Hoop voor emo-eters

 

Sinds enkele jaren groeit het aantal coaches die gespecialiseerd zijn in EFT, ‘Emotional Freedom Technique'. Deze mengvorm van acupunctuur en ‘mind body medicine', waarbij gebruik wordt gemaakt van kloptechnieken met de vingertoppen, belooft ook overgewicht aan te pakken.

Volgens EFT-adepten ligt aan elk eetprobleem een emotioneel probleem ten grondslag, dat negatieve energie opwekt. De energiebanen in ons lichaam, zoals we die ook kennen in de acupunctuur, worden verstoord. Door de negatieve emoties ontstaat er als het ware een kortsluiting die onze gezondheid en ons gewicht beïnvloedt.

Door simpelweg met de vingertoppen te kloppen op deze energiebanen, wordt het dieperliggende probleem verwijderd en gaat het met ons gewicht weer de goede kant op.

De procedure
De therapie start met het bijhouden van een eetdagboek. Er wordt gevraagd om nauwkeurig op te schrijven wat, maar vooral waarom je eet. Je moet met andere woorden analyseren welke emotie het verkeerde eetgedrag oproept. Als een bepaald probleem gekoppeld blijkt aan een herinnering, dan moet je de intensiteit van die herinnering quoteren op een schaal van 1 tot 10.

Vervolgens moet de patiënt een zin formuleren, waarin hij declameert dat hij zichzelf accepteert ondanks zijn ‘tekortkoming'. Dit kan bijvoorbeeld zijn: "ondanks het feit dat ik dik ben, accepteer ik mezelf geheel zoals ik ben". Die zin moet dan drie keer herhaald worden, terwijl je op een plek (de ‘sore spot' ) op het sleutelbeen tikt. Daarna moet je met de rechtermiddelvinger op een reeks aantikpunten kloppen, terwijl je je ondertussen concentreert op de herinnering. Die aantikpunten bevinden zich op de energiemeridianen. (Onder het oog, onder de neus, op het sleutelbeen...)

Lees het hele artikel HIER