FEATBACK: Online zelfhulp en ondersteuning van een ervaringsdeskundige

 

'Je hebt last hebt van eetproblemen maar kan, wil of durft niet gelijk je huisarts in te schakelen of een GGZ instelling binnen te stappen. Die stap is misschien nog te groot; het lijkt je fijn eerst eens een laagdrempelige en anonieme vorm van hulp te proberen.' Als je je hierin herkent, ben je niet de enige. Voor hen zijn er steeds meer mogelijkheden om goede hulp via het internet te krijgen. Met die gedachte is ook de online interventie Featback ontworpen - het helpt mensen met eetproblemen om aan de slag te gaan met hun klachten en waar nodig stappen te zetten richting intensievere hulp. 
 
Hulp wordt steeds meer online aangeboden. Met hulp via het internet kan een grotere groep mensen worden bereikt. Bovendien zijn er andere voordelen ten opzichte van andere vormen van behandeling, zoals dat het goedkoper en anoniem kan worden aangeboden. Zo kan het mensen helpen die wel klachten ervaren, maar niet de stap naar reguliere zorg kunnen of durven te zetten. Ook tijdens de corona pandemie is duidelijk geworden dat hulp via het internet een belangrijke toevoeging is de zorgverlening. 
 
Zo is in de afgelopen jaren Featback, een online zelfhulpprogramma voor mensen met eetproblemen, onderzocht. Misschien heb je zelfs wel meegedaan met het onderzoek (daar plaatsen we eerder al deze oproep voor), want er hebben meer dan 350 mensen geholpen. Uit het onderzoek bleek dat Featback kan helpen bij het verminderen van symptomen van een eetstoornis. 


Bron foto

Hoe werkt Featback? 

Featback is voor iedereen die worstelt met eetproblemen, gewicht en lichaamsontevredenheid. Als je je aanmeldt (je hebt alleen een geldig mailadres nodig) krijg je 8 weken lang elke week een mail met daarin 4 vragen over je eetgedrag van de afgelopen week. Op basis van je antwoorden gaat een zoekmachine op zoek naar het best passende bericht uit een database van meer dan 1250 berichten. Deze berichten zijn handgeschreven door psychologen, ervaringsdeskundigen en onderzoekers op het gebied van eetstoornissen. De zoekmachine houdt ook rekening met veranderingen in je eetgedrag ten opzichte van jouw antwoorden van de week ervoor. Het is belangrijk om te vermelden dat Featback steun en informatie kan bieden, maar het blijft een kleine en korte interventie en is dus geen vervanging van professionele hulp. 

8 Weken ondersteuning van een ervaringsdeskundige? 

Naast het automatische programma met de wekelijkse berichten, kun je extra chat en/of e-mail ondersteuning krijgen van een ervaringsdeskundige als je niet in behandeling bent voor een eetstoornis of op de wachtlijst staat hiervoor. Bij aanmelding voor Featback kun je aangeven of je hier gebruik van wilt maken. De ondersteuning per chat/e-mail is anoniem en gratis en vindt in principe één keer per week plaats (gedurende de 8 weken). De ervaringsdeskundigen zijn getraind om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen en je kunt zelf bepalen waar je het over wilt hebben. 

Let op: er zijn beperkte plekken beschikbaar voor ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Afhankelijk van de vraag, kan het zijn dat je moet wachten voordat je met de ondersteuning kunt beginnen of dat we op een gegeven moment (tijdelijk) geen ondersteuning meer kunnen aanbieden. Featback (de wekelijkse automatische berichten) zijn altijd voor iedereen beschikbaar. 

Hulp is voor iedereen 

Steun ontvangen moet voor iedereen mogelijk zijn, zelfs als anderen in je omgeving nog niet van je problemen afweten of als je even niet weet waar je moet beginnen. De laagdrempelige, gratis en anonieme interventies Featback en chat/e-mail ondersteuning van een ervaringsdeskundige hopen daar een bijdrage aan te leveren.

Op www.featback.nl kun je meer informatie vinden en je aanmelden. 

Sta jij zelf op een wachtlijst en ben je op zoek naar iets om dit te overbruggen? Daarvoor kun je ook terecht bij De Wachtverzachter. Hier kun je contact in contact komen met ervaringsdeskundigen die graag met je meedenken. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

A - Dinsdag 5 oktober 2021 21:02
Oei, ik hoop maar dit inmiddels verbeterd is ten opzichte van een aantal jaar geleden. Heb het toen gebruikt en de geautomatiseerde feedback was echt waardeloos. Dat vond ik toen erg frustrerend, juist omdat ik wat steun goed kon gebruiken in die tijd.
Lost girl - Dinsdag 5 oktober 2021 23:13
Ik heb helaas dezelfde ervaring. Zonder chat of email contact zei het net zo weinig als een online testje invullen. Jammer dat dat nu niet mogelijk is. Hoop dat ze er genoeg aan veranderd hebben waardoor het iets persoonlijker kan, ook al is het antwoord geautomatiseerd.
Pieter (onderzoeker Featback) - Woensdag 6 oktober 2021 08:43
Hoi A en Lost girl,
Bedankt voor jullie berichten! Jammer dat jullie ervaring in het verleden met Featback niet positief was. We hebben ons best gedaan het programma te verbeteren, op basis van alle feedback die we hebben gekregen, bijvoorbeeld door de berichten uitgebreider (en waar mogelijk persoonlijker) te maken. Het enige dat ik kan zeggen is dat uit onderzoek blijkt dat het voor sommige mensen kan helpen om minder last te hebben van eetproblemen en om de stap naar professionele hulp te verkleinen. Helaas zal het niet voor iedereen werken of een prettige manier van hulp zijn, maar voor anderen hopelijk wel - zeker in combinatie met ondersteuning van een ervaringsdeskundige die wij bij Featback kunnen aanbieden!
Anna - Woensdag 6 oktober 2021 22:30
ja t voelde nogal machine-achtig, alsof een algoritme het bepaald. op zich snap ik het wel maar niet prettig vond ik
britneyangel - Dinsdag 5 oktober 2021 21:32
ik heb me aangemeld , ik ben benieuwd!
Pieter (onderzoeker Featback) - Woensdag 6 oktober 2021 08:45
Wat goed van je! Fijn dat je het wilt proberen, ik ben benieuwd naar je ervaringen!
A2. - Woensdag 6 oktober 2021 03:12
Het is te wensen dat het nu beter werkt dan voorheen!
En dat je nu al geen hulp meer kan krijgen, dat vind ik dan alleen maar een teaser ☹️
Pieter (onderzoeker Featback) - Woensdag 6 oktober 2021 08:44
Hoi! Dit is helaas een fout in het bericht! De ondersteuning is gelukkig nog wel mogelijk, dus laat dat je vooral niet tegenhouden!
Anne - Woensdag 6 oktober 2021 15:15
Helaas geen fijne ervaring mee. Hoop dat jullie het verbeterd hebben ten opzichte van een paar jaar terug. Dat mensen die het nu gaan gebruiken er wel wat aan mogen hebben..
Jelle - Woensdag 6 oktober 2021 17:38
Ik heb ook slechte ervaringen hiermee
S* - Woensdag 6 oktober 2021 19:22
Met de automatisering, standaard antwoorden obv ingevoerde data voelde ik me pas echt een nummer. De ervaringsdeskundige was wel getraind maar niet ervaringsdeskundig. Wel dus de ervaringskennis maar zeker niet de vaardigheden imo om aan te sluiten bij mijn proces. Haar weg was de juiste weg. Als er iets maatwerk behoeft is dat wel herstel van een eetstoornis. Een tweede keer was de ervaring nog slechter, niemand beschikbaar, wachtlijst en weer gestandaardiseerde antwoorden. Erg jammer, voelde me er meer en meer een falend nummertje door. Ik hoop oprecht dat er veranderingen zijn doorgevoerd. Natuurlijk sluit het niet aan op iedereen en moet het vooral aanvullend op professionele hulpverlening gezien worden. Toch denk ik dat het passender is bij eetproblematiek dan bij eetstoornissen.
Anne - Donderdag 7 oktober 2021 07:42
Dat denk ik ook, dat het automatische antwoord in ieder geval meer aansluit bij eetproblemen en niet bij eetstoornissen. Dat is te complex voor zo'n algemeen advies.
Ik had het ook dat je je echt voelt falen en dat je je nog slechter ging voelen omdat je onmogelijk de adiezen op kon volgen.
Bovendien kreeg je steeds dezelfde antwoorden in een vaste roulatie leek het wel.

Ook vind ik :. Je geeft jezelf bloot, ook al is het anoniem, dat verdient wel een manier van antwoorden waarbij je voelt dat je serieus wordt genomen.
Ik vind het wel een goed initiatief maar je hebt toch vooral echt contact nodig. Isolement is het slechtste wat er is voor iemand met een e. s en een geautomatiseerd antwoord is echt niet helpend genoeg, naar mijn mening.
L - Donderdag 7 oktober 2021 10:28
Ik heb er niets aan gehad ik zou het zeker niet opnieuw doen.
Pieter (onderzoeker Featback) - Donderdag 7 oktober 2021 11:57
Jammer om te horen dat er wel wat slechte ervaringen zijn geweest in het verleden met Featback. Bedankt voor het delen daarvan in ieder geval! Hopelijk zorgen de verbeteringen ervoor dat toekomstige gebruikers die ervaring niet hebben. De automatische berichten zijn uitgebreid en werken technisch beter en ik heb het volste vertrouwen in de kwaliteit en professionaliteit van de betrokken ervaringsdeskundigen die de ondersteuning bieden.

Ik vind het daarbij belangrijk om te melden dat er ook mensen zijn geweest die Featback als steun en 'hart onder riem' hebben ervaren; zowel het automatische gedeelte en zeker ook de ondersteuning van een ervaringsdeskundige. Ik hoop daarom dat mensen die twijfelen het willen proberen en zelf uitvinden of ze het fijn vinden. Als er twijfels of vragen zijn, laat het me gerust weten (bijvoorbeeld door het contact formulier op de Featback website in te vullen)!