en mindfullness. Deze oefeningen zijn veel minder zweverig dan de mindfullness die ik tijdens m'n opname kreeg. Dan moest je een boom zijn enzo, nou sorry ik ben geen boom ik ben een mens. In het boek van Annelies Spek richt ze zich op mensen met ASS waardoor ik eindelijk wat heb aan mindfullness.