Word jij voorgetrokken door je ouders?

 

Vroeger was ik er heilig van overtuigd dat mijn ouders mijn broer voortrokken. Hij was in mijn ogen het lieverdje omdat hij een stuk makkelijker en slimmer dan ik was. Door mijn geloof in ongelijke behandeling lette ik ook altijd op of mijn broer meer rechten had dan ik. Ik voelde me vaak minderwaardig en deed mijn best om in prestaties tegen hem op te boksen. Mijn ouders zeiden echter altijd dat ze evenveel van ons hielden en geen van ons beiden voortrokken. Van dat evenveel houden van ben ik wel overtuigd, maar dat wel of niet voortrekken twijfel ik nog aan... Uit recent onderzoek blijkt dat ik misschien toch een klein beetje gelijk had. Katherine Conger, socioloog van beroep, deed onderzoek naar de relatie tussen ouders en hun kinderen.

Aan het onderzoek deden 384 kinderen én hun broers of zussen mee. Bij het onderzoek werd aan de kinderen gevraagd naar hoe zij zich behandeld voelden door hun ouders, of er verschillen waren in de opvoeding tussen broer en zus en hoe ze zich hierbij voelden. Ook werden de ouders ondervraagd over deze onderwerpen.

broer en zus

Uit het onderzoek bleek dat het oudste kind zich het meest gewaardeerd voelde. Het jongste kind voelt zich over het algemeen het meest achtergesteld, benadeeld. Ze hadden veel vaker het idee dat hun oudere broer of zus werd voorgetrokken. Dit zorgde bij de kinderen voor onzekerheid.

Katherine Conger is verrast door deze resultaten: "Onze hypothese was namelijk dat voornamelijk de oudsten verveeld zouden zitten met die vooringenomenheid, omdat ze steeds hun functie van ouder, wijzer en volwassener kind moeten vervullen, maar dat bleek dus niet zo te zijn." (bron: HLN.be)

Alle ouders gaven trouwens niet toe één van de kinderen liever te hebben, echter ze gaven wel toe dat ze één kind voortrokken. Net iets meer moeders (74%) dan vaders (70%) gaven dit toe. Het maakt tenslotte niet uit of je de oudste of de jongste bent, want alle kinderen die ondervraagd werden hadden het idee dat hun broer of zus werd voorgetrokken. "Iedereen heeft het gevoel dat hun broer of zus beter gezien is," aldus Katherine Conger.

broer en zus

Ik heb nog geen kinderen en heb nu ook het idee dat als ik ooit twee kinderen zou hebben ik geen van beiden zou voortrekken. Maar of dat werkelijk zo zal zijn? Als ik kijk naar hoe ik nu met mijn twee huisdieren om ga, dan wordt de hond wel degelijk voorgetrokken ten opzichte van de kat... Oh oh...

Bron: Emma Freeman

Word/werd jij voorgetrokken als kind of juist niet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Woensdag 6 april 2016 19:51
Ik ben de oudste maar ik word juist niet voorgetrokken
damagedbutterfly - Woensdag 6 april 2016 20:12
ik ben de jongste en voor mijn gevoel word mijn oudere broer voorgetrokken. Ik dacht altijd door zijn autisme en dat hij slimmer was. Ik probeerde op school zo erg me best dat is slim was, maar me broer was altijd slimmer. Nu zegt me moeder dat ze mij nu meer voorlaat (door me eetstoornis denk ik) maar jha zo voelt het soms niet. ze laat mijn vader (ik haat hem zoo erg!!) voor dan mij en me broer. alleen omdat hij schreeuwt en scheld en gemeen doet als hij ze zin niet krijgt (emotionele mishandeling tegen over mij en me moeder :/ )
Just me - Woensdag 6 april 2016 20:44
Ik heb een tweelingbroer en ik had ook altijd het gevoel dat hij voorgetrokken werd. Toen ik het aan mijn moeder vroeg zei ze dat dat ook zo was. Hij heeft adhd en mijn moeder zei dat hij alle aandacht nodig had omdat ik altijd al wel rustig was en deed wat mijn ouders vroegen. Nu zijn wij 17 en moet ik best veel in het huishouden doen en mijn broer niks en mijn vader zegt dat mijn broer het niet 'kan' en daardoor niks hoeft te doen, terwijl hij het nog nooit gevraagd heeft. Hij heeft mijn broer nooit gevraagd of uitgelegd hoe de was werkt, hoe hij moet koken etc. Ik zeg het elke dag dat ik het vervelend vind, maar het verandert niet.
Iris - Woensdag 6 april 2016 21:20
Geen flauw idee, ben enigskind.
Mandy - Woensdag 6 april 2016 22:28
Daarom raden sommige psychologen ook aan het liefste ruim 4 jr tussen kinderen te laten zitten.
R. - Woensdag 6 april 2016 22:38
Grappig, ik heb juist wel het idee voor getrokken te worden. Ik ben de rustigere van de twee, doe beter mijn best op school en maak niet snel ruzie.
Ik weet nog wel dat mijn moeder mij eerder geloofde of gelijk gaf en dat ik dan alsnog vertelde dat eigenlijk mijn jongere broer gelijk had.
Lost girl - Woensdag 6 april 2016 22:58
Volgens mij zijn mijn zusje en ik allebei hetzelfde voor onze ouders. Misschien ook omdat er negen jaar tussen zit en we allebei een hele andere ontwikkeling doormaken.
Veraxx - Donderdag 7 april 2016 00:19
mijn zusje is een jaar jonger, 3 jaar later mijn oudste broertje en een jaar daarna mijn jongste broertje. heb niet het gevoel dat ik of een ander wordt voorgetrokken! iedereen heeft zo zijn dingetjes en probleempjes (ik bv mijn eetstoornis) maar mijn ouders verdelen de aandacht zo goed als ze kunnen!
- - Zondag 31 juli 2016 11:00
Mijn ouders zijn gescheiden en ik (14) woon samen met mijn 17 jarige broer en mijn moeder. Mijn broer wordt erg veel voor getrokken, maar mijn moeder ontkend dot altijd. Ze wordt zelfs heel boos op mij als ik zeg dat mijn broer wordt voorgetrokken. Dat komt, omdat haar broer toen zij klein was ook altijd werd voorgetrokken. Het zijn kleine dingen zoals als mijn broer en ik ruzie hebben krijg ik altijd straf en is het altijd mijn schuld, nooit die van mijn broer. Ik zeg haal hogere cijfers, ik help mijn moeder en ik geef haar bijvoorbeeld ook elk jaar een groot cadeau voor haar verjaardag. Ik had laatst bijvoorbeeld speciaale koffiekopjes die mijn moeder wilde maar niet meer verkocht werdeb uit duitsland laten overkomen. Mijn broer haalt lage cijfers, helpt nooit uit zich zelf en hij koopt al 5 jaar lang hetzelfde cadeau. Hoe zorg ik dat dit stopt zonder dat mijn moeder boos op me wordt? Het lijkt misschien heel stom en het zijn misschien slechte voorbeelden van het voortrekken, maar ik heb er meerdere keren om gehuild en ik houd het niet langer vol. Help!
Blubblub - Zaterdag 18 maart 2017 18:57
Ik denk dat mijn broer van 16 wordt voor getrokken thuis zit hij maar lui moet doen en zeggen mijn vader en moeder zit niet zo doe wat tegen mij en mijn broer blijft lui op de bank liggen. Als ik iets wil kopen mag dat niet maar als hij iets wil mag dat. Altijd als we ruzie hebben zegt hij het is jou schuld en dat geloven mijn vader en moeder altijd.