Help mee aan onderzoek: Body Dysmorphic Disorder

 

‘Ingebeelde lelijkheid’ wordt het ook wel genoemd. Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een psychische stoornis waarbij iemand geobsedeerd is door zijn of haar uiterlijk. De aspecten van het lichaam die niet mooi gevonden worden, worden sterk uitvergroot of zijn zelfs volledig ingebeeld. Vaak heeft iemand last van negatieve, niet kloppende gedachten over zijn of haar uiterlijk en gevoelens van walging en schaamte over zijn of haar eigen verschijning.  

Iemand die hier last van heeft, kan uren bezig zijn met zijn of haar uiterlijk. Er is sprake van een grote verstoorde lichaamsbeleving en het dagelijks functioneren wordt er sterk door beïnvloed. Zo kan iemand zich meer en meer terugtrekken, sociale situaties vermijden en in een isolement terechtkomen.

Body Dysmorphic Disorder is een obsessief-compulsieve of dwang-stoornis. Omdat mensen zich schamen en het moeilijk vinden er over te praten, duurt het vaak lang voordat het probleem herkend wordt. Hierdoor krijgen mensen met BDD niet of veel te laat hulp.

Onderzoek lichaamsbeleving

Het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam en GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula werken daarom samen aan een onderzoek over BDD. Ze hebben een vragenlijst ontwikkeld die kan helpen om sneller vast te stellen of iemand BDD heeft. Voordat deze vragenlijst gebruikt kan worden, moet worden vastgesteld of de vragenlijst wel echt meet wat hij moet meten. Met behulp van dit onderzoek wordt dit gecontroleerd. En daar kunnen ze jouw hulp waarschijnlijk goed bij gebruiken.

BDD en eetstoornissen

Zoals je je misschien kunt voorstellen, is er een overeenkomst tussen BDD en eetstoornissen. In het onderzoek gaan ze daarom na of de nieuwe vragenlijst kan onderscheiden of iemand BDD of een eetstoornis heeft. Ook voor het beantwoorden van deze vraag kan jouw input heel waardevol zijn.

Wie kan meedoen en wat houdt het in?

Alle mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder zijn welkom om mee te doen aan het onderzoek. Het enige dat je hoeft te doen, is een aantal online vragenlijsten invullen. Het invullen duurt ongeveer 40 minuten en je verdient er een waardebon van bol.com t.w.v. 5 euro mee.


Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mail naar Nina van Wyk via n.vanwyk@students.uu.nl. Je ontvangt dan meer informatie over het onderzoek, zodat je kunt beslissen of je mee wilt doen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mimi - Dinsdag 23 juli 2019 11:42
Ik kan me voorstellen dat je, indien je als kind onbehandeld bent gebleven voor "open mond gedrag/chronisch mond ademen" en je gezichtsontwikkeling niet goed is gegaan. Je last kunt hebben van BDD en ook van de omgeving "lookism". Zoveel mensen die onnodig lijden vanwege te weinig preventie.
L:) - Dinsdag 23 juli 2019 12:37
wat
Birdy - Dinsdag 23 juli 2019 13:11
Huh
Luuk - Dinsdag 23 juli 2019 22:47
Zeker een probleem, heeft hier alleen niets mee te maken beetje rare verbanden leggen.
M. - Woensdag 24 juli 2019 19:07
BDD gaat wel iets verder/dieper dan wat jij benoemd hier.
w - Dinsdag 23 juli 2019 15:57
Helemaal niet on-topic wellicht, maar ik vind het plaatje heel leuk.
S* - Woensdag 24 juli 2019 19:49
“Ingebeelde lelijkheid”... bestaat “ingebeelde schoonheid” dan ook?
L:) - Donderdag 25 juli 2019 09:44
Ik denk dat het vast bestaat dat iemand zich ook op een positieve manier anders inbeeld dan de werkelijkheid. Maar dat lijkt me zeer zelden negatieve gevolgen hebben, als deze soort van overmoed tot het uiterlijk blijft beperkt.

En er hoeft toch niet altijd een tegenovergestelde te bestaan? Gooi die weegschaal weg ;)
S* - Donderdag 25 juli 2019 20:50
En wat als dir persoon zichzelf gezonder of dunner ziet en daarmee overgewicht creëert? Vroeg het me af. Alles heeft altijd een tegenhanger nmm
Safira - Vrijdag 26 juli 2019 20:09
Wat ik mee maak is dat ik heel veel sjans heb en vaak de vraag krijg van andere vrouwen: “Hoe hou jij zo’n mooi figuur en hoe blijf jij zo jong?”
Daarom denk ik van mezelf dat ik mooi ben.
Maar mijn partner heeft bij mij geen orgasme en daarna kijkt hij rukkend naar porno tot het lukt. Wat hij kijkt is allemaal jonge magere meisjes. Sindsdien wil ik ook mager zijn, omdat ik wil dat hij mij mooi vindt.
Zelf hou ik niet van mager en als ik mezelf op foto’s terug zie vind ik mezelf prachtig. Toch ben ik verslaafd geraakt aan laxeerpillen en beul ik mezelf af op mijn gymtoestel omdat ik zo graag mager wil zijn voor mijn vriend. Zo tegenstrijdig. Ik doe dit al 2 jaar en ik weeg nog precies hetzelfde als daarvoor.
Liesa - Zaterdag 27 juli 2019 22:47
Ga alsjeblieft weg bij je vriend die overduidelijke pedofiele problemen heeft.
Mere - Donderdag 5 september 2019 18:31
Duidelijk dat jij hier even aandacht zoekt. Ik denk dat je zelf wel heel goed weet wat je moet doen.
Carl - Dinsdag 8 september 2020 14:55
Ik merk dat bovenstaand emailadres niet meer functioneert. Weet iemand hoe ik Nina kan bereiken? Ik had graag de vragenlijst laten invullen door een heel goeie vriendin die wellicht BDD heeft.

Bedankt voor de reactie

Mvg,

Carl
Chris - Donderdag 17 september 2020 00:47
Safira, you should leave that bf that you have.
He is not right for you. Is clear he has different interests and you two dont match. Look at it as a new chance to find your "one".. that will love you the same as you love yourself..just the way you are without having to change anything for him !