Meer jongeren denken over zelfmoord

 

Op de middelbare school dacht ik voor het eerst aan zelfmoord. Ik was denk ik een jaar of dertien. Ik voelde me ongelukkig, kon niet genieten van het leven en wilde er eigenlijk liever niet meer zijn. Ik deed niets met die gedachten en praatte er met niemand over. Ik had de indruk dat andere mensen, zoals mijn vriendinnen en klasgenoten, dit soort gedachten niet hadden. Iedereen leek immers vrolijk en gelukkig. Aan de andere kant deed ik ook altijd alsof ik gewoon vrolijk was. Zelfs toen mijn mentor een keer vroeg wat er aan de hand was, omdat ik blijkbaar toen niet zo vrolijk overkwam, zei ik er niets over.

De gedachten zijn jarenlang aanwezig geweest en ik heb er al die tijd in mijn eentje mee rondgelopen. Waarschijnlijk was ik destijds lang niet de enige, maar dat wist ik toen nog niet. Inmiddels blijkt dat veel meer tieners kampen met suïcidale gedachten.

''Ik ben een niks, ik ben waardeloos en ik heb het gevoel dat ik er voor niemand iets toe doe.'' Dat is wat een dertienjarig meisje zei toen ze belde naar de NSPCC's Childline in Engeland, wat vergelijkbaar is met de Kindertelefoon in Nederland. Het afgelopen jaar had deze hulplijn contact met 19.481 jongeren die kampten met suïcidale gedachten. In de praktijk kwam dit neer op gemiddeld 53 gesprekken per dag. Vijf jaar geleden kreeg deze hulplijn nog ''maar'' 8.835 telefoontjes per jaar.

Jonge tieners blijken in toenemende mate te maken te krijgen met suïcidale gedachten en depressies. Dit zou te maken hebben met het feit dat zij de druk van het huidige, moderne leven niet aankunnen. Vooral de tieners die tussen de twaalf en vijftien jaar oud zijn lopen het hoogste risico. Meisjes lijken eerder hulp te zoeken als zij denken aan zelfmoord.

Als ik uit school kom, dan ben ik moe en wil ik het liefst gewoon even niks doen. Als ik dan even op Instagram kijk, heb ik het gevoel dat dat niet kan. Ik moet leuke dingen doen zoals iedereen dat doet, ik moet sporten, ik moet goede cijfers halen en gezond eten. Als ik dat dan probeer, zeggen mijn ouders dat ik nooit thuis ben en krijgen we ruzie. Het lijkt alsof ik het nooit goed doe. Het put me uit en zorgt er soms voor dat ik het allemaal niet meer zie zitten. - Emma

Zaken die er uiteindelijk toe kunnen leiden dat zulke jonge tieners het leven niet meer zien zitten zijn onder andere instabiele thuissituaties waar in sommige gevallen ook nog eens sprake is van geweld, druk op school en invloeden van social media. Met name de online wereld zorgt ervoor dat kinderen het gevoel kunnen hebben dat ze altijd 'aan' moeten staan en dus nooit even bij mogen komen. Dit kan heel overweldigend voelen en hier wordt een kind uiteindelijk alleen maar heel ongelukkig van.

Het is goed dat steeds meer tieners hulp zoeken, maar waarschijnlijk is er ook nog een hele groep die alleen met deze problemen blijft zitten, zegt Esther Rantzen, directeur van de Childline. Zij vindt het behoorlijk zorgelijk dat er in het afgelopen jaar bijna 20.000 kinderen zijn geweest die overwogen een einde aan hun leven te maken en dat het hierbij alleen nog maar gaat om de kinderen die hulp hebben gevraagd bij de Childline. Het zegt veel over hoe eenzaam kinderen zich kunnen voelen.

In sommige gevallen moet de crisisdienst ingeschakeld worden, in andere gevallen is een goed gesprek en verwijzing naar andere hulpinstanties voldoende. Het is voor jonge tieners in ieder geval belangrijk om te weten dat zij niet alleen zijn. Dat geldt natuurlijk niet enkel voor tieners in Engeland, maar dat geldt ook voor jou, als jij kampt met dit soort gedachten. Ik heb er, toen ik nog een tiener was, nooit over gesproken en achteraf gezien heb ik daar spijt van. Juist erover praten zorgt ervoor dat je je minder alleen voelt.

Met iemand praten over hoe ik me voel, helpt vaak wel. In het begin schaamde ik me erg voor mezelf, maar met zo'n chat scheelt het dat je anoniem bent. Ik kon even mijn verhaal kwijt en de hulpverlener zei dat heel veel mensen zich weleens zo voelen en dat ik echt niet gek ben. Dat was wel even fijn om te horen. Ik heb verschillende tips gehad en ga een brief schrijven aan mijn ouders om samen naar de huisarts te gaan. Mijn problemen zijn niet over, maar ik voel me wel opgelucht dat ik het tegen iemand heb kunnen zeggen. - Amy

In Nederland is 113online natuurlijk de bekendste site op het gebied van zelfmoord. Op initiatief van deze organisatie is er gister gestart met een nieuwe aanpak om suïcide terug te dringen. Deze aanpak start eerst in zeven regio's. In andere landen waar deze aanpak al eerder gebruikt is, is het aantal zelfmoordpogingen in twee jaar gedaald met 24 procent. De aanpak is erop gericht om meer mensen bewust te maken van zelfmoord. Hierbij wordt niet enkel gefocust op zorginstellingen maar eigenlijk op alle mensen die met andere mensen werken. Dit kunnen dus ook voetbaltrainers, docenten of mensen in de kerk zijn. Ook is er meer hulp voor risicogroepen zoals de bovengenoemde jongeren. Het taboe op zelfmoord moet hiermee verder doorbroken worden.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op 113online.nl.

Bron: dailymail.co.uk
Bron: trouw.nl
Fotografie: Wendelln Jacober

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Donderdag 8 september 2016 13:48
Heel goed te begrijpen met alle druk van tegenwoordig triest
Anne-Maria - Donderdag 8 september 2016 15:51
Ik herken. En ik ben blij om te horen dat er een nieuwe aanpak wordt ingezet. Zelf ben ik zo ongeveer chronisch suïcidaal, maar ik weet dat er ook momenten zijn dat het leven dingen te bieden heeft. Waar ik echt maanden niet verder wilde, probeer ik er nu van te maken wat ik kan, met hulp. En dan blijkt het uiteindelijk niet áltijd even donker te zijn, waar ik toch maanden, jaren, stellig van overtuigd was. Ik hoop dat die daling van 24 procent ook in Nederland doorzet.
avis amator - Donderdag 8 september 2016 15:55
mooie blog, ook voor mj herkenbaar jammer genoeg, die suïcidaliteit. inmiddels wel door dat ik niet de enige ben, maar toch voelt het wel vaak raar en eenzaam.

overigens zie ik staan: In de praktijk kwam dit neer op gemiddeld 53 gesprekken per dag. Vijf jaar geleden kreeg deze hulplijn nog ''maar'' 8.835 telefoontjes per dag.
moet die laatste 'dag' niet 'jaar' o.i.d. zijn?
Sandra - Proud2Bme - Donderdag 8 september 2016 16:01
@avis amator,
Oeps, dankjewel. Ik heb het aangepast!
Sebastiaan - Donderdag 8 september 2016 17:53
Ik word suïcidaal van dit warme weer, dat nog zeker een week aanhoudt! Help!
Jimmy - Donderdag 8 september 2016 19:25
@Sebastiaan:
Dan maar de luwte opzoeken. :)
bellefleur - Donderdag 8 september 2016 21:39
Taboe doorbreken. Ga er maar aan staan, zeggen dat je suïcidaal bent. Zelfs de meest begripvolle mensen zullen je zeggen dat je niet zo egoïstisch moet denken..
alsof het makkelijk is om dood te willen..

Knuf** - Vrijdag 9 september 2016 11:42
Vanaf mijn 12e die gevoelens al. Heb er toen wel over gepraat, maar is alleen verkeerd op gereageerd en daardoor het vertrouwen verloren. Hopelijk gaan ze er nu steeds beter mee om.
Danique - Zondag 18 september 2016 12:48
Ik heb op mijn 13 tot mijn 14de met susidale gelopen.
Op school en thuis liep het niet lekker.
Als ik eraan terugdenk dan denk ik van. Blij dat ik dat niet meer heb.
Ik vind het dan ook heel erg fijn om dit soort dingen te lezen waar ik mijzelf een beetje in ken
Onbekend - Maandag 28 oktober 2019 21:39
En is het zo dat mensen je tegen kunnen houden?
Ik had namelijk een ruzie met mn ouders waar worden gevallen waren die ik niet kon hendelen (niet vanuit mijn mond) en ik dacht ook oké dit is jou fout misschien is het gewoon beter om dood te gaan tot mn vriendin kwam en me hielp ze was zo lief ze zij de liefste dingen het voelde als een reanimatie alsof ik weer tot leven kwam maar was ik dus ook echt van plan zelfmoord te gaan plegen of niet?
Anoniem - Vrijdag 20 december 2019 11:04
Ik zit al een jaar in depressie waar niemand van af weet behalve mijn best vriend. Elke Keer als ik denk dat ik nutteloos ben of iets doms doe probeer ik mezelf pijn te doen. Ik zou bijvoorbeeld me vuist tegen een muur aan slaan tot het gekneusd is of me zelf in me gezicht slaan tot me kaak helemaal beurs en blauw is. Niemand hoeft te reageren of tips te geven als je dat wil doe het, het was al fijn genoeg om me hart en hoofd te luchten