Hulplijn voor mensen zonder psychische ziekte

 

SIRE heeft vandaag een nieuwe campagne gelanceerd waarin de rollen worden omgedraaid: de Stichting lanceert namelijk een hulplijn voor mensen zónder psychische ziekte. Hier kunnen familie, collega's of vrienden van hen die aan een psychische aandoening lijden vragen stellen over hoe zij het beste met de situatie kunnen omgaan. Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders moeite hebben om normaal om te gaan met mensen die een psychische aandoening hebben, zoals een depressie, borderline, een psychose of burn-out.

sire hulplijn

Verschillende onderzoeken laten zien dat onbegrip en geen fijne omgang met mensen met een psychisch probleem kan leiden tot  werkloosheid, een klein sociaal netwerk, mindere kwaliteit van leven en een laag zelfbeeld. En dat terwijl ongeveer 20% van de bevolking per jaar met dit soort ziekten wordt geconfronteerd, als slachtoffer of via mensen in de directe omgeving. Psychisch ziek zijn zou toch eigenlijk net zo normaal moeten zijn als een gebroken been? Helaas blijk dat dit voor veel mensen niet het geval is.

Robinne heeft borderline

      Mandy lijdt aan PTSS                            Daan heeft ADD, borderline & angsten

de hulplijn opgericht voor mensen zonder psychische ziekte. Behalve via de hulplijn is de campagne ook zichtbaar via TV- en radio-spots en aandacht online, in dagbladen en magazines.

Bron: Sire.nl

Wat vind je van deze campagne?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nacindaa. - Donderdag 27 juni 2013 16:09
wat goeed !!

xxxx.
Loeeee - Donderdag 27 juni 2013 16:15
Super goed! Ik ken zelf niemand die zoiets heeft, maar ik merk wel dat als ik iemand tegen kom die 'iets heeft' ik vaak bang ben om iets verkeerd te zeggen. Off de persoon te kwetsen ofzo :S Dus Ik denk dat dit wel veel mensen gaat helpen!
laura - Donderdag 27 juni 2013 16:22
geweldig initiatief
D - Donderdag 27 juni 2013 17:01
Ik heb zelf meegedaan aan de opnames voor de campagne. Alleen is mijn materiaal bij de laatste selectie toch nog afgevallen... Ik vind het een goed initiatief, maar ik vind het op dit moment nog wel erg jammer dat ik er geen rol meer in speel. Waarom staan hier trouwens maar 3 van de 4 filmpjes die er zijn?
Am - Donderdag 27 juni 2013 17:58
SUPER goede actie!
De mensen die zo reageren hebben zelf het grootste probleem!
AmFe - Donderdag 27 juni 2013 18:24
Wat een goede campagne!!
Chaya - Donderdag 27 juni 2013 19:32
Een vriend van me werkt daar aan mee, echt ik vind het super waar hij mee bezig is en hij zet zich voor de volle 100000% in. Respect, en super goed dat ze dit doen!
Myrthe - Donderdag 27 juni 2013 19:37
Perfect. Het goede actie!
Omdat je een stoornis hebt ben je gestoord, moet niet gekke worden.
maan - Donderdag 27 juni 2013 20:06
goed dat er aandacht voor is nu!
L - Donderdag 27 juni 2013 23:41
@ D jammer dat het eruit is geknipt...

Ik vind het erg goed, want psychische ziekten zijn vaak moeilijk te begrijpen voor anderen. Ik heb zelf heel wat vreemde reacties gehad vanwege es, automutilatie en depressie... Om nog maar te zwijgen over de starende blikken omdat mensen niks durven te zeggen of vragen... :(
D - Vrijdag 28 juni 2013 08:56
L: ja, ze hebben van 8 mensen opnames gemaakt en er uiteindelijk 4 uitgekozen. Maar goed, het gaat om de hopelijk positieve effecten die de campagne gaat hebben en niet om mij. ;)
May2 - Vrijdag 28 juni 2013 13:51
Ligt het aan mij of hebben jullie ook het gevoel dat de reclames niet uitnodigend zijn. De mensen voor wie de hulplijn is bedoeld worden vrij negatief afgetekend. Ik vind het goed dat de lijn er is, maar vraag me af of die mensen wel willen bellen.
David de Ruiter - Vrijdag 5 juli 2013 12:47
Ik vind het een goed initiatief, maar ik vind het wel een beetje vreemd. Eerst ga je zeggen dat men moeite heeft om "normaal" omgaan met mensen met een psychiatrische beperking. Vervolgens zeg je bel dit nummer dan vertellen we wel hoe je met mensen met een psychiatrische beperking om kan gaan. Als persoon met een psychiatrische beperking ben ik mij heel goed bewust dat mensen moeite er mee hebben. Maar dan zeggen bel dit nummer en dan vertel ik hoe je het aan kan pakken. We zijn allemaal mensen met onze eigen paden om te bewandelen. Ik daarom zo mijn twijfels hierbij, maar het is in ieder geval al heel wat dat er geprobeerd wordt het stigma te bestrijden. Iets wat ik als toekomstig journalist/tekstschrijver/ervaringsdeskundige maar al te graag mijn doel ga maken.
R0osje - Maandag 8 juli 2013 14:31
Ik vind dit echt een super goed initiatief !!!!!
getsome - Woensdag 17 juli 2013 15:09
Ja heel goed, want precies tegen iemand met een gebroken been gedraag je jezelf toch ook niet anders dan voorheen? Super initiatief!
Roses - Woensdag 31 juli 2013 00:00
Goed initiatie!!. Of het zal werken of niet, het wordt zo wel bespreekbaar gemaakt. Het omgaan met een geproken been en iemand met een psychische aandoening zijn niet te vergelijken het kan soms heel moeilijk en emotioneel zijn om te zien hoe het met een dierbare gaat.
wp51 - Zaterdag 14 september 2013 22:26
De omgekeerde wereld. Opsteker voor mensen met een psychische ziekte. De doelgroep, mensen zonder die ziekte, heeft hier niets aan. Weggegooid geld.

In de omgekeerde wereld , doen ze alles andersom
Domme mensen zijn er schrander , en de schrandre zijn er dom
‘s Morgens vroeg gaat men er slapen , en men staat er ‘s avonds op
In de omgekeerde wereld , gaan alle dingen op z’n kop

Je moet drinken van een bordje , en je eet er uit een glas
Meesters zitten in de banken , kindren staan er voor de klas
Hoeden schuift men om de voeten , schoenen draagt men op het hoofd
Je moet zelf maar eens gaan kijken , als je het niet van ons gelooft

In de omgekeerde wereld , is de kelder op het dak
‘s Zondags loop ik in m’n lompen , ‘s maandags in m’n beste pak
Wie er dorst heeft neemt een broodje , wie er hongert drinkt er thee
Als je boft dan valt het tegen , maar als je pech hebt valt het mee

In de omgekeerde wereld , zijn de goeie dingen fout
Oude zaken zijn er mode , het moderne is er out
‘s Winters puf je van de hitte , ’s zomers kleum je bij de haard
Ieder heeft er geld met hopen , het is alleen geen stuiver waard

Politiek is hartverheffend , en zo eerlijk als ’t maar kan
Wie belasting mag betalen , maakt er zelfs een feestje van
Sport heeft niks met geld te maken , wie de beste is verliest
Wie verloren heeft die winkelt , wie gewonnen heeft is triest

Vissen zingen in de bomen , vogels zwemmen in de beek
Wie verdrietig is moet lachen , en wie blij is raakt van streek
Dikke baby blijft maar smullen , dunne spriet doet aan de lijn
Als je daar naartoe wil reizen , ga dan met de verkeerde trein
...
(Jules de Korte)
richard - Maandag 4 november 2013 20:02
Heb het logo met tel nummer uitgeprint en op het werk opgehangen.
Wat denk je ?
Volgende pauze hadden ze het weggehaald , die hebben echt HULP nodig.
Ga zo door , goed initiatief.
Amarens - Zaterdag 16 november 2013 22:51
Ik vind dit echt een goed initiatief maar of het ook goed over komt ik denk het niet.
Heb veel slechte ervaringen gehad met familie die al het begrip had voor lichamelijke ongemakken of ziektes. Maar geen ene moer snappen van een psychologische kwaal of ziekte.
Zelfs al is het pijnlijk duidelijk te zien wat er mis is, of wat het voor een invloed heeft dan nog snappen ze het psychologische niet. En nemen daardoor het lichamelijke op de koop toe ook niet serieus. En ik kan het ze 1000x uitleggen en mijn ouders of wie dan ook. Maar als je een muur het probeert uit te leggen heb je meer kans dat die je begrip voor de situatie geeft.:P
Dus een professionele kan het wel gaan uitleggen maar de kans dat ze het dan zullen begrijpen of in ieder geval begrip op zullen brengen lijkt me ook klein, laat staan als de mensen die psychologie niet begrijpen zelf moeten bellen.
Wel leuk geprobeerd, maar weinig kans dat het goed opgepakt word door de mensen die het, het meest nodig hebben.
Zal iets blijven waar iedereen met een psychologisch probleem op een of andere manier mee om moeten leren gaan of zelf uit te weg proberen te gaan. Niet iedereen kan je begrijpen.;)
ineke claus - Dinsdag 26 november 2013 01:28
Door geen idee te hebben wat borderline inhoud heeft mijn vriend onze relatie beindigd doordat ik het moeilijk kreeg en hij zei er niets mee te kunnen bellen naar deze site had misschien onze relatie kunnen redden
.... - Donderdag 28 november 2013 01:05
Ik heb bordeline, en niemand snapt wat dat is ze denken dan altijd dat ik heel agressief enzo ben terwijl ik juis meer op mezelf gericht ben. Daarom weten alleen close vrienden en familie dit omdat ik anders het gevoel krijg dat ik me altijd moet verdedigen. Hoop dat mensen gebruik maken van dit nummer