Jongeren krijgen te snel antidepressiva

 

Een depressie is een veel voorkomend probleem bij jongeren (4 à 5% van wordt erdoor getroffen). Een depressieve periode die niet goed behandeld wordt, kan zware gevolgen hebben (verslaving, eetstoornis, afhaken op school, etc.). Daarom deden de Onafhankelijke Ziekenfondsen in België onderzoek naar de begeleiding van de betrokken jongeren. Hiervoor werden de gegevens van 2.391 Belgische jongeren, die minstens 1 antidepressivum geslikt hebben in 2011, bestudeerd.

antidepressiva
bron foto

Geen psychotherapie
Slechts een minderheid (11%) van de adolescenten die antidepressiva slikt, volgt psychotherapie. Volgens de aanbevelingen zou de behandeling van depressie bij de leeftijdsgroep van 12-18 jaar eerst en vooral moeten gebeuren via psychotherapie. Enkel bij ernstige depressies kan de behandeling worden aangevuld met antidepressiva.

Korte periode
De antidepressiva worden daarnaast te vaak gebruikt gedurende een te korte periode: 31% van de adolescenten slikt dergelijke geneesmiddelen gedurende minder dan 1 maand. Bij de helft gaat het om minder dan 2 maanden. Je kunt je afvragen wat het nut is van het voorschrijven van antidepressiva in dergelijke gevallen, aangezien de aanbevolen duur van een behandeling met antidepressiva schommelt tussen 6 en 9 maanden bij een zware depressie.

Erkenning psychotherapie
De Onafhankelijke Ziekenfondsen stellen vast dat adolescenten nog te weinig psychotherapie volgen. Ze vinden het teleurstellend dat een essentieel onderdeel van de behandeling van deze ziekte nog financieel ontoegankelijk blijft. Momenteel betaalt de verplichte ziekteverzekering de antidepressiva terug en bestaat er alleen een tegemoetkoming voor psychotherapie bij een psychiater.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten dus voor een versnelling van het proces van de officiële erkenning van de psychotherapeuten. Op termijn moet dit leiden tot een behandeling van psychische stoornissen die in overeenstemming is met de therapeutische aanbevelingen en niet enkel afhankelijk is van de financiële draagkracht van patiënten.

N.b. Dit onderzoek en artikel gaat over het gebruik van antidepressiva en volgen van psychotherapie door jongeren in België.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L - Donderdag 8 augustus 2013 18:51
Vaak gaat het na 1 à 2 maanden pas een beetje werken, dus om het voor 1 maand voor te schrijven lijkt me ook een beetje zinloos.
Ik - Vrijdag 9 augustus 2013 17:27
Bij mij hebben ze bewust heel lang gewacht met medicatie, puur omdat het niet goed voor je is, vooral niet zo jong en helemaal niet met de lichamelijke klachten die ik heb. 1 of 2 maand is erg zinloos, aangezien je na 6 weken pas kan zien of het werkt, Zo niet kan je het ophogen en moet je weer 6 weken afwachten of het helpt. Zo is mij door verschillende psychiaters en doktoren verteld tenminste. Ik zit nu al in mn zoveelste 6 weken periode af te wachten of het helpt haha, helaas! Wel jammer dat bij anderen dan zo snel gegeven wordt.. Want het is echt heel slecht voor je lichaam!
Céline - Vrijdag 9 augustus 2013 18:37
Het is in België ook zo dat wettelijk gezien de dokters en psychiaters niet mogen doorverwijzen naar een psycholoog. Voor naar een psycholoog te gaan ben je al snel 45euro minimum kwijt en daarvan krijg je niets terug. Voor jongeren of studenten is dit wel een flinke som. Ik ben zelf een half jaar in behandeling geweest bij een psychologe tot ze me wist te vertellen dat ze mij niet meer kon helpen en toen schakelde ik over op psychiater. Zij geven ook vaak antidepressiva maar wel net iets langer. Zo nam ik het zelf jaren. Een visite bij psychiater ben je al snel bijna 70 euro kwijt, maar krijg je toch heel wat van terug. Volgens mij is het ook nog steeds een groot taboe bij de dokters zelf. Wat heel jammer is voor zij die het dus echt nodig hebben.
Ilona - Zaterdag 10 augustus 2013 13:33
Is er in België eigenlijk wel een soort ggz zoals in Nederland? Wat vergoed wordt? Oke, eerstelijns psychologen hebben een begrenzing in wat verzekerd wordt, maar er moet toch ook een algemene ziekenzorg zijn, ook voor psychische problemen?

Ik denk dat therapie ook veel belangrijker is dan antidepressiva en ook gericht op andere vaardigheden die heel goed een depressie kunnen bestrijden, als hardlopen, gezonde voeding ipv fastfood, etc.
Céline - Zaterdag 10 augustus 2013 15:52
In België is er een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGGZ) en daar kan je inderdaad goedkoper naar een psychologe gaan. Jammer genoeg heb ik daar geen goede ervaringen mee. Met mijn eetstoornis en na een behandeling in het ziekenhuis, werd ik eerst van hier naar daar gestuurd binnen het CGGZ en kreeg ik daarna iemand toegewezen die me niet kon helpen, daar er te weinig kennis was over eetstoornissen. Je kan er vast en zeker wel goed terecht voor andere klachten, maar zelf hebben ze mij daar niet kunnen verder helpen.
p. - Zondag 11 augustus 2013 19:44
de zware gevolgen van mn depressie heb k al meegemaakt.... en overleefd...
dus een depressie is niet zo gevaarlijk,dan hoef k daar iig geen hulp voor te zoeken
J - Zondag 10 november 2013 22:50
Hoe kun je eigenlijk antidepressiva krijgen? Ik weet, van mezelf, dat ik het nodig heb want ik zie geen andere uitweg meer. (a.u.b. enkel commentaar op het volgende)
Het lijkt me toch niet dat je ze gewoon zo kunt krijgen? Worden je ouders ingeschakeld? Hoe wordt dat geregeld en gedaan?
S - Maandag 11 november 2013 00:01
@J: gelukkig kun je ze idd niet zomaar krijgen. Het is echt rotzooi voor je lijf, zeker als je jong bent (ik ga er vanuit dat je dat bent aangezien je het over je ouders hebt). Deze medicatie kan alleen een arts voorschrijven: huisarts of psychiater. Als je je heel rot voelt, kan ik me voorstellen dat het voelt alsof je geen andere uitweg weet. Weet dat er altijd andere uitwegen zijn, als je ervoor open staat. Er zijn zoveel soorten behandelingen die je leren omgaan met je gevoelens dat er ongetwijfeld iets tussenzit wat bij je past. Zo'n pil lijkt een makkelijke manier om van je rotgevoelens af te komen, maar het is slechts tijdelijk. Je onderdrukt je gevoelens alleen (dus ook je positieve gevoelens!) en zodra je stopt met de pillen komen al die rotgevoelens gewoon weer terug. In behandeling gaan ergens en werken aan al die nare gevoelens om ermee om te leren gaan is wat je echt helpt.
lachmeisje - Vrijdag 2 mei 2014 22:03
Toen ik voor het eerst naar mijn huisarts ging vanwege de depressieve gevoelens die ik had, kreeg ik meteen antidepressivia. Maar daarbij aanvullend moest ik elke week terugkomen bij mijn huisarts. Dat ik meteen pillen kreeg vond ik niet zo fijn, maar ik kon wel goed met mijn huisarts praten!

Inmiddels ben ik al 3 jaar van de pillen af, maar doe ik elke avond yoga! Ik vind dat prettiger.