Afstudeerproject inclusiviteit: update en kleine hulpvraag!

 

Een tijdje terug heb je in mijn vorige blog meer kunnen lezen over mijn afstudeerproject over inclusiviteit bij eetstoornissen. Op deze manier geef ik je nu heel graag even een update hoe dit ervoor staat, en kun je me als je wil weer helpen middels een korte vragenlijst. 

Wat heb ik de afgelopen tijd gedaan? 

Jullie antwoorden op de enquête hebben me ontzettend geholpen, superveel dank daarvoor! Uit de meeste antwoorden bleek dat er een grote noodzaak is voor meer eerlijke en diverse informatie rondom eetstoornissen, met name in de media. De meesten van jullie pleiten voor meer informatie over verschillende soorten eetstoornissen en wat deze (kunnen) inhouden en een duidelijker beeld van wie een eetstoornis kunnen krijgen om van het stereotype beeld af te komen.  
 
Met jullie antwoorden, de gesprekken die ik heb gevoerd en het vooronderzoek dat ik heb gedaan, was het aan mij om hier een visueel project mee op te zetten. Dat was nog niet zo gemakkelijk als ik had gehoopt. Het is ontzettend moeilijk om dit onderwerp in één project te omvatten, om iedereen erbij te betrekken en dit op een inclusieve manier in beeld te brengen. Zoals ik al eerder benoemde: dit probleem ga ik niet in mijn eentje, met één project oplossen. Wel kan ik me ervoor inzetten om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Na heel veel schetsen en brainstormen ben ik nu bezig met het ontwikkelen van een campagne om dit onderwerp over het voetlicht te brengen bij mensen die er wat verder vanaf staan. Want, gezien de antwoorden op mijn vragenlijst, weten jij en ik wel wat er anders zou kunnen. Het zijn juist de mensen die er nog te weinig vanaf weten waar de verandering van het beeld plaats moet vinden.

  
 

Vooraf wil ik wel even duidelijk stellen dat dit nog voor nu nog een 'fictief' studieproject in ontwikkeling is. Ondanks dat ik me richt op omstanders, is jullie mening en stem nog steeds heel belangrijk.  

Hoe gaat dit eruitzien? 

Omdat het zo lastig in beeld te brengen is, zeker voor buitenstaanders, ben ik me in eerste instantie gaan richten op tekst en letters. Dit startte eerst met letters opgebouwd uit armen en benen en daaruit ontstond later een meer geabstraheerd artwork. Ik was op zoek naar een manier om het op het eerste gezicht niet direct over eetstoornissen te hebben. Dit beeld refereert daarnaast ook aan de worsteling met jezelf en het 'in de knoop zitten' tijdens je eetstoornis. Deze beelden wil ik op producten drukken, zoals tassen en T-shirts. Door middel van Augmented Reality kun je het beeld op de t-shirts scannen, waarna je terechtkomt bij een Instagrampagina met aanvullende informatie over de campagne en hulp bij eetstoornissen. En dat is waar ik jullie hulp weer even nodig heb! 

Ik vind het namelijk belangrijk dat anderen zien hoe het écht is om een eetstoornis te hebben, in plaats van een opsomming van symptomen die voor iedereen anders kunnen zijn. Zo spendeerde ik soms bijvoorbeeld uren in de supermarkt en was het wekelijks een groot gepuzzel om voor iedereen iets anders te koken, dingen die veel mensen van buitenaf niet zien.

Zou je met mij willen delen hoe dit voor jou voelt?

Dit mag van alles zijn! Wat zou je willen dat anderen weten, of zouden zien? Heb je bepaalde frustraties, of dingen waar je tegenaan loopt of liep?

Laat je reactie achter in deze korte vragenlijst. Hier kun je ook meteen reageren op mijn project, mocht je tips, feedback of opmerkingen hebben. Het kan zijn dat ik je antwoorden gebruik voor de Instagram-pagina, maar deze blijven (net als de vragenlijst) uiteraard volledig anoniem.  

Nogmaals ontzettend bedankt, jullie input is heel waardevol! 

Bron omslagfoto


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts