G-Moji: zelfhulp app bij depressies

 

De nieuwe zelfhulp app G-Moji is speciaal ontwikkeld voor jongeren met psychische problemen. Via de app zou het mogelijk moeten zijn om psychische problemen op te kunnen sporen. Hulpverleners zouden op deze manier kunnen zien hoe de jongeren die gebruik maken van deze app zich op dat moment voelen. 

Via de app, ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, versturen deelnemers elke dag hoe vaak ze die dag hebben bewogen en hoe zij zich die dag voelden. Tijdens de pilot is er onderzoek gedaan naar het slaapritme, de mate van bewegen en sociale activiteiten. Al deze aspecten zouden psychische problemen en depressies kunnen voorspellen. Het voordeel van deze app is de laagdrempeligheid. Veel jongeren geven aan dat het makkelijker is om via een app aan te geven hoe ze zich voelen, dan om dit in een gesprek te doen. 

Het doel van deze app is dat hulpverleners jongeren uiteindelijk een gerichtere behandeling aan kunnen bieden. Het zal dan niet meer nodig zijn om elke week af te spreken, maar alleen op de momenten wanneer de jongere aangeeft dat het nodig is. Ook is het op deze manier mogelijk om jongeren in de gaten te houden terwijl ze op een wachtlijst staan. 

Om de app optimaal te laten functioneren zijn er nog vrijwilligers nodig die de app zouden willen testen. Denk je dat dit voor jou helpend kan zijn? Hier kan je je opgeven. 

Zelf denk ik dat het heel helpend en waardevol kan zijn om inzicht te krijgen in hoe je je echt voelt en misschien dat het opschrijven hiervan wat overzicht geeft. 

Wat vind jij van apps als deze?


Wil je meer lezen over gevoelens (herkennen)? Bekijk dan deze blog eens. 

 Foto's: G-Moji

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mel - Dinsdag 30 april 2019 15:15
Goed initiatief. Misschien ga ik het eens proberen.
Laura - Dinsdag 30 april 2019 16:34
Meer en meer menselijke aspecten uit ons leven worden digitaal vervangen. Het is misschien ene eerste stap naar hulp maar zeker niet genoeg. ik denk eerlij kgezegd dat dit enkel schijn gaat brengen naar betere hulpverlening. Depressie is iets waarbij menselijk contact erg belangrijk is en deze app neemt deze weg.
A - Dinsdag 30 april 2019 22:10
Mee eens!
Anoniem - Dinsdag 30 april 2019 18:59
Vooral iets doen aan de wachtlijsten lijkt mij. Dan zijn dit soort apps ook niet nodig.
Iris - Dinsdag 30 april 2019 21:12
Goed intiatief. Hopelijk wordt dit uiteindelijk breed ingezet als het goed is getest. Zeker als je moeilijk kan verwoorden en een beeldenker bent.