Wil jij Huisje, Boompje, Beestje?

 

Wil jij in de toekomst graag een 'huisje, boompje en beestje'? of ben je hier nog lang niet aan toe en wacht je hiermee liever tot je 30ste? Tegenwoordig settelen twintigers zich op latere leeftijd dan tien jaar geleden. Deze generatie volgt langer onderwijs, komt op latere leeftijd op de arbeidsmarkt en kiest ook later voor vastigheid in hun liefdesleven. De minst gesettelde groep twintigers, die onderwijs volgt en geen vaste relatie heeft, is in 2014 meer dan twee keer zo groot als de meest gesettelde groep met een vaste baan en een vaste relatie. Tien jaar geleden waren beide groepen bijna even groot. Dit presenteerde het CBS recent in de publicatie over twintigers oftewel Generatie Flex.

house on the prairie

Minder twintigers gesetteld
Twintigers van nu hebben minder vastigheid in hun leven dan de twintigers van tien jaar geleden. Deze generatie volgt langer onderwijs, heeft op latere leeftijd een vaste baan en begint later aan een vaste relatie. Al deze veranderingen hangen met elkaar samen. Een minder gunstige arbeidsmarkt doet jongeren wellicht besluiten om verder te studeren. Daarnaast is de kans tegenwoordig groter dat je start in een flexibele baan, wat reden kan zijn om het samenwonen of trouwen uit te stellen. Een huis kopen en het krijgen van kinderen, het ultieme settelen, lijkt meer iets voor de dertigers dan de twintigers: op 1 januari 2013 woonde van de 29-jarigen 47 procent in een koophuis en had een derde één of meer kinderen. Over het algemeen geldt dat vrouwen eerder settelen dan mannen. Dit is in de afgelopen tien jaar niet veranderd.

cbs

Voor een op de drie twintigers nog weinig vastigheid
Het leven van de huidige generatie kenmerkt zich door de vele keuzes die twintigers maken waardoor hun leven verandert en steeds ‘vaster' wordt. Er zijn grofweg zes groepen twintigers te onderscheiden: van de groep die onderwijs volgt en geen relatie heeft tot de groep met vast werk en een vaste relatie. De groep die nog aan het begin staat van de weg naar vastigheid is het grootst: een op de drie twintigers volgt nog onderwijs en heeft geen vaste relatie. Deze groep is meer dan twee keer zo groot als de groep die juist de meeste vastigheid kent (14 procent). Tien jaar geleden waren beide groepen met respectievelijk 26 en 22 procent nog bijna even groot.

Bron: CBS

Op welke leeftijd wil jij graag vastigheid in je leven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Proudie1 - Maandag 9 maart 2015 16:42
Ik was 20 toen ik een relatie met mijn vriend kreeg en ik ben nu 28. We wonen nu 5 jaar samen en zijn verloofd. Alleen heb ik geen werk vanwege mijn problemen en ontvang ik een uitkering. Dus wat dat betreft heb ik nog niet echt vastigheid.
Apenstaartje @ - Maandag 9 maart 2015 17:23
Ik zou heel graag samen met mijn vriend willen gaan wonen, gaan trouwen & kinderen krijgen. Nu dus. Ik ben 18.
Alleen nu zit ik op school, wat al moeilijk gaat i.v.m. depressie en laat staan vast werk.
Dat zal wel een tijdje gaan duren eer dat werkelijkheid wordt...
Als het kon had ik het nu al gedaan.
Maanmeisje - Maandag 9 maart 2015 18:24
Vroeger wilde ik wel huisje, boompje, beestje. Ik wist niet op welke leeftijd. Gewoon als ik 'groot' was. Nu ben ik al een tijd 'groot', maar er is niet echt iets van gekomen, en ik weet ook niet of het nog gaat komen. Ik heb een flatwoning en een kat, dus het huisje en het beestje zijn er wel, maar het is allemaal anders gelopen dan gehoopt...
R. - Maandag 9 maart 2015 18:39
@Maanmeisje.
Waarom zou het er niet meer van kunnen komen? Dat je nu alleen bent hoeft niet te betekenen dat het er nooit meer van gaat komen. Soms gebeuren dingen juist als je het niet meer verwacht had, je mag er best op blijven hopen.


Ik ben nu aan het studeren en wil of na mijn afstuderen gaan reizen of zelfs een tussenjaar nemen. Ik heb nog best grote dromen die niet passen in het huisje, boompje, beestje idee. Niet dat ik het nooit zou willen, dat echt niet, maar sowieso pas na mijn 25e.
Liz - Maandag 9 maart 2015 19:19
Ik heb al meer dan 6 jaar een relatie en we hebben ook al een tijdje samengewoond (ben nu 22). Studeer nog wel, maar weet niet wat ik hierna wil doen (nog een studie of werken). Wat betreft trouwen en kinderen: dat staat gepland voor in de toekomst, maar dan wel eerst genoeg vastigheid zoals een vast inkomen en een leuk huis :)
Vlinder - Maandag 9 maart 2015 19:23
Ik ben 19 en heb een vriend. Ik studeer verder en woon nog bij m'n ouders. Ik zou graag meteen nadat ik afgestudeerd ben met m'n vriend samenwonen en hopelijk vind ik snel werk die bij m'n opleiding past.
Lois - Maandag 9 maart 2015 19:40
ik ben 24, getrouwd en hebben samen een kindje.. na een moeilijke school periode en een nog moeilijke werkperiode, voel ik mij eindelijk rustig en tevreden. Ik werk thuis als gastouder en kan zo bij mijn kind blijven. Voor mij de perfecte oplossing. Zodra ik buiten de deur ga werken slaat de faalangst weer enorm toe en ben ik een stresskip en vreselijk onrustig, hartkloppingen enz. Mijn eetstoornis had ik nodig toen ik nog buiten de deur werkte.. toen ik na ursula weer beter was, kreeg ik allemaal lichamelijke klachten, maar voornamelijk dat ik doodongeluk was en depressief. Ik vraag mij altijd af, hoe onzekere mensen wel gewoon kunnen functioneren als ze aan het werk zijn, naar mijn idee ben ik de enige die niet kan werken buiten de deur. Ik sla helemaal dicht, ik ben alleen maar bezig van: wat moet ik doen wat goed is. Ik zie dingen die moeten gebeuren zie ik niet omdat ik zo angstig ben. ik kan niet mezelf zijn! zowieso wil ik niet buiten de deur werken nu we een kleintje hebben maar ik denk dat ik nooit buiten de deur ga werken ook al zit de kleine straks op school.
M. - Maandag 9 maart 2015 20:18
@Lois, ik herken mezelf heel erg in jouw verhaal. Ik ben ook enorm angstig als ik de deur uit moet en werk daardoor en door andere problemen ook niet buitenshuis. Toch ben ik al een heel eind de goede richting op, want eerder was ik zo angstig dat ik soms dagen mijn bed niet eens uit kon komen. Maar, een lieve vriend, samenwonen, verloofd en al een kindje en stiefkindje heb ik wel :). Dankzij deze lieverds kom ik wel mijn bed uit elke dag, kan ik alles weer redelijk goed aan en zit ook in een reïntegratie traject, maar eerlijk gezegd wil ik liever bij mijn kindje thuis blijven. Ik wil er graag voor hem zijn. Ik ben blij als ik straks genoeg angst heb overwonnen om eens hulpmoeder te zijn op school, op te passen op andere kinderen van moeders uit de omgeving die even een oppas nodig hebben, en zonder (al teveel) paniekaanvallen kan trouwen :). Ik ben nu 26 en ben blij met waar ik nu ben.
question - Maandag 9 maart 2015 20:23
ik zou heel graag een gezin hebben,
maar door mijn ziekte kan dat niet.
Dit maakt me soms verdrietig, maar ik wil alleen
een kind als ik er goed voor kan zorgen
Maanmeisje - Maandag 9 maart 2015 20:27
@R.: Bedankt voor je lieve reactie!
Marith - Maandag 9 maart 2015 20:46
Ik denk rond mijn 25e... Dat is over 4 jaar
Somebody - Maandag 9 maart 2015 21:03
Ik wel snel lekker simpel huisje-boompje-beestje!
Maé - Maandag 9 maart 2015 22:31
nú ajb haha
marleen - Maandag 9 maart 2015 22:37
ik ben 33; heb het niet, en mis het niet
Noviosima - Maandag 9 maart 2015 23:17
Ben 28 jaar, heb net een huis gekocht en begin in September in deeltijd aan mijn master en studeer dus tot mijn 30ste......
Sofie - Dinsdag 10 maart 2015 07:51
Mijn vriend was 21 en ik 18 toen we elkaar leerden kennen. Na drie jaar (dus na mijn studies en het behalen van mijn diploma) zijn we gaan samenwonen en op mijn 22ste hebben we ons zoontje gekregen. Tijdens de aankoop van ons huis heb ik AN ontwikkeld, nu zo'n 2,5 jaar geleden. Ik had dus "alles" vóór de problemen begonnen. Het lijkt allemaal in een sneltempo te gaan... Nu nog terug leren genieten!
L - Dinsdag 10 maart 2015 08:03
Ik ben 22 en ben getrouwd en uiteraard ook samen. Ik wilde graag langer doorleren, maar dat had ook gekund als ik al getrouwd was. Helaas is er niks van gekomen doordat ik het werk niet aankon. (Dus niet door het trouwen..)
Safia - Dinsdag 10 maart 2015 09:50
Ach, ik ben over een week 15 en ik wil best wel trouwen en werken en kinderen hebben, maar nu ben ik nog te jong, ik moet nog genieten van me jeugd
@Lois - Dinsdag 10 maart 2015 16:18
Heel herkenbaar. Zo was ik ook.....En 8 jaar ouder nu en hou nu zielsveel van mijn (buiten huis) werk en kan dan juist helemaal mezelf zijn. Inmiddels vind ik het heerlijk om zoveel contact met anderen te hebben (uiteraard kan ik, net als iedereen, soms mijn lieve collega's ook wel achter het behang plakken ;-).

Natuurlijk is daar veel tijd en vooral heel veel 'oefening' aan vooraf gegaan en heb ik zooooo veel dagen met een hartslag van ongeveer 200 per minuut op werk gezeten.

Maar jezelf opsluiten in huis maakt het niet beter. De depressies en angsten worden alleen maar erger

xxxx
MS - Dinsdag 10 maart 2015 19:15

Ik ben 29, Ben getrouwd geweest (5 jaar) weer opmezelf gegaan.. en toen weer samen gaan wonen... en mag weer opmezelf gaan wonen... sinds donderdag geen relatie meer.. Nee.... relaties zijn niet aan mij nog besteed. Ik wil wel het huisje en boompje.. maar geen beestje... Geen kids voor mij... maar ik denk eerst dat ik aan mezelf moet werken..
DragonFly1991 - Woensdag 11 maart 2015 10:03
Heel onverwacht is het voor mij wel allemaal gebeurd, het huisje, boompje, beestje.
Ik was 16 toen mijn vriend ( nu man ) en ik wat kregen. Zijn al 6.5 jaar samen in in November getrouwd, omdat ik zwanger bleek. Dit kwam eigenlijk door mijn eetprobleem, maar dat terzijde. Inmiddels hebben we een dochtertje en zijn we inderdaad gesetteld :P
Linn - Woensdag 11 maart 2015 20:33
Ik heb een huisje, eet kat, een kind.... Ben alleen nog single. En zolang er geen vent komt als charles ingalls blijf ik alleen :P
marleen - Woensdag 11 maart 2015 23:28
linn, je EET kat ? ;-)