Maagoperaties niet altijd succesvol obesitas

 

pak de oorzaak aanMaagoperaties zijn niet altijd succesvol bij ernstige obesitas. Een aanzienlijk aantal mensen dat zo'n operatie onderging viel terug in gewicht en vroeg om nieuwe behandeling van hun eetstoornis. Het behandelen van de eetdrang van deze groep kan zorgen voor gewichtsafname op lange termijn.

De risico's van ernstig overgewicht, obesitas, krijgen steeds meer aandacht: diabetes, hoge bloeddruk, verhoogde kans op hart- en vaatziektes etc. Veel afslankprogramma's, boeken en pillen komen en gaan.

Ze hebben vaak één kenmerk gemeen, ze zorgen voor een jo-jo effect in de toe en afname van het gewicht. En op de lange termijn heeft het geen blijvend effect. Daarom vinden er nu steeds meer maagverkleiningen plaats, zogenaamde bariatrisch chirurgische ingrepen en met name gastric bypass operaties. Dit zijn operaties waarbij de maag verkleind wordt en waarbij het spijsverteringskanaal, o.a. de darmen, wordt omgelegd.

Maagoperaties zijn bedoeld om ernstige gewichtsproblemen op te lossen. Geschat wordt dat er in Nederland in 2011 rond de 10.000 van dit soort operaties zijn verricht, waarbij verwacht wordt dat dit aantal sterk zal stijgen. Deze operaties zijn voor het tegengaan van de somatische complicaties van obesitas effectief en zorgen doorgaans voor grote gewichtsafname.

Novarum, centrum voor eetstoornissen, signaleert dat bij een aanzienlijk deel van de geopereerde cliënten de operatie problematisch blijkt; cliënten komen na verloop van tijd weer aan in gewicht of krijgen lichamelijke klachten omdat het hen niet lukt de eetdrang blijvend onder controle te krijgen. Bij Novarum meldden zich het afgelopen jaar ruim 90 mensen bij wie het gewicht weer toe nam, na een maagoperatie. Er wordt vaak gedacht dat eetdrang en de neiging tot over-eten verdwijnen als men een maagverkleining heeft ondergaan. Echter bij een aanzienlijke groep mensen lijkt enige tijd na operatie de eetdrang weer volop aanwezig en beheerst de zucht naar eten weer het dagelijks leven

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dream2Bhappy - Maandag 16 juli 2012 20:08
Mijn moeder heeft in Juni zo een operatie gehad, en ik ben echt bang dat ook zij weer terug gaat vallen in oud gedrag.
besje - Vrijdag 11 april 2014 10:12
Ik heb een maagverkleining gehad ben erin door geslagen naar anorexia waarvoor ik momenteel onder behandeling ben.
Ultraviolence - Zondag 26 juli 2015 22:37
Ik heb in 2011 ook een gastric bypass gekregen. Binnenkort ga ik in therapie voor een eetstoornis. Heb absoluut geen obesitas meer, wel andere problemen :(
Lost girl - Woensdag 26 augustus 2015 23:53
Hier ook een gbp gehad in 2011. Eerste half jaar goed afgevallen. Nu zwaarder dan ooit. Mijn maag is weer uitgerekt tot eetbuigrote. Wees dus voorzichtig met deze keuze. Probeer eerst uit of je de manier van eten aan kan zonder operatie.
Louise - Zondag 6 november 2016 15:35
Kan ik aan iemand die obesitas heeft of de operatie gedaan heeft enkele vragen stellen ?